Stuwwalroute

Stuwwalroute

Over de Twentse stuwwal. Onderdeel van Twents blokje om.

De Stuwwalroute is onderdeel van het Twents blokje om: ruim 300 kilometer wandelplezier door Twente. De Stuwwalroute loopt over de Twentse stulwal. Een overblijfsel uit de ijstijd, in het landschap geboetseerd door de ijstong. Na Ootmarsum loop je even de stuwwal af. Hier brak de ijstong door en rukte het ijs verder op richting Hengelo. Richting De Lutte ga je weer stijgen en dalen over de glooiingen. Een prachtige tocht door het Twentse landschap met een mooi inkijkje in de vorming van het landschap in de ijstijd.  

In bewegend beeld – in samenwerking met Visit Twente

Video Stuwwalroute - binnenkort

Periode

Deze route is het hele jaar rond prachtig. Ik liep de route in de lente en dat heeft wel iets. Als de houtwallen tot leven komen, de natuur ontwaakt en de bomen vol félgroen en vers blad schieten. Maar ook de zomer en de herfst zijn prachtig. En houd je van kou, dan is de winter ook tof!

Afstanden

De gehele tocht is zo’n 54 km. Dit kan je prima in 3 á 4 dagen lopen. De tocht is geen rondje, maar je kunt ervoor kiezen om zélf een lusje te maken en de tocht in delen te lopen of onderweg te overnachten langs alle mooie accommodaties die Twente rijk is. 

Bereikbaarheid

De tocht begint in het Dal van Mosbeek. Bij het Restaurant Molen van Bels kun je uitstekend parkeren. Het openbaar vervoer komt tot de kerk in Vasse. De tocht eindigt in Oldenzaal waar je ruime OV mogelijkheden hebt, waaronder het NS station. Onderweg kun je geregeld op de buslijnen stappen langs de route.

Faciliteiten

Langs de route vind je meer dan genoeg terrasjes, restaurants, hotels, B&B’s en campings. 

Kijk bijvoorbeeld eens op:

visittwente.nl/overnachten/

 

Benodigdheden

Het grootste deel van de paden is onverhard, maar uitstekend beloopbaar. Een goede, fijne schoen (A) is hiervoor uitstekend geschikt.

Een kaart heb je niet nodig, want de route is uitstekend bewegwijzerd. Op elke hoek of afslag staat wel de kenmerkende Essenroute markering.

Tips

Begin vroeg en heb de paden voor jezelf alleen. En je hebt een beste kans om wild tegen te komen!

Een rondje door de historische binnenstad van Ootmarsum is een aanrader. Bij Erve Middelkamp vind je een paalkampeerplaats!

Route

Deze wandeling is onderdeel van het Twents Blokje Om

Deze wandeling is onderdeel van Twents blokje om. Prachtige routes van in totaal meer dan 300 km door Twente. Wil jij meer lezen over de routes van het Twents blokje om? Benieuwd naar de smokkelroute en essenroutee? Klik dan hieronder op de button – en ontdek! Je leest op Twentsblokjeom.nl ook blogs van Start Hiking in samenwerking met Visit Twente.

Blogs

Op de website van Visit Twente lees je een reisverslag van de Stuwwalroute van mijn wandeling in een gastblog. Inclusief mooie foto's, video, de route en tips!
Op de website van Visit Twente lees je vijf tips voor de Stuwwalroute in een gastblog van Start Hiking. Op zoek naar de inside tips voor de Essenroute?

Nog vragen? 

Neem gerust contact op! We denken graag met je mee

Bekijk ook andere inspiratiepagina's!

East Highland Way

Een prachtig vervolg op de WHW

West Highland Way

Een goede eerste kennismaking met hiken

waarom hiken natuur

Kungsleden

Extreme wildernis boven de poolcirkel

Twentepad

een midweek of lang weekend dicht bij huis!