Geplaatst op 3 reacties

Waarom hiken? Deel 3 – Fysieke uitdaging

Waarom hiken? Deel 3 – fysieke uitdaging

In de nieuwe categorie Trail Talk bespreek ik gedachten, ideeën en verhalen over hiken. Ik trap graag af met een drieluik over ‘Waarom hiken?’ met mijn redenen om te hiken: natuur, rust en fysieke uitdaging. In dit laatste deel: fysieke uitdaging! Benieuwd? Lees snel verder!

Deel 1 over natuur lees je hier!
Deel 2 over rust lees je hier!

Kilometers maken

Een deel van de uitdaging zit in de afstanden. Als je naar een kaart kijkt en je de gigantische afstanden ziet die je te voet hebt afgelegd, is het haast onwerkelijk. Kijk maar eens naar een kaart van Schotland: de afstanden tussen Glasgow en Fort William of tussen Fort William en Aviemore zijn op een kaart geweldig groot. En dat loop je in een weekje.

Maar ook de afstanden op een dag kunnen uitdagend zijn. Zo liepen we in november 2018 tot twee maal toe een dagelijkse afstand van om en nabij de 40 kilometer. Een gigantische afstand, als je je ook bedenkt dat we de nodige hoogtemeters hebben geklommen en gedaald met een aardig gewicht op onze rug. Aan het eind van de dag ben je moe, maar voldaan.

De lange afstanden, de kuiten bijtende klimmetjes, het gewicht van je tas: alles maakt hiken een fysiek uitdagende onderneming. Soms is een fysieke uitputtingsslag als je nog even moet tot je voorgenomen kampeerplekje of als je een flinke klim voor de boeg hebt. Vaak sluit je een weekje hiken echter met een geweldig gevoel af: fysiek uitgeput, mentaal opgeladen. Als ik terug kom van een hike merk ik dat resultaat gelijk in mijn gezondheid. Je voelt je fitter maar ook met sporten merk je een flinke vooruitgang in kracht en uithoudingsvermogen.

Fysieke uitdaging: de kebnekaise op

Leven in de natuur

Het leven in de natuur is ook een fysieke uitdaging opzich. Je bent onder andere druk met eten. Je verbrandt veel en je hebt daarom veel energie nodig. Dat vraagt om een uitgebalanceerde voeding van lekkere gevriesdroogde maaltijden, gedroogde noten en veel chocolade en ander lekkers. Maar ook zorgen dat je voldoende drinkt en dat je goede waterbronnen hebt is een uitdaging. Als je te weinig drinkt of eet merk je dat gelijk aan je lichaam. Je bent dus constant aan het plannen met je voeding en aan het zoeken naar waterbronnen om water uit te filteren.

Ook slapen is een fysieke uitdaging: zo moet je lichaam zich herstellen van de inspanning van de dag, maar zich ook opladen voor de volgende dag. Tegelijkertijd moet je lichaam zichzelf warm houden als je in de buitenlucht slaapt. Het vraagt veel van je lichaam maar eigenlijk voelt die fysieke uitdaging erg goed en natuurlijk. Je zult merken dat het herstelvermogen van je lichaam ongelooflijk toeneemt.

Fysieke uitdaging: kamperen in een bos

Meer redenen om te hiken

In dit drieluik besprak ik de volgende redenen om te hiken:

 1. Natuur
 2. Rust
 3. Fysieke uitdaging

Maar er zijn natuurlijk nog zoveel meer redenen! Zo vind ik het geweldig om mij bezig te zijn met de uitrusting, om de nieuwste materialen te ontdekken en nieuwste smaken maaltijden te proeven. Maar ook fotografie tijdens het hiken vind ik geweldig en zo nog veel meer.

Voor mij is het opgaan in de fysieke uitdaging van hiken één van de redenen om te gaan hiken. Maar er zijn zoveel redenen om te gaan, waaronder de natuur en de rust. Misschien vind je dit een leuk verhaal, maar hoe uitdagend hiken kan zijn, moet je toch echt zelf ervaren. Lijkt dat je wat? Kijk dan lekker rond op starthiking.nl en ga eropuit! En lees de andere twee delen van de reeks ‘waarom hiken’ op mijn blog!

3 gedachten over “Waarom hiken? Deel 3 – Fysieke uitdaging

 1. Helemaal mee eens en goed beschreven. Enige jaren geleden zelf ontdekt hoe geweldig hiken is en sindsdien verslaafd. Goed voor lichaam en geest. Hoop het fysiek nog lang te kunnen doen.

  1. Hi Jaco,
   Dank voor je reactie en wat leuk dat je het hiken hebt ontdekt! Ik ben het roerend met jou eens: goed voor lichaam en geest. Ik hoop ook dat je er nog lang (fysiek) van kan genieten. Leuk initiatief heb je trouwens zelf opgezet!
   Groet,
   Mathias

 2. Oeh ja die fysieke uitdaging van het hiken mis ik ook echt enorm als ik een tijdje niet op pad kan! Kan wat mij betreft echt geen sportschool tegenop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *