Geplaatst op 6 reacties

Droog blijven tijdens het hiken

Droog blijven tijdens het hiken

Als je gaat hiken kun je natuurlijk te maken krijgen met flinke hoeveelheden regen. Zeker als je op avontuur gaat in Schotland, blijft regen waarschijnlijk niet uit. Hoe blijf je droog tijdens het hiken als het regent? Lees snel verder!

1. Regenkleding

Uiteraard is goede regenkleding erg belangrijk. Zorg ervoor dat je een goede hardshell (regenjas) en regenbroek hebt. Goede regenkleding blijft waterdicht maar ademend dankzij een membraan, ook na uren in de regen lopen. Er zijn twee dingen waar je aan moet denken: afstellen én onderhoud.

Allereerst moet je jouw kleding goed afstellen. Dat betekent dat je de manchetten van je mouwen aantrekt, afhankelijk van jouw jas met elastiekjes of klittenband. Ook de capuchon moet je goed afstellen. Vaak heb je een elastiek aan de achterzijde op de capuchon goed te fixeren, en elastiekjes aan de voorzijde om de capuchon aan je gezicht te doen aansluiten. Gebruik deze elastiekjes en afstelmogelijkheden, anders loopt het water waarschijnlijk langs je gezicht en armen alsnog je jas in en dan word je alsnog nat!

Daarnaast is onderhoud van je jas en broek van belang. Regenkleding heeft een DWR behandeling, een durable water repellent – oftewel waterafstotende behandeling. Doordat het water van je kleding afglijdt, kan de jas blijven ademen en voorkom je dat je van binnenuit nat wordt. Werkt deze laag niet goed, dan neemt de buitenste laag van je jas water op en kan de jas niet meer ademen. Goed onderhoud, zoals het wassen van je kleding om de membranen schoon te houden en het tijdig opnieuw impregneren om de DWR behandeling te herstellen, zorgen ervoor dat je jas duurzaam waterdicht én ademend blijft.

Droog blijven tijdens het hiken
De regenbroek parelt goed af en blijft ademen, de regenjas begint al nat te worden na uren regen

2. Ventileren

Ventileren is belangrijk om niet van binnenuit nat te worden. Loop je in een vuilniszak, dan kan je transpiratie niet weg en zal je van binnenuit nat worden. Daarom is het belangrijk om goed te ventileren. Ook een goede vocht afdrijvende basis laag is van belang. De mate waarop je moet ventileren, verschilt per persoon. Heb je het niet zo snel warm, dan voldoet een ademende regenjas en -broek. Het membraan van zulke ‘hardshell’s’ ademt namelijk. Krijg je het echter snel warm – zoals ik – dan is het verstandig om te kiezen voor jassen en broeken met ventilatie ritsen. Zo kan ik mijn regenbroek over de gehele lengte openritsen en vastzetten met drukknoopjes: ik blijf dan droog, maar m’n benen worden goed geventileerd. Je hebt ook hardshell’s met ventilatieritsen onder de oksels.

3. Regenhoes

Het drooghouden van je tas is erg belangrijk – als je na een flinke regenbui met een tas vol natte spullen zit word je niet blij. De eerste beschermlaag is de regenhoes. Tegenwoordig zit deze vaak bij de backpacks. Het is van belang dat de regenhoes goed aansluit, ook aan de zijkanten, zodat er geen water achter komt. Daarvoor vind je vaak trekbandjes om de aansluiting met de tas flink aan te trekken. Hoewel je bij wat sputters prima de regenkleding nog in de tas kan laten – vaak ben je zo warm dat dit zo weer opdroogt – is het verstandig om de regenhoes zo snel mogelijk om je tas te doen bij regen. Let ook op de aansluiting als je de tent aan de achterkant over de breedte aan je tas hangt – vaak heb je dan een iets grotere regenhoes nodig om deze extra breedte op te vangen en de zijkanten van de regenhoes goed te doen aansluiten.

Droog blijven tijdens het hiken
Regenhoes op de tas en gaan!

4. Drybags

Al zit je regenhoes nog zo goed, soms lekt er toch water naar je tas. Zeker bij slagregen. Je beweegt immers en de regenhoes beweegt mee. Daarom is het verstandig om belangrijke zaken in een droogzak te bewaren. Denk daarbij aan je slaapzak zodat je altijd droog kan slapen, maar ook aan elektronica. Je kan daarbij gebruik maken van specifieke drybags met een rolsluiting, maar je kan kleding bijvoorbeeld voor wat extra bescherming ook in plastic zakjes verpakken. Zelf gebruik ik een compressie-drybag voor mijn slaapzak en een kleine drybag voor mijn waardevolle spullen. Zo blijven mijn belangrijkste spullen droog tijdens het hiken.

5. Toch nat geworden

Soms word je toch nat. Het is van belang dat je altijd droge kleding in je tas hebt. Heb je een mooie kampeerplek gevonden, zet je tent op en kleed je snel om. Als je nat bent verlies je snel warmte. Je natte kleding kun je hopelijk kwijt in de vestibules van je tent. Is het eindelijk droog? Hang ze dan buiten uit aan bomen of open je tent om te ventileren en (hopelijk) je kleding te drogen.

Droog blijven tijdens het hiken
Eindelijk droog! Tent open en jas drogen op een steen!

Hopelijk heb je wat aan dit verhaal over het droog blijven tijdens het hiken. Ze zeggen altijd dat je geen slecht weer hebt, maar alleen slechte kleding. Dat klopt inderdaad, al is een zonnetje op z’n tijd ook lekker. Heb je zelf nog andere tips of tricks? Laat het weten in een reactie!

6 gedachten over “Droog blijven tijdens het hiken

  1. Hoi Mathias,
    Bedankt voor je informatie weer! Echter mis ik eem beetje welke jas en broek jij draagt in je blog?
    Groetjes, Simon

    1. Hi Simon,
      Dank voor je reactie en voor het lezen van mijn blog! Ik draag een Mammut Juho hardshell, een 2,5 laags-jas. Ik draag ‘m namelijk alleen bij regen en verder blijft hij zo goed als altijd in mijn tas, vandaar de afweging voor een lichte 2,5 laags jas – als zou ik nu denk ik toch een 3laags jas met ventilatie ritsen kiezen. Mijn regenbroek is een Berghaus deluge. Erg tevreden mee, alleen een stuk zwaarder dan de paclite variant. Maar wel een stuk duurzamer! Binnenkort deel ik in een blog mijn paklijst voor mijn laaste hike (vorige week!) en schrijf ik ook een blog over hardshells! Houd de blog dus in de gaten! 🙂
      Groetjes,
      Mathias

  2. Hoi Mathias,

    Erg leuk blog en interessant artikel.
    Ben eigenlijk nog maar recent begonnen met meerdaagse wandelingen en heb al erg veel geleerd en inspiratie opgedaan door diverse blogs en websites te lezen.
    Wanneer ik een meerdaagse trektocht onderneem prop ik al mijn materiaal in een waterafstotende nylon zak die perfect in mijn 60L rugzak past.
    Mijn technische onderdelen (digitale fotocamera, powerbank, reserveaccu’s, etc.) gaan in een waterbestendige strandtas van bij Hema. Met een maximale inhoud van 15L is dit dé ideale tas.
    En bovendien kost deze amper 11 pleuro’s.
    Ook mijn donsslaapzak en lakenzak prop ik in zo’n tas zodat alles netjes droog blijft tijdens regen(buien).
    Uiteraard heb ik ook een regenhoes die mijn rugzak beschermt tegen regen.

    1. Hi Kirsten!
      Leuk om te lezen! Een liner binnen in je tas om alles droog te houden is natuurlijk ook een goed idee! De hema tasjes ken ik niet, maar dat klinkt goed! Ikzelf gebruik een Osprey drybag van 6l. Groot genoeg voor mijn elektronica, maar ook écht waterdicht (mocht ik een keer per ongeluk een duik nemen). Het proppen van je donsslaapzak (in plaats van comprimeren in een droogzak) is voor de slaapzak natuurlijk ook beter, misschien is het gebruik van een liner nog niet zo’n gek idee! Leuk dat je zelf een blog hebt en leuk om jouw paklijst ook te zien!
      Groetjes,
      Mathias

  3. hoi Mathias
    het plan opgevat om met mijn jongste dochter een deel van de kungsleden te lopen, dit als het voelen en beleven hoe mijn oudste dochter hier in 2019 liep. Zij is in aug 2020 overleden aan een hersentumor. Met ons 3en hadden we de tocht al voorbereid om dit eind aug 2020 te gaan doen…..maar dit mocht niet zo zijn.
    Bij het lezen van vele reacties een vraag ; ik loop vaak met een regencape , hieronder zit dan gelijk je bepakking droog. Is dat daar minder aan te bevelen, misschien vanwege meer wind? Ik zie nergens dat iemand dat draagt…..En we hopen natuurlijk dat covid ons niet meer lastig valt tegen die tijd!

    1. Hi Ina,
      Excuses voor de late reactie.
      Wat een ontzettend bijzonder, verdrietig maar ook mooi wandelplan. Jammer dat het niet zo heeft mogen zijn dat jullie samen Kungsleden konden lopen. Het lijkt mij ontzettend speciaal om dan toch in haar voetstappen te treden – en op die manier toch samen het pad te lopen.

      Ik heb zelf geen ervaring met een regencape, dus misschien kun je deze vraag zelf het beste beantwoorden. Ik denk niet dat Noord Zweden nou per se winderiger is dan bijvoorbeeld de Nederlandse kust of een ander gebergte. Ik meen dat ik wel eens mensen heb zien lopen met een ‘regenrok’ want in principe ook wat windgevoeliger is. Het zou denk ik wel kunnen, maar het kan inderdaad af en toe wat stormen en dan is het misschien iets minder fijn dan volledig dichte kleding. Maar als je het flink warm is, lijkt mij zo’n cape juist ideaal en een stuk luchtiger. Als ik zo terugdenk aan mijn tocht vorig jaar, kan ik niet echt een moment voor de geest halen waarbij het extreem aan het waaien was – wat ik bijvoorbeeld wel heb bij Patagonië (daar kan het echt spoken).

      Ik hoop ook dat je geen last hebt van corona tegen die tijd! Vorig jaar was het prima in augustus, maar nu lijkt Zweden een soort van klap na te krijgen. Maar augustus is nog ver. Mocht je nog meer vragen of ideeën willen uitwisselen – stuur mij gerust een mail. Denk graag met je mee! 🙂

      Groet,
      Mathias

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *