Geplaatst op 10 Reacties

Review Tarptent Scarp 1

Een review van de Tarptent Scarp 1! Tarptent krijgt langzaamaan meer bekendheid in Europa en is al bekend onder enthousiaste hikers. De Scarp 1 is mijn allereerste tent en nog steeds dé tent voor mijn soloavonturen. Na vele wandelingen is het tijd om mijn ervaringen te delen! Benieuwd wat ik er van vind? Lees snel verder!

Tarptent

Tarptent is een Amerikaanse producent van tenten. De Tarptent’s van Henry Shires zijn een unieke combinaties van tarps en tenten. Voor diegene die het niet weet – een tarp is een soort gespannen zeiltje, een tent is een gesloten verblijf. De Tarptenten bestaan vaak uit een Tarp-achtige buitentent met de voordelen van een goede ventilatie, en een tent-achtige binnentent – of bij de enkeldaks modellen een grondvloer. Met een haast wiskundige aanpak ontwerpen ze tenten die stormbestendig zijn, leefruimte optimaliseren en gewicht beperken. In de Tarptent ontwerpen zie je dan ook vaak wiskundige kettinglijnen en driehoeken in de vorm van PitchLoc hoekpunten – alles om een zo ruim mogelijke binnenruimte te krijgen in een stevige tent. De tenten worden ontworpen en gemaakt in de VS – hoge kwaliteit maar met een schappelijke prijs. Dat bereiken ze door direct aan consumenten te verkopen en alles in eigen beheer te doen.

De Tarptent Scarp 1 is een ruime één persoons tent. Ik heb deze tent onder andere meegehad in Schotland, Patagonië, Noorwegen en in de regio; in Nederland. Op de website van Tarptent vind je een ruim aanbod 1, 2, 3 en zelfs 4-persoon tenten, van zowel silnylon zoals de Scarp, als dyneema composiet wat extreem licht (en duur) is. Ook vind je enkeldaks, dubbeldaks en tenten met een boog (zoals de Scarp) of die je opzet met wandelstokken – handig als je sowieso met wandelstokken loopt.

Design

De Tarptent Scarp 1 is een 3 á 4-seizoenen boogtent. In het midden van de tent vind je één grote boog, aan de uiteinden PitchLoc carbon ‘voetjes’. Deze pootjes zorgen ervoor dat de tent qua binnenruimte gelijk een flinke hoogte meekrijgt vanaf de uiteinden. Doordat het doek niet vanaf de grond loopt maar vanaf de voetjes, is de leefruimte aan de uiteinden van de tent flink hoger en de bruikbare ruimte groter. Zo kom je niet met je hoofd of voeten tegen het doek als je ligt en is de gehele lengte van de binnentent bruikbaar.

PitchLoc voetjes geven de tent gelijk hoogte

De tent heeft een dubbelwandige constructie. Het buitendoek is van silnylon en heeft een groengrijze kleur met gele boogsleeve. De binnentent ‘hangt’ in de buitentent via clipjes en is lichter van kleur en heeft een waterdichte ‘badkuip’ vloer. Het grote voordeel van de hangende binnentent is dat je de tent zo in de regen kan opzetten terwijl de binnentent óók gelijk staat en droog blijft. Maar ook visa versa: je kan de tent ook afbreken in de regen waarbij de binnentent zo goed als droog blijft. De binnentent beweegt met de buitentent mee en je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. De clipjes maken het echter ook mogelijk om alleen onder de buitentent te slapen of om de binnen- en buitentent te verdelen over meerdere wandelaars.

De binnentent hangt in de buitentent

De tent heeft twee ingangen met veel ruimte voor tassen, schoenen en ander toebehoren. De binnentent is voor één persoon ook extreem ruim, zodat je naast een ‘wide’ slaapmat nog genoeg ruimte hebt voor spullen in de tent. Ik heb de oudere versie van de Scarp, maar de nieuwe versie (2019) heeft een nóg grotere en verstelbare binnentent, zodat je er ook met twee personen (welliswaar met 3/4e lengte matjes) in kan slapen. Verstel je de binnentent voor twee personen, dan lever je wel iets aan ruimte in onder de luifel. De tent is in ieder geval flink ruim!

Ruimte in de ‘vestibule’ of luifel voor een tas of schoenen – aan beide kanten!

Binnentent en ventilatie

Er zijn twee soorten binnentent verkrijgbaar: een solid met dichte vlakken én een dicht dak die beter beschermt tegen wind en (slag)regen en een mesh die volledig uit gaas bestaat en luchtiger is voor warmere klimaten. Ikzelf heb een solid, wel zo fijn voor mijn favoriete bestemmingen als Schotland en Scandinavië. De solid is aan te raden in koudere klimaten en bij mogelijke (slag)regen of sneeuwval. Doordat de binnentent uitneembaar is, kun je echter ook beide binnententen bestellen en de tent aanpassen aan de omstandigheden. De solid binnentent is een paar graadjes warmer en het dichte vlak als tweede dak is wat effectiever tegen condensatie.

De tent heeft ruime ventilatiemogelijkheden. Door de ruimte tussen de binnentent en buitentent kant het lekker ventileren. Aan de kopse kanten die verticaal zijn door de PitchLoc hoekjes, zit een handige ventilatierits. Met een lusje kan je de ventilatie helemaal open te zetten – deze heb ik vrijwel altijd open en omdat er aan weerszijden een rits zit, creëert het een prima luchtstroom tussen de binnen en buitentent. Dat helpt erg goed bij het voorkomen van condensatie.

Het oude model, welke ik heb, heeft daarnaast twee ventilatieopeningen in de nok. Deze zijn voorzien van een afdakje en zijn in combinatie met de ventilatieopeningen aan de kopse kanten effectief tegen condensatie. De laatste revisie uit 2019 heeft deze openingen in de nok niet meer, maar heeft een soort afdakje bij de rits. De rits van de opening is bij de laatste versie tweezijdig, zodat je met de rits kan ventileren. Als laatste ventilatieoptie kun je het tentdoek aan de zijkanten ook ‘opstropen’. Langs de boog is hiervoor een gespje aangebracht. Zodoende kun je vanuit alle vier hoeken ventileren én vanuit de nok.

Weersbestendigheid

De Scarp 1 is een erg stevige tent en stevigste Tarptent. De boog in combinatie met de stevige PitchLoc hoekpunten maken dat de tent stevig staat in weer en wind. Perfect geschikt voor onguur weer in de Schotse hooglanden of in Patagonië. In de standaard opstelling is de tent sowieso geschikt voor 3 seizoenen. Door de handige binnen- en buitentent blijft de binnentent altijd droog, ook als je ‘m nat inpakt. Dat maakt de tent bij uitstek geschikt voor trips in bijvoorbeeld Schotland, waar je met een beetje pech een hele week regen hebt. Maar ook in de winter (met sneeuw) of in sterke winden staat de tent z’n mannetje. Het is echter geen expeditietent.

Verwacht je sneeuw, dan zijn de optionele cross poles aan te raden. Deze zorgen ervoor dat de Scarp 1 ook bestand is tegen de nodige sneeuwval. In mijn ervaring zijn de stokken ook ideaal als je stevige winden verwacht, zoals in Patagonië. De stokken lopen over het grootste tentvlakken en bevestig je aan het tentdoek. Daardoor worden de tentvlakken minder vatbaar voor wind en gaan ze minder klapperen, maar kunnen ze ook het gewicht van een laag sneeuw dragen. Als ik de tent met stormstokken zo moet inschatten zijn deze niet geschikt voor de ergste sneeuwval (meters). Maar met de stormstokken is de Scarp erg stevig en bestand tegen flinke winden. Een bijkomend voordeel van de optionele stokken, is dat de tent vrijstaand wordt. Je hebt de haringen dan in theorie niet nodig!

Tarptent met stormstokken – al is dit de grote broer, de Scarp 2 (2 persoons) – Zweden, Kungsleden

Aan weerszijden van de boog heb je twee oogjes voor scheerlijnen. Met deze oogjes kan je de boog stevig vastzetten, waarmee de tent steviger staat in sterke winden. Ook op de grote tentvlakken vind je twee oogjes. Met deze oogjes op de tentvlakken kan je een scheerlijn – via een wandelstok – spannen. De wandelstok maakt dat de scheerlijn iets van boven komt, waardoor je het tentvlak als het ware ‘optilt’ waardoor deze strakker staat. Kortom; met scheerlijnen (en wandelstokken) én stormstokken heb je genoeg mogelijkheden om met deze tent pittige weersomstandigheden te trotseren.

De tent heeft zich voor mij echt bewezen in Torres del Paine, in Chileens patagonië. Ik heb wel de nodige extra stenen gebruikt om de haringen te verstevigen uit voorzorg, maar de tent hield zich uitstekend in de harde rukwinden. Waar ik heerlijk sliep, hoorde ik ‘s nachts de buren vechten om de haringen weer in de grond te krijgen en hingen ‘s ochtends de tentzeilen met veiligheidsspelden aan elkaar. De tarptent was met vlag en wimpel geslaagd!

Gebruiksgemak

De tent blinkt uit in gebruiksgemak. Eigenlijk is het een kwestie van de boog in de boogsleeve en op elke hoek een haring de grond in en de tent staat. Met de twee extra haringen op de korte zijdes staat het doek net wat strakker en kan je de ventilatieopeningen gebruiken. Slechts 6 haringen en de tent staat! Aan de vaste scheerlijnen zitten handige schuifjes waarmee je de tent met één hand makkelijk en snel strak trekt. Silnylon wil wat doorzakken (vooral bij vochtig weer), dus het is verstandig om de tent voor het slapen gaan nog een laatste keer strak te trekken – maar verder heb je er geen omkijken naar! Ben je bekend met je eigen tent, dan heb je ‘m dan ook met 2 minuten staan.

Zoals al aangestipt is de tent erg flexibel. Je kan zonder binnentent slapen – dan is het een soort tarp. Maar je kan ook met de solid of de mesh binnentent slapen. Je kan de tent inpakken en opzetten met binnentent, of deze eruit clippen. Verwacht je flinke wind of sneeuw, dan neem je de extra cross poles en/of wat extra scheerlijnen mee. Kortom, je bent flexibel om de tent aan te passen aan de omstandigheden die je kan tegenkomen.

De tent is erg ruim. De afmetingen van de tentvloer zijn 218 cm x 81 cm. De hoogte van de tent is 1 meter. Als je langer bent dan 1.90m kun je misschien nog nét rechtop zitten in het midden van de tent, maar kan de tent wat krap aanvoelen. Door de PitchLoc hoeken is echter de gehele vloerlengte bruikbaar en die is maar liefst 2.18m lang! Daarmee is deze tent perfect voor lange Nederlanders. Ikzelf ben 1.87m en heb ruimte over om spullen achter mijn hoofd neer te leggen en naast mijn breede mat is ook een flinke goot aan ruimte beschikbaar.

De twee luifels zijn erg makkelijk in gebruik. Voor één persoon is het meer ruimte dan je ooit nodig zult hebben. Handig om aan één kant de tas te plaatsen en aan de andere kant je schoenen en kleine dingen of natte kleding. Bij slecht weer zou je hier – voorzichtig ! – ook wel kunnen koken. De twee kanten maken het ook mogelijk om in te stappen aan de schaduwkant van de regen.

Wat minder handig is, is dat je de tent moet importeren uit de VS. Je kan de tent ook bij Europese retailers kopen (deze vind je ook op de website van Tarptent) maar de prijs is dan een stuk hoger. Importeer je zelf, dan heb je echter ook flinke verzendkosten, inklaringskosten én BTW – naast een lange levertijd. Daarnaast moet je de naden van de tent zelf ‘seamsealen’ met verdunde siliconen. Je kunt dit ook door Tarptent laten doen tegen meerprijs.

Pakmaat en gewicht

De pakmaat van de tent is prima. Een nadeel van het PitchLoc systeem is dat je ‘stevige’ onderdelen in het tentdoek hebt. De tent kun je dan ook het beste oprollen in de breedte van deze struts. Een goede tip is om de boogstok in te klappen en mee te rollen. Vouwen is geen goed idee omdat dit slijtage in de hand werkt, proppen is niet mogelijk door de struts. Rollen is daarom een prima oplossing.

Het formaat van de ingepakte tent is 46 cm bij 13cm. Opzich past dat formaat ook wel in de tas. Vervelend is dat echter als de tent nat is. De pakzak is niet waterdicht – dus een natte tent gaat zweten. Een tip voor een natte tent die in de tas moet, is een pedaalemmerzak. Zelf hang ik de tent vaak onderaan mijn tas. Een nadeel daarvan is dat je de tent altijd op de grond zet als je de tas neerzet – waardoor de pakzak duidelijke gebruikssporen krijgt – maar gelukkig is deze pakzak ook te vervangen. Of een mooie kans om zelf wat te knutselen: het is immers gewoon een rechthoekige silnylon zak met een trekkoordje. Mijn pakzak heeft de nodige plekjes en gaatjes, maar de tent ziet er nog piekfijn uit. Een tip is om het haringzakje aan de onderzijde in de hoofdzak te stoppen als een soort ‘barrière’.

Het gewicht van mijn Scarp 1 is 1440 gram inclusief 6 haringen en de boogstok. Tarptent geeft zelf 1470 gram aan, dus dat komt goed in de buurt! De extra haringen wegen 44 gram (grijze zakje op de foto) en de cross poles of stormstokken wegen 346 gram. Daarmee is het een lichte trekkerstent, zeker gezien de grote binnenruimte en de inzetbaarheid in maar liefst 4 seizoenen.

Het is echter niet de lichtste tent – er zijn lichtere opties. Vooral als een 3-seizoenen tent voldoet, kun je aardig besparen op gewicht. Een interessante optie van Tarptent zelf is dan de Moment DW (970 gram) of de Notch (770) indien je gebruik maakt van wandelstokken. Deze dienen bij de Notch als tentstokken. Ga je verder kijken naar de Notch Li, Aeon Li of Stratospire Li van DCF (dyneema), dan kom je tenten tegen van 400 tot 700 gram, maar is de prijs flink hoger.

Duurzaamheid

De Tarptent Scarp 1 is een duurzame tent. Ondanks het lage gewicht, is stevige 30d gesiliconiseerde nylon gebruikt. Dit materiaal wordt zowel voor de buitentent als voor de vloer van de binnentent gebruik. Andere lichtgewicht tenten gebruiken vaak dunnere materialen (soms zelfs 10d, vaak 15d of 20d), dus dat is mooi meegenomen. Ook het stikwerk is van goede kwaliteit.

De Tarptent Scarp 1 heb ik nu zo’n 7 jaar in bezit en ik heb er de nodige kilometers mee gemaakt. Ik maak de kampeerplek altijd vrij van steentjes en takjes, maar ik gebruik geen grondzeil. De vloer van de binnentent gaat rechtstreeks op de grond. Na 7 jaar ziet deze er nog als nieuw uit! Geen enkel gaatje, lek of gebruiksspoor te bekennen. Ga je overigens kamperen in woestijnen of op erg rotsige gronden, dan zou ik een grondzeil (tyvek) wel aanraden. Het tentdoek ziet er nog goed uit en is nog altijd waterdicht. De enige spoortjes zijn wellicht wat haaltjes in de muskietnetten van de binnentent, maar deze zien er eigenlijk ook nog uitstekend uit.

Het gebruikte silnylon (nylon met siliconen) degradeert wel door UV licht. Het is daarom verstandig om de tent als trekkerstent te gebruiken en hem niet overdag te laten staan. Zolang je de tent goed schoonhoudt en goed behandeld – gaat deze jaren mee! Mijn tent van 7 jaar die er nog top uit ziet, is daar misschien wel het bewijs van.

Prijs/kwaliteit

Wat mij opvalt aan deze tent is de uitstekende kwaliteit. Deze tent doet qua gebruikte materialen, design en kwaliteit van het maakwerk niet onder voor de bekende topmerken als Hilleberg. Natuurlijk kun je een expeditietent van Hilleberg niet vergelijken met deze Scarp, maar de kwaliteit van Tarptent is echt uitstekend.

Waar Tarptent dan weer niet te vergelijken is met de topmerken, is het prijspeil. Tarptent kiest ervoor om rechtstreeks te verkopen aan consumenten en dat zie je terug in de prijs. De prijs is scherp en de prijs/kwaliteit verhouding daarmee fantastisch. Een nadeel is wel dat je deze tenten moet importeren uit de VS. Er zijn ook enkele Europese wederverkopers, maar zoals geschreven betaal je voor het wegnemen van jouw onzekerheid wel een flink hogere prijs.

Review Tarptent Scarp 1 in het wild (klik voor grotere foto’s):

Conclusie

Tijd voor de conclusie in deze review tarptent scarp 1. Wat mij betreft is dit een top tent. Hij is erg ruim en de bruikbare ruimte is erg groot. De tent is stevig, flexibel voor verschillende weersomstandigheden en met de additionele stokken ook in 4-seizoenen of storm te gebruiken. De prijs/kwaliteitverhouding is daarbij erg goed en persoonlijk vind de tent een plaatje om te zien.

De tent is echter niet de meest lichtste optie met ruim 1400 gram. Is gewicht voor jou belangrijk of voldoet een 3-seizoenen tent ook, dan zijn er lichtere opties – ook van Tarptent zelf. Ga je voor extreem winters gebruik, dan kun je denk ik ook beter kiezen voor een 3-seizoenen tent en een stevigere expeditietent. Zoek je echter een uitstekende allround tent, die ook (lichte) winterse omstandigheden aan kan, lekker ruim en stevig is – maar toch nog aardig licht? Dan is de Scarp een goede keus. Wel is het importeren van de tent uit de VS een extra horde. Maar wat mij betreft wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen, vandaar dat ik al 7 jaar op stap ga met deze tent!

Hopelijk heb je door deze review Tarptent Scarp 1 een goede indruk gekregen van deze geweldige tent. Mijn ‘go-to’ tent voor solo avonturen en ook te huur bij Start Hiking. Wil je ook een gave hike maken? Dan is dit wellicht wel de tent voor jou!

Disclaimer

Voor deze review Tarptent Scarp 1 heb ik mijn eigen tent getest. Ik heb geen tent of andere compensatie ontvangen van Tarptent. Deze review Tarptent Scarp 1 geeft mijn eigen, objectieve mening over deze tas en is tot stand gekomen na uitvoerig en zorgvuldig testen (over maar liefst 7 jaar!).

Tarptent Scarp 1

€ ± 500,-
8.5

Design

9.0/10

Weersbestendigheid

8.5/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Pakmaat en gewicht

7.5/10

Duurzaamheid

8.0/10

Prijs/kwaliteit

9.0/10

Pluspunten

 • Erg (bruikbaar) ruim voor vloeroppervlakte
 • Makkelijk op te zetten
 • Aanpasbaar
 • 4-seizoenen tent met optionele stormstokken
 • Geweldige prijs/kwaliteit

Minpunten

 • Er zijn lichtere opties
 • Importeren uit de VS gedoe

10 gedachten over “Review Tarptent Scarp 1

 1. Als ik me niet vergis, heb je indertijd de Scarp 1 van mij overgenomen. Maar dat was al een bespreek-exemplaar dat ik had overgenomen van Hendrik Morkel van Hikinginfinland.com Toch vind ik jouw recensie beter en uitvoeriger.
  Overigens is de complete Scarp met crosspoles op het moment verkrijgbaar bij Aventurenordique.com en greenline.de.com en dat komt voordeliger uit dan zelf importeren uit de VS.

  1. Hi Boelo,
   Ik heb de Scarp 1 volgens mij niet van jou overgenomen, misschien heb je iemand anders voor ogen? Dank voor je compliment in ieder geval! 🙂
   De Scarp 1 kan ik niet vinden op aventurenordique, maar de winkel van Greenline is zeker een goede tip! Al is het verschil klein en ik vraag mij af of daar het nieuwste nieuwste model (2019 update) wordt verkocht, of het eerdere model wat ik heb. Kortom; meerdere wegen die naar Rome leiden en de Scarp 1 is een geweldige tent!

 2. Kijk, daar had ik me toch vergist en ook met de website, dat moest zijn highmobilitygear.com Iets heel anders: ik vind het aanbod van camping-voedsel hier heel origineel en verrassend. Wanneer je zomaar een buitensportzaak binnenloopt, is er bijna niets te krijgen.

  1. Helemaal goed, een goede tip voor de geïnteresseerden! Dankjewel voor het compliment! Bij outdoor winkels is het assortiment inderdaad beperkt en vaak hangen er ook maaltijden met een hoop additieven en palmolie. Ik kies bewust voor gezonde, voedzame en milieuvriendelijke maaltijden. Ben ook wel op zoek naar bijzondere merken met een verhaal, zoals Firepot of REAL Turmat (toch de publiekslievelings) en bijvoorbeeld een relatief onbekend merk als TentMeals. Langzaamaan breid ik de shop daarmee verder uit. Bedankt voor de waardering! En uiteraard welkom om wat te bestellen of om een bericht te sturen als je wat specifiek zoekt of wat wilt weten! 🙂

 3. Hele mooie review van deze toptent. Bedankt hier voor.
  Alles wat je schrijft zie ik ook vaak terug komen in de review van mensen op youtube.
  Ik heb zelf heel vaak gekeken naar de scarp 1 en toch net niet gekocht. Hij is heel ruim, je kunt er makkelijk met 2 personen in en de tent is heel sterk en goed in high winds. Maar het gewicht (1400 gram) valt mij tegen. Ik heb besloten om de Tarptent Stratospire 1 kopen die maar 1kg weegt en die volgens taptent de sterkste tent is die zij verkopen. Ook is de tent heel ruim en kun je er met 2 man in.
  Voor somige is het nadeel dat je de Tarptent Stratospire 1 met wandelstokken moet opzetten. Voor mij niet want die gebruik altijd.
  Groet,
  Raymond

  1. Hi Raymond,

   Dankjewel voor het compliment!
   De scarp 1 is inderdaad een hele complete tent. Ik snap jouw keuze voor een Stratospire volkomen! Als wandelstok loper is dat ideaal en dan is de tent ook zeker een stuk lichter.
   Als niet wandelstokloper is het verschil ook gelijk weg, want wandelstokken wegen ook gauw meer dan die 400 gram verschil. Over het ruimteverschil kan ik niet zoveel zeggen. De nieuwe binnentent van de Scarp biedt wel ruimte aan 2 personen, maar die heb ik niet. Als ik kijk naar oppervlakte is de Scarp groter, maar de Stratospire lijkt mij wel efficiënter door de gedraaide binnentent (tegen iets kleinere luifels).

   Ik kan mij voorstellen dat de Stratospire erg sterk is, door zijn vorm is ie denk ik niet snel vatbaar voor de wind. De Scarp 1 ook niet, maar door het tunnelontwerp toch vooral windsterk met de neus in de wind. Volgens mij is de Scarp 1 wel over het algemeen sterker (‘our strongest tent’) met een stevigerbereik in 4 seizoenen, terwijl de Stratospire (‘our best performing’) een betere balans heeft in performance en gewicht, zeker als je wandelstokken gebruikt. Uiteindelijk zijn het gewoon 2 prachttenten. Had ik wandelstokken gebruikt, dan was ik wellicht ook voor de Stratospire gegaan 😉 Zeker de Stratospire Li!

   Bedankt voor jouw reactie en het lezen van mijn blog 🙂
   Mathias

   1. Goede review Mathias, van een in EU vrij onbekende tent. Hoe zou je (of iemand anders op dit forum) de scarp beoordelen in vergelijking tot een hilleberg akto of terra nova laser competition? M.i. op hoofdlijnen vergelijkbare tenten, maar vaak zijn het de details die het verschil maken.

    1. Hi Ralph,
     Dankje!
     Inderdaad een in de EU vrij onbekende tent – al is dat volgens mij dus niet helemaal terecht.
     Ik heb zelf geen ervaring met de akto of nova laser competition, máár onlangs liep ik op Kungsleden de nodige dagen samen met een hiker in een Akto. Daarbij hebben we ook zeker in stormachtige condities gestaan.
     De voordelen van de Scarp tov de Akto zijn volgens mij: deuren aan 2 kanten, ruimer van binnen (hoogte), 2 vestibules – handig bij nat weer, lijkt steviger door de pitch-loc einden, makkelijker op te zetten (vooral scheerlijnen), lichter, minder geflapper in de wind, iets compacter in te pakken en uiteraard de prijs, al heb ik dat niet gemerkt in de praktijk 😉
     De Akto heeft ook wat voordelen – zo kun je een vloerpaneel koppelen, wat ook goed helpt tegen condens. De ene vestibule is wel groter en het gebrek aan de andere krijg je terug in een ‘punt’ binnenruimte. De Akto is zwaarder, maar het gebruikte doek is ook van stevigere kwaliteit. Ik weet niet of je dat gaat merken.

     Al met al denk ik dat de Akto en Scarp qua kwaliteit en stormbestendigheid, op de hoofdlijnen, inderdaad aardig aan elkaar gewaagd zijn. Maar vooral het gebruiksgemak van de Scarp valt mij op. Hij staat gewoon met een minuutje en is heel precies af te stellen. De scheerlijnen aan de uithoeken van de Akto maken 2 hoeken via het midden, waardoor je niet alles precies – en onafhankelijk van elkaar – kan afstellen heb ik het idee. Ook was mijn scarp een stuk stiller en stabieler in de wind, al kan dat natuurlijk ook aan het aanspannen liggen. Daarbij heeft de Scarp nog de flexibiliteit om de stormstokken te gebruiken als ‘t echt pittig is. De details in het design van de Scarp zijn gericht op optimalisatie van de binnenruimte (pitch-loc) en snel opzetten (pitch-loc), terwijl de Akto meer een all-in-one is met een koppelbaar grondpaneel en een meer traditionele aanpak van scheerlijnen (balanceren met spanning) en inrichting (één deur, met grotere vestibule).
     Hopelijk heb je hier wat aan! Mocht je specifieke vragen hebben, vraag gerust 🙂
     – Mathias

 4. Hi, ik ben aan het overwegen om een MSR (Hubba Hubba NX 2p) tent aan te schaffen. Deze is ook licht en blijkt uit de reviews erg goed. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? En wat zouden de voor/nadelen zijn t.o.v. deze Tarptent?

  groet, Kirsten

  1. Hi Kirsten,
   Dank voor jouw vraag. Ik heb zelf geen ervaring met de MSR tenten, maar ik weet dat dit gewilde en goede tentjes zijn. De voordelen zijn volgens mij dat je deze gewoon in Nederland kan kopen (en evt. garantie, onderdelen etc) en dat de tent een eco-systeem heeft. Zo kun je – als ik mij niet vergis – een vloerpaneel kopen die je kan koppelen aan de tent en waarmee de tent ook vrijstaand kan worden opgezet. Ook is de prijs zonder invoerkosten etc uiteindelijk iets voordeliger denk ik.
   De voordelen van de Tarptent zitten wat mij betreft in het design: de pitchloc hoeken maken de leefruimte groter en de Tarptent staat véél sneller. De MSR tentjes zijn namelijk ‘binnentent’ eerst met de stokkenconstructie, dan de buitentent eroverheen. Dat is minder snel maar ook minder handig in de regen. Volgens mij kan je de binnentent wél achteraf plaatsen indien je het vloerpaneel gebruikt. Nadeel is natuurlijk dat je de Tarptent moet importeren en evt. reparaties als je die niet zelf kan doen, lastiger zijn. Ik moet wel zeggen: ik ben erg gecharmeerd van de Tarptents, maar de MSR’s zijn ook top. Ik weet dat Laurie van Reizenmetjehond deze tentjes gebruikt, misschien kun je haar naar ervaringen vragen met deze MSR tent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *