Geplaatst op 4 Reacties

Paklijst Twentepad

Koeien langs het Twentepad

In deze blog deel ik mijn persoonlijke paklijst Twentepad. Deze uitrusting heb ik mee heb gehad op het Twentepad in oktober 2019. Ik heb een volledige paklijst opgenomen inclusief gewicht van de materialen. Ook ga ik in op de beweegredenen om dingen wel of niet mee te nemen. Daarbij beoordeel ik achteraf of deze paklijst goed was. Benieuwd? Lees snel verder!

Startpunt

De paklijst Twentepad heb ik samengesteld aan de hand van 1) de paklijst van mijn vorige hike langs de Affric Kintail Way in Juni 2019 2) de voorbeeldpaklijst op starthiking.nl, 3) het maaltijdschema wat ik had gemaakt na het plannen van mijn maaltijden, 4) de weersverwachtingen en 5) de tochtplanning.

Ik was van plan om het Twentepad in 3 dagen te lopen. Daarbij zou ik twee maal kamperen op een paalkampeerplaats. De eerste dag zou ik thuis ontbijten en de laatste dag thuis avondeten. Hier was mijn maaltijdenplan dan ook op gebaseerd. Voor een volledige dag een ontbijtje, lunch en avondmaaltijd en één snackreep. Ik ging de tocht alleen lopen, en daarom heb ik een volledig zelfredzame uitrusting meegenomen en de meeste luxe thuisgelaten. Als duo neem ik eerder wat specerijen, een houtbrander, een pakje kaarten of een heupflesje whisky mee. Alleen kon ik dat gewicht prima missen (zie – voordeel van delen bij mijn paklijst van de Affric Kintail way). Ik nam als enige luxe een paperback boek mee. Uiteindelijk ben ik na de tweede dag gestopt – waarover je later meer leest in mijn reisverslag!

Omdat ik de Osprey Exos 58 aan het testen was, heb ik gekozen voor een lichtere uitrusting dan tijdens de Affric Kintail Way. Ik licht de verschillen her en der toe.

Wegen

Mijn uitrusting heb ik gewogen op een digitale keukenweegschaal. Met uitzondering van de tas, welke ik heb gewogen met een bagageweger waaraan je de tas kan hangen. Het blikje gas is een standaard gewicht voor de 230gr cartridge. Deze kan dus enkele grammen afwijken, afhankelijk van het merk.

Lijst

De paklijst Twentepad heb ik bijgehouden via LighterPack.com. Een gratis website waarin je jouw paklijst kan bijhouden inclusief gewicht en deze makkelijk kan delen (tip!). De lijst vind je hieronder.

De items met een blauw ‘jasje’-icoon zijn de dingen die ik draag en die meetellen voor het gewicht ‘worn’. Tenzij er natuurlijk meer dan 1 stuks is, dan telt alleen de eerste als ‘worn’ en de rest als ‘packed’. De items met een blauw ‘bestekje‘-icoon zijn de ‘consumables’ oftewel de etenswaren. Deze nemen gedurende de tocht (gelukkig) af doordat je inteert op alle lekkere versnaperingen en worden apart onder consumables vermeld.

De lijst kun je ook bij lighterpack zelf vinden.

Belangrijkste uitrusting

Tent: Tarptent Scarp 1 – een stevige tent, lekker ruim en met goede ventilatie. Ik koos er dit keer voor om geen extra scheerlijnen of stormstokken mee te nemen vanwege het lekkere weer en gewicht.

Tas: Osprey Exos 58: deze lichtgewicht tas ben ik aan het testen voor een review. De uitgelezen kans om deze tijdens deze wandeling dan ook mee te nemen en aan de tand te voelen. De tas is met 1.2kg lichtgewicht en draagt wat mij betreft prima comfortabel tot een gewicht rond de 15kg – misschien ietsjes meer. Ik nam ook een drinkzak mee en een losse regenhoes – deze zit helaas niet bij de Exos – maar normaal neem ik ook mijn losse hoes mee vanwege de breedte van mijn tas bij het aan de buitenkant bevestigen van mijn tent.

Slapen: ik nam wederom mijn Cumulus Panyam 450 mee. Deze was wederom veel te warm voor de temperaturen maar de lichtste slaapzak in mijn bezit. Wellicht dat ik voor volgend jaar moet rondkijken naar een minder warme en lichte slaapzak. Met de slaapzak volledig open slaapt de Cumulus echter als een wolkje. De Exped synmat is een uiterst comfortabele en duurzame mat – mijn trouwe kampeerbedje. Voor de luxe had ik ook een kussentje mee, dit draagt bij mij echt bij aan een betere nachtrust.

Koken en drinken: Ten opzichte van mijn uitrusting op de Affric Kintail Way heb ik mijn pannetje vervangen voor een lichtgewicht Toaks 650ml titanium pannetje. Dit scheelt maar liefst 200 gram! De pan kookt perfect en is heerlijk licht. Nadeel is dat er geen blikje gas in past. Ik nam ook een lichter victorinox mesje mee en liet de mok thuis. Ik nam een waterfilter mee, maar aan het Twentepad kan je overal water krijgen. Filteren lijkt mij ook niet zo prettig gezien de intensieve landbouw in de omgeving.

Elektronica: Uiteraard moet de camera mee om mooie foto’s te schieten, ook de drone ging mee!

Kleding: vanwege het relatief warme en droge weer, nam ik geen extra merino shirt mee en alleen mijn fleece en regenjas. De warme extra laag, regenbroek en extra kleding bleef thuis. Een muts, buff en handschoenen behoren tot de standaard uitrusting – je weet nooit of je in een koude/benarde situatie terecht komt.

Eten: ik ging uit van de planning 2x ontbijt, 3 lunch, 2x avondeten + snacks.

Dilemma’s: wel of niet mee?

Ik heb uiteraard nog over wat dingen getwijfeld:

 • Drone
 • Waterfilter
 • Regenbroek
 • Buff, muts en handschoenen

De drone is vrij zwaar en het is altijd een gedoe om de hem uit je tas te halen, aan te zetten en te vliegen: het kost veel tijd. Maar het andere perspectief is erg mooi, dus hij ging toch mee. Ik heb getwijfeld over het waterfilter en achteraf heb ik hem niet gebruikt, dit komt vooral doordat ik liever geen water dronk uit de slootjes gezien de intensieve landbouw en er ook genoeg water voor handen was. De regenbroek was niet nodig gezien het weer, maar het is altijd tricky om hem thuis te laten, maar dat heb ik toch gedaan. De buff, muts en handschoenen zijn volgens mij basisuitrusting. Maar omdat het Twentepad altijd zo dicht bij de bewoonde wereld ligt, heb ik toch getwijfeld. Desalniettemin heb ik ze toch meegenomen. De muts heb ik opgehad ‘s avonds en dat was heerlijk.

Gewicht

Zoals je op de paktlijst Twentepad kan zien, ging ik uiteindelijk op pad met een basisgewicht van 11 319 gram, waar 1255 gram aan eten bij kwam. Mijn tas had dus een totaal gewicht van 12, 574 kg. Daarbij komt ook nog het water wat ik onderweg meenam in mijn drinkzak – ergens tussen de 1 en 2 liter (en dus kilo). Een laatste weging voor vertrek van de gehele tas kwam op 13,84 kg.

Paklijst Twentepad achteraf

Ik had alles mee wat mee moest. Achteraf heb ik mijn jas niet gebruikt en was de fleece voldoende. Ook de handschoenen en buff heb ik niet gebruikt. Het waterfilter had ik thuis kunnen laten. Achteraf had ik nog wel iets van nootjes willen meenemen.

Achteraf was mijn qua gewicht comfortabel, maar het kan natuurlijk altijd lichter. Ik had bijvoorbeeld de drone kunnen thuislaten of de dingen die ik niet heb gebruikt hierboven genoemd. Voor de toekomst kan ik nog uitkijken naar een lichte zomerslaapzak en een lichter matje zoals ik bij mijn vorige paklijst schreef. Ten opzichte van de Affric Kintail Way is mijn tas ondertussen al lichter en ook de softshell heeft plaats gemaakt voor een lichte donsjas – al had ik die met dit weer niet nodig op het Twentepad. Ook scheelt het als je met z’n tweeën wandelt, zoals ik schreef in mijn paklijst Affric Kintail Way (voordeel van delen).

Twentepad

Op deze pagina vind je meer informatie over het Twentepad! Uiteraard volgt er binnenkort ook nog een reisverslag op de blog, houd ‘m in de gaten!

Paklijst Twentepad

In deze blog deelde ik mijn paklijst voor het Twentepad. Via lighterpack.com kun je makkelijk je paklijst bijhouden én het gewicht bijhouden van de materialen die je meeneemt. Heb je nog vragen over de materialen die ik meeneem? Heb je zelf nog tips of tricks voor een lichtere tas? Laat gerust een reactie achter of stuur mij een berichtje. Leuk!

Kleine disclaimer: deze paklijst is mijn persoonlijke paklijst en komt niet (volledig) overeen met de materialen die Start Hiking verhuurt!

4 gedachten over “Paklijst Twentepad

 1. Erg leuk om te lezen. Ben op zoek naar een meerdaagse route om te Hardlopen met bepakking. Erg leuk om dit te lezen en wist niet van die Paalkampeerlaatsen.
  Als je op de kaart van Nederland kijkt zie je er maar een paar..
  Hoop dat je knie goed hersteld is voor een nieuw avontuur. Het Drenthepad staat ook nog op mijn lijst maar daar heb je geen paalkampeerplaatsen helaas..

  1. Hi Gijs,
   Bedankt voor jouw reactie, leuk! Ik denk dat je het Twentepad prima kan ‘trailrunnen’! Heb je ook mijn blog gelezen over de paalkampeerplaatsen? Die vind je HIER.
   Mijn knie is ondertussen hersteld, maar dat heeft lang geduurd.. klaar voor nieuw avontuur, alleen moeten we nu helaas binnenblijven! Het Drenthepad ziet er ook tof uit, misschien is dat ook wel iets voor mij. Als ik mij niet vergis vind je de Belgische equivalent van paalkampeerplaatsen, zogenaamde Bivakplaatsen, ook langs een paar mooie routes in Luxemburg/België zoals de Escapardenne trail – dat moet ik nog uitzoeken maar misschien ook wat voor jou!
   Leuk dat je mijn blog in ieder geval leest 🙂

 2. Bedankt voor je verhaal!
  Wij lopen het pad volgende maand en je review en paklijst is erg handig!

  Groet Maarten

  1. Hi Maarten,
   Dank voor het compliment!
   Heel veel plezier langs het Twentepad. De horeca is weer enigszins toegankelijk, dus je kan ook nog genieten van de Twentse gastvrijheid 🙂
   Groet,
   Mathias

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *