Kungsleden
Een lange tocht door échte wildernis. Deze pagina gaat over de sectie 1: Hemavan – Ammarnäs
Moeilijkheidsgraad tocht
Kungsleden is een wandelpad van 440 km door echte Europese wildernis. Deze beschrijving gaat over het populaire stuk van Hemavan naar Ammarnäs van 78 km.
Deze sectie is misschien wel onterecht minder populair dan de noordelijke ronde van Abisko naar Nikkaloukta – want de natuur is hier fantastisch en loopt, net als in het noorden, grotendeels over de kale bergen. Maar met mooie meren, vergezichten, verschillende valleien, bossen en de nodige hoogtemeters, is het misschien wel de meest afwisselende sectie van Kungsleden. Voorzien van STF berghutten is dit deel ook ontzettend toegankelijk.
Periode
Je kunt Kungsleden lopen vanaf eind juni, juli, maar verwacht dan nog wel aanzienlijke hoeveelheden sneeuw.
Het hoogseizoen loopt van half juli tot eind augustus, met de beste kans op goed weer.
In september kan je de tocht ook nog lopen, maar houd rekening met dalende temperatuur (matige vorst) en kortere dagen, maar er is ook de mogelijkheid dat je het noorderlicht ziet! Daarnaast is er ook kans op sneeuw. Laat je niet tegenhouden, misschien is dit wel de mooiste periode! De natuur staat in deze periode in vuur en vlam, met prachtige gele berkenbossen en blauwe bessen voor het oprapen.
Afstanden
De tocht van Hemavan naar Ammarnäs is 78 km. Op dit deel van Kungsleden staan STF hutten en de etappes worden normaal verdeeld van Hemavan – Vitterkals – Syter – Tarnasjo – Serve – Aigert en Ammarnäs. Als je van hut naar hut loopt, doe je er dus 6 dagen over.
Je kan de tocht overigens met gemak in 3 tot 5 dagen lopen. Door het lange licht in de zomer, kun je vaak al in de middag of avond starten in Hemavan om voor zonsondergang de eerste hut op 13 km afstand te bereiken.
Bereikbaarheid
Kungsleden begint in Hemevan en loopt helemaal naar Abisko. Het startpunt Hemavan is goed te bereiken via zowel bus, bus-trein als vliegtuig. Hemavan heeft een kleine landingstrip met vluchten vanuit Stockholm met amapola.nu als operator.
In Ammarnäs kun je gebruik maken van de bus en bus-trein combinaties.
Faciliteiten
Aan het begin van de tocht in Hemavan heb je twee grote berghutten, zogenaamde Fjällstations, met o.a. wifi, een café en een kleine shop. Er zijn ook een kleine outdoorwinkel en supermarkt, wat visspeciaalzaken en een tankstation met winkel.
De hutten Vitterkals, Tarnasjo en Aigert hebben winkel met proviand.
De berghutten langs de route hebben natuurtoilletten – die stinken een beetje maar je kan wel lekker zitten inclusief toiletpapier. Onderweg heb je ook geregeld noodonderkomen, vooral op de topjes en vlaktes. Mocht het weer omslaan of een andere calamiteit zich voordoen, dan zit je daar in ieder geval beschut. Het is echter niet de bedoeling dat je het brandhout opmaakt of erin slaap, tenzij er echt nood aan de man is.
In Ammarnäs vind je een kleine supermarkt en voldoende accommodatie mogelijkheden.
Benodigdheden
Een hoofdlamp heb je in ieder geval niet nodig in de zomermaanden, maar in september zeker. Herfst doet zo noordelijk snel z’n intrede.
Zorg dat je goede materialen meeneemt: Het weer in de arctische bergen kan soms aardig tekeer gaan en je moet rekening houden met regen, sneeuw en lage temperaturen.
De volgende naslagwerken zijn aan te raden:
- Boekje van Distant North – 10 euro
- Kaarten van Calazo – te koop bij de STF hutten op begin en eind
- Je kan zelf kaarten downloaden van het Zweedse landmeetinstituut: Landmäteriet
- De app Naturkartan
Tips
Loop de tocht van zuid naar noord, dan heb je de zon in je rug. Andersom kijk je tegen de zon in: een belangrijk factor bij het kiezen van de richting.
Een uitstapje naar de Sytertoppen is mogelijk, maar vraag bij Viterkals naar de weersvoorspellingen. Bij slecht weer zie je niets.
De omgeving tussen Syter en Tarnasjo is prachtig met de vele meren, maar er zijn veel muggen. Net voorbij de boomgrens voorbij Tarnasjo is het mooi kamperen.
Loop je in het naseizoen, dan kun je blauwe bessen plukken tot je een ons weegt. Let wel op dat je de bes goed herkent, er zijn ook besjes die erop lijken (kraaibes).
Blogs






Zelf deze hike wandelen?
Kijk eens naar onze 'doe het zelf' hikes incl. uitrusting, voeding
en advies!
Of huur je uitrusting en kies je eigen maaltijden in onze webshop!
Bekijk ook andere inspiratiepagina's!

East Highland Way
Een prachtig vervolg op de WHW

West Highland Way
Een goede eerste kennismaking met hiken

Affric Kintail Way
Prachtige wandeling door de Affric glen

Twentepad
een midweek of lang weekend dicht bij huis!