Geplaatst op Geef een reactie

Wandelschoenen passen

wandelschoenen passen

Wandelschoenen passen is erg belangrijk. Wandelschoenen zijn essentieel voor een fijne hike – de pasvorm is wat mij betreft het belangrijkste. Maar hoe moet je een wandelschoen passen? Lees snel verder!

De juiste schoen

Het is belangrijk dat je de juiste schoen kiest voor jouw gebruik. De juiste categorie, wel of geen waterdichtmembraan.. over het kiezen van de juiste schoen lees je meer in deze blog. Het soort schoen heeft ook invloed op het passen: een stevige A/B, B of C waarmee je gaat stijgen en dalen mag iets meer ruimte hebben dan een trailrunschoen of lichte wandelschoen voor het uitlaten van de hond.

De juiste omstandigheden

Het passen van een wandelschoen moet natuurlijk wel onder vergelijkbare omstandigheden gebeuren zoals je die tijdens het hiken tegenkomt. Dat betekent dat je het beste in de middag kan passen en dat je goede sokken moet meenemen.

Je voeten zetten gedurende de dag uit. Zeker als je wandelt, kunnen je voeten flink uitzetten. Ga daarom niet ‘s ochtends, maar ‘s middags schoenen passen – als je voeten al iets uitgezet zijn. Net als na een wandeling. Een ander timing-gerelateerde tip is om te passen op een rustige doordeweekse middag. Je hebt dan alle tijd om te passen, rond te lopen en te testen en advies in te winnen bij het winkelpersoneel.

Sokken zijn minstens zo belangrijk als schoenen. Pas je wandelschoenen dan ook met goede sokken, het liefst je eigen sokken. In de winkel kan je vaak een wandelsok lenen, maar je eigen sok verdient de voorkeur. De demping, naden en dikte van de sok kunnen een groot verschil maken! Een goede tip zijn sokken van het merk Darn Tough – deze zijn al razend populair in de VS!

In de meeste winkels vind je testbanen met stijgende en dalende stukken en flinke rotsen. Dit lijkt misschien overdreven, maar deze testen zijn erg handig. Tijdens het hiken kom je soms flink rotsige paden tegen of moet je veel dalen. Door goed te testen kom je erachter of jouw voorgenomen schoen ruim genoeg is aan de voorzijde en of de zool wel stijf genoeg is!

Wandelschoenen passen

Het belangrijkste is dat je de schoen goed test. Loop rondjes door de winkel, trek beide schoenen aan en houdt deze minstens een kwartier – het liefst een halfuur aan. In de betere winkel vind je een testbaan met stenen en hellingen. Test de schoenen hier zeker op!

Waar moet je op letten?

  1. Je mag niet glijden in de schoen. Je hiel moet gefixeerd zijn. Correct veteren van je schoenen is daarbij ook belangrijk. Test dit door op een helling te staan en af te dalen – waarbij je hiel stevig achterin je schoen moet blijven staan.
  2. Je mag met je tenen ‘pianospelen’. Je mag dus best wat ruimte hebben aan de voorkant. Deze ruimte heb je nodig als je gaat afdalen. Koop je je schoenen te klein, dan kan je dat nagels kosten – maar koop ze ook niet te groot zodat je gaat glijden, zie punt 1. Als je een helling afloopt, mag je de voorkant van je schoen niet raken. Een vuistregel is dat je een duimbreedte over hebt aan de voorkant.
  3. Let op drukpunten en op een passende leest. Een schoen moet je natuurlijk inlopen, maar een goed passende schoen zit eigenlijk direct als gegoten. Kies een schoen die bij je past: er zijn leesten voor brede, smalle, platte of uitstekende voeten. Ook merken zijn breder of smaller georiënteerd. Voor een brede voet kun je beter naar Meindl kijken, Hanwag is vrij gemiddeld tot breed en Lowa is geschikter voor smalle voeten.

Met deze tips in het achterhoofd, kies je de beste maat en pasvorm: bespaar daarom niet op een goede wandelschoen! Zo heb je jaren lang plezier van een goed paar schoenen, net als ik al enkele jaren geniet van de onderstaande Hanwag Tatra’s GTX!

Lees ook deze blog’s:

wandelschoenen passen

Hopelijk kun je met deze aandachtspunten beter wandelschoenen passen als je op zoek gaat naar een nieuwe wandelschoen. Het kiezen van de juiste schoen is belangrijk, maar het belangrijkste is dat de pasvorm goed is – goed passen dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *