Geplaatst op 5 reacties

Review van de Osprey Exos 58

Paklijst Kungsleden

Review van de Osprey Exos 58

tIn deze review van de Osprey Exos 58 test ik deze ultralight tas die vooral onder thruhikers erg populair is. Osprey is één van de bekendere backpack merken met een erg ruim assortiment tassen. Ikzelf heb mijn laatste hikes gelopen met een Osprey Aether 60 en ben dan ook een tevreden ‘Osprey’ gebruiker. De Aether is een zware tas en daarmee geschikt voor een zware lading. Langzaam maar zeker is de rest van mijn uitrusting echter lichter geworden: nog niet ultralight, maar we zijn op weg. Nu mijn basisgewicht steeds verder daalt, is het tijd om een lichtere tas te proberen. De laatste maanden heb ik de Osprey Exos 58 getest. Zo heb ik naast verschillende testwandelingen ook met volle bepakking het Twentepad met de Exos 58 gelopen. Benieuwd wat ik er van vind? Lees snel verder voor mijn review van de Osprey Exos 58!

Osprey Exos 58

De Osprey Exos (2018) is te krijgen in zowel het Tunnel Green als in het Blaze Black. Daarnaast is de Exos verkrijgbaar in 38, 48 en 58 liter en in de maten S, M en L. Voor deze review ben ik op stap gegaan met de Exos 58, maat M in Blaze Black, wat mij betreft echt een schitterend kleurtje. Hieronder vind je wat van de specificaties zoals opgegeven door Osprey:

Gewicht: 1230 gram (medium) – eigen meting: 1200 gram
Inhoud: S (55L), M (58L), L (61L)
Bereik draaggewicht: 7 – 18 kg

De tas is duidelijk gericht op de lichtgewicht hiker. Er zijn niet veel andere tassen met zo’n laag leeggewicht én een aluminium draagframe. Mijn eigen basisgewicht is de laatste jaren afgenomen, door onder andere investeringen in lichtere kleding, lichtere slaapzak en een lichter kooksysteem. Mijn trouwe Osprey Aether 60 heeft een flink leeggewicht van 2.2 kg, waardoor ik al een tijdje rondkeek naar een lichtere tas.

De Osprey Exos was voor mij favoriet omdat deze in een eerste opzicht een perfect compromis lijkt te maken tussen gewicht, functies en duurzaamheid. Zo is de tas door het frame geschikt om een aardig gewicht te tillen, zijn de stoffen niet flinterdun en daarmee duurzaam tijdens hikes in de onherbergzame wildernis en heeft de tas allerlei voor mij essentiële functies zoals grote zij- en voorzakke en een lusjes voor mijn tent. De Exos is ook een favoriet onder thru-hikers. Zo is de Exos 58 al meerdere keren de meest voorkomende backpack in de Pacific Crest Trail survey gebleken. Reden voor mij om deze tas in deze review van de Osprey Exos 58 eens aan de tand te voelen en te kijken of dit schijnbare perfecte compromis in de praktijk ook zo uitpakt!

Features (Osprey website)

  • AirSpeed trampoline mesh rugpaneel
  • Compatibel met Hydraulics drinkreservoirs
  • Interne drinkreservoir zak
  • ExoForm mesh heupband en harnas
  • Licht gewicht aluminium legering frame
  • 7mm compressie bandjes
  • Verwijderbare slaapmat bandjes
  • Verwijderbaar topvak met mesh organisatievak
  • IJsbijl besvestiging
  • Borstbandje met noodfluitje
  • Stow-on-the-Go wandelstokken bevestiging
  • Stretch voorvak
  • Stretch mesh zijvakken met compressiebandjes
  • Bevestigingspunten over de gehele tas

Bouwkwaliteit en duurzaamheid

Bij een eerste inspectie valt op hoe licht de tas is maar ook hoe stevig de tas is. Het aluminium frame is niet erg dik, maar voelt stevig en stabiel aan. De 100D stof die over het algemeen wordt gebruikt voelt stevig en duurzaam aan. Op de onderzijde van de tas is gebruik gemaakt van 210D nylon voor extra slijtvastheid op de plek waar je de tas waarschijnlijk het vaakst op de grond zet. Een stevige onderkant is bij Osprey een goed gebruik, maar het is fijn dat het bij deze lichte tas niet ten gunste van het gewicht is weggelaten. De Exos is duidelijk een lichte tas, maar geen kwetsbare tas.

Als je tas beter bekijkt, zie je wel waar er gewicht is bespaard. Zo zijn vrijwel alle bandjes en sluitingen erg smal. De compressiebandjes en slaapmatbandjes hebben geen sluiting meer maar zijn trekkoortjes. De achterwand van de tas, achter het mesh rugpand, is een stevig plastic vlies met langs de weerzijden het aluminium frame. Het mesh rugpand loopt over in de heupbanden die licht gewatteerd zijn, maar niet rigide zijn – flexibele flapjes. De schouderbanden zijn iets meer gewatteerd dan de heupbanden. Toch is het wel heel wat anders dan de stevige en zware rugpanden en heupbanden die je op de zwaardere Osprey tassen tegenkomt, waarbij de heupbanden rigide in een ‘heupvorm’ staan en uit dik schuim bestaan. Het geheel voelt stevig aan, maar het is duidelijk waarom deze tas maarliefst 1kg lichter is dan mijn Aether 60.

Volume

Ik koos voor de 58 liter variant omdat ik deze tas gebruik voor hikes van een week lang waarbij ik zelfvoorzienend ben. Zo draag ik een tent, slaapzak en slaapmat bij mij, maar ook eten voor een week. Hoewel outdoor voeding licht is, neemt een week eten toch een aardig volume in. Daarom de keuze voor de 58 liter. Wat ook meespeelt is dat de tas prima comprimeert als deze niet helemaal vol zit. De compressiebandjes lopen over de gehele zijkant en daarmee kan je de tas goed aansnoeren. Het gewichtsverschil met de 48L is met 40 gram wat mij betreft verwaarloosbaar.

Ben je een beginnende backpacker en denk je een hele grote tas nodig te hebben van misschien wel 70 of 80 liter voor een week hiken? Dat hoeft echt niet! Een tas rond de 60 liter is meer dan voldoende. Daarbij nodigt een grotere tas je uit om meer mee te nemen; extra gewicht en je hebt helemaal niet zoveel nodig. Een grotere tas is beter geschikt voor expedities in zware (winterse) omstandigheden. Ben je een minimalist en let je erg op jouw pakgewicht, dan is de Osprey Exos 48 misschien beter voor jou. Lees meer over backpacks op deze informatiepagina.

Maat

Een goede maat kiezen is erg belangrijk bij de Osprey Exos. De opties om de tas te verstellen zijn namelijk beperkt. Daar waar ik bij mijn Aether, maar ook bij andere Osprey tassen, het rugpand nog iets kon verstellen kan dat bij de Exos niet. Logisch, want dat hele systeem zou de tas zwaarder maken. De schouderbanden zitten dus vast aan het rugpand. Het is dus belangrijk om de goede maat te kiezen zodat het harnas goed aansluit op jouw ruglengte. De banden van de schouderbanden, de loadlifters en heupband zijn ook vrij kort – als je de verkeerde maat kiest heb je waarschijnlijk te weinig ruimte om de bandjes aan te trekken.

Er is ook een vrouwenspecifieke versie van de Exos genaamd Eja. In principe vergelijkbaar met de Exos, maar met een aangepaste heupband, rugpand en schouderbanden om beter aan te sluiten op de vrouwelijke vormen. Een vrouwenversie is echter een beetje verraderlijk; de verschillen zijn minimaal en het kan zijn dat je als man beter een vrouwen versie past of als vrouw beter de mannen versie. Passen is dus erg belangrijk!

Mijn ervaring is dat dat de Osprey packsizer app – waarmee je jouw maat kan bepalen via een foto – een goede indicatie geeft van jouw maat. Uiteraard is goed passen en meten in de winkel en het inwinnen van advies bij kundig winkelpersoneel belangrijk. Als je tussen twee maten valt, kun je naar mijn ervaring beter voor de kleine variant kiezen.

Prijs/kwaliteit

De Osprey Exos 58 heeft een adviesprijs van €190, maar je kan hem online vaak iets goedkoper vinden. Grotere, stevigere tassen als de Atmos en Aether bieden vergelijkbaar comfort en functies, weliswaar met de mogelijkheid om een hoger gewicht te dragen, maar ook tegen een hogere prijs. Wat mij betreft heeft de Exos 58 dan ook een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De tas draagt erg comfortabel en stabiel en met een behoorlijk gewicht voor een ‘ultra lichte’ tas. Hij voelt erg stevig aan en de materialen zijn voor zo’n lichte tas stevig. De tas zit ondanks de duidelijke gewichtsbesparing boordevol handige functies. Over de duurzaamheid kan ik na deze korte testperiode echter nog niet zoveel zeggen. De score is dan ook gebaseerd op de stevigheid van de gebruikte stoffen en bouwkwaliteit. De tas ziet er na mijn tests in ieder geval nog als nieuw uit. Over honderden veilige kilometers kom ik zeker op de duurzaamheid terug!

Ervaringen in de praktijk

Zoals geschreven heb ik deze tas voor deze review van de Osprey Exos 58 enkele maanden getest op verschillende testwandelingen. Hieronder ook op het Twentepad met volle bepakking voor wildkamperen. Het gewicht op deze wandeling van mijn tas inclusief eten en drinken (2L) bij vertrek was 13,84 kg.

Gebruik: lichtgewicht hiken

Aan de tas is overduidelijk te zien dat deze bedoeld is voor lichtgewicht hiken: de schouder- en heupbanden zijn dun en licht gewatteerd en zijn niet verstevigd. Ook de nodige functies zoals ritsen aan de voorzijde zijn weggelaten en de gebruikte materialen zijn lichtgewicht – zo is de tas lekker licht maar daarmee ook voornamelijk geschikt voor een lichtere lading. Dat bleek ook in de praktijk. De tas zat uitstekend en droeg erg comfortabel, maar ik merkte wel dat de tas niet veel meer gewicht zou kunnen hebben dan de 13,84kg waarmee ik liep. Dit uitte zich vooral in de gebruikelijke irritatie aan het eind van de dag van mijn heupen rond de heupband, die vergelijkbaar was met die van mijn Aether die ik normaal met 6+ kilo meer belast. Ik schat in dat de tas comfortabel draagt tot zo’n 15 kg, misschien ietsjes meer. Dat komt aardig in de buurt van het maximale belastingsbereik van 18 kg wat Osprey opgeeft. De tas is echter duidelijk in zijn element met een lading rond de 10 kg dan rond de 20kg, met wat mij betreft een optimaal bereik van 7 tot 15 kg.

Draagcomfort

De tas draagt erg fijn en stabiel. Ik ben erg gecharmeerd van het airscape rugpand, waarmee je rug iets los van de tas komt en daarmee beter ventileert. Het Airscape rugpand kan niet volledig voorkomen dat je gaat zweten, maar je merkt duidelijk dat het rugpand goed ventileert. Normaal is een nadeel van een rugpand op afstand dat het gewicht van je tas niet direct tegen je rug zit, waarmee je kan inboeten aan stabiliteit. Door het rigide aluminium frame en de lichte bepakking van de tas (want daar is ‘ie voor bedoeld!) merk je daar helemaal niets van! Geen moment voelde ik mij in onbalans of voelde ik de tas aan mij ‘trekken’. De tas zit stevig en stabiel op je rug, met het gewicht tegen je rug. Kortom; de tas is stabiel, comfortabel en ventilerend.

De tas zit erg comfortabel. De heupband zit fijn en de het Airscape rugpand zit lekker strak tegen je rug. Het gewicht is goed verdeeld en ik voelde geen drukpunten. De heupband is wat mij betreft wel wat dun, zeker ten opzichte van zwaardere tassen. Hij zit bij dit gewicht prima, maar na een lange dag (40km+) ga je wel merken dat de heupband dun is. Het frame van de tas loopt ook aan de onderzijde van de tas langs de rug voor extra stabiliteit. In combinatie met de dunne heupband kan je die afhankelijk van de positie soms wat voelen, maar het frame zorgt ook voor een uiterst stabiele tas.

Ik denk dat het stevige frame opzich zwaardere lasten zou kunnen tillen, maar dat vooral de schouder- en heupbanden niet voldoende stevig zijn om zwaardere gewichten te tillen. De schouderbanden zijn dikker gewatteerd dan de heupbanden en zitten erg fijn. De sternum-strap is makkelijk te verstellen en op de schouderbanden zitten handige lusjes; handig voor een hydratatieslang of om je GPS aan te bevestigen. De ‘loadlifters’ lopen wat stroef en kunnen wat onder het topvak verstopt raken maar werken zoals je mag verwachten.

Praktische functies

Het is bewonderingswaardig hoeveel praktische functies deze tas heeft gezien het lage gewicht. Vrijwel alle handige features die je verwacht van een Osprey backpack zijn aanwezig.

Zo heb je grote stretch zijvakken die goed ruim zijn én flinke stretch hebben. Ook is er een groot stretch voorvak voor bijvoorbeeld je regenkleding – daar gebruik ik ‘m in ieder geval voor. Dit vak is echt flink, zodat er ook schoenen, vuilnis of een tent in past. Wat ik zelf erg handig vind is het netje onder het topvak, ideaal voor toiletartikelen. Het topvak zelf is los te koppelen, waardoor je deze (met je waardevolle spullen) mee de tent in kan nemen of bij een vliegreis als handbagage kan meenemen.

Een rits aan de voorzijde mist om gewicht te besparen en daarom kan je alleen van boven bij de tas. De sluiting heeft een soort treklipje, wat mij in eerste instantie erg onhandig leek. In de praktijk werkt het echter super en krijg je de tas door het lipje juist erg makkelijk met één hand open.

Tot slot bevat de tas veel bevestigingslusjes en zelfs ‘Stow-on-the-Go’ waarmee je wandelstokken tijdens het lopen kan opbergen ontbreekt niet. Ik gebruik ze niet omdat ik niet houd van gerammel en geen wandelstokken gebruik, maar er zijn genoeg bevestigingsmogelijkheden.

Hydratatievak

Aan de binnenzijde van de tas vind je een vak voor je drinkzak. Ik ben zelf niet zo’n fan van een ‘interne’ zak omdat het lastiger is om de drinkzak terug te stoppen bij een volle tas. Het randje van het interne vak zit ook wat dieper waardoor je bij een bomvolle tas eerst de bovenste spullen uit je tas moet halen. Een hydratatievak aan de buitenzijde is echter bij deze tas geen optie door de mesh Airscape achterzijde en opzich is een interne zak dan wel een werkbaar compromis. Onderaan het hydratatievak zit een klein gaatje richting het rugpand: mocht de drinkzak lekken, dan loopt het water weg richting je rug in plaats van richting de inhoud van je tas: handig! Tijdens mijn test schoot bij het ‘te wild’ oppakken van mij tas en gelijktijdig klemmen van mijn drinkslag, een slang los bij het koppelstuk, wat ik vrij snel doorhad door de stroom koud water die door het gaatje over mijn rug liep: gelukkig bleef de inhoud van mijn tas door deze constructie droog!

Flapjack

Een andere vloek of zegen is de ‘flapjack’. Het topvak is afneembaar. Hierdoor kan de échte ultralight hiker ook het topvak thuis laten. Onder het topvak zit een ‘flapjack’ wat een soort vliesje is om je tas mee af te dekken als je het topvak thuis laat. Ik snap de functie en het is tof dat het erop zit, maar de flapjack zelf is níét afneembaar. Maak je gebruik van het topvak, dan heb je dus vier identieke sluitingen bij elkaar bungelen. Daarvan bungelen er twee van het topvak bij dat je wilt sluiten. Trek je de flapjack niet strak voordat je het topvak sluit, dan kan deze er aan de achterkant onder uitkomen en hangt die in je nek. Al met al een handige feature, maar iets minder handig als je altijd het topvak gebruikt.

Het was prettig geweest als deze flapjack ook afneembaar was zodat je écht kon kiezen tussen topvak of flapjack. Waarschijnlijk woog het extra gewicht van de sluitingen echter niet op tegen deze oplossing. Ikzelf gebruik altijd het topvak omdat ik de organisatiemogelijkheden ideaal vindt. Het bovenste zakje voor snel toegankelijke zaken als handschoenen, regenhoes en hoofdlamp, het organisatienetje voor toiletartikelen, handdoekje en dat soort zaken. Waarschijnlijk gebruikt 90% het topvak altijd, ook omdat bij het verwijderen de gewichtsbesparing minimaal is. Daarom is deze uitvoering van de flapjack wat mij betreft niet optimaal.

Dunne bandjes

De bandjes zijn over het algemeen erg smal en dun om gewicht te besparen en wat mij betreft het meest duidelijke compromis aan deze tas. Niet dat ze niet prima werken, maar het valt gelijk op dat de bandjes en sluitingen dun zijn. De sluitingen werken echter net zo goed als op de zwaardere Osprey tassen.

Het trekbandje aan de onderzijde, handig voor je tent of slaapmat, leek mij in eerste instantie een beetje onhandig, maar werkt in de praktijk prima. Twee bandjes met een sluiting zijn nog altijd makkelijker om je tent te bevestigen, maar ook dit trekkoord is makkelijk aan te trekken nadat je de tent ertussen hebt geschoven.

De compressiebandjes aan de zijkant zijn ook dun, maar in de praktijk werkt dat juist erg fijn omdat je ze makkelijk van zowel de bovenkant en onderkant kan aantrekken, maar ook halverwege kan aantrekken als een soort ‘veter’. Omdat ze over de gehele lengte van de tas lopen, kanje een volle tas goed kan comprimeren, maar ook lange tentstokken of andere materialen die je in de zijvakken stopt kan vastzetten.

Zoals gezegd is de heupband wat dunner uitgevoerd, maar de sluiting is van een stevige kwaliteit en prima formaat. Wat ik minder vind aan de heupband, is dat deze lastig in gebruik is met de Osprey cameratassen. Er loopt geen band over de buitenzijde van het gewatteerde deel van de heupband, waardoor je aangewezen bent op de band van de sluiting zelf. Klik je de sluiting los, dan is dat natuurlijk een los stukje band waar de cameratas zo vanaf glijdt.

Geen regenhoes of heupzakken

Wat minder handig is het gebrek aan een regenhoes. Want die zit namelijk niet bij de tas. Waarom er geen regenhoes bij zit, is mij niet duidelijk. Een regenhoes is bij de rest van de Osprey lijnen namelijk wel inbegrepen en de standaard hoes voldoet voor 90% van de gebruikers. En op pad gaan zonder regenhoes lijkt mij geen goed plan. Uiteraard heb je nu de keuze om een iets grotere hoes aan te schaffen als je bijvoorbeeld je tent aan de buitenzijde hangt, maar ik denk dat dit de uitzonderingsgevallen zijn (al hoor ik daar ook bij). Wat mij betreft had de regenhoes er wel bij mogen zitten.

Wat ook jammer is, is het gemis aan zakken op de heupbanden. Die zakjes zijn heel handig om een reep, kleine snack, mutsje of hoofdlamp binnen handbereik te hebben. Dit wordt enigszins ondervangen door de grote zijvakken die ook een opening naar de voorkant hebben, zodat je er tijdens het wandelen bij kan. Dat vergt echter wat gewenning en werkt wat mij betreft niet zo fijn als zakjes op de heupband. Een duidelijk compromis om gewicht te besparen, al had de vorige versie van de Exos nog wel heupzakjes. Een ander puntje is dat de tas niet rechtop kan staan: je moet hem altijd ergens tegenaan zetten. Als je de tent eronder knoopt, zoals ik ook doe, blijft ‘ie overigens wel staan.

Mijn oordeel over de Osprey Exos 58

De Osprey Exos 58 maakt wat mij betreft een uitstekend compromis tussen gewicht, duurzaamheid en functies. De tas is duidelijk bedoeld voor lichtgewicht hiken met een basisgewicht van 7 tot 15 kilo en is niet geschikt voor de hele zware lasten. Maar daar staat tegenover dat als je een lichte bepakking hebt, je in de Exos een hele lichte tas vindt, boordevol functies die erg comfortabel en stabiel draagt.

Er zijn weinig tassen die zo licht zijn en een volledig aluminium frame hebben, wat veel stabiliteit geeft. Daarbij zijn ook de belangrijkste functies wat mij betreft aanwezig: stretch voor- en zijvakken, drinkzakvak, organisatienetje in het topvak, compressiebandjes én bevestiging voor tent/slaapzak- of matje. Jammer is wel het gemis van een regenhoes en ook de uitvoering van de flapjack is niet optimaal.

Ondanks het lichte gewicht zijn er weinig compromissen gemaakt op de bouwkwaliteit. Zo voelen de gebruikte stoffen stevig aan en zijn zeker niet kwetsbaar. Ookal zijn de heupband en schouderbanden duidelijk dun gewatteerd, voelen voldoende comfortabel aan. De gebruikte bandjes zijn dun en dat is soms een gefriemel, maar ze zijn niet minder functioneel. Kortom, een hele complete en stevige tas voor een bijzonder laag gewicht.

Uit mijn review van de Osprey Exos 58 kom ik tot de conclusie dat de Osprey Exos de perfecte tas voor diegene die opzoek is naar een kwalitatieve, lichte tas zonder in te boeten aan comfort, stabiliteit en functies.

Review van de Osprey Exos 58 topvak
Osprey Exos 58

Hopelijk heb je door deze review van de Osprey Exos 58 een goede indruk gekregen van deze tas. Ben je ook op zoek naar een lichtere, maar kwalitatieve tas? Dan is dit misschien wel de tas voor jou!

Disclaimer

Voor deze review van de Osprey Exos 58 is deze tas aan mij verstrekt door Osprey. Deze review van de Osprey Exos 58 geeft mijn eigen, objectieve mening over deze tas en is tot stand gekomen na uitvoerig en zorgvuldig testen.

Meer informatie over de Osprey Exos vind je op www.ospreyeurope.nl

Osprey Exos 58

€ 190,-
8.5

Gewicht

8.8/10

Features

8.2/10

Draagcomfort

8.8/10

Gebruiksgemak

8.5/10

Slijtvastheid

8.0/10

Prijs/kwaliteit

8.5/10

Pluspunten

  • Hele lichte tas mét aluminium frame
  • Veel features voor het lage gewicht
  • Comfortabel, stabiel en ventilerend
  • Laag gewicht maar niet kwetsbaar

Minpunten

  • Geen regenhoes meegeleverd
  • Heupband vrij dun gewatteerd
  • Flapjack vloek of zegen?

5 gedachten over “Review van de Osprey Exos 58

  1. Hoi Mathias, mooie en duidelijke review heb je geschreven waarin ik mij als gebruiker van de Exos 58 helemaal in kan vinden! Het is voor mij de perfecte tas op dit moment, al moet ik zeggen dat ik vaak wel aardig wat ruimte over heb omdat mijn uitrusting net als bij jou steeds lichter en compacter is geworden. Voor de doorsnee ‘lichtgewicht’ hiker een ideale backpack die ik net als jij 100% kan aanraden!

    Nog een aantal opmerkingen/bevindingen van mijn kant:
    1. In plaats van een regenhoes gebruik ik pack liners (een vuilniszak volstaat al prima) om mijn spullen droog te houden. Ik gebruik er 1 van ~45L onder in de tas voor alle uitrusting die ik pas nodig heb wanneer ik aan kom om mijn kamp op te zetten (tent/tarp, slaapzak/quilt, kleding, kookset) en 1 van ~25L daarbovenop voor spullen die ik gedurende de dag nodig heb (voedsel, fleece, regenkleding). En daarnaast gebruik ik een 2L dry bag voor elektronica en kleine spullen welke ik bewaar in het bovenvak voor makkelijke toegang. Op deze manier houd je alles volledig droog zonder dat je maar hoeft te stoppen om de regenhoes om of weer af te doen. Dit is ook nog eens een goedkopere optie dan de regenhoes van Osprey welke naar mijn mening veel te prijzig is voor wat je ervoor krijgt.

    2. In het interne drink reservoir vak stop ik altijd mijn opgevouwen slaapmat. Het is de perfecte ruimte daarvoor! Het gebruik van waterzakken met slang vind ik om meerdere redenen erg onhandig en ik raad dan ook altijd flessen of zakken aan die je links en rechts in de zijvakken kan stoppen. Deze methode scheelt ook weer een klein beetje gewicht omdat je je opbergzak van je slaapmat kan thuislaten. Helemaal onderin het drink reservoir vak zit een kleinere ruimte waar ik altijd nog wat kleinere spullen in stop, zoals mijn grondzeil in een ziplock bag.

    3. Het grote nadeel van de Exos 58 vind ik het gebrek aan heup- en schouderzakken. Dit heb ik opgelost met 2x Gossamer Gear Shoulder Strap Pockets. Het is een vrij dure investering (rond de €20 p.st.) maar deze bevestig je aan de schouderbanden en werken echt perfect! Ze zijn vrij ruim en de nieuwe versie is volledig waterdicht met waterdichte rits zodat je telefoon er ook droog in blijft en heeft daarnaast ook een mesh vak aan de buitenkant waar je repen of lippenbalsem/handgel, etc. in kan stoppen. Zie https://www.gossamergear.com/products/shoulder-strap-pockets

    Succes met de website, ga zo door 🙂

    1. Hi Michiel,
      Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Fijn dat jij ook zo tevreden bent met de Exos, inderdaad een ideale backpack voor de ‘lichtgewicht hiker’. En bedankt voor de toevoegingen! Een paar treffende opmerkingen/bevindingen waar lezers zeker wat aan hebben 🙂

      De tip om voor packliners te gaan is zeker een goede. Het helpt ook direct met de inrichting van je tas. Alleen als je wat uit de liner moet hebben is het voordeel van de regenhoes er niet af hoeven halen ook weer weg – een voordeel wat je overigens tov de regenhoes alleen hebt als het regent, terwijl je packliners natuurlijk altijd gebruikt. Ik denk dat het daarom ook voor een deel afhangt van je gebruik en gewenning. Als je een liner hebt voor dingen die je overdag nodig hebt, is de optie met packliners natuurlijk ideaal! Zonde dat Osprey ook geen regenhoes mee levert, want de losse hoes is inderdaad erg duur voor een stukje plastic.

      De tip om de het hydratatievak te gebruiken als je geen drinkzak gebruikt is top! Ik kan mij voorstellen dat het ook enige stabiliteit geeft aan het rugpand/het rugvlies. Ook hier speelt natuurlijk een deel gewenning en voorkeur mee. Ikzelf zweer bij een drinkzak, omdat ik anders te weinig drink. Drink je uit flesjes genoeg, dan is dat natuurlijk een stuk lichter! Plus extra ruimte in de tas.

      Het gemis van heup- en schouderzakken is inderdaad jammer. De zijvakken die van voren toegankelijk zijn maken een deel goed, maar als je daar flesjes water in stopt dan is er natuurlijk minder ruimte voor snacks 😉 De tip voor de Gossamer zakjes is erg waardevol, ik kende ze nog niet! Maar inderdaad erg prijzig voor een simpel zakje! Misschien toch iets om te overwegen voor een volgende lange hike. Vooral voor snacks/telefoon is het handig! Ik kijk overigens ook naar een Peak Design Capture Clip v3 voor mijn camera. Is wel wat anders, maar voegt ook een opbergmogelijkheid toe.

      Bedankt voor jouw reactie en leuk dat je mijn blogs leest,
      Mathias

      1. Hoi Mathias,

        Goed punt dat was ik nog vergeten te zeggen, voor het organiseren van je uitrusting zijn packliners natuurlijk ook een extra voordeel. Vooral als je liners gebruikt met een lichte kleur (wit of geel bv.) zodat je spullen extra opvallen. Ik moet nog een regenhoes ervaren die bij een langdurig zware bui alles in mijn tas droog houdt. Er zitten altijd openingen waar de regen (door de zijwaartse wind bv.) alsnog doorheen komt, om nog maar te zwijgen over plekken met een hele hoge luchtvochtigheid. Met pack liners heb je 100% garantie dat alles droog blijft. Wel is het fijn dat je tas grotendeels droog blijft en als je veel spullen aan de buitenkant hebt bevestigd. Toch zie ik pack liners als essentieel en een regenhoes om die reden als een extra/luxe.

        Zoals met alles is het natuurlijk een persoonlijke voorkeur wat je fijn vindt, en zo is dat ook met je water drinksysteem. Het grote nadeel van een waterzak met slang is dat je tijdens het lopen nooit precies weet hoeveel water je nog over hebt (al kan je wel erg goed worden in het inschatten daarvan!) en bij het hervullen ben je zeker meer tijd en moeite kwijt dan simpelweg een waterfles vullen uit de zijvakken. Als dat geen probleem voor je is dan heeft het wel weer als voordeel dat je water langer koel blijft. En het is natuurlijk het allermakkelijkst, ten opzichte van een waterfles uit het zijvak pakken. En aangezien die slang vlakbij je mond bungelt wordt je er inderdaad snel aan herinnert genoeg te blijven drinken 🙂 Ze zijn wel zwaarder, duurder en ook wat lastiger te onderhouden/schoon te maken. En je gaat er natuurlijk niet vanuit maar als het om een of andere reden gaat lekken dan ben je de pineut, tenzij je een pack liner gebruikt haha 😉

        Ik gebruik zelf geen camera maar die Peak Design clip ziet er erg handig uit. Sowieso zijn dergelijke oplossingen ideaal, het scheelt een hoop ruimte en verhoogt je gebruiksgemak enorm. De Gossamer Gear zakjes zijn echt perfect voor de Exos 58, kan er geen verkeerd woord over zeggen, behalve de prijs. Ik zou voor de Large gaan als je deze voor je telefoon gaat gebruiken. De andere gebruik ik voor snacks en zonnebril (ook Large).

        Leuke blog heb je, door jou ben ik geïnspireerd geraakt om binnenkort het Twentepad te lopen! 🙂

        Happy hiking!

  2. Hoi Mathias.
    Een vraag van een andere orde. Ik zie dat je een tent onder de rugzak hebt. Ik ben opzoek naar een goede ultra lichtgewicht tent voor 1 1/2 persoon die goed ademt (geen condens / geen enkeldaks). Gewicht onder de 1 kg. Heb jij nog tips?

    Dank vast.

    groet Rob

    1. Hi Rob,
      Dat klopt – onder mijn tas hing de Tarptent Scarp 1. Liever in de tas, maar bij een volle tas kan ‘ie er prima onder.
      Ik ben erg gecharmeerd van Tarptent, de ontwerpen zijn ontzettend doordacht en optimaliseren binnenruimte, luchtstromen en gemak. De Scarp 1 is wat zwaarder dan jouw streefgewicht (1.4kg) en geschikt voor 4 seizoenen.
      Langs Kungsleden zag ik de Tarptent Moment DW en deze zit nét onder de gewenste kilo als ik mij niet vergis. Misschien is dat wat als 3-seizoenen afdoende is! Ik heb ‘m langs het Kungsleden zien staan en vond ‘m verrassend groot ogen. Ten opzichte van de Scarp loopt de binnentent natuurlijk taps toe en is de binnenruimte wat kleiner. Je zit ook met 2 haringen ipv 4 of 6. Bij slechte grond om de haringen stevig erin te krijgen een minpuntje, anders een dikke plus want hij staat nóg sneller en makkelijker. Op papier ook goede ventilatie, ik zou wel kiezen voor de ‘solid’ binnentent. Deze is ook waterdicht waardoor evt. condens buiten de binnentent blijft. De Moment DW is een silnylon tent – niet te duur, wel licht. Maar als budget minder van belang is, dan is DCF natuurlijk een goede optie. Van Tarptent (Notch Li – met wandelstokken) of van de andere ‘bekende’ merken zoals Zpacks.

      Ik zou overigens wel kijken naar een tent voor het Europese weer. Buitentent eerst. De vele lijstjes met ‘best tent for hikers’ staan vol met MSR en NEMO tentjes – die zijn echt prachtig, maar wel binnentent eerst opzetten, dan buitentent erover. Je kan je lol dan wel op in de stromende regen zoals we die hier of in Schotland/Scandinavië kennen! 😉

      Hopelijk heb je hier wat aan – anders zie ik een reactie of mailtje wel verschijnen.
      Groet
      – Mathias

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *