Geplaatst op Geef een reactie

Het onderhouden van je wandelschoenen

Het onderhouden van je wandelschoenen is erg belangrijk. Wandelschoenen kunnen een prijzige uitgave zijn. Met goed onderhoud kun je lang van je schoenen genieten, dus lees snel verder!

Schoonmaken
Tip 1 is vrij logisch: houd je schoenen schoon! Het makkelijkste is om na iedere toch de schoenen goed af te borstelen met een droge borstel. Zit er veel vast vuil op, dan kun je borstelen onder de stromende kraan.

Voor een volledige reiniging kun je de buitenkant onder de stromende kraan borstelen. De binnenkant (vooral die met textielvoering met een gore-tex membraan) kun je het beste afnemen met schoon water en een spons. Voor zowel de buitenkant als de binnenkant is het gebruik van zeep niet nodig (dit kan zelfs de impregnatie beschadigen).

Voor het drogen is het verstandig om de veters eruit te halen en ze met de tong open op een droge, geventileerde plaats te leggen. Zet ze NIET bij de verwarming of in de volle zon! Zeker leren schoenen kunnen flink uitdragen. De voering droogt sneller als je hier een beetje keukenrol in doet en dit tijdig blijft vervangen (elk half uur) – dit trekt het vocht uit de voering. Gebruik geen krantenpapier! De inkt van de krant kan je membraan verstoppen.

Frequentie: afborstelen ná elke tocht, grondig schoonmaken wanneer nodig (evt. icm onderhoud)

Impregneren
Impregneren beschermt de schoen tegen vocht en viezigheid. Het maakt het leer waterafstotend. Ook als je een gore-tex membraan hebt, is het verstandig te impregneren omdat het je schoen beter laat ademen. Voor het impregeren kun je impregneersprays gebruiken of een impregneermiddel wat je erop kan sponsen. Na het grondig reinigen (en evt. voeden en het even laten intrekken van de wax) is het verstandig te impregneren. Breng impregneermiddel in ieder geval altijd op een schone schoen aan. Neem dan ook de veters en zoolranden mee. Impregneerspul moet over het algemeen 24u intrekken/drogen om optimaal te werken.

Frequentie: regelmatig – na een grondige reiniging van de buitenkant

Onderhoud
Leer wordt droog en schaal en heeft voeding nodig (het is tenslotte een natuurproduct). Droog leer gaat scheuren en dat is jammer van je schoen. Het onderhouden van je wandelschoenen is daarom belangrijk. Gebruik echter geen vet of olie, maar wax of conditioner. Let daarbij goed op de verpakking, niet alle producten zijn geschikt voor waterdichte schoenen (gore-tex). Maak eerst je schoenen grondig schoon (zie hierboven). Bij het voeden breng je een dun laagje wax aan op de leren schoen en die masseer je vervolgens in het leer. Overtollige wax kun je eventueel afborstelen. Heb je een suède of nubuck-leren schoen? Dan kun je met een suèdeborstel het leer wat opruwen, omdat de wax de ruwe oppervlakte wat gladder maakt (en daarmee het aanzien wat donkerder). Heb je een synthetische schoen? Dan heb je geluk – die hebben geen voeding nodig!

Frequentie: met enige regelmaat – kijk of het leer wat ruwer wordt, zeker bij veel nat en weer droog te zijn geweest. Je kunt beter een keer vaker waxen, dan te weinig.

Opbergen
Naast het onderhouden van je wandelschoenen, is correct opbergen ook belangrijk. Je kunt je schoenen het beste staand, op een droge en goed geventileerde plaats opbergen. Een tip is om een schoenspanner te gebruiken: zo behoudt de schoen z’n vorm. Gebruik je je schoenen een tijdje niet, dan kan je het gevoel hebben minder grip te krijgen. De zolen van goede schoenen bevatten vaak natuurrubber (in plaats van goedkope PU-zolen). Dit rubber kan iets uitharden en daardoor glad worden. Je kun je schoen dan even over het asfalt schuren of even met fijn schuurpapier opruwen. Of gewoon vaker gebruiken!

Een tweede leven: verzolen
Vele schoenen heb een leren bovenwerk dat hartstikke duurzaam is, mits goed onderhouden. Het is jammer om je dure schoen weg te gooien als je zool is versleten, natuurlijk is dat ook niet duurzaam. Vaak kun je goede kwaliteitsschoenen verzolen doordat ze een gezwikte of dubbelgestikte maakwijze hebben. Je moet je schoen laten verzolen als het profiel van je schoen is versleten, waarvoor je terecht kan bij een goede schoenmaker of dealer van je merk schoenen. Met een nieuwe zool krijgt je schoen weer een nieuw leven!

De schoenen die ik heb gekocht – de Hanwag Tatra GTX – zijn ook geschikt om te verzolen. Een goede investering dacht ik! Helaas hebben ze in de Schotse treinen een super hete verwarmingspijp langs de kant van de trein lopen.. toen ik in die trein zat had ik het niet door, maar de schoen aan de kant van de verwarming heeft allemaal uitgedroogde rimpels en vervorming overgehouden aan die treinrit. Gelukkig gaat de schoen niet scheuren doordat ik ze goed blijf waxen, maar ze zijn geen kandidaat meer voor een tweede leven. Het levende bewijs dat je leren schoenen niet bij een verwarming of in de zon moet zetten!

Het onderhouden van je wandelschoenen
Het onderhouden van je wandelschoenen
_DSC0070
previous arrow
next arrow

Tips van je fabrikant
Elke fabrikant heeft een eigen kijk op onderhoud. Het kan dus een goed idee zijn om even op de website te kijken van de fabrikant van je schoenen op zij tips geven over het optimale onderhoud voor jouw schoen. Ikzelf heb schoenen van Hanwag en gebruik de onderhoudsproducten van Hanwag: Hanwag Care Sponge voor het impregneren en Hanwag wax voor het voeden.

Hopelijk weet je nu meer over het onderhouden van je wandelschoenen. Als je je schoenen tijdig onderhoudt, blijven ze in topconditie en kun je er vele jaren van genieten. Wil je meer lezen over hoe je de juiste wandelschoen kiest? Lees dat in deze blog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *