Plan je tocht

plan je TOCHT

Lijkt het je gaaf om te hiken? Dan moet je jouw tocht plannen: welke tocht ga je lopen, hoe kom je er, wat heb je nodig en moet je trainen? Hieronder vind je een handig stappenplan.

Op zoek naar inspiratie? Kijk op onze inspiratiepagina’s!

stap 1

Kies een bestemming! Laat je inspireren op onze inspiratiepagina's of ga zelf op zoek naar jouw droomhike!

stap 2

Kies een periode - bij de inspiratiepagina's vind je hier meer informatie over. Heb je een tocht en periode gekozen? Boek dan jouw vervoer - trein, bus of vliegtuig

stap 3

Regel jouw uitrusting! Kijk bij onze paklijst wat je nodig hebt of huur je uitrusting bij Start Hiking, denk aan een geschikte kaart en koop voeding in - neem een kijkje in onze webshop!

stap 4

Trainen en inpakken! Zorg dat je een goede basisconditie hebt en gewend bent aan het lopen met tas

stap 5

Hiken!

Veel plezier!

Voorbeeld tochtplanning

1. Bestemming

Voor deze voorbeeld hike kiezen we de West Highland Way (WHW) in Schotland. Een makkelijk te bereiken tocht en erg toegankelijk: je loopt langs dorpjes waar je altijd kan terugvallen op accommodatie, supermarktjes of andere gemakken van de bewoonde wereld.

2. Periode

De herfst in Schotland is prachtig dus we kiezen voor oktober. Bronstijd voor de hertjes, de natuur in vuur en vlam en geen last van muggen, perfect!

De WHW is makkelijk te bereiken vanuit Glasgow, dus je staat binnen een paar uur vanuit Amsterdam aan het start van de route.

Een retourtje vanuit Amsterdam naar Glasgow heb je al vanaf 100 euro. Voor 13.50 euro heb je een open return met de bus naar het centrum van Glasgow. Je pakt vervolgens de trein naar Milngavie, het startpunt, voor 4 euro.

Voor de terugvlucht vanaf Glasgow pakken we vanuit het eindpunt, Fort William, de trein terug naar Glasgow. De trein terug naar Glasgow kost gemiddeld 30 euro en is een prachtige reis. Aan het eind van de tocht slapen we een nacht in een budgethotel in Glasgow, 80 euro, voordat we terugvliegen naar Amsterdam.

3. Uitrusting

We gaan er vanuit dat we met z’n tweeën lopen. Het huren van ‘slapen’-uitrusting (tent, mat, slaapzak) én ‘hiking’-uitrusting (tas, brander en benodigdheden) kost ons slechts 200 euro incl. btw per persoon via Start Hiking.

De kaart van de tocht kost ons 15 euro.

We bestellen voor deze tocht outdoor maaltijden, wat ons ongeveer 100 euro per persoon kost (of ietsjes meer, als je flinke trek hebt).

4. Trainen en inpakken

Het is goed om een basisconditie te hebben als je gaat hiken. Loop voordat je op pad gaat een rondje door de buurt en kijk of je tas goed zit, goed is afgesteld en goed is ingepakt waarbij het belangrijk is dat het gewicht goed tegen je rug zit.

Wil je je beter voorbereiden op een meerdaagse hike, kijk dan eens naar de Meerdaagse wandeltraining van De Wandeltrainer (van Wanda Wandelt!). In een programma van 20 weken werk je naar een goede conditie én wandeltechniek toe zodat je klaar bent voor een meerdaags avontuur. Klaar om te hiken!

5. Hiken!

Het is handig om een grove planning te hebben van de etappes die je wilt lopen. Maar wees niet bang om onderweg je schema om te gooien! Soms zit het weer tegen, soms ben je moe en soms moet je verder lopen voor een goede kampeerplek of water. Een planning is houvast, hoe je uiteindelijk je tocht loopt is avontuur.

Kostenplaatje hiken

Transport

Uitrusting

Maaltijden

Overige

Een weekje hiken in de prachtige natuur van Schotland al vanaf € 575,- p.p.!

Zin in een Schots avontuur?

Neem een kijkje op onze inspiratiepagina’s, waaronder die van de West Highland Way. Klaar om je trip te plannen? Kijk ook eens bij onze uitrusting verhuur én maaltijden webshop.