West Highland Way

West Highland Way

West Highland Way

Een geweldige kennismaking met hiken – in de wilde Schotse Hooglanden.

De West Highland Way begint nét buiten Glasgow en loopt van de Lowlands naar de Highlands met als eindstation Fort William. Het is de populairste lange afstand wandeling van Schotland, mét reden. In 154 kilometer, te lopen in 4-8 dagen loop je door de Schotse natuur. De tocht is erg toegankelijke: je loopt vrijwel elke dag door dorpjes, langs supermarktjes en je kan overnachten in B&B’s of hotels. Doordat het spoor ongeveer dezelfde route loopt kan je met gemak een deel lopen of eerder stoppen. Desondanks loop je écht in de natuur en ervaar je de Schotse wildernis.

In bewegend beeld

Video West Highland Way

Periode

De mooiste periodes voor deze tocht zijn het voorjaar en najaar. Het kan soms frisser zijn in de avond en de dagen zijn wat korter, maar statistisch gezien zijn dit droge periodes. Daarnaast is het voorjaar en zijn de herfstkleuren prachtig.

In de zomer kan je de tocht ook lopen, maar moet je rekening houden met de populariteit van de tocht: het kan druk zijn. Ook heb je in de zomer last van midges, bijtende vliegen.

Wil je de tocht met accommodatie lopen? Dan doe je er in deze periode goed aan om op tijd te reserveren.

Afstanden

De gehele tocht is 154 km. Dit kan je prima in 4 tot 8 dagen lopen.

Normaliter wordt de tocht opgedeeld in 7 etappes: : Milngavie – Drymen – Rowardennan –  Inverarnan Tyndrum – Inveroran – Kinlochleven – Fort William. Houd er rekening mee dat je de eerste dag met geluk een halve wandeldag hebt vanwege de korte heenreis.

Het stuk na Rowardennan kan – zeker bij nat weer – vrij pittig zijn. Klimmen en klauteren!

Bereikbaarheid

De tocht begint in Milngavie (spreek uit als je de weg vraag: Mil-Guy) en eindigt in Fort William.

Glasgow is uitstekend te bereiken per trein vanuit Nederland. Je reist vanaf Amsterdam naar Londen en vanuit daar met de Caledonian sleeper (nachttrein) of normale trein naar Glasgow. Als je vliegt op Glasgow, pak je de het makkelijkste de shuttlebus naar het centrum. 

Vanaf Glasgow Queen Street station, neem je de trein naar Milngavie (15 min). Tussendoor kun je 100 meter van het station nog een blikje gas scoren bij de Tiso.

Vanuit Fort William kan je makkelijk de trein terug naar Glasgow pakken, maar de bus is ook een optie.

Faciliteiten

In Glasgow heb je op loopafstand van het station een Tiso waar je een blikje gas of je kaart van de WHW kan halen. Ook in Milngavie kan je bij de supermarkt nog wat laatste snacks halen.

Langs de route heb je in de dorpjes toiletten, stations, hotels, b&b’s, supermarkten en pubs. De supermarktjes onderweg zijn ingericht op de grote stroom hikers: zo vind je in onder andere in de supermarkten van Crianlarich en Tyndrum blikjes gas, hoofdnetten en meer. In vrijwel alle dorpjes vind je faciliteiten.

Bij Glencoe Mountain Resort, een skigebied net voor Kingshouse kun je lekker opwarmen, eten en douchen voor 1 pond. Vanaf Kinlochleven heb je niets tot je aankomt in Fort William. Ook rond Bridge of Orchy en Inveroran is er niets anders dan de twee hotels – de laatste sluit buiten het seizoen.

Benodigdheden

In Schotland moet je altijd rekening houden met regen, dus zorg dat je een goede regenjas, regenbroek en regenhoes hebt.

Je mag in Schotland wildkamperen als je je houdt aan de Scottish Outdoor Acces Code. Neem je tent dus zeker mee!

De volgende kaart en het boekje van Bob Aitken kan ik aanraden (indien niet verkrijgbaar bij bol.com – probeer bookdepository.com):

Tips

Als je teruggaat naar Glasgow krijg je nog een cadeautje: de treinreis terug is een ervaring op zichzelf. Je rijdt delen van de gelopen route, dat is heerlijk nagenieten! Ook de bus is mooi, maar de trein gaat door delen zonder wegen.

Rond Inveroran lopen gigantisch veel herten en rond Kingshouse tref je half tamme hertjes aan!

Let op! Van maart t/m september mag je niet overal wildkamperen langs loch lomond – tussen Drymen en net voorbij Rowardennan. Er zijn aangewezen campingplaatsen. Lees hier meer.

Blogs

Lees mijn verhaal in het reisverslag over de West Highland Way in 2013 - mijn eerste lange afstandswandeling ooit!
Lees mijn verhaal in het reisverslag over de West Highland Way in 2018 - een mooie wandeling eind november met prachtige herfstkleuren
Op zoek naar nog meer tips voor de West Highland Way? Lees mijn blog met goede tips voor deze tocht en doe er je voordeel mee!

Nog vragen? 

Neem gerust contact op! We denken graag met je mee

Zelf deze hike wandelen?

Kijk eens naar onze 'doe het zelf' hikes incl. uitrusting, voeding en advies!

Of huur je uitrusting en kies je eigen maaltijden in onze webshop!

Bekijk ook andere inspiratiepagina's!

East Highland Way

Een prachtig vervolg op de WHW

waarom hiken natuur

Affric Kintail Way

Een goede tocht voor een lang weekend hiken

waarom hiken natuur

Kungsleden

Extreme wildernis boven de poolcirkel

Twentepad

een midweek of lang weekend dicht bij huis!