Geplaatst op 3 reacties

Paalkamperen langs het Twentepad

Paalkamperen in Vasse

In deze blog lees je alles over paalkamperen langs het Twentepad. ‘Wild’kamperen kan langs het Twentepad op paalkampeerplaatsen. Waar vind je deze? Hoe zien deze eruit? Lees snel verder! Onderaan vind je tevens een overzicht van de paalkampeerplaatsen op de kaart.

Paalkamperen

Bij een paalkampeerpaal mag je een soort van ‘wild’ kamperen. De regels staan op de paal: binnen 10m van de paal, maximaal 3 tentjes en 24 uur. Geen open vuur, niet graven, geen afval en honden aangelijnd houden. En zoals altijd met wildkamperen: leave no trace – laat geen sporen achter van jouw verblijf!

Paalkampeerplaatsen

 • Harbrinkhoek

Deze paalkampeerplaats ligt langs een vrij recent opnieuw ‘aangelegd’ stuk van de Hunzerbeek. Mooie brede groene grasstroken langs de meanderende rivier. De paalkampeerplaats ligt op een rustig stukje verschuilt achter een klein bosje bomen. Loop je verder, dan kom je op de Hagweg, waar wel het nodige sluipverkeer rijdt. Toen ik er langs liep, was de omgeving rond de paal aardig begroeid, maar je kan prima een plekje langs het water zoeken. Deze plaats ligt direct aan het Twentepad.

Locatie: 52°22’56.8″N 6°43’43.0″E

 • Tubbergen ‘Hondeven’

Deze paalkampeerplaats ligt bij een prachtig vennetje in de buurt van Tubbergen. De paalkampeerplaats zelf is echter een oneffen hoekje van een weiland, vlak langs een zandweg. Het hoekje is nét groot genoeg voor een tentje, helemaal omheind en er ligt een loopplankje om er vanaf de weg te komen. Geen mooi plekje dus! Een rondje om het vennetje is wel de moeite waard. Het plekje ligt wel direct aan het Twentepad.

Locatie: 52°24’02.5″N 6°45’26.5″E

 • Vasse ‘Pottersweg’

Deze paalkampeerplaats ligt midden in een stukje bos bij de kruising van de Pottersweg met de Manderveense weg. Je loopt er het makkelijkste heen via de Pottersweg, ergens aan de achterzijde wijst zich vanzelf een pad naar links. Midden in het bosperceel is ineens een open stuk met een paalkampeerpaal. Ook lag er, toen ik er sliep, een steen, die handig dient als stevige ondergrond voor een brander – al zag ik ook sporen van een klein kampvuurtje. De Manderveense weg is relatief druk, maar zodra het verkeer tegen het einde van de avond afneemt, is het hier heerlijk kamperen. Het is een klein stukje van het Twentepad, maar dat is het zeker waard!

Locatie: 52°26’12.2″N 6°46’48.7″E

 • ‘Springendal’

Deze paalkampeerplaats is eigenlijk een kampeerterrein van de NTKC. Bij het hek vind je een bord met de tekst ‘alleen voor leden van NTKC’, maar op datzelfde hek vind je een paalkampeerlogo én op het bord wat erbij staat staat dat passerende wandelaars en fietsers welkom zijn. Volgens mij ben je daarom vrij om op het terrein te kamperen. Je vindt er ook een klein toiletgebouw vindt én een vuurkuil, voor de sleutel moet je echter een NTKC lid zijn of op het kampeerterrein treffen. Op het terrein zelf heb ik geen ‘paal’ kunnen vinden, maar er zijn genoeg mooie plekjes verspreid door het bos. Deze paalkampeerplaats ligt iets van het Twentepad af, de route staat beschreven in de Twentepadgids.

Update (25/06/2020): door een lezer van mijn blog (dankje, Anouk!) werd ik erop gewezen dat het clubbureau van de NTKC niet op de hoogte is dat paalkamperen op het terrein in het Springendal wordt gedoogd. Op het moment is er ivm corona ook een ledenstop bij het NTKC en zijn introducés tijdelijk niet welkom, waardoor niet helemaal duidelijk is of dit terrein gebruikt kan worden.

Locatie: 52°26’14.6″N 6°54’08.6″E

 • Ootmarsum

Deze paalkampeerplaats ligt net onder Ootmarsum. Op de kaart vind je dit als paalkampeerplaats – maar de grote verrassing is dat de paal OP de camping bij de boer ‘Erve Wiegink’ staat. Iemand van de camping die ik sprak toen ik een foto kwam maken (in de stromende regen) vertelde dan ook dat kampeerders dan 6 euro betaalden, maar ook gebruik mochten maken van de douchejes en het koffie en theehoekje. Volgens mij niet helemaal het idee van een ‘paalkampeerplaats’ waar je normaal vrij kan kamperen, maar de paal staat toch echt op de camping, dus daarom ook in dit lijstje! Een optie voor de kampeerder die het niet erg vindt om op de camping te staan tegen een kleine vergoeding maar ook met wat faciliteiten.

Update: van meerdere personen vernomen dat er een kleine vergoeding wordt gevraagd, die lijkt te schommelen tussen 4 en 7 euro p.p. Flexibele vergoeding, noemen we dat 😉

Locatie: 52°23’55.7″N 6°54’22.0″E

 • De Lutte ‘Middelkamp’

Deze paalkampeerplaats is vernoemd naar de nabijgelegen boerderij ‘Erve Middelkamp’. Erve Middelkamp is een historische boerderij van natuurmonumenten met bezoekerscentrum (en parkeerplaats – mocht je met de auto willen komen). De paal staat op een verhoogd stukje gras ‘op het erf’ van Erve Middelkamp. Je staat tussen de fruitbomen met een prachtig uitzicht over het land. Het grond van de paalkampeerplaats kan was drassig zijn en het gras is grof, maar iets verder (binnen 10 m van de paal) is het gras een stuk fijner. De foto’s zijn genomen in de winter, maar ik kan mij voorstellen dat het prachtig is in de zomer/herfst als de vele bomen daar bladeren hebben. Een mooi plekje naast een historische boerderij.

Locatie: 52°19’23.7″N 6°57’46.7″E

 • Oldenzaal ‘Hulsbeek’

Deze paalkampeerplaats ligt midden in het recreatiegebied het Hulsbeek. De kampeerplaats is omheind met een soort paaltjes. De plaats ligt aan het Twentepad. Waar het Twentepad langs het water loopt, zie je een klein hekje met een geel paalkampeerlogo. Nog geen 10 meter daarachter vind je dit plekje! Een mooi stukje gras, een picknick bankje én prullenbak en dat alles binnen loopafstand van het Twentepad. Vanaf de paalkampeerplaats kijk je uit over een weiland met daarachter een kleine weg – deze is doodlopend dus de enige toeschouwers zullen wellicht de mountainbikers zijn die gebruik maken van de ATB-route in het Hulsbeek.

Locatie: 52°18’03.4″N 6°53’05.1″E

 • Zenderen ‘Weleveld’

Deze paalkampeerplaats ligt langs de Bornse beek. Vanaf de doorgaande weg loop je via een paadje langs een klein vennetje naar de beek. Wel vond ik de paalkampeerplaats zelf tijdens mijn bezoek wat drassig (winter), maar iets verderop langs de beek heb je anders ook prima gras! Een nadeel is wel dat niet veel verderop de doorgaande weg tussen Zenderen en Albergen ligt, die vrij druk is en je goed hoort. Deze paalkampeerplaats ligt een stukje van het Twentepad af.

Locatie: 52°19’50.9″N 6°43’50.0″E

Campings

In aanvulling op het paalkamperen langs het Twentepad, vind je ook enkele campings aan het Twentepad. Deze rustige campings bieden wat basis faciliteiten als toilet, douche en stroom maar zijn absoluut niet massaal. Zo ligt ‘Camping aan het Twentepad’ logischerwijze aan het Twentepad en ook de natuurcamping in Henzingen ligt direct aan het pad en zag er prima uit. Het gebruik van campings is zeker het overwegen waard naast de paalkampeerplaatsen. Een goed overzicht vind je in de wandelgids van het Twentepad.

‘Paalkamperen’ bij De Bronnen

Door lezer van dit blog (dankje, Anouk), werd ik erop gewezen dat op camping/bungelowpark de Bronnen ook gepaalkampeerd kan worden in de letterlijke zin van het woord: er staan 3 palen, waar je tegen een vergoeding van 5 euro kan kamperen. Het terrein is ruim opgezet en de palen staan ver uit elkaar. Bij het eerste paaltje vind je ook een prullenbak en bankje. Inbegrepen is ook het gebruik van een wc-tje met wasbak iets verderop. Als je je meldt bij de receptie krijg je de sleutels van de WC. Je kan tevens eten en drinken bestellen bij de receptie – voor een welverdiende maaltijd na een lange dag wandelen.

De foto’s zijn verstrekt door Anouk, waarvoor dank!

Afstanden

De spreiding van de paalkampeerplaatsen is dun tussen Vasse en de Lutte. De paalkampeerplaats in het Springendal is wat mij betreft niet erg mooi gelegen, direct naast de parkeerplaats. Echter, het grootste probleem is dat deze paal vrij dicht op de paal in Vasse zit: dat is wel een erg korte dag. Je vindt vanaf Vasse wel twee campings rond Hezingen en Ootmarsum, maar als je wilt paalkamperen is de afstand tussen Vasse en de volgende paal in De Lutte wel erg groot (ong. 45 kilometer). De afstanden tussen de overige paalkampeerplaatsen is wél goed overbrugbaar. Alleen tussen Vasse en De Lutte moet je kiezen voor of één korte etappe, een camping of één hele lange dag.

Alle voorzieningen langs het Twentepad

Door een lezer van dit blog (dankje, Jeroen) is onderstaande kaart gemaakt, waarin niet alleen de paalkampeerplaatsen zijn opgenomen, maar ook andere overnachtingsmogelijkheden. Hierdoor heb je een vrij compleet overzicht van alle paalkampeerplaatsen en andere overnachtingsmogelijkheden langs het Twentepad.

Paalkamperen in Twente in 2020

Op 28 mei 2020 werd bekend dat Staatsbosbeheer haar paalkampeerplaatsen gaat sluiten. De paalkampeerplaatsen in Twenten blijven behouden en geopend. In onderstaand artikel lees je alles over paalkamperen in Twente, de regels rond paalkamperen en de corona maatregelen en de regels rond paalkamperen. Houd je alsjeblieft aan deze regels!

Lees ook:

Hopelijk heb je door deze blog een overzicht gekregen van de mogelijkheden van het paalkamperen langs het Twentepad. Het Twentepad is prima te lopen met een tent, veel plezier!

3 gedachten over “Paalkamperen langs het Twentepad

 1. Super leuk! Mooie tips ook zeker die tussen Vasse en de Lutte is goed om te weten. Op de fiets doe je nog wel makkelijk 45km maar te voet is dat toch echt een heel eind incl bepakking inderdaad 🙂

  1. Dankje! Dat is zeker waar dat 45km te voet teveel van het goede kan zijn! Daarover lees je (helaas) meer in mijn reisverslag, wat volgende week online komt 😉
   Een andere optie om de grote afstand te overbruggen is om niet in Vasse maar in ‘t Springendal te kamperen en de eerste dag wat langer te maken. Maar inderdaad goed om te weten wat de afstanden zijn om de tocht goed te kunnen plannen!

 2. Hey,
  Van ‘t weekend was ik op het twentepad met het plan om te overnachten op ‘springendal’. Hier stond echter dat met de sluiting van de paalkampeerplaatsen van het staatsbosbeheer, paalkampeerder daar niet meer welkom zijn. Wel was er iemand daar die zei dat ze soms vermoeide wandelaars wel toelaten voor 8 euro pppn (leden van de NTKC betalen 4euro pppn)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *