Geplaatst op Geef een reactie

Waarom hiken? Deel 2 – Rust

Uitgestrekte Twentse weilanden

Waarom hiken? Deel 2 – rust

In de nieuwe categorie Trail Talk bespreek ik gedachten, ideeën en verhalen over hiken. Ik trap graag af met een drieluik over ‘Waarom hiken?’ met mijn redenen om te hiken: natuur, rust en fysieke uitdaging. In dit tweede deel: rust! Benieuwd? Lees snel verder!

Deel 1 – natuur – lees je hier!

Tandje terug, minder prikkels              

Over het algemeen kan je wel stellen dat het hedendaagse leven zich voornamelijk in de hoogste versnelling afspeelt. Of het nu werk is of studie: het draait om prestaties en deadlines. Je moet van alles: wat maken van je leven, een goede baan hebben en promotie maken, een goede opleiding volgen en een leuk sociaal leven hebben. Ook de hoeveelheid prikkels is immens. De hele dag word je blootgesteld aan gigantisch veel informatie. Notificaties van appjes, mails, de NOS tot social media. Likes, likes, likes en comments. Overal is informatie en de informatie stroom wordt als maar groter.

Hiken is een tandje terug en een uitvlucht uit de wereld van de prikkels. Hiken is gewoon je ene voet voor de andere zetten. Je hoeft even niets en je hebt een gigantische vrijheid: alleen maar lopen en je kan stoppen wanneer je wilt. Voor een pauze, een snack, een dutje of om gewoon je tent op te zetten en het voor die dag voor gezien houden. Kies je een tocht in de wildernis dan heb je waarschijnlijk geen bereik – en anders laat je je telefoon sowieso lekker in je tas.

Minder prikkels, meer oog voor lichaam en natuur

De informatie die je bereikt is nu beperkt tot je prachtige omgeving, je lichaam, het weer en de route. Loop je samen, dan kun je uiteraard lekker kletsen of samen stil zijn en genieten van de prachtige natuur. Je hebt dan ook alle rust en tijd om goed op je omgeving te letten en de natuur écht te zien. Rust gaat dus samen met natuur, zoals ik in deel 1 van deze serie al over de natuur schreef. Maar rust en het gebrek aan prikkels en verwachtingen in combinatie met de fysieke inspanning van het wandelen geeft ook een geweldige mentale rust. Waarover meer in deel 3 van deze serie!

Ons leven speelt zich zoveel af in de hoogste versnelling: hiken gaat over het tegenovergestelde, een tandje terug.

Wandelen: goed voor je brein

Je hebt altijd wel iets aan je hoofd. Vragen, ideeën en gedachten. Al die gedachten lopen door elkaar en de antwoorden lijk vaak zo complex: wat wil ik met mijn leven? Waar wil ik in mijn werken? Hoe pak ik een project aan? Waar wil met mijn bedrijf naar toe en hoe ga ik daar komen?

waarom hiken rust

Hiken geeft mij altijd een ongelooflijke mentale rust. Er zijn natuurlijk vele onderzoeken die aantonen dat wandelen je hersenactiviteit verhoogt of dat wandelen creativiteit stimuleert. De grote denkers uit onze historie waren vrijwel allemaal wandelaars. Theoretisch leuk, maar in de praktijk merk je het wél: ik ben elke keer verrast door de rust die hiken brengt. Het gekke van wandelen is dat je niet bezig bent met alle vragen en gedachten die je bezig houden. Je bent gewoon aan het lopen en bezig met jouw omgeving, de route en natuur.

Hiking als inspiratiebron

Je bent bezig met simpele vragen over hoeveel water je nodig hebt of wat een geschikte kampeerplek is. Maar op een of andere magische manier lossen alle gedachtestromen, vragen en ideeën die je hebt zich op de achtergrond op. Je bent er niet mee bezig, maar na een mooie week hiken valt er een gigantische rust over je heen, zijn je gedachten geordend en vallen de antwoorden op al je vragen ineens op z’n plek. Althans dat is mijn ervaring… hoe dat voor jou is moet je zelf ervaren!

Voor mij is de ongelofelijk mentale rust die hiken brengt, één van de redenen om te gaan hiken. Misschien vind je dit een leuk verhaal, maar hoe rustgevend hiken kan zijn moet je toch echt zelf ervaren. Lijkt dat je wat? Kijk dan lekker rond op starthiking.nl en ga eropuit! Het eerste deel over de natuur lees je hier. En houd de blog in de gaten voor de volgende deel in deze reeks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *