West Highland Way

Essentie

 • Begin nét buiten Glasgow en loopt van de Lowlands naar de Highlands met als eindstation Fort William.
 • Populairste lange afstand wandelpad van Schotland, mét reden
 • 154 kilometer te lopen in 4-8 dagen
 • Erg toegankelijke tocht: je loopt door dorpjes, langs supermarktjes en je kan overnachten in B&B’s of hotels
 • Doordat het spoor ongeveer dezelfde route loopt kan je met gemak een deel lopen of eerder stoppen
 • Lees mijn wandelverslag uit 2013 hier.
 • Lees mijn wandelverslag uit 2018 hier.

Bereikbaarheid

De tocht begint in Milngavie (spreek uit als je de weg vraag: Mil-Guy) en eindigt in Fort William.

Als je vliegt op Glasgow, pak je de het makkelijkste de shuttlebus naar het centrum. Je stapt dan uit bij Glasgow Queen Street station, waar je de trein pakt naar Milngavie (15 min). Tussendoor kun je 100 meter van het station nog een blikje gas scoren bij de Tiso.

Vanuit Fort William kan je makkelijk de trein terug naar Glasgow pakken, maar de bus is ook een optie.

Loop je de tocht andersom, dan kun je overwegen op Inverness heen te vliegen en terug vanaf Glasgow.

Periode

De mooiste periodes voor deze tocht zijn het voorjaar en najaar. Het kan soms frisser zijn in de avond en de dagen zijn wat korter, maar statistisch gezien zijn dit droge periodes. Daarnaast is het voorjaar en zijn de herfstkleuren prachtig.

In de zomer kan je de tocht ook lopen, maar moet je rekening houden met de populariteit van de tocht: het kan druk zijn. Ook heb je in de zomer last van midges, bijtende vliegen. Wil je de tocht met accommodatie lopen? Dan doe je er in deze periode goed aan om op tijd te reserveren.

Faciliteiten

In Glasgow heb je op loopafstand van het station een Tiso waar je een blikje gas of je kaart van de WHW kan halen. Ook in Milngavie kan je bij de supermarkt nog wat laatste snacks halen.

Langs de route heb je in de dorpjes toiletten, stations, hotels, b&b’s, supermarkten en pubs. De supermarktjes onderweg zijn ingericht op de grote stroom hikers: zo vind je in onder andere in de supermarkten van Crianlarich en Tyndrum blikjes gas, hoofdnetten en meer. In vrijwel alle dorpjes vind je faciliteiten.

Bij Glencoe Mountain Resort, een skigebied net voor Kingshouse kun je lekker opwarmen, eten en douchen voor 1 pond. Vanaf Kinlochleven heb je niets tot je aankomt in Fort William. Ook rond Bridge of Orchy en Inveroran is er niets anders dan de twee hotels – de laatste sluit buiten het seizoen.

Afstanden

De gehele tocht is 154 km. Dit kan je prima in 4 tot 8 dagen lopen.

Normaliter wordt de tocht opgedeeld in 7 etappes: : Milngavie – Drymen – Rowardennan –  Inverarnan Tyndrum – Inveroran – Kinlochleven – Fort William. Houd er rekening mee dat je de eerste dag met geluk een halve wandeldag hebt vanwege de korte heenreis.

Het stuk na Rowardennan kan – zeker bij nat weer – vrij pittig zijn. Klimmen en klauteren!

Moeilijkheidsgraad

De West Highland Way is een uitstekende beginnerstocht. De totale afstand is lang, maar als je geen haast hebt zijn de dagetappes prima te doen. De paden zijn prima en goed bewegwijzerd. Langs Loch Lomond kan het wat klauteren zijn, wat glad kan zijn met regen. Je komt elke dag langs dorpjes en accommodatie en bent nooit erg ver van de bewoonde wereld. Het blijft Schotland, dus weer voorbereid op slecht weer.

Lees meer over de verschillende moeilijkheidsgraden.

Benodigdheden

In Schotland moet je altijd rekening houden met regen, dus zorg dat je een goede regenjas, regenbroek en regenhoes hebt.

De volgende kaart en het boekje van Bob Aitken kan ik aanraden:

Tips

 • Als je teruggaat naar Glasgow krijg je nog een cadeautje: de treinreis terug is een ervaring op zichzelf. Je rijdt delen van de gelopen route, dat is heerlijk nagenieten!
 • Rond Inveroran lopen gigantisch veel herten
 • Rond Kingshouse tref je half tamme hertjes aan!
 • Je mag in Schotland wildkamperen als je je houdt aan de Scottish Outdoor Acces Code. Neem je tent dus zeker mee!
 •  Let op! Van maart t/m september mag je niet overal wildkamperen langs loch lomond – tussen Drymen en net voorbij Rowardennan. Er zijn aangewezen campingplaatsen. Lees hier meer.