Essentie

  • Kungsleden is een wandelpad van 440 km, deze beschrijving gaat over het populaire stuk van Nikkaluokta naar Abisko van 105 km.
  • Prachtige tocht door lange valleien in echte wildernis. De bewoonde wereld laat je achter je. Desondanks is het toegankelijk, je komt langs verschillende berghutten en het pad is duidelijk bewegwijzerd.
  • De tocht ligt boven de poolcirkel en in de zomer blijft het vrijwel de hele tijd licht.
  • Jaarlijks organiseert Fjällräven de Fjällräven Classic over dit traject.

Transport

Je kunt vliegen op Kiruna, waarna je een bus kan pakken naar Nikkaloukta. Let wel op, deze bussen rijden niet meer aan het eind van het seizoen. Je kan ook vliegen op Stockholm en daar de nachttrein naar Abisko of Kiruna nemen. Vanuit Abisko is er een bus of trein naar Kiruna.

Wil je het eerste stuk naar Kebnekaise overslaan, dan kun je vanaf Nikkaloukta een helikopter nemen naar Kebnekaise fjallstation.

Periode

Je kunt Kungsleden lopen vanaf eind juni, juli, maar verwacht dan nog wel aanzienlijke hoeveelheden sneeuw. Het hoogseizoen loopt van half juli tot eind augustus, met de beste kans op goed weer. In september kan je de tocht ook nog lopen, maar houd rekening met dalende temperatuur en kortere dagen (maar mogelijkheid op noorderlicht!)

Faciliteiten

Aan het begin en eind en bij Kebnekaise heb je grotere berghutten met o.a. internet en mogelijkheid tot inkopen. Bij de hutten van Salka en Alesjaure verkopen ze eveneens proviand, waaronder gevriesdroogde maaltijden en knakworsten. Bij de hut van Salka heb je zelfs een sauna!

De berghutten langs de route hebben natuurtoilletten – die stinken maar je kan wel lekker zitten. Onderweg heb je ook noodonderkomen, mocht het weer omslaan of een andere calamiteit zich voordoen.

Afstanden

De tocht is 105 km. Normaliter wordt de tocht opgebroken in 7 etappes, wat maakt dat het een ontspannen tocht is qua dagelijkse kilometers. De tocht wordt normaliter als volgt opgedeeld: Nikkaluotkta – Kebnekaise – Singi – Sälka – Tjäktja – Alesjaure – Abiskojaure – Abisko. Je kan de tocht overigens met gemak in 5 of 6 dagen lopen.

Benodigdheden

Een hoofdlamp heb je in ieder geval niet nodig in de zomermaanden! Zorg dat je goede materialen meeneemt: na de eerste berghut bij de Kebnekaise is het doorlopen tot Abisko.

De volgende naslagwerken zijn aan te raden:

  • Boekje met beschrijving Abisko -Nikkaloukta en Abisko – Kvikkjok (van Distant North – 10 euro)

Tips

  • Loop de tocht van zuid naar noord, dan heb je de zon in je rug.
  • Een uitstapje om de kebnekaise te beklimmen is mogelijk, bij helder weer kun je een groot deel van noordelijk Zweden zien. Bij slecht weer zie je niets.
  • Loop je in het naseizoen, dan kun je blauwe bessen plukken tot je een ons weegt. Let wel op dat je de bes goed herkent, er zijn ook besjes die erop lijken.
  • Kijk hoeveel IKEA namen jij in huis hebt!