East Highland Way

Essentie

  • Begint in Fort William en loopt over 132 kilometer naar Aviemore.
  • Je loopt door zowel de Highlands als de Cairngorms
  •  De route is bewegwijzerd maar niet zo goed als de West Highland Way, een kaart is zeker handig!
  • De tocht is niet bijzonder zwaar en je bent nooit ver van de bewoonde wereld.
  • Lees mijn uitgebreide reisverslag hier!

Bereikbaarheid

De tocht begint in Fort William en eindigt in Aviemore. Je vliegt het makkelijkste op Glasgow, Fort William is namelijk eenvoudig te bereiken met de trein vanuit Glasgow. Dit is overigens ook een prachtige rit die een groot deel langs de West Highland Way loopt. Eventueel is de bus van Glasgow naar Fort William een optie. Ook kun je vliegen op Inverness, met een kortere bustocht of je pakt de Great Glenn Way naar Fort William gelijk mee.

Vanuit Aviemore kun je weer de trein richting Fort William en dan Glasgow nemen – of de bus.

Periode

De mooiste periodes voor deze tocht zijn het voorjaar en najaar. Het kan soms frisser zijn in de avond en de dagen zijn wat korter, maar statistisch gezien zijn dit droge periodes. Daarnaast is het voorjaar en zijn de herfstkleuren prachtig.

In de zomer kan je de tocht ook lopen, maar het kan dan wat drukker zijn – vooral rond Aviemore, een bekende outdoor uitvalsbasis. Ook heb je in de zomer last van midges, bijtende vliegen.

Faciliteiten

Bij het treinstation van Fort William zitten meerdere grote supermarkten. Aan de andere kant van het station (door het tunneltje) zit een grote outdoorwinkel waar je o.a. gas kunt halen.

Je komt onderweg de nodige dorpjes en supermarktjes tegen. In Spean Bridge vind je een openbaar toilet achter de supermarkt. Het is bij Laggan een aanrader om iets van de route af te lopen om naar Wolftrax te lopen. In dit mountainbike centrum kun je heerlijk warm douchen voor 1 pond, maar de hamburgers of breakfast rolls zijn ook heerlijk! Newtonmore is ook een grotere plaats waar je goed kan eten en eventueel nieuw gas kan halen.

Afstanden

De tocht heeft een lengte van 132 km. De tocht wordt normaliter opgebroken in 7 etappes: Fort William – Spean Bridge – Tulloch – Feagour – Laggan – Newtonmore – Kincraig – Aviemore.

Moeilijkheidsgraad

Prima paden, niet te grote hoogteverschillen. Je komt geregeld langs dorpjes, maar de paden zijn niet altijd bewegwijzerd – enige navigatievaardigheden zijn handig. Stuk door Glen Banchor kan lastig of onmogelijk zijn bij veel aanhoudende regenval, vanwege hoge waterstand.

Lees meer over de verschillende moeilijkheidsgraden.

Benodigdheden

In Schotland moet je altijd rekening houden met regen, dus zorg dat je een goede regenjas, regenbroek en regenhoes hebt.

De volgende kaart en boekje kan ik aanraden:

Tips

  • Je mag in Schotland wildkamperen als je je houdt aan de Scottish Outdoor Acces Code. Neem je tent dus zeker mee!
  • Als je in Spean Bridge bent kun je een klein stukje omlopen naar het Commando Memorial met mooie uitzichten.
  • Kamperen aan de oevers van Loch Laggan is fantastisch.
  • Bij Kincraig heb je een watersportcentrum waar van alles te krijgen is.
  • Aviemore is de outdoor hoofdstad van Schotland – genoeg outdoorwinkels om te neuzen na het finishen!