East Highland Way

East Highland Way

East Highland Way

Een prachtige tocht door de Highlands en Cairngorms

De tocht begint in Fort William en loopt over 132 kilometer naar Aviemore. Je loopt door zowel de Highlands als de Cairngorms, twee prachtige natuurgebieden. De route is bewegwijzerd maar niet zo goed als de West Highland Way, een kaart is daarom zeker handig!

De tocht is niet bijzonder zwaar en je bent nooit ver van de bewoonde wereld. Een mooi vervolg op de West Highland Way en een stuk rustiger!

In bewegend beeld

Video East Highland Way

Periode

De mooiste periodes voor deze tocht zijn het voorjaar en najaar. Het kan soms frisser zijn in de avond en de dagen zijn wat korter, maar statistisch gezien zijn dit droge periodes. Daarnaast is het voorjaar mooi groen en zijn in het najaar de herfstkleuren prachtig.

In de zomer kan je de tocht ook lopen, maar het kan dan wat drukker zijn – vooral rond Aviemore, een bekende outdoor uitvalsbasis. Ook heb je in de zomer last van midges, bijtende vliegen.

Afstanden

De tocht heeft een lengte van 132 km. De tocht wordt normaliter opgebroken in 7 etappes: Fort William – Spean Bridge – Tulloch – Feagour – Laggan – Newtonmore – Kincraig – Aviemore.

Bereikbaarheid

De tocht begint in Fort William en eindigt in Aviemore. Fort William is vanuit Nederland helemaal met de trein te bereiken, waarbij je naar Londen reist om op de Caledonian sleeper te stappen. Ga je vliegen, dan vlieg je het makkelijkste op Glasgow, waar je de trein pakt naar Fort William. De treinrit door de highlands is overigens een prachtige rit die een groot deel langs de West Highland Way loopt. Eventueel is de bus van Glasgow naar Fort William een optie. Ook kun je vliegen op Inverness, met een kortere bustocht of je loopt de Great Glenn Way naar Fort William gelijk mee.

Vanuit Aviemore kun je weer de trein richting Fort William nemen en vanuit daar de trein of de bus.

Faciliteiten

Bij het treinstation van Fort William zitten meerdere grote supermarkten. Aan de andere kant van het station (door het tunneltje) zit een grote outdoorwinkel waar je o.a. gas kunt halen.

Je komt onderweg de nodige dorpjes en supermarktjes tegen. In Spean Bridge vind je een openbaar toilet achter de supermarkt. Het is bij Laggan een aanrader om iets van de route af te lopen om naar Wolftrax te lopen. In dit mountainbike centrum kun je heerlijk warm douchen voor 1 pond, maar de hamburgers of breakfast rolls zijn ook heerlijk! Newtonmore is ook een grotere plaats waar je goed kan eten en eventueel nieuw gas kan halen.

Benodigdheden

In Schotland moet je altijd rekening houden met regen, dus zorg dat je een goede regenjas, regenbroek en regenhoes voor je tas hebt.

Je mag in Schotland wildkamperen als je je houdt aan de Scottish Outdoor Acces Code. 

De route is gemarkeerd, maar niet overal. Het meenemen van een kaart is een goed idee! Ikzelf ben tevreden over Harvey Maps – en dan de specifieke voor deze tocht. 

Tips

Als je in Spean Bridge bent kun je een klein stukje omlopen naar het Commando Memorial met mooie uitzichten.

Kamperen aan de oevers van Loch Laggan is fantastisch.

Bij Wolftrax in Laggan kun je douchen en heerlijk ontbijten. Ook het gebak is voortreffelijk.

Bij Kincraig heb je een watersportcentrum waar van alles te krijgen is.

Aviemore is de outdoor hoofdstad van Schotland – genoeg outdoorwinkels om te neuzen na het finishen!

Blogs

Lees mijn verhaal in het reisverslag over de East Highland Way. Van kamperen langs Loch Laggan tot smullen bij Wolftrax. In deze blog vind je dat zeker!
Een route die sterk op de East Highland Way lijkt en er eigen 'aan vooraf gaat'. De populaire West Highland Way. Lees mijn reisverslag over deze tocht hier!

Nog vragen? 

Neem gerust contact op! We denken graag met je mee

Zelf deze hike wandelen?

Kijk eens naar onze 'doe het zelf' hikes incl. uitrusting, voeding en advies!

Of huur je uitrusting en kies je eigen maaltijden in onze webshop!

Bekijk ook andere inspiratiepagina's!

Affric Kintail Way

Een mooie wandeling door Schotland's finest

West Highland Way

Een goede eerste kennismaking met hiken

waarom hiken natuur

Kungsleden

Extreme wildernis boven de poolcirkel

Twentepad

een midweek of lang weekend dicht bij huis!