Essentie

 • Begin onder Inverness in Drumnadrochit en loopt langs de rivier Affric door het dal naar de kust, bij Morvich.
 • Glen Affric wordt door velen beschreven als de mooiste Glen van Schotland
 • 76 kilometer te lopen in 3 a 4 dagen.
 • Mogelijk om te wildkamperen, maar midden in Glen Affric vind je ook een jeugdhostel, ver van de bewoonde wereld, waardoor je de tocht ook met accommodatie kan lopen.

Transport

De tocht begint in Drumnadrochit. Als je vliegt op Inverness, pak je de het makkelijkste de bus vanaf het busstation naar ‘Post Office’.

Vanuit Morvich kun je de bus pakken naar Inverness, Fort William en Skye. De bus vertrek vanaf de weg bij Ault a’ chruinn, waarbij je de bus kunt aanhouden bij de afslag (ga niet in het bushokje staan, deze is voor de schoolbus). Vanuit Morvich is het 25 minuten lopen naar de bushalte.

Periode

De mooiste periodes voor deze tocht zijn het voorjaar en najaar. Het kan soms frisser zijn in de avond en de dagen zijn wat korter, maar statistisch gezien zijn dit droge periodes en het voorjaar en de herfstkleuren zijn prachtig. In de zomer kan je de tocht ook lopen, maar moet je rekening houden met midges. Je loopt een groot stuk langs heide wat bloeit in de herfst, dat moet prachtig zijn. Ik liep de toch begin juni en had gelukkig nog geen last van midges (wat je normaal wel kan verwachten begin juni).

Faciliteiten

In Inverness heb je in het centrum een paar outdoorwinkels, waaronder een Blacks. Ze verkopen niet de Harvey maps. Deze kan je wel krijgen bij Tiso of Cotswold, maar deze vind je 10 minuten lopen vanaf het centrum (met een ruimer aanbod).

In Cannich vind je een winkeltje en campings. Langs de route heb je in op twee plekken composttoiletten: bij Dog Falls en Affric car park. Midden in Glen Affric vind je een jeugdhostel en een stukje verder vind je Camban bothy, een ruime bothy met plek voor ten minste 8 hikers. Ook een mooie pauze plek. In Morvich vind je ook een camping.

Afstanden

De gehele tocht is 76 km. Dit kan je prima in 3 á 4 dagen lopen. Normaliter wordt de tocht opgedeeld in 4 etappes: : Drumnadrochit – Cannich, Cannich – Affric car park, Affric car park – Alltbeithe (jeugdhostel) en Alltbeithe – Morvich.

De afstanden zijn prima te doen. Af en toe maak je aardig wat hoogtemeters en het stuk naar Morvich loopt flink naar beneden (of omhoog als je daar begint). Het eerste stuk naar Cannich loopt een groot deel langs de doorgaande weg. Deze etappe kun je prima overslaan.

De GPX bestanden van de door mij gelopen route vind je hier. Let op! Dit is slechts de door mij gelopen route, je bent zelf altijd verantwoordelijk voor het veilig lopen van een tocht.

Nodig

In Schotland moet je altijd rekening houden met regen, dus zorg dat je een goede regenjas, regenbroek en regenhoes hebt.

Je mag in Schotland wildkamperen als je je houdt aan de Scottish Outdoor Acces Code. Neem je tent dus zeker mee!

De route is gemarkeerd, maar niet overal. Het meenemen van een kaart is een goed idee! Ikzelf ben tevreden over Harvey Maps – en dan de specifieke voor deze tocht. Koop deze bij bol.com en help ons deze website onderhouden!

Bekijk op bol.com

Tips

 • Loop je tijdens het midge seizoen, neem dan Smidge mee en/of een hoofdnet!
 • De camping in Cannich is een aanrader, na Cannich loopt de route gelijk omhoog dus het zal even duren voordat je een mooie kampeerplek kan vinden.
 • Je hebt geen bereik vanaf Dog falls tot Morvich. Vanaf Affric car park is er geen weg meer – laat iemand weten wanneer je verwacht terug te komen.
 •  De wilkampeerplaatsen zijn schaars omdat grote delen van het landschap bestaan uit heide en veenland (drassig). Kampeer indien mogelijk op de stukjes gras die je langs het pad vindt, om de natuur niet te belasten. Na Strawberry lodge wordt het makkelijker om een plek te vinden, maar houd rekening met mogelijke waterstromen.
 •  De Camban bothy is aan te raden!
 • Na Camban loopt de route flink omlaag, je zal hier lastig een wildkampeerplaats vinden maar wel mooie watervallen.
 • Het laatste stuk richting Morvich is weer vlak, maar hier grazen vaak schapen en/of koeien.