Geplaatst op Geef een reactie

Een hiking slaapmat kiezen

hiking slaapmat kiezen

Een hiking slaapmat is een belangrijk onderdeel van je slaapuitrusting. Maar waarom? Wat brengt een slaapmat jou en waar moet je op letten? Lees snel verder.

Comfort

Een hiking slaapmat is allereerst essentieel voor een comfortabele nacht. Een goede slaapmat ligt heerlijk en zorgt ervoor dat je niet elke steen of bult voelt. Want als je gaat wildkamperen, is de ondergrond zelden een vlak gazonnetje.

Voor het comfort moet je op enkele zaken letten. Allereerst de dikte. Een dikkere mat geeft vaak meer comfort, vooral als je een zijslaper bent en ‘diepere’ drukpunten creëert. Maar ook het materiaal is van belang voor het comfort. Gebruik je een quilt in plaats van een slaapzak, dan lig je bijvoorbeeld direct op jouw mat (met jouw lakenzak). Materiaal kan ook erg gehorig zijn of niet – ben je een lichte slaper, dan is een gehorige slaapmat geen goed idee. De belangrijkste tip: ga eens proefliggen. In de meeste buitensportwinkel staat een stapel matten klaar om te testen.

Isolatie

De hiking slaapmat is een belangrijke schakel in jouw isolatieketen. Als je in je slaapzak ligt, druk je het isolatiemateriaal van de slaapzak waar je op ligt plat. Daardoor isoleert dit weinig en ben je vatbaar voor kou uit de grond. De slaapmat isoleert jou van de koude grond. Zorg dat je slaapmat warm genoeg is voor een fijne nachtrust!

De isolatiewaarde van slaapmatten wordt weergegeven in een R-waarde. Vaak staat er ook een temperatuurbereik bij. Je kan in de zomer beter op een ‘warmere’ mat slapen dan in de herfst of winter op een te ‘koude’. In tegenstelling tot een slaapzak merk je niets van de hogere R-waarde bij warmere temperaturen. Verwacht je grondkou, kies dan voor een R-waarde hoger dan 3. Ben je een koude slaper, dan kun je beter ook een warmere mat kiezen. Matten speciaal voor vrouwen hebben ook een iets hogere R-waarde, omdat vrouwen over het algemeen een paar graden kouder slapen.

Let wel: recent zijn de R-waardes gestandaardiseerd – niet alle matten/fabrikanten hebben de matten opnieuw getest en er kunnen dus verschillende R-waardes circuleren. Let daar op! De nieuwe standaard maakt de matten beter te vergelijken.

Slaapmat kiezen
Een slaapmat isoleert je van de koude grond zodat je lekker warm slaapt!

Gewicht

Het gewicht van een hiking slaapmat is ook belangrijk. Je draagt een slaapmat immers vaak dagenlang op je rug. Maar vergis je ook niet in het volume! Sommige matten zijn zo volumineus dat je tas zo vol zit.

In de slaapmattenwereld zijn er hele lichte matten. Een deel daarvan zijn dunnen schuimmatjes, een ander deel UL (ultra light) varianten van de opblaasmatten. Dit kan een goede keus zijn, maar let wel. Voor dat lagere gewicht krijg je wel een fragiele(re) mat terug. Vaak zijn dit ook de matten die gehorig kunnen zijn.

Reguliere geïsoleerde opblaasbare matten zijn iets zwaarder dan UL versies, maar een stuk slijtvaster en kraken vaak minder. De gewichtstoename is relatief groot, maar absoluut te overzien. Een UL slaapmat weeg vaak 300-500 gram en een reguliere opblaasbare slaapmat 800-1000 gram. Uiteindelijk maak je een keuze tussen gewicht en duurzaamheid. Een wintermat weegt vaak iets meer – maar ook hier zijn UL varianten van.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten slaapmatten. Welke slaapmat bij jou past, hangt af van jouw wensenlijstje. Grofweg kies je altijd tussen comfort, warmte, slijtvastheid en gewicht (en natuurlijk prijs).

Je hebt allereerst niet-opblaasbare matten. Dit zijn gesloten-cel of closed-cel matjes met een ribbelpatroon. De lucht in deze ribbels blijft tussen jou en je lichaam gevangen en geeft zo wat isolatie. Deze matten zijn daarbij vaak érg licht en kunnen niet lek. Ideaal als je geen extreme kou verwacht, kans hebt op lekken (woestijn- of rotsgrond) en het niet erg vindt om in te boeten op comfort. Want deze matjes zijn hard en bieden weinig ondersteuning. Een bekend model is de Therm-a-Rest Z-lite.

Daarnaast heb je zelfopblaasbare matjes. Dit zijn open-cel matten die zichzelf volzuigen. Ventiel open en klaar. Deze zijn comfortabeler dan gesloten-cel matjes én bieden iets meer isolatie. Vaak zijn deze wel volumineus en zwaarder dan de gesloten-cel matten. Het inpakken is vaak wat lastiger, omdat je de lucht er echt uit moet persen. Een bekend model is de Therm-a-Rest Trail pro of Prolite.

Tenslotte heb je luchtbedden. Trekking luchtbedden zijn vaak voorzien van synthetische of dons-isolatie waardoor deze uitstekend isoleren. Door het dikkere matras (soms zelfs 10cm) zijn deze erg comfortabel, ook voor zijslapers. Maximaal comfort en isolatie. Het risico op een lek is niet erg groot, zeker niet als je altijd op een tentvloer slaapt. UL versies zijn wel gevoeliger en kunnen een beetje kraken door de dunne, plastic stoffen. Het pakvolume verschilt per merk, net als het gewicht en is vaak vergelijkbaar met de zelfopblaasbare matjes. Een bekend model is de Exped Synmat.

Hopelijk heb je nu enig idee van alle verschillende keuzes in de wereld van slaapmatten. Uiteindelijk bepaalt jouw wensenlijstje de ideale mat. Wil je meer comfort, ga je op pad op koude dagen dan is een goed geïsoleerd luchtbed waarschijnlijk een goede keus. Zoek je een lichte, duurzame en goedkope mat? Dan is een schuimmatje misschien wat voor jou. Kortom; keuze genoeg. Wat is jouw favoriete mat? Laat het weten in de comments!

Ook leuk om te lezen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.