West Highland Way

De perfecte tocht om zelf te lopen – met een beetje hulp van Start Hiking

De tocht

West Highland Way

LR-
DSC00028_29_30_fused

De West Highland Way (WHW) is de perfecte beginnerstocht. Gelegen in Schotland en 154km lang loop je dwars door de highlands. De paden zijn echter nooit moeilijk en je bent altijd wel enigszins in de buurt van de bewoonde wereld.

DSC00096_7_8_fused

Doe het zelf - maar dan met een beetje hulp

De West Highland Way is een geweldige tocht. Perfect om er zelf op uit te gaan en te genieten van de natuur. Hiken én wildkamperen. Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kies dan voor onze ‘doe het zelf’ pakketten. Je hebt dan de juiste uitrusting, voldoende en gebalanceerde voeding en de juiste kaarten en informatie. Wij helpen jou een beetje – zodat je helemaal zelf op pad kan!

Alles voor de West Highland Way

Doe het zelf pakket

Uitrusting

Je wordt van volledige uitrusting voorzien! Van de benodigdheden om te wildkamperen tot hiking uitrusting zoals een stevige en comfortabele backpack met accessoires, brander en pannetje en meer. Uiteraard leggen we je met plezier het een en ander uit.

Voeding

In het pakket zit een gebalanceerd pakket outdoorvoeding voor het aantal dagen dat je op stap gaat. De maaltijden zijn voedzaam, gezond en milieuvriendelijk en van de allerbeste merken zoals REAL Turmat, Firepot, TentMeals en Summit to Eat.

Kaarten en informatie

In het 'Doe het zelf' pakket is de juiste kaart voor deze tocht inbegrepen. We vertellen je graag van alles over deze tocht en delen praktische tips. Daarnaast kun je ons van alles vragen. We helpen je graag met het samenstellen van jouw paklijst en denken graag met je mee over jouw reis naar bestemming.

De West Highland Way is een hele toegankelijke tocht. Het was ook mijn eerste lange afstandswandeling ooit! Nog altijd heb ik geweldige herinneringen aan de Schotse Hooglanden. Maar ik had met de wijsheid van nu graag de houvast van een ‘Doe het zelf’ pakket gehad. Ik had bijvoorbeeld niet gedacht aan een hoofdlamp, had te weinig en te zwaar eten mee en ook mijn kleding was verre van ideaal. In het ‘Doe het zelf’ pakket is dat allemaal tip top in orde – en we informeren je graag over zaken als kleding, waar je kan kamperen, waar gas te koop is en meer zodat je goed voorbereid op stap gaat!

Mathias

Eigenaar, Start hiking

Aantal wandeldagen

6 dagen

vanaf € 425,-

7 dagen

vanaf € 485,-

8 dagen

vanaf € 550,-

Prijzen

6 dagen

1 persoon: € 500,- 

2 personen: € 425,- per persoon

7 dagen

1 persoon: € 565,- 

2 personen: € 485,- per persoon

8 dagen

1 persoon: € 625,- 

2 personen: € 550,- per persoon

Klaar om de West Highland Way te hiken (met een klein beetje hulp)?

Nog vragen? 

FAQ

De meest gestelde vragen

Met een goede gezondheid en basisconditie kan je deze tocht prima lopen. De tocht is goed bewegwijzerd en de paden zijn nooit erg moeilijk. Er zitten een paar klimmetjes in de route, die niet technisch zijn of bijzonder zwaar. Maar je gaat wel de Highlands in en onder extreme weersomstandigheden kan het toch een pittig tocht zijn.

De tocht kun je zowel in de lente, zomer als herfst lopen met de ‘Doe het zelf’ pakketten. De schouderseizoenen (lente en herfst) zijn qua natuur prachtig en je hebt dan geen last van midges – bijtende vliegen. In de zomer kan je de tocht ook uitstekend lopen, maar houd wel rekening met warmte en drukte op het pad.

De volledige uitrusting bestaat uit onze pakketten ‘slapen- uitrusting’ en ‘hiking-uitrusting’. Een vrij compleet pakket om te wildkamperen en te hiken. Voeding voor de dagen op het pad is er bij inbegrepen en de kaart ook. Wat je verder nodig hebt lees je in onze paklijst. Je moet dan voornamelijk denken goede schoenen, (waterdichte) kleding etc.

 

Outdoor maaltijden zijn maaltijden die gevriesdroogd of gedehydrateerd zijn. Het water is eruit en daarom zijn ze hartstikke licht en houdbaar. Je hoeft enkel water aan de kook te brengen, dit in het zakje te schenken – even wachten – en je kan aanvallen. Deze maaltijden zijn ideaal voor een tocht waarbij je gaat wildkamperen. 

We leveren voldoende maaltijden mee voor onderweg – minus het ontbijt van de eerste dag en diner van de laatste dag, wat je dan zelf kan invullen als je over bent! Je ontvangt ontbijtjes van REAL Field Meal, Firepot en TentMeals. Lunch en avondeten is een assortiment van REAL Turmat, Firepot en Summit to Eat. Uiteraard kan je zelf kiezen en houden we rekening met allergieën.

De uitrusting en voeding ophalen is wel het makkelijkste. Indien gewenst kan ik dan namelijk ook het een en ander uitleggen en kunnen we bijvoorbeeld samen de tent opzetten of de tas inpakken als je dat wilt. 

Verzending is echter ook mogelijk bij voorafbetaling van de verhuursom en borg + verzendkosten (€25 incl. retourlabel). 

We helpen je graag om deze tocht te lopen. Zo zit de kaart van de route inbegrepen. Ook kunnen we je de GPX routes opsturen waarmee je de route op jouw GPS kan laden – waarbij we ook mooie wildkampeerplekken uit onze eigen ervaring kunnen markeren. Op basis van beschikbaarheid kun je onze GPS lenen (vandaar het *). 

Bij het ophalen van de materialen kan ik je het een en ander vertellen over de tocht en over de uitrusting als je dat wilt. We kunnen samen de tent even opzetten en door het inpakken van je tas lopen en ik probeer al jullie vragen te beantwoorden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De totale uitrusting bevat:

 • Stevige en lichte trekkerstent (1p of 2p)
 • Exped Synmat 7 LW slaapmat (comfort tot -17C)
 • Lowland Outdoor Pulsar 3 slaapzak (comfort tot -5C)
 • Osprey Rook 65 backpack incl. regenhoes
 • Airporter vliegtuighoes 
 • Hydratatie drinkzak 2L 
 • MSR Pocket Rocket 2
 • Primus Litech 1L kettle
 • Titanium spork (spoon and fork)
 • Fireknife (mes met vuurstick)
 • Hoofdlamp
 • 3L droogzakje
Je ontvangt daarnaast een kaart (Harveys) van de route.

Een voorbeeld van een maaltijdpakket voor 7 dagen zou kunnen zijn:

Ontbijt

 • 3x REAL Field Meal ontbijt naar keuze
 • 1x Firepot luxe ontbijt
 • 2x TentMeals ontbijt naar keuze

Lunch

 • 3x Firepot naar keuze
 • 2x REAL Turmat naar keuze
 • 2x Summit to Eat naar keuze

Avondeten

 • 2x Firepot naar keuze
 • 2x REAL Turmat naar keuze
 • 2x Summit to Eat naar keuze

Dat kan zeker! Wil je de tocht in 10 dagen lopen of in 5 (dat kan weet ik uit ervaring) dan doen we je graag een aangepast voorstel! Heb je zelf bepaalde uitrusting of wil je meer of minder maaltijden mee, zet het in je vrijblijvende aanvraag en we maken een passend voorstel. 

Wil je in een groep lopen? Leuk! Hiken is ideaal voor een groep vrienden of vriendinnen. Let er wel op dat wij verhuren tot groepen van 6 personen. Het recht op wildkamperen is niet bedoeld voor grotere groepen dan 3/4 tentjes. Wil je met een groepje op stap – stuur ons een berichtje! We lenen je dan graag onze houtbrander uit zodat je verantwoord vuurtje kan stoken met je groepje.

Onze verhuurvoorwaarden zijn van toepassing. Je leest deze hier én je vindt ook meer informatie in onze FAQ verhuur. 

We vragen onder andere een borg bij verhuur en verhuur geschiedt op basis van beschikbaarheid.

Bekijk ook onze andere 'Doe het zelf' hikes!

East Highland Way

Een prachtig vervolg op de WHW

Affric Kintail Way

Perfect voor een short-hike of lang weekend!

waarom hiken natuur

Kungsleden

Extreme wildernis boven de poolcirkel

Twentepad

een midweek of lang weekend dicht bij huis!