Geplaatst op Geef een reactie

Op weg naar het verre Hemavan

Kungsleden begint in Hemavan

In augustus 2020 liep ik het Kungsleden pad van zuid naar noord, 443 kilometer lang. Het startpunt in het zuiden is Hemavan. Een klein dorp wat het vooral moet hebben van toerisme. Een dorpje met ruim 200 inwoners en een klein vliegveldje, midden in het Zweedse gebergte. Hoe kom je daar?

Naar Stockholm

Het eerste deel van de reis ging naar Stockholm. Ik koos om te vliegen van Schiphol, maar tegenwoordig is het ook prima mogelijk om met de trein naar Stockholm af te reizen. Voor mij was het – gezien het heersende coronavirus – een overweging om zo kort mogelijk te reizen. Anders was de trein zeker een ontspannende manier geweest om aan mijn avontuur te beginnen. Vanuit Stockholm zou ik de volgende vlucht pakken, maar de eerst volgende vlucht was pas de volgende dag waardoor ik een nachtje in een hotel bij het vliegveld sliep.

Met de turboprop naar het noorden

Vanuit Stockholm kun je wederom de trein naar het noorden nemen. Naar Hemavan zou dat betekenen dat je de trein naar Umea zou moeten nemen en vervolgens de bus naar Hemavan. Een reis van ruim 13 uur. Vanaf Stockholm vliegt echter ook enkele keren per week een turboprop vliegtuig van Amapola.nu richting Hemavan. Dat werd het voor mij!

De vlucht in zo’n klein vliegtuig is een ervaring op zich. Aan boord werd alles enkel in het Zweeds uitgelegd, tot ik aangaf niet echt Zweeds te kunnen. Een minuten lang verhaal in het Zweeds werd vanaf dat moment in één Engelse zin nog even vertaald, maar de vriendelijke stewardess kwam geregeld vertellen hoe het er voor stond. Een plek in het vliegtuig mocht je zelf kiezen en de deur naar de piloten stond de hele vlucht open, zodat je ‘vooruit’ de bus kon kijken. Want het leek echt op een bus. Er waren namelijk 2 tussenlandingen in dorpjes waar in Nederland niet eens een pinautomaat, laat staan een winkeltje zou staan. Op de kleine vliegstripjes stapten dan 1 of 2 mensen uit en soms stapte iemand op. Twee uur later stonden we op Hemavan. Klap op de vuurpijl was de bagage afhandelaar: het karretje reed van het vliegtuig, om de kleine blokhut die dienst deed als aankomsthal, zodat je bij de uitgang van de blokhut je eigen koffer uit het karretje kon pakken. Het simpele leven van het Kungsleden pad begon al op het vliegveld.

Hemavan

Hemavan is een klein dorp. Naast de vliegstrip is er één commercieel centrum met een supermarktje en outdoorwinkel. Ook vind je er meerdere accommodaties voor vissers, hikers, van STF en voor skiërs in de winter. Na het halen van een blikje gas en een aansteker (en een broodje worst) was ik klaar om aan mijn Kungsleden avontuur te beginnen. Vanuit het vliegveld loop je zo naar het centrum, vanuit het centrum is het een stukje berg op – tot je een na een halfuurtje lopen ineens bij de boog van Kungsleden staat. Klaar om het avontuur te beginnen…

Hemavan
Hemavan van boven
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *