Twentepad

Twentepad

Een schitterende tocht door het Twentse coulissenlandschap – vol natuur en cultuur.

Het Twentepad is een voetpad door Noordoost-Twente van 87 km en is streekpad 2 (SP2) van de Nederlandse lange afstand wandelpaden met de kenmerkende geel-rode markering. Het pad loopt van Almelo via Tubbergen, Ootmarsum, Oldenzaal weer terug naar Almelo in een lus. Voor een groot deel loop je over onverharde paden en zandwegen, met hier en daar verharde wegen. Onderweg kom je langs voldoende horeca, pleisterplaatsen, accommodatie – geschikt voor de dorstige en hongerige wandelaar! De tocht is een prachtige combinatie van natuur en cultuur, met veel historisch interessante punten.

In beeld

Route Twentepad

Periode

Voorop staat dat de tocht het gehele jaar kan worden gelopen. Sommige trajecten zijn uiteraard mooier in een bepaald seizoen: van Tubbergen naar Ootmarsum kom je langs de heide die in juli en augustus bloeit, van Ootmarsum naar Oldenzaal loop je langs prachtige lanen in Singraven, waarbij de herfstkleuren prachtig zijn. ’s Zomers is de temperatuur vaak aangenaam, maar is het ook wat drukker op de paden. Twente in een laagje sneeuw is echter ook prachtig! Ik liep de tocht in oktober, wat ik zelf erg mooi en qua temperatuur ook aangenaam vond.

Afstanden

De route wordt vaak verdeeld in 5 etappes:

Almelo – Tubbergen (16,4 km)
Tubbergen – Ootmarsum (22,9 km)
Ootmarsum – Oldenzaal ( 25,6 km)
Oldenzaal – Hertme (19,1 km)
Hertme – Almelo (10,5 km)

De GPX bestanden van de route vind je op wandelnet. Let op: de route in de gids, de GPX route en de bewegwijzering wijken soms iets van elkaar af. Het is aan te raden om de uitstekende bewegwijzering te volgen.

Bereikbaarheid

De tocht loopt in een lus. Kom je met eigen vervoer, dan kom je dus altijd weer terug bij het startpunt. Achter station Almelo vind je ook een parkeergarage.

De tocht is prima met openbaar vervoer te bereiken. In Almelo en Oldenzaal (en iets van de route in Hengelo) bevindt zich een treinstation. Houd er rekening mee dat er ’s avonds vrijwel geen bussen rijden in Twente.

Faciliteiten

Aan het Twentepad liggen vele horeca gelegenheden en pleisterplaatsen. Ook aan accommodatie is geen gebrek. Het Twentepad is ook te lopen met de tent. Naast enkele campings vind je diverse paalkampeerplaatsen, waar je eenvoudig in de Twentse natuur kan overnachten. De Twentepad gids geeft een goed overzicht van de mogelijkheden.

Benodigdheden

Loop je de tocht in etappes of via accommodatie dan heb je genoeg aan een dagrugzak met wat drinken, eventueel een regenjas en stevig schoeisel. De zandpaden kunnen in de zomer mul zijn en in de herfst en winter modderig.

Ga je (paal)kamperen, dan dien je uiteraard een volledige uitrusting bij je te dragen. Onderweg is voldoende water te krijgen: ik raad aan om op deze punten bij te vullen. Filteren is op eigen risico gezien de intensieve landbouw in Twente.

 Het meenemen van het wandelgidsje is een goed idee! Het boekje staat namelijk vol met interessante achtergrond informatie over de Twentse natuur en cultuur en ook de faciliteiten en overnachtingsmogelijkheden onderweg staan er duidelijk in.

Tips

De wandelgids is een aanrader en staat vol interessante achtergrond over de Twentse cultuur, heide ontginning, de textielindustrie en wat je daarvan in het Twentse landschap terugziet.

Het Hondeven is een bijzonder stukje natuur, waar je een extra rondje kan maken, voordat je verder loopt langs de route: dit lusje kan je beter niet lopen als het heel nat is en is niet toegankelijk in het broedseizoen.

Pauze bij de Molen van Bels is zeker een tip: van pannenkoeken en uitsmijters tot echte Twentse maaltijden als humkessoep. Ook de Molen van Frans is een kijkje waard.

De paalkampeerplaatsen bij Vasse en bij de Lutte (Erve Middelkamp) zijn aanraders.

Het Twentepad leent zich ook uitstekend voor dagtochten waaronder:
  • Tubbergen – Molen Bels – Vasse
  • Ootmarsum – Denekamp

Blogs

In deze blog som ik de paalkampeerplaatsen langs het Twentepad op, inclusief foto, beschrijving en locatie.. Handig bij het plannen van je hike!
Lees mijn verhaal in het reisverslag over het Twentepad. Van wildkamperen in Nederland tot mooie stukjes natuur. In deze blog vind je dat zeker!
Benieuwd wat ik meenam op mijn hike langs over het Twentepad? In deze blog deel ik mijn paklijst en mijn afwegingen. Ook beoordeel ik wat ik er achteraf van vond.

Nog vragen? 

Neem gerust contact op! We denken graag met je mee

Zelf deze hike wandelen?

Kijk eens naar onze 'doe het zelf' hikes incl. uitrusting, voeding en advies!

Of huur je uitrusting en kies je eigen maaltijden in onze webshop!

Bekijk ook andere inspiratiepagina's!

East Highland Way

Een prachtig vervolg op de WHW

West Highland Way

Een goede eerste kennismaking met hiken

waarom hiken natuur

Kungsleden

Extreme wildernis boven de poolcirkel

Affric Kintail Way

een midweek of lang weekend dicht bij huis!