
Welke wandelschoen moet je kiezen? Als je gaat hiken heb je goede wandelschoenen nodig. Welke soorten wandelschoenen zijn er, wat zijn de verschillen en welke past bij jou? Lees snel verder!
Wandelschoenen en categorieën
Wandelschoenen worden ingedeeld in categorieën, elke categorie past weer bij een ander gebruik. Welke wandelschoen, begint bij het kiezen van een categorie. Voor het hiken op paden, meerdaagse hikes en wildkamperen waarbij je geen grote sneeuwvelden oversteekt (geen stijgijzers nodig) of bergen beklimt, voldoen de klasses A t/m B vaak prima. Kies de schoen die bij je gebruik past!
A-Schoenen
A-schoenen zijn licht en vaak lage schoenen. Ze zijn comfortabel en lopen makkelijk. De zool is vaak enigszins flexibel maar biedt wel voldoende grip. De soepele zool zorgt dat je makkelijk afrolt .Ze zijn bij uitstek geschikt voor lichte wandelingen op asfalt (de Nijmeegse Vierdaagse!) of in het bos. Een populaire schoen in deze categorie is bijvoorbeeld de Lowa Renegade Low.
A/B – schoenen
De A/B schoen heeft een beetje van A en een beetje van B. Ze hebben een soepele zool zoals de A-schoenen, maar een halfhoge schacht om stabiliteit te bieden aan je enkels. Dit komt vooral van pas als je niet op asfalt loopt en/of zwakke enkels hebt. Ze verschillen echter niet zoveel van de A-schoenen in stabiliteit, maar de hoge schacht in combinatie met een Gore-tex membraan maakt wel dat je door diepere plassen kan lopen. Deze schoenen zijn bij uitstek geschikt voor de iets uitdagendere paden, maar ook prima voor boswandelingen in Nederland of lichte heuvelachtig terrein. Een populaire schoen in deze categorie is bijvoorbeeld de Lowa Renegade Mid.
B – schoenen
Dit zijn echte ‘hiking’ schoenen. Ze zijn gemaakt voor stevige wandelingen. Het zijn vaak hoge schoenen met goede ondersteuning van je enkel. De constructie is steviger dan die van A-schoenen en dat merkt je vooral aan de stevigere zool. Fijn als je over een ongelijk pad loopt, want je voelt niet elke scherpe steen in je schoen. Vaak hebben deze schoenen ook een goede stootrand zodat ze mooi blijven. Deze stevigere constructie betekent wel dat deze schoenen vaak een stukje zwaarder zijn, dat kost meer energie bij het lopen. De stevige zool en ondersteuning van de schoen maken deze schoen uitstekend geschikt voor meerdaagse hikes met bepakking. Ik heb zelf een B-schoen: de Hanwag Tatra GTX.
C – schoenen en verder
De categorieën C – voor lange zware tochten – en D – voor hoog-alpien terrein – bieden nóg meer stabiliteit en zijn geschikt om mee te klimmen. Er is ook nog een B/C tussencategorie die er een beetje tussen in zit. Deze schoenen hebben bijvoorbeeld een erg stijve zool en zijn geschikt voor (flexibele) stijgijzers (vooral D). Wat mij betreft zijn deze schoenen overkill over meerdaagse hikes, tenzij je echt wilt bergklimmen.
Materialen
Naast het soort schoen, kun je vaak kiezen uit verschillende materialen. Welke wandelschoen wordt ook bepaald door jouw wensen op het gebied van waterdichtheid en duurzaamheid.
Leer of kunststof
De leren schoen ademt goed en is geschikt voor een warmer klimaat of warme voeten. Ze zijn niet waterdicht maar door ze goed te onderhouden worden ze niet gelijk nat in een Nederlandse bui. Het gebrek aan een membraan zorgt er ook voor dat ze sneller drogen.
Kunststof is vaak erg ademend en goedkoper, maar vaak minder stevig en duurzaam dan leer.
Gore tex
Een schoen met een Gore-tex membraan is waterdicht maar ademt. De buitenkant is (vaak) gewoon van leer, maar Gore-tex is het membraan aan de binnenkant van het leer. Deze schoenen zijn bij uitstek geschikt voor hikes in Schotland of op plekken waar het flink kan regen of je kleine stroompjes moet oversteken. Ik heb zelf ook een Gore-tex schoen en zo blijven mijn voeten droog in het Schotse weer.
Pas echter op bij dágen lang regen of te diepen plassen, op een gegeven moment komt er toch water in of kan de schoen niet meer ademen doordat het buitenleer verzadigd is met water. Als de schoen nat wordt, is drogen lastiger dan bij een schoen zonder membraan. Een Gore-tex schoen is ook minder geschikt bij warm weer, omdat de schoen gebruikt maakt van het temperatuurverschil om te ademen. Let bij een Gore-tex schoen wel op of de middelen die je gebruik voor onderhoud geschikt zijn voor Gore-tex en neem de binnenkant van de schoen ook af en toe af om het membraan schoon te houden.
Verzolen
Je kan bij het kiezen van je schoen kiezen voor een schoen die je kan verzolen. Het bovenwerk blijft vaak nog mooi (als je het goed onderhoud!) en zo kun je op een duurzame manier lang met je schoenen lopen.
Lichter alternatief?
Er is een (groeiende) groep die niet meer kiest voor een wandelschoen, maar voor een lichte trailrun schoen, ook bij lange wandelingen met bepakking. Je leest dit vooral vaak bij thru–hikers, die lange tochten van duizenden kilometers lopen. Zo zou de lichte schoen veel minder energie kosten, evenveel of meer grip bieden en luchtig zijn. Vaak kiezen deze hikers ook niet voor een waterdicht membraan omdat ze vinden dat je een schoen tóch nooit droog kan houden. Een luchtige trailrunschoen daarentegen droogt namelijk snel. Ik ben zelf niet helemaal overtuigd, maar wellicht is een trailrunschoen wel wat voor jou!
Sokken
Een onderwerp op zich, maar minstens zo belangrijk als de schoen, zijn de sokken. Goede sokken voeren het vocht van je voeten af en bieden demping. Je hebt verschillende diktes, merken en maten. Genoeg voor een toekomstige blogpost! Zelf ben ik erg tevreden met de merino wollen sokken van Smartwool.
Belangrijkste: pasvorm
Bij de vraag ‘Welke wandelschoen’, is een ding het belangrijkste. Het belangrijkste van een schoen is nog altijd de pasvorm. Er bestaan verschillende schoenen met verschillende leest voor brede of smalle voeten, voor een hoge of lage wreef en voor uitstekende botten of andere vormen. Verschillende merken, hebben ook een verschillende breedte. Zo zijn Meindl schoenen normaal gesproken breder dan Hanwag schoenen. Neem daarom de tijd bij het kopen van je schoen om goed te passen. Het is van belang dat je hiel niet loskomt, je niet schuift in je schoen op een helling, en dat je genoeg ruimte hebt bij je tenen aan de voorzijde. Je moet als het ware piano kunnen spelen met je tenen.
Het kan slim zijn om je eigen wandelsokken mee te nemen! Laat je goed adviseren in de winkel en loop even goed met de schoenen.
Hopelijk heb je nu iets richting bij de vraag: ‘Welke wandelschoen?’. Je hebt nu een idee over de verschillende soorten schoenen en wanneer je welke klasse schoen gebruikt, over de verschillen tussen waterdichte of leren schoenen en alternatieven. Het belangrijkste is echter pasvorm, dus neem de tijd om te passen en laat je goed adviseren als je wandelschoenen gaat kopen! Ikzelf heb nu al enkele jaren de Hanwag Tatra GTX en die bevalt mij uitstekend. Deze B-schoen biedt mij genoeg steun bij het hiken met een tas en maakt het lopen over stenige paden een peulenschil.
