Geplaatst op 2 reacties

Mijn camera uitrusting

Mijn camera uitrusting tijdens het hiken

In deze blog over mijn camera uitrusting ga ik in op uitrusting die ik gebruik tijdens mijn hikes. De camera waarmee ik alle foto’s op deze site heb geschoten én het meeste beeldmateriaal voor de filmpjes op de inspiratiepagina’s. Benieuwd? Lees snel verder!

Camera

De camera die ik gebruik is de Sony NEX-7. Een camera met een prettige vormfactor en een 24.2 megapixel APS-C sensor. Mijn voornaamste reden om te kiezen voor deze camera was de vormfactor (en daarmee het gewicht), de verwisselbare lenzen en de grootte van de sensor. Daarnaast heeft de camera een fijne OLED-zoeker: voor mij een must om in de felle zon toch goed te kunnen fotograferen. Hij ligt goed in de hand en heeft met 690 gram (camera + lens + 1 accu) een aantrekkelijk gewicht. Al met al ondertussen een behoorlijk gedateerde camera, maar een camera waar ik nog altijd tevreden mee ben.

Één nadeel van de ILC-formule is de stofgevoeligheid van de sensor. Er zit geen spiegel meer voor de sensor zoals bij een spiegelreflex en dat maakt dat de sensor gevoeliger is voor stofdeeltjes. Het schoonmaken van de sensor is een delicaat karwei en als je het laat doen is het vrij prijzig.

Lens

Op hikes heb ik eigenlijk uitsluitend de Sony SEL1855 kitlens meegenomen, met een bereik van 18-55mm op APS-C. Deze lens geeft mij een vrij groot bereik van vrij wijdt naar een gematigde zoom. Uiteraard heb ik nog wensen voor de toekomst, zoals je verderop kan lezen, maar voor mij staat vast dat ik tijdens het hiken maar één lens meeneem. Die lens moet daarom veelzijdig zijn en zal daarom altijd een zoomlens zijn. Dat ‘een lens beleid’ heeft meerdere redenen: gewicht, het niet willen meeslepen van kwetsbare lenzen, maar ook het voorkomen van stof op de sensor door geen lenzen te wisselen in de natuur. Zo heb ik ook een hele mooie lichtsterke 30mm, F1.4 lens die ik tot nu toe niet heb meegenomen op hikes vanwege het ‘een lens beleid’: beperking van mijn camera uitrusting.

Accu’s

Een minpuntje van de ILC alpha camera’s van Sony, is dat de FW-50 accu niet erg sterk is. Ik neem dan ook vaak 2 of 3 reserve accu’s mee, afhankelijk van de duur van de trip. Met één accu kan ik afhankelijk van het gebruik 1 a 3 dagen.

Een nadeel van de Sony NEX-7 is dat je de accu’s alleen via een acculader kan opladen. Deze weegt mij teveel en neem ik dan ook niet mee op hikes. De nieuwere A6x00 serie kan echter via USB worden opgeladen, wat voor mij echt een uitkomst zou zijn! De recente A7III en nieuwere modellen en de recent aangekondigde a6600 hebben overigens een andere accu met een veel betere capaciteit. Hoewel de vormfactor van de A7 camera’s wat groter is, zijn deze fullframe camera’s erg interessant voor hiken en videografie.

Statief

Ik gebruik een Joby Gorillapod SLR-Zoom: een prima statief om ’s nachts foto’s te maken, om video’s van onszelf mee te schieten of timelapses te maken. Het gewicht van 182 gram is voor mij acceptabel. Wel merk ik dat er ondertussen wat speling in begint te komen, waardoor het statief soms een beetje begint weg te zakken. Ook is het statief vrij laag, waardoor je altijd een boom of paal nodig hebt als je een hoger perspectief wilt – maar goed, een klein, licht ding brengt natuurlijk de nodige compromissen met zich mee.

camera uitrusting joby gorillapod

Tas

Mijn cameratas is een erg belangrijk onderdeel in de camera uitrusting. Ik gebruik een Osprey Camera Bag L en deze is prefect! De camera past er precies in, aan de zijkant passen 2 tot 4 accu’s of een extra polarisatielens/UV-lens maar bovenal: de tas kan je vastmaken aan de heupband van je (de meeste) backpacks. Want de beste camera, is de camera binnen handbereik.

Toekomst

De vormfactor van de systeemcamera is voor mij perfect en ik denk dan ook niet dat ik daar in de nabije toekomst vanaf stap. De fullframe A7 reeks van Sony vind ik zelfs al iets te groot – al hebben die wel vanaf de recente versies een erg goede accu. Ik zou graag upgraden naar de opvolger van de NEX-7: de A6400 of A6600. Belangrijke verbeteringen zijn dat de body weerbestendig is en de accu via USB opgeladen kan worden. Ook de autofocussystemen in mijn camera zijn vrij achterhaald en traag en een upgrade is dan ook welkom, alsook hedendaagse technische snufjes als WIFI. Voor de – prijzige – A6600 geldt ook nog dat er een betere accu inzit én de camera is voorzien van IBIS, stabilisatie die goed van pas komt bij filmen.

Qua lens staan de 16-70 Zeiss lens en Sony 18-135 op mijn verlanglijstje. Ook de 10-18 Sony lens ziet er tof uit – maar is te beperkt om als ‘enkele lens’ mee te nemen op hike. Genoeg om te dromen, maar gelukkig is het resultaat niet enkel afhankelijk van de kwaliteit van de camera!

Drone

Naast mijn camera gebruik ik ook af en toe een drone: de DJI Spark. Waarom deze drone of waarom ik überhaupt een drone meeneem op hikes? Daarover meer in een latere blog!

Ik heb veel vragen gekregen over de door mij gebruikte camera, hopelijk heb je zo een indruk met welke camera uitrusting ik mijn foto’s maak. Heb je zelf nog tips of tricks? Welke uitrusting gebruik jij zelf? Laat het mij weten! 😊

2 gedachten over “Mijn camera uitrusting

 1. Hoi,

  Leuk fotomateriaal heb jij hoor !
  Zelf neem ik steeds ook voldoende materiaal mee wat bestaat uit een DSLR, een 17-70mm f/2.8-4 lens, voldoende accu’s (vier stuks!!) en een hele goede powerbank Anker PowerCore 20100 powerbank welke 20.100mAh levert.
  Voldoende dus om praktisch nooit zonder stroom te vallen.

  1. Hi Kirsten,

   Dankje! Jij ook!
   Genoeg accu’s meenemen blijft altijd een uitdaging 😉 Kun je de DSLR ook via de powerbank opladen? Mijn NEX kan dat niet, maar de opvolgers in de A6xxx serie wel! Als dat kan is een flinke powerbank echt een uitkomst. Mooie lens ook qua bereik en lichtgevoeligheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *