Essentie

  • Begint in Fort William en loopt over 132 kilometer naar Aviemore.
  • Je loopt door zowel de Highlands als de Cairngorms
  •  De route is bewegwijzerd maar niet zo goed als de West Highland Way, een kaart is zeker handig!
  • De tocht is niet bijzonder zwaar en je bent nooit ver van de bewoonde wereld.

Transport

Je vliegt het makkelijkste op Glasgow, Fort William is het eenvoudig te bereiken met de trein vanuit Glasgow. Eventueel is de bus een optie of kun je vliegen op Inverness. Vanuit Aviemore kun je weer de trein richting Fort William en dan Glasgow nemen.

Periode

De mooiste periodes voor deze tocht zijn het voorjaar en najaar. Het kan soms frisser zijn in de avond en de dagen zijn wat korter, maar statistisch gezien zijn dit droge periodes. Daarnaast is het voorjaar en zijn de herfstkleuren prachtig. In de zomer kan je de tocht ook lopen, maar moet je rekening houden met de populariteit van de tocht: het kan druk zijn. Ook heb je in de zomer last van midges, bijtende vliegen.

Faciliteiten

Bij het treinstation van Fort William zitten meerdere grote supermarkten. Aan de andere kant van het station zit een grote outdoorwinkel waar je o.a. gas kunt halen.

Je komt onderweg de nodige dorpjes en supermarktjes tegen. In Spean Bridge vind je een openbaar toilet achter de supermarkt. Het is zeker een aanrader om iets van de route af te lopen bij Laggan om naar Wolftrax te lopen. In dit mountainbike centrum kun je heerlijk warm douchen voor 1 pond, de hamburgers of breakfast rolls zijn ook heerlijk! Newtonmore is ook een grotere plaats waar je goed kan eten en eventueel nieuw gas kan halen.

Afstanden

De tocht heeft een lengte van 132 km. De tocht wordt normaliter opgebroken in 7 etappes: Fort William – Spean Bridge – Tulloch – Feagour – Laggan – Newtonmore – Kincraig – Aviemore.

Benodigdheden

In Schotland moet je altijd rekening houden met regen, dus zorg dat je een goede regenjas, regenbroek en regenhoes hebt.

De volgende kaart en boekje kan ik aanraden:

Tips

  • Je mag in Schotland wildkamperen als je je houdt aan de Scottish Outdoor Acces Code. Neem je tent dus zeker mee!
  • Als je in Spean Bridge bent kun je een klein stukje omlopen naar het Commando Memorial met mooie uitzichten.
  • Kamperen aan de oevers van Loch Laggan is fantastisch.
  • Bij Kincraig heb je een watersportcentrum waar van alles te krijgen is.
  • Aviemore is de outdoor hoofdstad van Schotland – genoeg outdoorwinkels om te neuzen!