Geplaatst op Geef een reactie

Paklijst Affric Kintail Way

In deze blog deel ik mijn persoonlijke paklijst Affric Kintail Way. Een inkijkje in de uitrusting die ik mee heb gehad op de Affric Kintail Way in juni 2019. Ik heb een volledige paklijst opgenomen inclusief gewicht van de materialen. Ook ga ik in op de beweegredenen om dingen wel of niet mee te nemen. Daarbij beoordeel ik achteraf of deze paklijst goed was. Benieuwd? Lees snel verder!

Startpunt

Ik heb mijn paklijst Affric Kintail Way samengesteld aan de hand van 1) de paklijst van mijn vorige hike over de West Highland Way, november 2018 2) de voorbeeldpaklijst op starthiking.nl, 3) het maaltijdschema wat ik had gemaakt na het plannen van mijn maaltijden, 4) de weersverwachtingen en 5) de tochtplanning.

De Affric Kintail Way wilde ik in 3,5 dag lopen. De laatste dag wilde ik net voor het einde kamperen. Zo kon ik in een halve dag de tocht uitlopen en de bus terug naar Inverness halen. Uiteindelijk liep ik de tocht in 3 dagen en sliep ik in Morvich op de camping. Ik nam de volgende dag in alle rust de bus.

Ook heb ik rekening gehouden met het feit dat ik alleen ging. Ik moest volledig zelfredzaam zijn en dus alles op mijn rug meenemen. Maar kon daarom ook wat luxe missen. Als duo neem ik eerder wat specerijen, een houtbrander, een pakje kaarten of een heupflesje whisky mee. Alleen kon ik dat gewicht prima missen (zie – voordeel van delen).

Wegen

Mijn uitrusting heb ik gewogen op een digitale keukenweegschaal. Met uitzondering van de tas, die heb ik gewogen met een bagageweger waaraan je de tas kan hangen. Het blikje gas is een standaard gewicht voor de 230gr cartridge. Dus deze kan enkele grammen afwijken, afhankelijk van het merk.

Lijst

Mijn paklijst Affric Kintail Way heb ik bijgehouden via LighterPack.com, een gratis website waarin je jouw paklijst kan bijhouden inclusief gewicht en deze makkelijk kan delen (tip!). De lijst vind je hieronder.

De rode sterretjes heb ik ter plekke gekocht. De ‘jasjes’ zijn de dingen die ik draag en die meetellen voor het gewicht ‘worn’, tenzij er meer dan 1 is, dan telt alleen de eerste als ‘worn’ en de rest als ‘packed’. De ‘bestekjes‘ zijn de ‘consumables’ oftewel de etenswaren. Deze nemen gedurende de tocht (gelukkig) af doordat je inteert op alle lekkere versnaperingen.

De lijst kun je ook bij lighterpack zelf vinden.

Belangrijkste uitrusting

Tent: Tarptent Scarp 1 – een stevige tent, lekker ruim en met goede ventilatie. Ik koos ervoor om 2 extra scheerlijnen mee te nemen, voor het geval dat het ging stormen. De optionele stormstokken nam ik niet mee (zwaar) en deze zijn eigenlijk alleen nodig bij extreme (winterse) omstandigheden.

Tas: Osprey Aether 60: een stevige tas en daarom best zwaar. Maar deze draagt dan ook prima een gewicht van 15kg of meer erg comfortabel. Ik nam ook een drinkzak die in de speciale drinkzakhoes past mee. Ook nam ik een iets grotere regenhoes mee dan de meegeleverde hoes (zelfde gewicht). Omdat mijn tas wat breed is door de tent die eronder hangt en de bredere hoes dan beter aansluit.

Slapen: Dit was de eerste tocht met mijn Cumulus Panyam 450, die veel te warm was voor de temperaturen maar prima te doen met de rits open. De Exped synmat is een uiterst comfortabele en duurzame mat – mijn trouwe kampeerbedje. Voor de luxe had ik ook een kussentje mee.

Koken en drinken: Ik koos voor een kleine brander met pannetje, mes en spork, mokje en lichte softbottle voor water rond het kamp. Het waterfilter is een must – zo sleep je geen liters water mee en pomp je naar behoefte, en veilig, water uit stroompjes. Filteren is essentieel omdat je niet weet of de vele stroompjes zijn besmet met stervend wild of door schijtend wild.

Elektronica: Uiteraard moet de camera mee om mooie foto’s te schieten, ook de drone ging (uiteindelijk toch) mee!

Kleding: ik nam een tweede merino shirt en een fleece mee om als droge kleding achter de hand te houden, gezien de voorspelde regen. Uiteraard gingen de ‘waterproofs’ mee – hardshell en regenbroek. Een muts, buff en handschoenen behoren tot de standaard uitrusting – je weet nooit of je in een koude/benarde situatie terecht komt.

Eten: ik ging uit van de planning 3x ontbijt, 4x lunch, 3x avondeten + de nodige snacks.

Drone: wel of niet?

Een groot dilemma was het wel of niet meenemen van de drone. Het gewicht is aanzienlijk (988 gram) waarbij ik slechts 2 accu’s mee had. Dat is goed voor een vluchttijd van ongeveer 30 minuten. Daarbij zijn de beelden van een drone schitterend, maar maak een drone veel lawaai waardoor ik mij bezwaard voel om ermee te vliegen als er andere mensen in de buurt zijn (die voor hun rust de natuur in trekken). Maar gelukkig kwam ik weinig mensen tegen op deze tocht. Daarnaast moet je de drone drooghouden, de batterijen warm, de telefoon omgeladen om hem te besturen, kan je alleen vliegen als het droog is – je begrijp vast wel dat een drone de nodige beperkingen kent.

Eerst besloot ik om hem niet mee te nemen. Er was veel regen voorspeld en ik droeg al een aardig gewicht mee (zie – voordeel van delen). Uiteindelijk heb ik hem toch meegenomen. Waarom? 1) de beelden van een drone zijn fantastisch en 2) er was meer zon/droog weer voorspeld. Achteraf ben ik blij dat ik ‘m mee had 🙂

Prachtige beelden

Nog meer wel of niet

Ik heb uiteraard nog over wat dingen getwijfeld:

  • E-maille mok
  • Fleece
  • Buff, muts en handschoenen

De mok drink gewoon fijner dan rechtstreeks uit de pan, en ging mee. Uiteindelijk heb ik uit gemak toch best vaak uit de pan gedronken – dus deze kan bij een volgende solotrip thuisblijven. De fleece had ik thuis kunnen laten, maar je weet nooit of je nat wordt en/of het koud krijgt ‘s avonds bij de tent. Ik heb ‘m één hele avond aangehad en dat was heerlijk. Om dezelfde reden gaan de buff, muts en handschoenen mee – al heb ik ze deze trip niet gebruikt, op de muts na.

Gewicht

Uiteindelijk ging ik op pad met een basisgewicht van 13 130 gram, waar 2069 gram aan eten bij kwam. Mijn tas had dus een totaal gewicht van 15,199 kg. Daarbij komt ook nog het water wat ik onderweg meenam in mijn drinkzak – ergens tussen de 1 en 2 liter (en dus kilo). Op de eerste dag had mijn tas dus een gewicht van 16 a 17 kilo, waarbij ik al snel ging interen op mijn 2 kilo aan maaltijden en 1 a 2 kg aan water (maar ook wat gewicht won door natte/vochtige uitrusting).

Enkele materialen heb ik niet meegewogen, aangezien ik hier niet mee ging hiken: zo kon ik mijn vliegtuighoes en slotje, klein tasje met een extra boxer en schoon t-shirt en broek voor de terugweg achterlaten bij het hostel. Had dit niet gekund, dan had ik geen schone kleren voor de terugweg meegenomen en de vliegtuighoes meegenomen op mijn hike (397 gram).

Paklijst achteraf

Ik had alles mee wat mee moest. Achteraf heb ik alleen het muskietennetje niet gebruikt omdat het aantal midges meeviel en de Smidge afdoende was. Dat vind ik dan ook helemaal niet erg! Liever 30 gram teveel dan muggen. De fleece heb ik maar één keer gebruikt en zou ik dus ook thuis hebben kunnen laten – zeker gezien het volume en gewicht.

Achteraf was mijn tas niet te zwaar. Het had natuurlijk een stuk lichter gekund. In dit specifieke geval had ik makkelijk gewicht kunnen besparen door de uitrusting waar ik hierboven al over twijfelde, thuis te laten, waaronder de drone. Ook de hoofdlamp heb ik niet nodig gehad door de lange dagen. Dit had totaal een besparing van maar liefst 1.875 kg opgeleverd! Desalniettemin ben ik blij dat ik het mee heb genomen: toen ik een beetje vochtig van de regen in mijn tent kroop had ik lekker mijn warme fleece aan, de dronebeelden zijn fantastisch geworden en de muts, buff en hoofdlamp zijn essentieel als het weer of de omstandigheden omslaan – hier moet je gewoon op voorbereid zijn.

Voordeel van delen

Loop je alleen, dan moet je alles zelf tillen. Loop je in gezelschap, dan kun je juist de zwaarste dingen delen: de tent (1489 gram), de kookbenodigdheden waaronder het waterfilter minus de spork (1234 gram), EHBO tasje (152 gram), kaart (62 gram), GPS (180 gram + 50 gram extra batterijen), de camera met benodigdheden (986 gram) en drone (988 gram).

Uiteraard heb je wel een tweepersoonstent nodig (iets zwaarder met 1722 gram), maar toch kun je een totaal van 5,374 Kg verdelen over twee rugzakken! Bij een eerlijke verdeling scheelt dat dus maar liefst 2,687 kg bij twee personen! De ervaring leert echter wel dat er dan ook meer luxe meegaat: pakje kaarten, houtbrander etc. zodat de besparing weer een beetje teniet wordt gedaan. Ga je met een nog grotere groep, dan neemt de besparing ook niet linear toe: je zult een grotere pan en brander nodig hebben en een grotere, of meerdere, tenten. Over het algemeen kun je echter wel lichter lopen zodra je zaken kunt gaan delen.

Gewicht delen en/of iets meer luxe, zoals een houtbrander!

Toekomst?

Uiteraard heb ik wel wensen voor een nog lichtere uitrusting. In deze paklijst Affric Kintail Way zie je dat vooral de kleding én de tas een groot gedeelte van mijn gewicht uitmaken. Ik zou kunnen kiezen voor een lichtere donsjas in plaats van een softshell (-400 gram) en een lichtere tas (-1000 gram of meer). Voorwaarde voor een Ultra Light tas, is dat deze pas comfortabel loopt bij een lichter gewicht (vanaf basisgewicht 8 a 10kg). Een tas die bij een lichter gewicht fijn loopt, vraagt natuurlijk om verdere gewichtsreductie. Zo kan ik kiezen voor een UL slaapmatje (-700 gram), een specifieke en lichtere slaapzak voor warmer weer, want de panyam 450 was echt overkill voor deze temperaturen, (-300 gram), en kan ik ook dingen weglaten – zoals mijn kussentje, toiletartikelen, mok, softbottle en drone. Alles wat je niet meeneemt is de makkelijkste gewichtsbesparing.

De race naar een lichtere tas is echter wel vaak een compromis met duurzaamheid (en gewoon verschrikkelijk prijzig). Degelijke materialen die tegen een stootje kunnen zijn ook wel wat gewicht waard ten opzichte van de lichte, maar vaak gevoelige materialen, zeker als je materialen verhuurt. Mocht je nou denken: zware materialen? Eigenlijk heb ik niets te klagen – het kan nóg veeel zwaarder en lomper. Voor nu ben ik erg tevreden met mijn huidige uitrusting. Al is ‘ultra light’ wel interessant.

Affric Kintail Way

Op deze pagina vind je meer informatie over de Affric Kintail Way! Ook vind je er een toffe video met een sfeerimpressie van mijn tocht afgelopen juni. Uiteraard volgt er binnenkort ook nog een reisverslag op de blog, houd ‘m in de gaten!

Paklijst Affric Kintail Way

In deze blog deelde ik mijn paklijst Affric Kintail Way. Via lighterpack.com kun je makkelijk je paklijst bijhouden én het gewicht bijhouden van de materialen die je meeneemt. Heb je nog vragen over de materialen die ik meeneem? Heb je zelf nog tips of tricks voor een lichtere tas? Laat gerust een reactie achter of stuur mij een berichtje. Leuk!

Kleine disclaimer: deze paklijst is mijn persoonlijke paklijst en komt niet (volledig) overeen met de materialen die Start Hiking verhuurt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.