Affric Kintail Way

Affric Kintail Way

Affric Kintail Way

Een prachtige tocht door het Kintail dal – een van de mooiste stukje van Schotland

De tocht begint onder Inverness in Drumnadrochit en loopt langs de rivier Affric door het dal naar de kust, bij Morvich. Je loopt door Glen Affric,  door velen beschreven als de mooiste Glen van Schotland. De route is 76 kilometer en is te lopen in 3 á 4 dagen. Onderweg is het mogelijk om te wildkamperen, maar midden in Glen Affric vind je ook een jeugdhostel. Hier kun je ver van de bewoonde wereld overnachten, waardoor je de tocht ook met accommodatie kan lopen.”

In bewegend beeld

Video Affric Kintail Way

Periode

De mooiste periodes voor deze tocht zijn het voorjaar en najaar. Het kan soms frisser zijn in de avond en de dagen zijn wat korter, maar statistisch gezien zijn dit droge periodes en het voorjaar en de herfstkleuren zijn prachtig.

In de zomer kan je de tocht ook lopen, maar moet je rekening houden met midges (muggen). Je loopt een groot stuk langs heide wat bloeit in juli en augustus, dat moet prachtig zijn. Ik liep de toch begin juni en had gelukkig nog geen last van midges (wat je normaal wel kan verwachten begin juni).

Afstanden

De gehele tocht is 76 km. Dit kan je prima in 3 á 4 dagen lopen. Normaliter wordt de tocht opgedeeld in 4 etappes: : Drumnadrochit – Cannich, Cannich – Affric car park, Affric car park – Alltbeithe (jeugdhostel) en Alltbeithe – Morvich. Als je het gedeelte van Cannich naar Alltbeithe in één dag loopt, zou je de route zonder tent kunnen lopen.

Het eerste stuk naar Cannich loopt door het bos en voor een groot deel (7km) langs de doorgaande weg. Deze etappe kun je eventueel overslaan door vanuit Drumnadrochit de bus naar Cannich te nemen.

Bereikbaarheid

De tocht begint in Drumnadrochit en eindigt in Morvich. Vanuit Amsterdam kun je Inverness helemaal met de trein bereiken. Je reist naar Londen en stapt daar op de Caledonian sleeper. Kies je om te vliegen, dan pak je het makkelijkste de shuttlebus naar het busstation in Inverness vanaf het vliegveld. Vanaf het station neem je de bus naar ‘Post Office’ in Drumnadrochit.

Voor de terugweg vanuit Morvich kun je de bus pakken naar Inverness, Fort William en Skye. De bus vertrek vanaf de weg bij Ault a’ Chruinn, waarbij je de bus kunt aanhouden bij de afslag aan de doorgaande weg (ga niet in het bushokje staan, deze is voor de schoolbus). Vanuit de camping in Morvich is het 25 minuten lopen naar de bushalte.

Faciliteiten

In Inverness heb je in het centrum een paar outdoorwinkels, waaronder een Blacks. Ze verkopen niet de Harvey maps. Deze kan je wel krijgen bij Tiso of Cotswold, maar deze vind je 10 minuten lopen vanaf het centrum (met een ruimer aanbod).

In Cannich vind je een winkeltje en twee campings. Langs de route heb je in op twee plekken composttoiletten: bij Dog Falls en Affric car park. Midden in Glen Affric vind je een jeugdhostel en een stukje verder vind je Camban bothy, een ruime bothy met plek voor ten minste 8 hikers. Dit is overigens ook een mooie beschutte pauzeplek. In Morvich, aan het einde van de tocht, vind je ook een camping.

Benodigdheden

In Schotland moet je altijd rekening houden met regen, dus zorg dat je een goede regenjas, regenbroek en regenhoes voor je tas hebt.

Je mag in Schotland wildkamperen als je je houdt aan de Scottish Outdoor Acces Code. Neem je tent dus zeker mee! In Glen Affric zijn voldoende prachtige plekjes.

De route is gemarkeerd, maar niet overal. Het meenemen van een kaart is een goed idee! Ikzelf ben tevreden over Harvey Maps – en dan de specifieke voor deze tocht. Koop deze bij bol.com en help ons deze website onderhouden!

Tips

Loop je tijdens het midge seizoen, neem dan Smidge mee en/of een hoofdnet!

De camping in Cannich is een aanrader, na Cannich loopt de route gelijk omhoog dus het zal even duren voordat je hiereen mooie kampeerplek kan vinden.

Je hebt geen telefonisch bereik vanaf Dog falls tot Morvich. Vanaf Affric car park is er geen weg meer.

Na Strawberry lodge wordt het makkelijker om een wildkampeerplek te vinden.

De Camban bothy is aan te raden! Na Camban loopt de route flink omlaag, je zal hier lastig een wildkampeerplaats vinden.

Blogs

In deze blog zet ik uiteen wat het hiken van de Affric Kintail Way mij heeft gekost. Handig als referentie voor je eigen budget of bij het plannen van je hike!
Lees mijn verhaal in het reisverslag over de Affric Kintail Way. Van diep wegzakken in de modder tot de mooiste kampeerplekjes. In deze blog vind je dat zeker!
Benieuwd wat ik meenam op mijn hike langs de Affric Kintail Way? In deze blog deel ik mijn paklijst en mijn afwegingen. Ook beoordeel ik wat ik er achteraf van vond.

Nog vragen? 

Neem gerust contact op! We denken graag met je mee

Zelf deze hike wandelen?

Kijk eens naar onze 'doe het zelf' hikes incl. uitrusting, voeding en advies!

Of huur je uitrusting en kies je eigen maaltijden in onze webshop!

Bekijk ook andere inspiratiepagina's!

East Highland Way

Een prachtig vervolg op de WHW

West Highland Way

Een goede eerste kennismaking met hiken

waarom hiken natuur

Kungsleden

Extreme wildernis boven de poolcirkel

Twentepad

een midweek of lang weekend dicht bij huis!