Torres del Paine

Torres del Paine

Torres del Paine

Dwars door Patagonië – door wind, sneeuw, zon en geweldige uitzichten. Deze beschrijving gaat over de W-trek.

Een epische wandeling door het Nationale park Torres del Paine in het Chileense Patagonië. J hebt hier twee beroemde trekkings: de ‘W’ van 4-5 dagen die in een W-vorm langs de zuidelijke kant van het massief loopt en de ‘O’ van 10-11 dagen die er een rondje omheen maakt. Met het stuk achterlangs van de O heb ik geen ervaring, maar de voorkant is hetzelfde als de W. Een van de hoogtepunten is het zien van ‘Los Cuerno’s‘ bij zonsopgang. Het weer is bijzonder veranderlijk en dat maakt de tocht ook spannend. Natte sneeuw terwijl het hartje zomer is, is niet ondenkbaar. Daarnaast kan het flink waaien!

In bewegend beeld

Video Torres del Paine

Periode

Het hoogseizoen is in de lente en zomer (september – maart).

De drukste periode is de zomer van december tot maart, waarbij de temperaturen iets aangenamer zijn. Het kan echter wel hard(er) waaien. In deze periode kan het wat drukker zijn, vergeet niet je campings te reserveren.

Je kan echter het hele jaar door hiken in Torres del Paine, maar houd het weer goed in de gaten. In de lente of herfst is de temperatuur veelal wat lager, maar waait het ook minder en is het rustiger op de paden.

Afstanden

De W trek is 70 km lang en wordt vaak opgebroken in Paine Grande (aankomst ferry) – Grey Campsite – (via Paine Grande) Camp Italiano – (eerst naar Valle Francés) Refugio Francés of los Cuernos – El Chileno (of indien open Camp Torres) – Laguna Amarga.

De O trek is 110 km lang en neemt 6 a 7 dagen extra in beslag waarbij je ook afhankelijk bent van het weer. Het oversteken van de John Gardner pass kan lastig zijn bij wind, wat je een extra dag kan kosten.

Bereikbaarheid

Je kan de W-trek op meerdere plaatsen beginnen, maar de meest gekozen startplaats is bij Paine Grande na het nemen van de Ferry.

Het nationaal park Torres del Paine is wel een stukje reizen. Je bent dan ook even onderweg voordat je op de Ferry stapt. De reguliere uitvalsbasis is Puerto Natales. Je kan het makkelijkste vliegen op Punta Arenas, waarna je naar Puerto Natales moet zien te komen. Vanuit hier gaan er dagelijks bussen (’s ochtends) naar het nationaal park, wat nog altijd 112 km verderop ligt!

Faciliteiten

Je komt langs verschillende berghutten. Je moet verplicht kamperen op de aangewezen plekken, nu wildkamperen niet toegestaan is. Soms is hier een klein bedrag aan verbonden.

Je kan in berghutten slapen, maar het verdient de aanbeveling een tent mee te nemen zodat je op de campsite nét voor de tocht naar de Cuerno’s kan staan, om vroeg op pad te gaan voor zonsopgang. Bij de hutten kan je ook eten, ook als je kampeert. Neem genoeg contant geld mee – pinnen is er niet bij en de kosten liggen in het park en stuk hoger dan er buiten.

Voor de O-hike heb je sowieso een tent nodig, nu er aan de achterzijde niet overal hutten staan.

Je moet alle accommodaties van te voren reserveren. Let hierop!

Benodigdheden

Je hebt een stevige tent nodig als je in Patagonië hiked, het kan er flink waaien. Wees voorbereid op 4 seizoenen: regen, kou, wind, sneeuw en zonneschijn wisselen elkaar binnen no-time af.

Bij de toegang tot het park krijg je ook een simpel kaartje. De volgende naslagwerken zijn echter aan te raden:

Tips

Vraag de berggidsen in de hutten om de laatste weerberichten

Boek de campings en accommodaties op tijd!

Zorg voor goede waterdichte wandelschoenen – het kan een natte boel worden op het pad.

Als je Valle Francés inloopt, kun je de ranger op campamento italiano vragen of je je tas bij hem kan achterlaten – je kan dan lekker licht lopen.

Laat je tent staan en ga met een klein tasje op pad naar los cuerno’s voor zonsopgang. Vergeet je hoofdlamp niet!

Niet kunnen wildkamperen is misschien jammer, maar je ontmoet wel mensen van over de hele wereld in de aangewezen ‘kook-hutten’.

Blogs

Lees mijn verhaal in het reisverslag over Torres del Paine. Een prachtige wandeling met mooie ontmoetingen in een bijzonder klimaat.
De W-trek in Torres del Paine kan je zowel kamperend als via de berghutten afleggen. Lees in deze blog meer over de opties en over de verplichting om te reserveren!

Nog vragen? 

Neem gerust contact op! We denken graag met je mee

Zelf deze hike wandelen?

Of huur je uitrusting en kies je eigen maaltijden in onze webshop!

Bekijk ook andere inspiratiepagina's!

East Highland Way

Een prachtig vervolg op de WHW

West Highland Way

Een goede eerste kennismaking met hiken

waarom hiken natuur

Kungsleden

Extreme wildernis boven de poolcirkel

Twentepad

een midweek of lang weekend dicht bij huis!