Kungsleden: Ammarnäs - Jackvik

Kungsleden

Een lange tocht door échte wildernis. Deze pagina gaat over de lus Ammarnäs – Jackvik

Kungsleden is een wandelpad van 440 km door echte Europese wildernis. Deze beschrijving gaat over het minder belopen deel van Ammarnäs naar Jackvik. 

Dit is het eerste deel – van zuid naar noord – van Kungsleden waar het aantal wandelaar flink afneemt. Op dit traject vind je ook geen STF hutten op dagafstand, maar er zijn nog wel faciliteiten. Zo kom je langs onbemande hutten en door de kleine dorpjes Bäverholmen en Adolfström, populair bij vissers. Dit traject is uitgestrekt, maar kent ook de nodige stukken bos.

In bewegend beeld

Kungsleden
docu

Periode

Je kunt Kungsleden lopen vanaf eind juni, juli, maar verwacht dan nog wel aanzienlijke hoeveelheden sneeuw.

Het hoogseizoen loopt van half juli tot eind augustus, met de beste kans op goed weer.

In september kan je de tocht ook nog lopen, maar houd rekening met dalende temperatuur (matige vorst) en kortere dagen, maar er is ook de mogelijkheid dat je het noorderlicht ziet! Daarnaast is er ook kans op sneeuw. Laat je niet tegenhouden, misschien is dit wel de mooiste periode! De natuur staat in deze periode  in vuur en vlam, met prachtige gele berkenbossen en blauwe bessen voor het oprapen.

Afstanden

De tocht van Ammarnäs naar Jackvik is ongeveer 90 km. Normaliter wordt de tocht opgebroken in zo’n 5 dagen, maar in 4 dagen is ook prima mogelijk.  De afstand tussen de eerste hut (ravfallsstugan) en de opvolgende (Bäverholmen) is wel groot – dus zonder tent wordt dit een lange dag! ca. 40 km.

Bereikbaarheid

Ammarnäs is bereikbaar via bus en bus-trein combinaties.

Jackvik ligt op de enige doorgaande weg die je tegenkomt op Kungsleden – buiten begin- en eindpunt. Dit kun je dus met uitstekend met de auto bereiken, zowel vanuit Noorwegen als Zweden. Er is een busverbinding via Arjeplog richting Lulea – waar een treinstation en vliegveld is.

Faciliteiten

Ten opzichte van de eerste en laatste sectie zijn de faciliteiten beperkt. Je hebt een onbemande hut Rävfallsstugan – op 1 dag lopen van Ammarnäs. Daarna Bäverholmen – een soort hotel en kort daarop volgend een groter dorpje Adolfström met een café, camping en accommodaties. In het café kun je ook batterijen, gas en basic dingen kopen. Richting Jäckvik kom je weer een onbemande hut tegen: Pieljekaise in het gelijknamige park. In Jackvik heb je een grote supermarkt en hostel. 

Benodigdheden

 Zorg dat je goede materialen meeneemt: na de eerste berghut bij de  Het weer in de arctische bergen kan soms aardig tekeer gaan en je moet rekening houden met regen, sneeuw en lage temperaturen.

De volgende naslagwerken zijn aan te raden:

  • Boekje met beschrijving Abisko -Nikkaloukta en Abisko – Kvikkjok (van Distant North – 10 euro)
  • Kaarten van Calazo – te koop bij de STF hutten op begin en eind
  • Je kan zelf kaarten downloaden van het Zweedse landmeetinstituut: Landmäteriet
  • De app Naturankartan

Tips

Voor Ravfallstugan en Pieljekaise kun je vooraf een sleutel bestellen. Je hebt dan toegang tot een afgesloten slaapzaal en bent zo verzekerd van een slaapplek – ook kun je dan de sauna gebruiken.

Het deel over de open vlakte voor Bäverholmen stikt van de muggen – let daarop en kampeer niet dicht bij de meertjes.

Het café in adolfström is een bezichtiging op zich! En vaak is er vers gebak voor bij de koffie.

Het hostel in Jäckvik is geweldig. Je kan er goedkoop kamperen of binnen slapen en hebt toegang tot de immense keuken. Met de giga supermarkt op 300m afstand is dit het perfecte moment op te genieten van groente, fruit, hamburgers en pizza.

Blogs

Lees mijn reisverslag over dit deel van het Kungsleden pad
In deze blog bespreek ik mijn paklijst voor Kungsleden

Nog vragen? 

Neem gerust contact op! We denken graag met je mee

Zelf deze hike wandelen?

Kijk eens naar onze 'doe het zelf' hikes incl. uitrusting, voeding en advies!

Of huur je uitrusting en kies je eigen maaltijden in onze webshop!

Bekijk ook andere inspiratiepagina's!

East Highland Way

Een prachtig vervolg op de WHW

West Highland Way

Een goede eerste kennismaking met hiken

waarom hiken natuur

Affric Kintail Way

Prachtige wandeling door de Affric glen

Twentepad

een midweek of lang weekend dicht bij huis!