
Essentiële kleding voor de beginnende hiker is erg belangrijk. Als je gaat beginnen met hiken, kun je beter niet in je spijkerbroek gaan hiken. Ik heb het wel gedaan, en geloof mij, dat kan beter. Je uitrusting kun je huren (bij Start Hiking!) en wellicht heb je bepaalde (sport)kleding al in huis, bijvoorbeeld omdat je graag op wintersport gaat. Lees snel verder wat volgens mij de essentiële kleding is voor jouw eerste buitenavontuur!
1. wandelschoenen
Goede schoenen zijn een must. Zorg dat je fijn lopende schoenen hebt, die voldoende steun geven. In deze blog lees je hoe je schoenen kiest, in deze hoe je ze onderhoudt!

2. wandelsokken
Wandelsokken zijn minstens zo belangrijk als de schoenen. Goede sokken voeren vocht af, voorkomen blaren en irritatie en gaan niet te snel stinken. Zelf gebruik ik de merinowollen sokken van Smartwool – deze kan ik gerust 2 a 3 dagen aan zonder dat ze erg onhygiënisch worden. Ook van het merk Darn Tough ben ik groot fan, deze zijn eigenlijk minstens net zo fijn als Smartwool maar veel slijtvaster. Daarbij wissel ik wel door met sokken – want droge sokken zijn belangrijk!
3. base layer(s)
De belangrijkste laag is de basis laag – deze zorgt ervoor dat je droog blijft en daardoor warm. Ikzelf zweer bij merinowol: dat kun je meerdere dagen aan zonder dat het gaat stinken en heeft een heel fijn klimaat (en kriebelt niet!). Een goede base layer hoeft niet duur te zijn – ik heb de 100% merino base layer van Decathlon en die bevalt uitstekend! Is het warm of ben je warm aangelegd, dan kun je prima in enkel je base layer lopen. Ik denk dat ik 90% van de tijd in enkel mijn merinowollen shirt loop en heb voor een week 2 shirtjes bij mij (voor zowel overdag als ‘s nachts als het fris is).
4. hardshell
Misschien de meest essentiële kleding voor de beginnende hiker. Een laag die je beschermd tegen de elementen, voornamelijk regen en wind, is namelijk essentieel. Het makkelijkste kun je kiezen voor een goede hardshell. Deze kan je altijd dragen, maar is ook waterdicht voor als het gaat regenen. Daarbij is pasvorm belangrijk, de duurzaamheid van het membraan – zeker als het je primaire jas is – en de features: waar zitten de zakken, wat is het gewicht, zijn er ventilatieritsen onder de oksel etcetera. Een softshell kan fijn zijn omdat deze beter ademt en wat flexibeler is, maar je hebt dan nog steeds een hardshell nodig voor wanneer het regent. Een kwalitatief goede jas gaat jaren mee en ga je bijzonder waarderen als het de hele dag regent. Daarom is het (mijn mening) verstandig om te investeren in een fijne jas met een kwalitatief membraan en handige features zoals een goede capuchon en ventilatieritsen.

5. warme laag
Een warme laag voor onder de hardshell maar over de base layer is handig: niet alleen voor wanneer het fris is, maar ook ’s avonds bij de tent. Een goedkope fleece voldoet prima! Is het nóg frisser of heb je het snel koud, denk dan aan een donsjasje. Zelf gebruik ik altijd een fleece, die ademt goed genoeg om ook als warme laag tijdens het wandelen te gebruiken.
6. wandelbroek
Een wandelbroek heeft verschillende functies: een fijne pasvorm met voldoende bewegingsvrijheid, bestendig tegen enig geweld van doorns en bosjes én een sneldrogende stof. Ikzelf zweer bij de broeken van Fjallraven. Prijzig, iets zwaarder en droogt iets minder snel dan volledig synthetische broeken, maar erg duurzaam en een fijne pasvorm. Ook kan je de G1000 stof van Fjallraven waxen, waardoor deze waterafstotend wordt en je beschermd tegen vochtig gras en een buitje – tot op zekere hoogte. Een wandelbroek kun je echter ook voor een prikkie bij de Decathlon scoren! Eventueel kun je de wandelbroek aanvullen met een regenbroek, vooral als je veel regent kunt verwachten – bijvoorbeeld in Schotland. Vind je het niet erg om nat te regenen en is het niet erg koud, dan kun je je broek nat laten regen. Een wandelbroek droogt in de regel vrij snel, vooral als deze 100% synthetisch is. Het is dan wel handig om een droge broek of lange onderbroek te hebben voor in de tent, want in natte kleren koel je erg snel af – pas hier mee op!

7. buff, muts en handschoenen
Ook in de zomer kan het ’s avonds erg afkoelen. De meeste warmte verlies je door je hoofd en je handen (en voeten). Zorg daarom dat je altijd een paar handschoenen en een mutsje in je basis uitrusting hebt. Zelf zweer ik bij een dunne merino buff – een neksjaaltje – om je nek ook warm te houden.
8. ondergoed en thermokleding
Ondergoed is uiteraard essentieel. Maar vooral het juiste ondergoed! De reguliere katoenen boxer kan flink gaan pillen en pluizen is mijn ervaring, daarom kies ik voor het hiken altijd voor synthetische boxers. Bijkomend voordeel is dat deze snel drogen – je zou daarom onderweg makkelijk je boxers kunnen wassen. Ook voor dames is synthetisch ondergoed aan te raden, net als een (sport)bh. Een veel gebruikt alternatief is merinowol, maar dit is over het algemeen erg prijzig.
Naast het reguliere ondergoed is thermokleding handig als het wat frisser is. Zelf heb ik in de schouderseizoenen een thermolegging in mijn tas. Heerlijk in de tent of op het kamp tijdens een koele avond of als ‘tent-broek’ als je wandelbroek is nat geregend. Tijdens een frisse nacht ook lekker in de slaapzak!
In deze blog ben ik ingegaan op de essentiële kleding voor de beginnende hiker. Hopelijk kun je hier inspiratie uit putten! Ook hoeft kleding niet altijd duur te zijn: zo heb je prima base-layers, broeken, mutsen, buffs en ondergoed van de Decathlon voor een scherpe prijs. Deze goedkopere items kun je uitstekend combineren met grotere investeringen in goede schoenen en een jas. Heb je zelf nog andere essentialia? Laat het weten in de comments!