Geplaatst op Geef een reactie

Op ontdekking langs het Twenterandpad

Het Twenterandpad is een mooi pad door de rand van Twente – van Vriezenveen tot aan Den Ham. Het pad heeft een lengte van 51 kilometer en is op te delen in drie etappes.

Vriezenveen en de Engbertsdijksvenen

Het Twenterandpad begint in Vriezenveen. De highlights zijn hier Boerderij de Grooten uit de 17e eeuw, het Historisch Museum Vriezenveen (met veel historie over de handelsrelatie van het dorp met Rusland) en het Veen Museum.

De route loopt over de uitgestrekte landen naar de Engbertsdijksvenen. Een prachtig natuurgebied over een stuk overgebleven hoogveen. De flora en fauna is hier bijzonder: veel vlinders, boomkikkers en nog veel meer. Onderweg is er een vogelkijkhut om vogels te spotten bij het water. In het natuurgebied bevinden zich ook heidevelden – prachtig in de nazomer – en berken – prachtig in de herfst.

Lees meer over deze route in mijn blog op Visit Twente

Vroomshoop en het Zandstuvebos

Vanuit Vriezenveen en de Johanneshoeve (lekkere ijsjes!) vervolgen we het pad richting Vroomshoop. De route loopt door een bosrijke omgeving die echt tot z’n recht komt in de herfst. Via de uitgestrekte landen van Westerhaar en Kalkwijk loop je – tussen de weilanden – naar Vroomshoop.

Een hoogtepunt van dit deel van de route is toch het Zandstuvebos. Een mooi bos ontstaan op een zandverstuiving. Waar het bos voorheen veel uit naaldbomen bestond, is het nu een gemêleerd bos: er is veel te zien. Ook hier vinden we stukjes heide, die prachtig bloeit in de nazomer.

Lees meer over deze route in mijn blog op Visit Twente.

Den Ham en Eerder Achterbroek

Vanuit Vroomshoop gaat het pad richting Den Ham. De route loopt over de Mageler Es en gelukkig is de route hier veelal onverhard. Mooie zandwegen en stukjes door de weilanden, langs het water.

Het hoogtepunt van deze route – en wat mij betreft van de hele wandeling – is het Eerder Achterbroek. Een mooi stukje natuur, onderdeel van het landgoed Eerde. Mooie lanen met dikke eiken, schattige bolle akkertjes (soms met paard) en meanderende riviertjes. Ook vind je hier mooie stukken aangelegd naaldbos voorzien van flinke stukken heide.

Lees meer over deze route in mijn blog op Visit Twente.

Praktische zaken Twenterandpad

De routedelen van het Twenterandpad zijn 13, 23 en 15 kilometer lang. De kaart voor deze route vind je online en je kan je oriënteren via wandelknooppunten. De route is echter niet aangegeven op de borden als een eigen route maar loopt via gekleurde pijlen.

De route bevat aardig wat verharde delen, maar ook mooie stukjes door velden en over zandwegen. Een goede wandelschoen is een must. Denk daarbij aan de Hanwag Banks. Ook een fijne lage, lichte wandelschoen zoals de Adidas Terrex komt hier tot z’n recht, ik droeg zelf de Adidas Skychaser 2.0 die ik van Adidas heb gekregen om te proberen en vond deze erg fijn lopen.

Kortom; een nieuw Twents pad om te ontdekken naast het Twentepad en Twentsblokjeom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *