Kungsleden – Nikkaloukta – Abisko

Essentie

 • Kungsleden is een wandelpad van 440 km, deze beschrijving gaat over het populaire stuk van Nikkaluokta naar Abisko van 105 km.
 • Prachtige tocht door lange valleien in echte wildernis. De bewoonde wereld laat je achter je. Desondanks is het toegankelijk, je komt langs verschillende berghutten en het pad is duidelijk bewegwijzerd.
 • De tocht ligt boven de poolcirkel en in de zomer blijft het vrijwel de hele tijd licht.
 • Het bereiken van Kungsleden kan wat lastig zijn.
 • Jaarlijks organiseert Fjällräven de Fjällräven Classic over dit traject, een toegankelijke kennismaking met hiken.
 • Lees mijn uitgebreide reisverslag hier!

Bereikbaarheid

Kungsleden begint in Hemevan en loopt helemala naar Abisko. Deze pagina gaat echter over het noordelijke traject wat begint in Nikkaloukta en eindigt in Abisko of visa versa.

Je kunt het makkelijkste vliegen op Kiruna om vervolgens de bus naar Nikkaloukta te nemen. Let wel op, deze bussen rijden niet meer zodra de hutten sluiten (eind september, zie pagina STF). Voor de start in Abisko neem je de trein of bus van Kiruna naar Abisko Turiststation – eindig je in Abisko dan andersom.

Je kan ook vliegen op Stockholm en daar de nachttrein naar Abisko of Kiruna (voor de start in Nikkaloukta) nemen. Voor boeken van treintickets kun je kijken op sj.se 

Periode

Je kunt Kungsleden lopen vanaf eind juni, juli, maar verwacht dan nog wel aanzienlijke hoeveelheden sneeuw.

Het hoogseizoen loopt van half juli tot eind augustus, met de beste kans op goed weer.

In september kan je de tocht ook nog lopen, maar houd rekening met dalende temperatuur (matige vorst) en kortere dagen, maar er is ook de mogelijkheid dat je het noorderlicht ziet! Daarnaast is er ook kans op sneeuw. De natuur staat in deze periode echter in vuur en vlam, met prachtige gele berkenbossen en blauwe bessen voor het oprapen.

Faciliteiten

Aan het begin en einde van de tocht (Nikkaloukta en Abisko) en bij Kebnekaise heb je grotere berghutten, zogenaamde Fjällstations, met o.a. wifi, een café en een kleine shop. Bij de hutten van Sälka en Alesjaure (hier ook een klein café) verkopen ze eveneens proviand, waaronder gevriesdroogde maaltijden en knakworsten. Bij sommige hutten zoals Sälka en Alesjaure heb je zelfs een sauna!

De berghutten langs de route hebben natuurtoilletten – die stinken een beetje maar je kan wel lekker zitten. Onderweg heb je ook geregeld noodonderkomen, vooral op de topjes en vlaktes. Mocht het weer omslaan of een andere calamiteit zich voordoen, dan zit je daar in ieder geval beschut. Het is echter niet de bedoeling dat je het brandhout opmaakt of erin slaap, tenzij er echt nood aan de man is.

Afstanden

De tocht van Nikkaluokta naar Abisko is 105 km. Normaliter wordt de tocht opgebroken in 7 etappes – van hut naar hut – wat maakt dat het een ontspannen tocht is qua dagelijkse kilometers. De tocht wordt normaliter als volgt opgedeeld: Nikkaluotkta – Kebnekaise – Singi – Sälka – Tjäktja – Alesjaure – Abiskojaure – Abisko.

Je kan de tocht overigens met gemak in 5 of 6 dagen lopen. Houd er rekening mee dat je in Abisko National Park niet mag wildkamperen – de grens staat op de kaart en ligt een stukje voor Abiskojaure. Er is één aangewezen kampeerplek, zo’n 4 á 5 kilometer voor Abisko.

Moeilijkheidsgraad

Paden zijn prima en goed aangegeven. Er is één echt klimmetje, de Tjäktja pas. Je komt vrijwel elke dag langs berghutten. Tussen de berghutten bevinden zich schuilhutten voor slecht weer. Het blijft echter afgelegen alpien poolgebied en het weer kan omslaan. Dit traject is veel belopen en daarom ook geschikt voor de beginner die voorbereid is. De rest van Kungsleden is overigens moeilijker vanwege meren die overgestoken moeten worden en betrekkelijk minder hutten of wandelaars.

Lees meer over de verschillende moeilijkheidsgraden.

Benodigdheden

Een hoofdlamp heb je in ieder geval niet nodig in de zomermaanden, maar in september zeker. Herfst doet zo noordelijk snel z’n intrede.

 Zorg dat je goede materialen meeneemt: na de eerste berghut bij de Kebnekaise is het doorlopen tot Abisko. Het weer in de arctische bergen kan soms aardig tekeer gaan en je moet rekening houden met regen en lage temperaturen.

De volgende naslagwerken zijn aan te raden:

 • Boekje met beschrijving Abisko -Nikkaloukta en Abisko – Kvikkjok (van Distant North – 10 euro)
 • Kaarten van Calazo – te koop bij de STF hutten op begin en eind
 • Je kan zelf kaarten downloaden van het Zweedse landmeetinstituut: Landmäteriet

Tips

 • Loop de tocht van zuid naar noord, dan heb je de zon in je rug. Andersom kijk je tegen de zon in: een belangrijk factor bij het kiezen van de richting.
 • Een uitstapje om de Kebnekaise te beklimmen is mogelijk, bij helder weer kun je een groot deel van noordelijk Zweden zien. Bij slecht weer zie je niets. Let op: dit is een pittige maar vooral lange beklimming, maar bij goed weer prima te doen.
 • Loop je in het naseizoen, dan kun je blauwe bessen plukken tot je een ons weegt. Let wel op dat je de bes goed herkent, er zijn ook besjes die erop lijken.
 • Kijk hoeveel IKEA namen jij in huis hebt! Een feest der herkenning.
 • Andere trajecten zoals Kvikkjokk-Abisko en Hemevan-Ammanas op Kungsleden zijn ook bijzonder mooi – hopelijk in de nabije toekomst ook als inspiratiepagina te bewonderen.