Kungsleden: Jackvik - Kvikkjokk

Kungsleden

Een lange tocht door échte wildernis. Deze pagina gaat over de sectie Jäckvik – Kvikkjokk

Kungsleden is een wandelpad van 440 km door echte Europese wildernis. Deze beschrijving gaat over het afgelegen deel tussen Jäckvik en Kvikkjokk.

Dit is het zogenaamde ‘afgelegen deel’. Je hebt hier geen faciliteiten en bent dus aangewezen op wildkamperen. Her en der vind je wel schuilhutten, maar deze zijn niet bedoeld om in te slapen buiten noodgevallen. In de Kungsleden gids wordt een veenhut op de vlakte ook als overnachtingsplek aangewezen: dit donkere hol ligt voor vuilnis. Kortom: op stap met de tent!

Ik vind dit misschien wel het mooiste stuk van Kungsleden. De vlaktes zijn gigantisch, je loopt grote delen op de kale berg met geweldige uitzichten links en rechts én in de verte Sarek National Park. Door het gebrek aan faciliteiten voelt het alsof je hier écht in de wildernis bent, waar niet veel mensen komen.

In bewegend beeld

Kungsleden
docu

Periode

Je kunt Kungsleden lopen vanaf eind juni, juli, maar verwacht dan nog wel aanzienlijke hoeveelheden sneeuw.

Het hoogseizoen loopt van half juli tot eind augustus, met de beste kans op goed weer.

In september kan je de tocht ook nog lopen, maar houd rekening met dalende temperatuur (matige vorst) en kortere dagen, maar er is ook de mogelijkheid dat je het noorderlicht ziet! Daarnaast is er ook kans op sneeuw. Laat je niet tegenhouden, misschien is dit wel de mooiste periode! De natuur staat in deze periode  in vuur en vlam, met prachtige gele berkenbossen en blauwe bessen voor het oprapen.

Afstanden

De sectie van Jackvik naar Kvikkjokk is zo’n 87 kilometer. Dit is prima te lopen in 4 á 5 dagen.

Op dit traject krijg je voor het eerst te maken met ‘lake crossings’ en bootdiensten. Één traject moet je roeien (400m) en Riebnes en Kvikkjokk zijn verplicht gemotoriseerd – houd rekening met de vaartijden!

Vanuit Jackvik is kamperen net voor of na (in het gehucht) de boot over Riebnes logisch, want na het gehucht loop je het bos in. Onderweg vind je geregeld mooie kampeerplekken, maar als het stormt kan het zijn dat je lange afstanden moet afleggen om de beschutting van het dal te vinden.

Bereikbaarheid

Jackvik kent een doorgaande weg met busdiensten, via Arjeplog, richting Lulea met verdere trein- en vliegverbinding.

Kvikkjokk zit op een zogenaamde ‘road head’. Hier begint de weg richting Jokkmokk. Er is een busdienst maar deze gaat niet regelmatig.

Faciliteiten

Het hostel in Jackvik is geweldig, net als de grote supermarkt.

Onderweg kom je geregeld schuilhutjes tegen, vaak ook bij de meren die je moet oversteken. Je komt hier af en toe ook een natuurtoilet tegen.

Er is onderweg verder niet zoveel, behalve prachtige natuur.

Kvikkjokk is een klein dorp, waar de STF fjällstation eigenlijk het middelpunt is. Dit is ook de enige, beperkte supermarkt en restauratie. Je kunt hier gas, basic voeding, kaarten krijgen en een pakje naar opsturen (kosten aan verbonden).

 

Benodigdheden

 Zorg dat je goede materialen meeneemt. Het weer in de arctische bergen kan soms aardig tekeer gaan en je moet rekening houden met regen en lage temperaturen.

De volgende naslagwerken zijn aan te raden:

  • Boekje met beschrijving Abisko -Nikkaloukta en Abisko – Kvikkjok (van Distant North – 10 euro)
  • Kaarten van Calazo – te koop bij de STF hutten op begin en eind
  • Je kan zelf kaarten downloaden van het Zweedse landmeetinstituut: Landmäteriet
  • app naturankartan

Tips

Je gaat de poolcirkel over – ergens rond een houten bordje met ‘polarcircle’. Ik weet niet of deze helemaal op de goede plek hangt, want ik had de precieze coordinaten niet opgezocht. Maar de poolcirkel!

Houd rekening met de vaartijden in je planning!

In het gehucht bij Riebnes mag je gratis kamperen (Vuonatjviken) en er is een natuurtoilet. De bootmensen verkopen ook ijsjes!

De beheerders van de boot in Kvikkjokk (Helena en Bjorn) doen ook lokale boottripjes naar warme meren, delta’s en de start van andere trails zoals Padjelantaleden. 

Nog vragen? 

Neem gerust contact op! We denken graag met je mee

Zelf deze hike wandelen?

Kijk eens naar onze 'doe het zelf' hikes incl. uitrusting, voeding en advies!

Of huur je uitrusting en kies je eigen maaltijden in onze webshop!

Bekijk ook andere inspiratiepagina's!

East Highland Way

Een prachtig vervolg op de WHW

West Highland Way

Een goede eerste kennismaking met hiken

waarom hiken natuur

Affric Kintail Way

Prachtige wandeling door de Affric glen

Twentepad

een midweek of lang weekend dicht bij huis!