Essentie

  • In het NP Torres del Paine in het Chileense patagonië, heb je twee beroemde trekkings: de ‘W’ van 4-5 dagen die in een W-vorm langs de zuidelijke kant van het massief loopt en de ‘O’ van 10-11 dagen die er een rondje omheen maakt (met die laatste heb ik geen ervaring)
  • Een van de hoogtepunten is het zien van ‘Los Cuerno’s‘ bij zonsopgang – zie de foto links.
  • Het weer is bijzonder veranderlijk en dat maakt de tocht ook wel leuk. Natte sneeuw terwijl het hartje zomer is, is niet ondenkbaar. Daarnaast kan het flink waaien!

Transport

Torres del Paine is wel een stukje reizen om er te komen. Je kan vliegen op Punta Arenas, waarna je naar Puerto Natales moet zien te komen. Vanuit hier gaan er dagelijks bussen naar het nationaal park. Het is dan nog wel 112 km!

Periode

Het hoogseizoen is in de lente en zomer (september – maart). De drukste periode is de zomer van december tot maart, waarbij de temperaturen aangenaam zijn. Het kan wel drukker zijn, vergeet niet je campings te reserveren. Je kan echter het hele jaar door hiken in Torres del Paine, maar houd het weer goed in de gaten.

Faciliteiten

Je komt langs verschillende berghutten. Je moet verplicht kamperen op de aangewezen plekken, nu wildkamperen niet toegestaan is. Soms is hier een klein bedrag aan verbonden. Je kan in berghutten slapen, maar het verdient de aanbeveling een tent mee te nemen zodat je op de campsite nét voor de tocht naar de cuerno’s kan staan, om vroeg op pad te gaan voor zonsopgang. Voor de O-hike heb je sowieso een tent nodig. Bij de hutten kan je ook eten. Neem genoeg contant geld mee – pinnen is er niet bij en de kosten liggen in het park en stuk hoger dan er buiten.

Afstanden

De W trek is 70 km lang en wordt vaak opgebroken in Paine Grande (aankomst ferry) – Grey Campsite – (via Paine Grande) Camp Italiano – (eerst naar Valle Francés) Refugio Francés of los Cuernos – El Chileno (of indien open Camp Torres) – Laguna Amarga.

De O trek is 110 km lang en neemt 6 a 7 dagen extra in beslag waarbij je ook afhankelijk bent van het weer. Het oversteken van de John Gardner pass kan lastig zijn bij wind.

Benodigdheden

Je hebt een stevige tent nodig als je in patagonië hiked, het kan er flink waaien. Bij de toegang tot het park krijg je ook een simpel kaartje. De volgende naslagwerken zijn echter aan te raden:

Tips

  •  Vraag de berggidsen in de hutten om de laatste weerberichten
  • Houd je ogen open voor wilde dieren!
  • Zorg voor goede waterdichte wandelschoenen – het kan een natte boel worden op het pad.
  • Als je Valle Francés inloopt, kun je de ranger op camp italiano vragen of je je tas bij hem kan achterlaten – je kan dan lekker licht lopen.
  • Laat je tent staan en ga met een klein tasje op pad naar los cuerno’s voor zonsopgang. Vergeet je hoofdlamp niet!