Geplaatst op 1 reactie

Kungsleden sectie 5: Saltoluokta – Abisko

Op naar Abisko

Op de vijfde en laatste sectie van Kungsleden loop je richting Abisko, het einde van de Kungsleden en het deel wat ook bewandeld wordt tijdens de Fjallraven Classic. Dit stuk is het meest bergachtige stuk met prachtige vergezichten. Vanaf de kruising bij Singi worden de paden breder en het iets drukker op de paden, als je langzaam de bewoonde wereld inloopt.

Met de bus

Vanaf Saltoluokta pak je een veerpond naar de overkant. Aansluitend kan je de bus nemen of 30km langs een weg lopen. Ik koos voor de bus, want asfalt lopen is alles behalve leuk en het uitzicht is hier ook niet zo mooi (langs een grote stuwdam). Aangekomen bij de hut van Vakkotavare ga je gelijk de hoogte in. Het is hier flink klimmen en bij regen kan het glad zijn.

Bovenop loop je over een prachtige hoogvlakte richting Teussjaure (het meer), waar de laatste oversteek per boot op je wacht. Dit stuk liep ik in de stromende regen dus voor mij was het iets minder genieten van de omgeving en meer focussen op de elementen. Je loopt hier echter door mooie puinvelden en over glooiende paden – bij mooi weer zeker genieten!

Richting de kruising bij Singi

Richting Singi (de kruising) kom je nog langs twee schattige hutjes: Teusajaure (en dan weer klimmen) en Kaitumjaure. Beide mooie kleinschalige hutten met mooie uitzichten over meren. Kaitumjaure is wel insectgevoelig, maar daar had ik in de stromende regen geen last van. Voorbij Kaitumjaure kom je door een mooie vlakke vallei tussen hoge toppen – het is hier mooi wandelen langs het riviertje.

Singi is een echt kruispunt waarbij veel mensen vanaf Nikkaloukta en de Kebnekaise hut komen – die laatste is een waar hotel met wifi en restaurant. Je kan hier ook de afslag maken naar de beklimming van de Kebnekaise, Zweden’s hoogste berg, via zowel de voor als achterkant. Vanaf hier worden de paden breder en rotsiger, maar het uitzicht is geweldig.

Langs de meren

Het laatste deel van Kungsleden komt langs grote meren: Abiskojaure en Alesjaure. Je vindt hier ook de gelijknamige hutten. Eenmaal in Abisko nationaal park mag je ook niet meer overal wildkamperen en kom je tegen het einde van de tocht de eerste dagjesmensen tegen; terug in de bewoonde wereld. In Abisko heb je de grootste STF hut met een heeerlijk ontbijt. Je kan hier overigens ook prima kamperen met gebruik van de faciliteiten – een aanrader! Vanaf hier heb je de bus en trein richting Kiruna en Narvik en zit de Kungsleden erop.

Ook leuk om te lezen:

1 gedachte over “Kungsleden sectie 5: Saltoluokta – Abisko

  1. Tof om te lezen! 🙂 Wij hebben een blog gemaakt om te hiken met je hond, misschien leuk om eens te bekijken: https://www.hondenlach.nl/blog/hiken-met-hond/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *