Kungsleden – Nikkaloukta – Abisko

Kungsleden: nikkaluokta - abisko

Kungsleden

Een lange tocht door échte wildernis. Deze pagina gaat over de lus Nikkaloukta – Abisko

Kungsleden is een wandelpad van 440 km door echte Europese wildernis. Deze beschrijving gaat over het populaire stuk van Nikkaluokta naar Abisko van 105 km. Dit stuk is een prachtige tocht door lange valleien in echte wildernis. De bewoonde wereld laat je achter je. Desondanks dat is het toegankelijk. Je komt namelijk langs verschillende berghutten en het pad is duidelijk bewegwijzerd. De tocht ligt boven de poolcirkel en in de zomer blijft het vrijwel de hele tijd licht. Het bereiken van Kungsleden kan wat lastig zijn, maar is zeker de moeite waard!

Tip: jaarlijks organiseert Fjällräven de Fjällräven Classic over dit traject, voor een toegankelijke kennismaking met hiken.

In bewegend beeld

Video Kungsleden

Periode

Je kunt Kungsleden lopen vanaf eind juni, juli, maar verwacht dan nog wel aanzienlijke hoeveelheden sneeuw.

Het hoogseizoen loopt van half juli tot eind augustus, met de beste kans op goed weer.

In september kan je de tocht ook nog lopen, maar houd rekening met dalende temperatuur (matige vorst) en kortere dagen, maar er is ook de mogelijkheid dat je het noorderlicht ziet! Daarnaast is er ook kans op sneeuw. Laat je niet tegenhouden, misschien is dit wel de mooiste periode! De natuur staat in deze periode  in vuur en vlam, met prachtige gele berkenbossen en blauwe bessen voor het oprapen.

Afstanden

De tocht van Nikkaluokta naar Abisko is 105 km. Normaliter wordt de tocht opgebroken in 7 etappes – van hut naar hut – wat maakt dat het een ontspannen tocht is qua dagelijkse kilometers. De tocht wordt normaliter als volgt opgedeeld: Nikkaluotkta – Kebnekaise – Singi – Sälka – Tjäktja – Alesjaure – Abiskojaure – Abisko.

Je kan de tocht overigens met gemak in 5 of 6 dagen lopen. Houd er rekening mee dat je in Abisko National Park niet mag wildkamperen – de grens staat op de kaart en ligt een stukje voor Abiskojaure. Er is één aangewezen kampeerplek, zo’n 4 á 5 kilometer voor Abisko.

Bereikbaarheid

Kungsleden begint in Hemevan en loopt helemaal naar Abisko. Deze pagina gaat echter over het noordelijke traject wat begint in Nikkaloukta en eindigt in Abisko of visa versa.

Kiruna en Abisko zijn beide uitstekend te bereiken met de (nacht)trein vanuit Stockholm. Zo kom je uitgeslapen aan. Vanaf Amsterdam kun je via Hamburg ook met de trein naar Stockholm. Voor boeken van treintickets in Zweden kun je kijken op sj.se 

Kies je om te vliegen, dan is vliegen op Kiruna het makkelijkste, om vervolgens de bus naar Nikkaloukta of Abisko te nemen. Let wel op, deze bussen rijden niet meer zodra de hutten sluiten (elk jaar eind september, zie pagina STF). 


Faciliteiten

Aan het begin en einde van de tocht (Nikkaloukta en Abisko) en bij Kebnekaise heb je grotere berghutten, zogenaamde Fjällstations, met o.a. wifi, een café en een kleine shop. Bij de hutten van Sälka en Alesjaure (hier ook een klein café) verkopen ze eveneens proviand, waaronder gevriesdroogde maaltijden en knakworsten. Bij sommige hutten zoals Sälka en Alesjaure heb je zelfs een sauna!

De berghutten langs de route hebben natuurtoilletten – die stinken een beetje maar je kan wel lekker zitten. Onderweg heb je ook geregeld noodonderkomen, vooral op de topjes en vlaktes. Mocht het weer omslaan of een andere calamiteit zich voordoen, dan zit je daar in ieder geval beschut. Het is echter niet de bedoeling dat je het brandhout opmaakt of erin slaap, tenzij er echt nood aan de man is.

Benodigdheden

Een hoofdlamp heb je in ieder geval niet nodig in de zomermaanden, maar in september zeker. Herfst doet zo noordelijk snel z’n intrede.

 Zorg dat je goede materialen meeneemt: na de eerste berghut bij de Kebnekaise is het doorlopen tot Abisko. Het weer in de arctische bergen kan soms aardig tekeer gaan en je moet rekening houden met regen en lage temperaturen.

De volgende naslagwerken zijn aan te raden:

  • Boekje met beschrijving Abisko -Nikkaloukta en Abisko – Kvikkjok (van Distant North – 10 euro)
  • Kaarten van Calazo – te koop bij de STF hutten op begin en eind
  • Je kan zelf kaarten downloaden van het Zweedse landmeetinstituut: Landmäteriet

Tips

Loop de tocht van zuid naar noord, dan heb je de zon in je rug. Andersom kijk je tegen de zon in: een belangrijk factor bij het kiezen van de richting.

Een uitstapje om de Kebnekaise te beklimmen is mogelijk, bij helder weer kun je een groot deel van noordelijk Zweden zien. Bij slecht weer zie je niets. Let op: dit is een pittige maar vooral lange beklimming, maar bij goed weer prima te doen.

Loop je in het naseizoen, dan kun je blauwe bessen plukken tot je een ons weegt. Let wel op dat je de bes goed herkent, er zijn ook besjes die erop lijken.

Andere trajecten zoals Kvikkjokk-Abisko en Hemevan-Ammanas op Kungsleden zijn ook bijzonder mooi – hopelijk in de nabije toekomst ook als inspiratiepagina te bewonderen.

Blogs

Lees mijn verhaal in het reisverslag over Kungsleden. Een prachtig avontuur boven de poolcirkel. Van koude nachten tot korte broek. Lees meer op mijn blog!
In deze blog bespreek ik 4 tochten die je zowel kamperend kan afleggen als via accommodatie. Kungsleden is er één van. Je kan namelijk van berghut van berghut lopen!

Nog vragen? 

Neem gerust contact op! We denken graag met je mee

Zelf deze hike wandelen?

Kijk eens naar onze 'doe het zelf' hikes incl. uitrusting, voeding en advies!

Of huur je uitrusting en kies je eigen maaltijden in onze webshop!

Bekijk ook andere inspiratiepagina's!

East Highland Way

Een prachtig vervolg op de WHW

West Highland Way

Een goede eerste kennismaking met hiken

waarom hiken natuur

Affric Kintail Way

Prachtige wandeling door de Affric glen

Twentepad

een midweek of lang weekend dicht bij huis!