
In deze blog deel ik mijn persoonlijke paklijst Kungsleden. Deze uitrusting neem ik mee op bij het wandelen van het gehele Kungsleden pad in augustus 2020. Ik heb een volledige paklijst opgenomen inclusief gewicht van de materialen. Ook ga ik in op de beweegredenen om dingen wel of niet mee te nemen. Benieuwd? Lees snel verder!
Startpunt
De paklijst Twentepad heb ik samengesteld aan de hand van 1) de paklijst van mijn vorige hike langs het Twentepad in 2019 en de Affric Kintail Way in Juni 2019 2) de voorbeeldpaklijst op starthiking.nl, 3) het maaltijdschema wat ik had gemaakt na het plannen van mijn maaltijden, 4) de weersverwachtingen en 5) de tochtplanning. Over de planning van mijn tocht en logistieke operatie rond voeding lees je later meer op mijn blog.
Volgens plan loop ik Kungsleden in 22 wandeldagen, waarbij ik ga wildkamperen. Een van mijn doelen voor deze wandeling is het maken van een film over Kungsleden. Er gaat dus een aardige hoeveelheid aan camera-gerelateerde uitrusting mee. Een ander doel is om mijn basisgewicht flink te laten zakken. Waar ik voor de Affric Kintail Way een basisgewicht had van ruim 13 kilo, ga ik nu voor een basisgewicht van 10 kilo terwijl er ook nog een statief van ruim een kilo meegaat.
Onderweg haal ik 4 keer een vooruitgestuurd pakket voeding op. Mijn pakketten voeding wegen ergens tussen de 2 en 3 kg – vooral door de repen chocolade die ik gelijk de eerste dag oppeuzel. Dit gewicht komt dus bij mijn paklijst op.
Daarbij ben ik afgestapt van een drinkzak. Een lichtere drinkzak zonder harde achterzijde krijg je lastig in de tas, dus de makkelijkste besparing was de hele drinkzak thuis te laten. Langs Kungsleden is water ruim voorradig. Door geen drinkzak mee te nemen, draag ik ook niet bij een volle zak 2kg aan water bij mij. Hoewel mijn basisgewicht ruim 3kg lager is, scheelt dit dus ook maximaal 1,4kg aan water. Nu draag ik maximaal 0,6L water bij mij en heb ik een 1L fles voor rond de tent.
Wegen
Mijn uitrusting heb ik gewogen op een digitale keukenweegschaal. Met uitzondering van de tas, welke ik heb gewogen met een bagageweger waaraan je de tas kan hangen. Het blikje gas is een standaard gewicht voor de 100gr cartridge, opgesplitst in de cartridge die je altijd draagt en het gas. Deze kan dus enkele grammen afwijken, afhankelijk van het merk ter plaatse.
Lijst
De paklijst Twentepad heb ik bijgehouden via LighterPack.com. Een gratis website waarin je jouw paklijst kan bijhouden inclusief gewicht en deze makkelijk kan delen (tip!). De lijst vind je hieronder.
De items met een blauw ‘jasje’-icoon zijn de dingen die ik draag en die meetellen voor het gewicht ‘worn’. Tenzij er natuurlijk meer dan 1 stuks is, dan telt alleen de eerste als ‘worn’ en de rest als ‘packed’. De items met een blauw ‘bestekje‘-icoon zijn de ‘consumables’ oftewel de etenswaren. Deze nemen gedurende de tocht (gelukkig) af doordat je inteert op alle lekkere versnaperingen en worden apart onder consumables vermeld.
De lijst is in het Engels – mocht je hier vragen over hebben, neem gerust contact op!
Dilemma’s
Uiteraard heb ik bij het samenstellen van mijn paklijst Kungsleden voor enkele dilemma’s gestaan. Vaak zijn dit dilemma’s tussen functie en gewicht. En natuurlijk budget. Een lichtere slaapzak zou voor deze tijd van het jaar prima kunnen, net als een tent (cuban fiber/DCF?) – maar dat zijn mooie dromen voor de toekomst.
Een dilemma was drinkzak vs het 0,6L waterfilter, uiteindelijk in het voordeel van dat laatste. Ik drink heel makkelijk als die slang voor mijn mond hangt en drinken is erg belangrijk voor het spierherstel. Ik zal dus goed op drinken moeten letten, maar de besparing is ruim 250 gram tov de drinkzak met een harde achterkant. Daarbij scheelt het kilo’s aan water. Ik zal wel goed moeten blijven drinken en daar extra op moeten letten.
Ik heb lang getwijfeld over het meenemen van mijn tripod. Een lichtere oplossing als de Pedco Ultralight had bijna een kilo gescheeld. Toch wil ik geen compromis op beeld maken, nu dit een van mijn doelen van deze wandeling is. Soms moet je maar wat extra tillen, als het je dat waard is. De energiehuishouding was ook een groot dilemma. Hopelijk is deze grootte powerbank icm het zonnepaneel (alsjeblieft, laat de zon schijnen) voldoende om de camera draaiende te houden.
Ik heb ook getwijfeld over het thuislaten van het hoofdlampje. De zon gaat niet onder in Zweden, dus rationeel gezien overbodig gewicht. Maar als safety item kan ik ‘m toch niet thuislaten. Het voelt niet goed. En ik wil niet stupid light zijn.
Als laatste de schoenen. Kungsleden kan best rotsachtig zijn, vandaar mijn keuze voor de Tatra II GTX. Maar omdat het pad redelijk goed belopen is, zou een lichtere schoen, misschien zelfs een trailrunner, prima kunnen volstaan. Ik heb getwijfeld of ik niet voor mijn Hanwag Banks GTX zou gaan, die zo’n 200 gram PER VOET lichter zijn. Uiteindelijk kies ik voor de Tatra. Het stevigere profiel en de stootrand voor de rotsige delen zijn voor mij doorslaggevend.
Totaal gewicht
Mijn totale basisgewicht is 10.354 gram volgens mijn paklijst Kungsleden. In de praktijk moet ik rekenen op zo’n 2.5 kilo eten en 0,5 kilo water net ná een bevoorrading. Het maximale gewicht komt daarmee op zo’n ruime 13 kilo. Dat lijkt me alleszins redelijk en ik ben daar zeker tevreden mee!
Kungsleden
In augustus loop ik dus Kungsleden. Na mijn wandeling kom ik zeker terug op mijn paklijst Kungsleden – wat beviel, wat kan ik de volgende keer thuislaten? Wat kan beter? Houd mijn blog daarvoor in de gaten. Sowieso heb ik de nodige artikelen mee die ik aan het testen ben, zoals de Peak Design capture clip, het zonnepaneel, de tas (lange termijn), de slaapmat en nog veel meer. Je kan dus de nodige review op mijn blog verwachten, net als blogs over mijn planning, logistieke uitdagingen en meer!
Ook leuk om te lezen:
- Kungsleden 2016, toen ik het bovenste stukje liep
- Informatiepagina Kungsleden
- Project Kungsleden (over de film – in het Engels)
- Doe het zelf Kungsleden – om zelf op pad te gaan!
- Paklijst Twentepad
- Paklijst Affric Kintail Way
Leuk om te lezen. Heb de video gekeken over je Kungsleden wandeling. Mooie ontmoetingen, prachtige omgeving en uitzichten. Ik zou deze route graag een keer doen, in de winter met skies lijkt me ook erg apart.
En weer wat inspiratie opgedaan qua kleding ook. Pinewood heeft ook mooie trekking spullen zie ik net. De slaapmat was overigens warm genoeg in deze periode ? Het viel me op dat de Exped matten niet altijd de lichtste zijn, maar ze spreken mij ook erg aan.
Kwam je uit met de 100g gas canister of heb je deze onderweg nog bijgekocht ?
vriendelijke groet, Erik
Hi Erik, Dank voor je reactie en fijn dat je hebt genoten van de docu! Inderdaad een prachtige tocht en ik vermoed minstens zo mooi in de winter op ski’s of sneeuwschoenen. Misschien kun je eens kijken bij Hiking & Adventures, zij organiseren aankomend jaar (en het jaar erop) een sneeuwschoenentocht over het noordelijke deel van Kungsleden!
Leuk dat je inspiratie hebt opgedaan qua kleding. Materiaal en kleding is voor mij het halve plezier, dus ik ga hier graag op in – haha!
Pinewood heeft mooie trekkingspullen. Dit was mijn eerste tocht in een volledig synthetische broek en het beviel uitstekend. Het is lekker licht en de Pinewood broek had goede ventilatiemogelijkheden en droogt snel. Ten opzichte van een veel zwaardere polycotton broek, zoals de Fjallraven G1000 broeken die ik ook draag, slijt zo’n broek wel veel sneller maar ik vind hem wel comfortabeler en functioneler. Ook het membraan op het onderbeen werkt als een ingebouwd gamasch, wat fantastisch op vochtige bospaadjes.
Ik had de slaapmat HL LW van Exped en die was voor deze tocht prima. Temperatuurbereik is tot -6 en ik heb eigenlijk alleen temperaturen rond het vriespunt gehad. Dit is de lichtste Exped mat zonder dat het comfort noemenswaardig anders is dan de ‘volledige’ Synmat. Je moet alleen even wennen aan de mummievorm. Ook mijn slaapzak (Cumulus Panyam 450) zou tot -8 moeten gaan dus ik had een goede marge en sliep de meeste dagen met de rits open.
Ik heb zelf, en in de verhuur, ook de Exped Synmat LW. Deze gaat tot maar liefst -17 en is iets steviger en zwaarder. Maar over het algemeen ben ik erg blij met het comfort en de kwaliteit van Exped slaapmatten. Vergeleken met andere matten van bijvoorbeeld Therm-a-rest of Sea to Summit vind ik ze vooral stiller, ook de lichtere mat. Want veel lichte matten kraken ontzettend, dat vind ik bij de Exped’s meevallen. Zeker de normale Synmat, die is hartstikke stil. Daarnaast vind ik de banen in de lengte fijn qua ondersteuning en comfort.
Op de planning stonden inderdaad 100g canisters, maar uiteindelijk hadden ze in Hemavan alleen 230g en 450g dus ben ik voor 230g gegaan. In Jackvik heb ik een nieuwe 230g canister gepakt, maar achteraf was dit voorbarig en had ik er ook wel tot kvikkjokk mee kunnen lopen. Daardoor ging deze 2e bus leeg op 2 dagen voor Abisko, waardoor ik tóch nog een volle nieuwe bus moest kopen. Gelukkig is dat geen probleem op het noordelijke stuk al betaal je natuurlijk wel de hoofdprijs.
Kortom; als je net als ik 2 warme maaltijden eet per dag en af en toe een kopje thee of koffie neemt, dan moet je het redden met 1x 230g naar Kvikkjokk en 1x 230g naar Abisko. Volgens mij moet het daarom ook lukken om 4x een 100g busje te gebruiken, al kun je dan misschien vanaf Saltoluokta beter toch een 230g busje halen.
Ik kook ook helemaal niet efficiënt: soms ben ik met andere dingen bezig en staat het pannetje al een minuut te koken. Ik heb geen windscherm en de MSR Pocket Rocket is niet de allerzuinigste. Zou je gaan voor een geïntegreerd systeem als Jetboil of Windburner, dan vermoed ik dat je meer dan genoeg gas hebt om elke dag thee te drinken of waswater te koken.
Groetjes,
Mathias
Die halve liter water lijkt me toch erg weinig, tenzij je bij iedere stap die je doet water kan pakken, maar dat weet je natuurlijk nooit als je hem voor het eerst loopt.
Gr.JW Boer.
Hoi Mathias, wat is jouw ervaring met de cumulus slaapzak qua bouwkwaliteit? en welke aspecten heb je laten customisen? Ik hoor goede verhalen over dit merk maar het prijsverschil met bijvoorbeeld de all-time favourite Western Mountainereing Ultralite is dermate groot dat ik bang ben voor een ‘catch’.
NB mooi assortiment voeding heb je. Net een bestelling bij je geplaatst, ga ik zeker vaker doen.
Hi Ralph,
Ik ben eigenlijk ontzettend enthousiast over Cumulus. Ik heb de panyam 450 en ik ben onder de indruk. De stiksel kwaliteit is overal erg goed en de gebruikte materialen ook. Het pertex is natuurlijk vrij glad en dun, maar dit materiaal gebruiken andere merken met lichte slaapzakken ook. Ik vind de kwaliteit in ieder geval erg goed: ik heb geen één losse of rare stiksel kunnen vinden. Ook zijn er doordachte dingetjes als een rits met een soort omhulsel zodat ie de stof niet pakt, lusjes om ‘m op te hangen, handig binnenzakje etc. De rits is ook YYK en van beide kanten te openen. De tochtslurven dekken goed af. Kortom: ik ben tevreden. Ik zou wel zeggen dat de koortjes rond de capuchon misschien wat basic zijn: dit zijn gewoon elastieken met zo’n stopper erop die rondom lopen.. dit heb ik wel eens luxer afgewerkt gezien. Ook het binnenzakje is een opgenaaid ‘netje’, dit heb ik ook wel eens geïntegreerd gezien. Anderzijds, basic systemen zijn makkelijk in gebruik en makkelijk te repareren. Ik ben wel één keer met de dunne pertex stof tussen de rits van de binnentent gekomen. Hierdoor 2 kleine gaatjes die ik met een drupje siliconen heb gedicht. Dit heeft natuurlijk niets met de bouwkwaliteit te maken, maar pertex is wel een beetje fragiel maar eigenlijk ook ontzettend sterk. In de praktijk heb ik mijn slaapzak alleen nog maar rond het vriespunt gebruikt en daarvoor warm genoeg. Maar de echte test richting de comfort van -8 heb ik nog niet gedaan.
Ik heb zelf de volgende wijzigingen aangebracht: Ik heb een L, 10cm+ in de breedte, hydrofoob dons en ietsjes extra dons (ik meen 20/30 gram?).
Vooral de breedte vind ik erg fijn, ik denk dat ‘ie anders te smal was. Ook de lengte is voor mij precies: terwijl ik volgens de maatlijst ook in een M had gepast. Kortom, een slagje groter is voor een gezonde Nederlandse man niet gek. Ik ben ter vergelijk 186 en 85kg.
Mocht je vragen hebben of foto’s willen, hoor ik het graag!
Helaas woon ik sinds kort niet meer in Nijmegen (Amsterdam tegenwoordig), dan was kijken wellicht een optie.
Als laatste, bedankt voor je compliment en leuk dat je een bestelling hebt geplaatst! Mocht je op zoek zijn naar specifieke producten of tips willen, voel je vrij een mailtje te sturen!
Nog een fijne zondag,
Mathias