
Accommodatie of wildkamperen? Er zijn meerdere bekende tochten in en buiten Europa waarbij je kan kiezen tussen verblijf in accommodatie of wildkamperen. In deze blog ga ik in op vier tochten die ik zelf heb gelopen waarbij je die keuze hebt en waar je aan moet denken bij het maken van je keuze
1. West Highland Way
De West Highland Way (WHW) is een van de bekendste paden in Europa en erg toegankelijk. Het pad is uitstekend bewegwijzerd en er zijn voldoende faciliteiten onderweg. Ook sta je vanaf het vliegveld in Glasgow in no-time aan de start. Genoeg voordelen! Ik schreef al eerder een blog over mijn eerste hike ooit over dit pad én op deze pagina vind je informatie over de WHW.
De WHW is uitstekend te lopen met een tent. In Schotland mag je wildkamperen en er zijn voldoende plekken langs de WHW om je tent op te zetten. Doordat het zo’n populair pad is, vind je veel ‘gevestigde’ kampeerplekjes met een vlak stuk gras en een kampvuurkuil. De eerste dag van Glasgow naar Drymen kent weinig mooie kampeerplekken en loopt lang parallel met de doorgaande weg. Loop je echter op de eerste dag tot voorbij Drymen, dan vind je hier een mooie kampeerplek bij de bosrand.
Het tweede lastige stuk is het traject langs Loch Lomond tussen Conic Hill en Ptarmigan Lodge: hier mag je niet wildkamperen tussen maart en september, maar hier vind je wel twee rustige campings met mooie plaatsen aan het meer, water en een natuurtoilet. Let er wel op, je moet deze camping van te voren reserveren/betalen en dat kan bij het toeristeninformatiepunt onderaan Conic Hill.
Langs de rest van de tocht heb je ruime mogelijkheid om te wildkamperen. Let er wel op dat je de Scottish Outdoor Access Code naleeft en niet in het land van boeren of particulieren gaat staan. Aan Loch Laggan kom je een Bothy tegen – hier kan je ook prima overnachten. De kampeerplaats bij Inveroran Hotel is een aangewezen kampeerplek en het is niet de bedoeling dat je hier zelf een wildkampeerplaats uitzoekt. Het is echter een waanzinnige plek, en daarom is het ook zeker een aanrader om je tocht zo te plannen dat je hier een nachtje staat. Je loopt langs enkele supermarkten (Milngavie, Balmaha (klein), Crianlarich (klein, stukje dorp in), Tyndrum en Kinlochleven. Sommige van deze supermarktjes verkopen ook blikjes gas (sowieso in Crianlarich en Tyndrum – mooie half-way-points), maar het aanbod is niet erg groot. Het is verstandig om je maaltijden daarom goed te plannen.
De WHW is echter ook uitstekend te belopen van B&B’s, hotels én hostels. Het voordeel is uiteraard dat je met een lichtere tas kan lopen en ’s avonds een warme maaltijd in de pub kan eten voordat je in een echt bed kruipt. Let wel op: buiten het seizoen gaan bepaalde hotels dicht (waaronder Inveroran Hotel). Je kan ook gebruik maken van bagage transfers waarbij je bagage van accommodatie naar accommodatie wordt gebracht – nóg meer luxe. In deze blog post van Two scots abroad vind je een aardig goed overzicht van de accommodaties langs de WHW.
Kamperen voorbij Kingshouse Hotel Kampeerplek voorbij Drymen Kamperen bij Inveroran Bothy by Loch Lomond Lunch bij Inversnaid Kampeerplek voorbij Drymen, lekker beschut
2. East highland way
De East Highland Way (EHW) is minstens zo mooi als de WHW en minder populair en daarmee een stukje rustiger. Op deze pagina vind je meer informatie over de EHW. De East Highland Way is lastiger te lopen via zowel accommodatie of wildkamperen dan de West Highland Way, maar niet onmogelijk.
De EHW is uitstekend te lopen met een tent, maar het is wel iets minder toegankelijk dan bij de WHW. Vooral het eerste stuk na Fort William: het kan wel maar het zijn geen mooie plekken. Je loopt dit stuk namelijk langs een pad, parallel aan de doorgaande weg. De tocht is echter bedoeld als wildkampeertocht dus laat je niet weerhouden, je zal plekken genoeg vinden. Vooral na Inverlair vind je mooie plekken, waarbij een kampeerplekje op het strand van Loch Laggan echt een aanrader is!
De accommodaties langs de EHW zijn schaarser dan bij de WHW. Je loopt echter geregeld langs dorpjes met een prima overbrugbare afstand tussen de dorpjes. Zo vind je B&B’s en hotels in Spean Bridge (na dag 1), in Inverlair of Fersit (na dag 2), Feagour (na dag 3), in Laggan (na dag 4), in Newtonmore (na dag 5), in Kincraig (na dag 6) en in Aviemore als je over bent (in 7 dagen). Jammer genoeg kan je dan niet aan Loch Laggan slapen of een B&B op de tussenstukken: de meeste accommodaties zijn gecentreerd in de dorpjes. Je zult dus even moeten puzzelen.
3. Kungsleden
Kungsleden is ook een van de bekendste paden in Europa. Het pad zelf is in de zomer erg toegankelijk: het pad is uitstekend bewegwijzerd en er zijn voldoende faciliteiten onderweg. Het is echter wel een operatie om helemaal in noord-Zweden te komen, waarbij je of meerdere vluchten moet nemen of een combinatie van vliegtuig en (nacht)trein. Op deze pagina vind je informatie over Kungsleden. Kungsleden kan je prima lopen via zowel accommodatie of wildkamperen.
Kungsleden is uitstekend te lopen met een tent. Je mag wildkamperen in Zweden en het pad loopt ver van de bewoonde wereld: genoeg plekken om je tent op te zetten. Alleen natte of rotsachtige gebieden beperken de potentiële kampeerplekken. Daarnaast staan op de logische afstanden berghutten (waarover straks meer), waar je in de buurt vaak ‘gevestigde’ kampeerplekjes vindt. Het gebruiken van gevestigde kampeerplekken is verstandig om de natuur niet teveel te belasten. Dicht bij de hutten slapen heeft als voordeel dat je gebruik kan maken van de natuurtoiletten en, indien aanwezig, het winkeltje. Je kan ook tegen een gereduceerd tarief bij de hutten kamperen en gebruik maken van een woonkamer en keuken voor kampeerders (en de sauna, als die er is). Er is echter ruimte genoeg om je eigen pad te kiezen en een mooie plek op te zoeken, weg van alles en écht in de wildernis. Let er wel op dat je in de delen die binnen nationale parken vallen je niet overal mag kamperen. Vooral op de route naar Abisko betekent dat op een aangewezen ‘camping’ kamperen.
Kungsleden is ook uitstekend te lopen via hutten. De hutten liggen precies op dag afstanden van elkaar. De hutten zijn vrij basic en hebben vaak geen elektriciteit of stromend water. Je vindt bij de hutten wel waterplekken, soms zelfs een watertank zodat je niet zo ver hoeft te lopen, natuurtoiletten en kookbenodigdheden (gaskooktoestel en pannen).
De hutten zijn van STF (de Zweedse toeristenbond) en het kan lonen om lid te worden bij de STF als je meerdere nachten in een hut gaat slapen, omdat je dan korting krijgt. De prijs voor een nacht in een hut ligt ergens tussen de 30 en 50 euro per nacht. Er zijn vaak meerdere hutten met een keuken, woonkamer en slaapkamer met 4 tot 10 bedden, waarbij je een kussen en deken krijgt (een lakenzak is geen gek idee). Je kunt niet reserveren, maar de hutten hebben een ‘altijd plek’-beleid. Indien nodig worden er matrasjes op de grond gelegd.
Er wordt een actieve houding verwacht van gasten: je laat schoon water achter, wast je gebruikte servies af en brengt het afwaswater weg. Je kan een vuurtje stoken om warm te blijven, maar dient ook hout te kloven voor de volgende gast. Sommige hutten, bijvoorbeeld Sälka, hebben een zelfs een sauna! De hut bij Kebnekaise is een uitzondering op de basic-regel: groot, restauratie, een winkel (met vers brood) en zelfs wifi. Ga je langs hutten, neem dan voldoende contant geld mee – je kan hier uiteraard niet pinnen (update: ik heb van meerdere mensen gehoord dat je wél kan pinnen in de hutten. Volgens mij was mijn geheugen niet helemaal scherp, want ik meen dat wij ook met creditcard/pin hebben betaald). Desalniettemin is het handig om een beetje contant geld als backup te hebben).
Sommige hutten hebben ook een kleine winkel met een klein assortiment eten – tegen een hogere prijs dan buiten de wildernis. Handig als je het hele pad loopt (440 km!) en niet alles op je rug kan dragen of voor een lekkere traktatie zoals vers brood of een blik knakworsten.
Kamperen in echte wildernis Kampeerplek met uitzicht op de hutten van Sälka Kamperen op wandelafstand van Kebnekaise
4. Torres del Paine
Torres del Paine is een heel bekend nationaal park in Patagonië, in zuid-Chili. Op deze pagina vind je meer informatie over de bekendste hike: de W-trail in het nationale park. Torres del Paine kan je prima lopen via zowel accommodatie of wildkamperen. Echter, met uitzondering van de O-trek, daar ben je aangewezen op (wild)kamperen.
In Torres del Paine kun je uitstekend lopen met een tent. Voor sommige tochten, zoals de O-trail om het hele massief heen, of bepaalde campings, zoals bij Valle Francés of aan de voet van de Torres, heb je zelfs een tent nodig omdat je hier alleen maar kán kamperen. Wildkamperen is er echter niet bij – je dient op aangewezen plekken te staan. Dit beleid is er om de natuur te beschermen, voor onder andere afval en bosbranden. Koken moet daarom ook op een overdekte, aangewezen plek. Dat je niet mag wildkamperen, maakt het kamperen in Torres del Paine park niet minder mooi: de plekken staan midden in de natuur óf in de omgeving van hutten en geven je daarmee toegang tot enige basis luxe zoals natuurtoiletten, afvalbakken en Rangers met weerinformatie.
Sinds ik in 2014 in het park ben geweest, is er een reserveringssysteem geïntroduceerd voor de campings, dus zorg dat je je hierin verdiept en je campingplek reserveert voordat je er op uit gaat! De campings zijn in beheer van Fantastisco Sur, Vertice Patagonia en CONAF, en je dient bij elke beheerder apart je campings te reserveren – en het is handig op tijd te boeken. Op deze blog van Worldly Adventurer vind je een goed overzicht van de wijze waarop je moet reserveren (EN). Ook op de website van Torres del Paine zelf vind je het reserveringssysteem van CONAF (Chileense staatsbosbeheer) en links naar de reserveringssites van de andere beheerders.
De meeste campings in het park zijn betaald – een vergoeding van tussen de 6 en 20 euro per persoon per nacht. Lopen met een tent in Torres del Paine geeft je een fijne uitgangspositie: campings bieden vaak meer ruimte dan de hutten (en dus: makkelijker te reserveren) en je kan op mooie plekken staan waar geen hutten staan zoals Campamento Italiano en Campamento Torres (die laatste is echter op het moment van schrijven gesloten). Je bent uiteraard vrij om als kampeerder te eten bij de berghutten (kun je aangeven bij de reservering van je camping) – dat scheelt gewicht en is ook erg lekker!
De W-trail in Torres del Paine kan je ook lopen via berghutten, in Chili genaamd ‘refugio’s’. Buiten de campamento Italiano en Torres campings, staan overal hutten langs de W-trail. Volgens de normale route loop je van Refugio Grey naar Refugio Paine Grande, naar Refugio los Cuernos en tot slot Refugio Chileno. De prijzen in het park zijn flink en houd hier dan ook rekening mee. Zo moet je voor een simpel bed rekenen op 30 a 50 euro en voor een bed incl. linnen, dekbed en kussen op zo’n 75 euro.
Avondeten kan je (ook als kampeerder) voor 25 euro en volledig pension (ontbijt, lunch, avondeten) komt neer op zo’n 50 euro per persoon. Ook hier zijn sommige hutten in beheer van Vertice en anderen weer bij Fantastico – kijk dus goed naar de prijzen en reserveringsmogelijkheden. De hutten zijn basic maar uiterst gezellig: een ware ontmoetingsplaats van hikers. Het eten is ook goed! Deze voordelen kan je als kampeerder ook benutten… het enige voordeel van het slapen in de refugio’s is dat je met een lichte tas loopt en ’s avonds heerlijk warm binnen zit. In Torres del Paine nationaal park kan het namelijk flink stormen.
Prima eten in de Refugio’s Campamento Italiano Ook als kampeerder kan je genieten van de warme hut met een biertje Schoenen drogen – lees hier waarom dit foute boel is Met z’n allen onder een afdak koken tegen bosbranden, gezellig!
Er zijn uiteraard meerdere tochten die je kan lopen via zowel accommodatie of wildkamperen. Denk daarbij aan de Tour du Mont Blanc (TMB) of Laugavegur Trail in IJsland. Zodra ik deze heb gelopen zie je vanzelf een nieuwe blog verschijnen!
Wildkamperen: waar moet je aan denken?
Kies je voor wildkamperen, dan kies je ook voor een zwaardere tas en het leven in de natuur. Je moet zelfvoorzienend zijn, zeker als je besluit om ook bij je tent te eten (gelukkig vind je heerlijke maaltijden in onze webshop 😉 ). Ook bij slecht weer kan je in je tent slapen zonder dat alles nat wordt, maar je zult wel veel tijd binnen in de tent doorbrengen in plaats van lekker buiten bij een kampvuurtje.
Daar staat tegenover dat je écht een week in de natuur zit én je mooie plekjes kan opzoeken op plekken waar geen B&B’s, wegen of andere mensen zijn. Je bent daarbij vrij om te gaan waar je wilt: je kan verder lopen als je je fit voelt, je kan je tent opzetten als je genoeg hebt gelopen of het weer slecht is. Ik kies zelf altijd voor wildkamperen (als dat kan). Zo stonden wij langs de EHW op het strandje van Loch Laggan en hadden we een fantastisch uitzicht over de zonsopgang bij het meer en de hertjes bij het water. Bij Kungsleden zochten we een plekje op in de middle of nowhere waar we de hele avond genoten van een kampvuur.
Berghutten: waar moet je aan denken?
Slaap je in accommodatie, dan zal je iets meer vooruit moeten plannen. De accommodaties vind je uiteraard op enkele vaste punten. Het is een stuk kostbaarder dan wildkamperen en je bent niet ‘volledig’ in de natuur. Daar staat uiteraard wat meer comfort tegenover een lichtere tas bij het lopen. De tochten in deze blog zijn uitstekend geschikt om te lopen via accommodatie – prachtige wandelingen, maar ’s avonds wel in een bed slapen en een lekkere maaltijd (en whisky?) in de pub. Let er wel op dat je sommige hutten moet reserveren! Daarbij kan het zijn dat je bij sommige tochten een eigen slaapzak en/of lakenzak moet of kan meenemen.
Start Hiking
Start Hiking verhuurt zowel ‘slapen’-uitrusting als ‘hiking’-uitrusting. Daarmee kan je bij ons terecht voor hiken via zowel accommodatie of wildkamperen.
Wil je een meerdaagse tocht lopen en wildkamperen? Dan zijn beide uitrustingen een uitstekende keuze: met de volledige uitrusting van Start Hiking ben je klaar om te gaan!
Wil je een tocht via accommodatie lopen? Dat is het huren van enkel ‘hiking’-uitrusting geen gek idee. Het dragen van je spullen in een stevige backpack, een drinkzak om te drinken tijdens het wandelen en een brander met pannetje om onderweg te genieten van een lekkere lunch of een kopje koffie, thee of chocomelk. Uiteraard kun je voor jouw maaltijden in onze webshop terecht. Wil je hiking-uitrusting huren en heb je enkel een slaapzak nodig voor de hutten, dat is de huur daarvan in overleg ook mogelijk! Ben je geïnteresseerd? Voor zowel accommodatie of wildkamperen ben je bij ons aan het goede adres. Je kan altijd een vrijblijvende aanvraag doen, of stuur ons even een berichtje!
Hopelijk heb je een antwoord op de vraag accommodatie of wildkamperen. Hopelijk heb je ook wat opgestoken over de mogelijkheden om zowel te wildkamperen en in accommodatie te overnachten langs vier bekende tochten! Vragen of opmerkingen? Laat een comment achter of stuur ons een berichtje!
Het lijkt mij ook leuk om eens te gaan wildkamperen. Tot nu toe zijn we alleen nog naar natuurcampings geweest en dit spreekt ons erg aan. Goed om te weten waar ik rekening mee moet houden en welke extra spullen ik niet moet vergeten.