Geplaatst op Geef een reactie

Paklijst Kungsleden

Paklijst Kungsleden

In deze blog deel ik mijn persoonlijke paklijst KungsledenDeze uitrusting neem ik mee op bij het wandelen van het gehele Kungsleden pad in augustus 2020. Ik heb een volledige paklijst opgenomen inclusief gewicht van de materialen. Ook ga ik in op de beweegredenen om dingen wel of niet mee te nemen. Benieuwd? Lees snel verder!

Startpunt

De paklijst Twentepad heb ik samengesteld aan de hand van 1) de paklijst van mijn vorige hike langs het Twentepad in 2019 en de Affric Kintail Way in Juni 2019 2) de voorbeeldpaklijst op starthiking.nl, 3) het maaltijdschema wat ik had gemaakt na het plannen van mijn maaltijden, 4) de weersverwachtingen en 5) de tochtplanning. Over de planning van mijn tocht en logistieke operatie rond voeding lees je later meer op mijn blog.

Volgens plan loop ik Kungsleden in 22 wandeldagen, waarbij ik ga wildkamperen. Een van mijn doelen voor deze wandeling is het maken van een film over Kungsleden. Er gaat dus een aardige hoeveelheid aan camera-gerelateerde uitrusting mee. Een ander doel is om mijn basisgewicht flink te laten zakken. Waar ik voor de Affric Kintail Way een basisgewicht had van ruim 13 kilo, ga ik nu voor een basisgewicht van 10 kilo terwijl er ook nog een statief van ruim een kilo meegaat.

Onderweg haal ik 4 keer een vooruitgestuurd pakket voeding op. Mijn pakketten voeding wegen ergens tussen de 2 en 3 kg – vooral door de repen chocolade die ik gelijk de eerste dag oppeuzel. Dit gewicht komt dus bij mijn paklijst op.

Daarbij ben ik afgestapt van een drinkzak. Een lichtere drinkzak zonder harde achterzijde krijg je lastig in de tas, dus de makkelijkste besparing was de hele drinkzak thuis te laten. Langs Kungsleden is water ruim voorradig. Door geen drinkzak mee te nemen, draag ik ook niet bij een volle zak 2kg aan water bij mij. Hoewel mijn basisgewicht ruim 3kg lager is, scheelt dit dus ook maximaal 1,4kg aan water. Nu draag ik maximaal 0,6L water bij mij en heb ik een 1L fles voor rond de tent.

Wegen

Mijn uitrusting heb ik gewogen op een digitale keukenweegschaal. Met uitzondering van de tas, welke ik heb gewogen met een bagageweger waaraan je de tas kan hangen. Het blikje gas is een standaard gewicht voor de 100gr cartridge, opgesplitst in de cartridge die je altijd draagt en het gas. Deze kan dus enkele grammen afwijken, afhankelijk van het merk ter plaatse.

Lijst

De paklijst Twentepad heb ik bijgehouden via LighterPack.com. Een gratis website waarin je jouw paklijst kan bijhouden inclusief gewicht en deze makkelijk kan delen (tip!). De lijst vind je hieronder.

De items met een blauw ‘jasje’-icoon zijn de dingen die ik draag en die meetellen voor het gewicht ‘worn’. Tenzij er natuurlijk meer dan 1 stuks is, dan telt alleen de eerste als ‘worn’ en de rest als ‘packed’. De items met een blauw ‘bestekje‘-icoon zijn de ‘consumables’ oftewel de etenswaren. Deze nemen gedurende de tocht (gelukkig) af doordat je inteert op alle lekkere versnaperingen en worden apart onder consumables vermeld.

De lijst is in het Engels – mocht je hier vragen over hebben, neem gerust contact op!

Dilemma’s

Uiteraard heb ik bij het samenstellen van mijn paklijst Kungsleden voor enkele dilemma’s gestaan. Vaak zijn dit dilemma’s tussen functie en gewicht. En natuurlijk budget. Een lichtere slaapzak zou voor deze tijd van het jaar prima kunnen, net als een tent (cuban fiber/DCF?) – maar dat zijn mooie dromen voor de toekomst.

Een dilemma was drinkzak vs het 0,6L waterfilter, uiteindelijk in het voordeel van dat laatste. Ik drink heel makkelijk als die slang voor mijn mond hangt en drinken is erg belangrijk voor het spierherstel. Ik zal dus goed op drinken moeten letten, maar de besparing is ruim 250 gram tov de drinkzak met een harde achterkant. Daarbij scheelt het kilo’s aan water. Ik zal wel goed moeten blijven drinken en daar extra op moeten letten.

Ik heb lang getwijfeld over het meenemen van mijn tripod. Een lichtere oplossing als de Pedco Ultralight had bijna een kilo gescheeld. Toch wil ik geen compromis op beeld maken, nu dit een van mijn doelen van deze wandeling is. Soms moet je maar wat extra tillen, als het je dat waard is. De energiehuishouding was ook een groot dilemma. Hopelijk is deze grootte powerbank icm het zonnepaneel (alsjeblieft, laat de zon schijnen) voldoende om de camera draaiende te houden.

Ik heb ook getwijfeld over het thuislaten van het hoofdlampje. De zon gaat niet onder in Zweden, dus rationeel gezien overbodig gewicht. Maar als safety item kan ik ‘m toch niet thuislaten. Het voelt niet goed. En ik wil niet stupid light zijn.

Als laatste de schoenen. Kungsleden kan best rotsachtig zijn, vandaar mijn keuze voor de Tatra II GTX. Maar omdat het pad redelijk goed belopen is, zou een lichtere schoen, misschien zelfs een trailrunner, prima kunnen volstaan. Ik heb getwijfeld of ik niet voor mijn Hanwag Banks GTX zou gaan, die zo’n 200 gram PER VOET lichter zijn. Uiteindelijk kies ik voor de Tatra. Het stevigere profiel en de stootrand voor de rotsige delen zijn voor mij doorslaggevend.

Totaal gewicht

Mijn totale basisgewicht is 10.354 gram volgens mijn paklijst Kungsleden. In de praktijk moet ik rekenen op zo’n 2.5 kilo eten en 0,5 kilo water net ná een bevoorrading. Het maximale gewicht komt daarmee op zo’n ruime 13 kilo. Dat lijkt me alleszins redelijk en ik ben daar zeker tevreden mee!

Kungsleden

In augustus loop ik dus Kungsleden. Na mijn wandeling kom ik zeker terug op mijn paklijst Kungsleden – wat beviel, wat kan ik de volgende keer thuislaten? Wat kan beter? Houd mijn blog daarvoor in de gaten. Sowieso heb ik de nodige artikelen mee die ik aan het testen ben, zoals de Peak Design capture clip, het zonnepaneel, de tas (lange termijn), de slaapmat en nog veel meer. Je kan dus de nodige review op mijn blog verwachten, net als blogs over mijn planning, logistieke uitdagingen en meer!

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *