Geplaatst op 1 reactie

Review Hanwag Tatra II GTX

Hanwag Tatra GTX

Stevige wandelschoen voor de pittige en langere wandeltochten 

De Hanwag Tatra II GTX is een halfhoge wandelschoen uit de B-categorie (Hanwag classificeert het als BC) . Daarmee is de vooral gericht op het wandelen in de bergen, langere trekkings, huttentochten of stevige dagwandelingen. De schoenen voelen zich thuis in de wildernis van Schotland en Zweden, waar ik de schoenen onder andere heb getest. Ik heb zowel de vorige versie Tatra gebruikt als deze nieuwe Tatra II honderden kilometers getest. De nieuwe versie behoudt het geweldige ontwerp – maar voegt enkele handigheidjes toe zoals een nieuwe inlegzool, veterhaakjes en een haakje op de tong. Na ruim 500 kilometer op deze nieuwe versie, waaronder op het rotsige Kungsleden, ben ik over de nieuwe Tatra II erg tevreden. 

Ontwerp 

De schoen bestaat uit kwalitatief hoogwaardig nubuckleer. Wat gelijk opvalt is dat vrijwel het volledige bovenwerk uit één stuk is gemaakt. Een goed passende schoen maken uit één stuk leer, kunnen alleen de meest ervaren schoenmakers. Minder stiknaden zorgt voor minder mogelijke irritatiepunten, minder kwetsbare verbindingen en makkelijker te onderhouden schoenen. De Tatra’s zijn daarbij voorzien van een stevige zool met stootranden, zowel op de neus als op de hak. Daarmee is de Tatra zeker opgewassen tegen de pittigere, rotsige paden. 

De Tatra is ook een mooie schoen om te zien, vooral in de Asphalt kleur waarin ik deze schoen heb. De maakwijze uit vrijwel één stuk leer, de metalen veterogen, de leren tong… kortom; de schoen straalt kwaliteit uit. 

Voor de stevigheid, stijve zool en duurzaamheid van deze schoen, is de schoen niet bijzonder zwaar, maar ook geen lichtgewicht. Het gewicht van de schoen (1850 gram in maat 46,5) maakt wel dat dit niet de meest geschikte schoen is om vooral mee in Nederland te lopen. De schoenen zijn daarmee namelijk 225 gram pér schoen zwaarder (in maat 46,5) dan de Hanwag Banks GTX. Het extra gewicht én stijfheid komt echt tot z’n recht op de wat uitdagendere onverharde paden. Al heb ik er ook prima mee op de Nederlandse (asfalt) wegen gelopen – maar dan gaat mijn voorkeur uit naar een lichtere en soepelere schoen zoals de Banks. 

Nieuw zijn de vernieuwde veterhaken aan de bovenzijde van de schoen. Ten opzichte van de vorige versie sluiten ze meer aan op het design van de onderste veterogen – maar buiten de cosmetische verandering, is het onderste oogje voorzien van een soort ‘rem’. Hierdoor kun je de strakheid van de veters tussen onderste en bovenste helft van de schoen afzonderlijk afstellen. Twee zone veteren noemt Hanwag dat, maar het werkt écht. Het strakker of losser veteren van het bovenste deel is vooral fijn bij het afdalen of stijgen en een noemenswaardige verbetering van de Tatra II. 

Comfort 

Dat de Tatra een stevige schoen is, sluit niet uit dat deze erg comfortabel is. Want dat is ‘ie zeker. Deze Hanwag schoen past heel goed bij mijn voet en zit erg comfortabel. Ten opzichte van de eerdere Hanwag Tatra, heeft deze Hanwag Tatra II een nieuwe ‘performance’ inlegzool die meer dempt – dat is een waardevolle toevoeging wat mij betreft. De Tatra II zit bij mij echt als gegoten – zonder enige drukpunten. Wat ik daarbij ook erg fijn vind, is de binnenkant van de schacht – het manchet. Dat is van bijzonder zacht en ademend (geperforeerd) leer: geen irritaties aan mijn benen. 

Wat ook bijdraagt aan het comfort is het toegevoegde haakje op de tong op de vernieuwde Hanwag Tatra. Bij de vorige versie wilde de tong nog wel eens wat meer naar links of rechts schuiven waardoor een drukpunt ontstond. Door het haakje mee te veteren blijft de tong mooi in het midden zitten. Dat dit een groot verschil maakt op de lange termijn blijkt wel bij het bekijken van beide versies: de tong van de oudere Tatra is zelfs helemaal scheef gaan staan. Een echte verbetering dus! 

De zool heeft een goed profiel en blijft onveranderd, waarmee de schoen goed presteert op de pittigere paden maar ook op stevige klimmen of afdalingen. De zool is vrij stijf maar geen harde plank – wat je mag verwachten bij een B-schoen – waardoor de Tatra vooral tot z’n recht komt op rotsige paden en bij wandelingen met bepakking. Voor mij was de Tatra dan top op de rotsige paden en hoog alpiene vlaktes van Kungsleden – waar ik ook veel hoogtemeters te verwerken kreeg. 

Na 500 kilometer nog steeds pantoffeltjes!

Weersbestendigheid 

Ik heb de GTX uitvoering getest – oftewel de schoen met een Gore-Tex membraan. Dat membraan doet wat het moet doen en de schoen is zeker waterdicht. Door de aanhoudende regen, stroompjes of een waterplas is dan ook geen probleem. De hoogte van de schoen waarmee je veilig kan doorwaden is 16 cm. Daarmee zijn de meeste stroompjes geen probleem. 

Mijn eerdere paar Tatra’s (versie 1) waren na 5 jaar nog altijd waterdicht – mocht dat iets zeggen over de duurzaamheid van het membraan. In de nieuwe Tatra’s heb ik wel natte voeten gehaald, maar ik durf niet te zeggen of dat aan het Gore-Tex membraan lag. Die dag regende het zo ontzettend hard in combinatie met harde wind dat ook mijn hardshell mij niet droog kon houden. De schoenen zijn volgens mij wel waterdicht, maar soms wint de natuur. Op andere regendagen of bij het oversteken van riviertjes hielden de Tatra II’s mij droog zoals ik al jaren gewend ben. 

Voor mij ventileerde de schoen voldoende met het Gore-Tex membraan. Zo’n membraan functioneert het beste bij grote temperatuurverschillen (koud weer). Op warme dagen kan ik de schoenen ook dragen, maar iets zweterige voeten zijn niet te voorkomen. Een volledig leren schoen ademt uiteraard beter, maar de GTX versie doet het erg goed. Mocht je geen waterbestendige schoenen nodig hebben, erg warme voeten hebben of vooral in de zomer lopen, dan is de Tatra II er ook zónder membraan. 

Duurzaamheid 

De kwaliteit van de gebruikte materialen is top. Je kan zien dat deze schoen kwalitatief goed in elkaar steekt. De veterhaken zijn stevig en van metaal en de stiknaden zijn allen van goede kwaliteit. Vooral het gebrek aan stiknaden maakt deze schoen duurzaam. Vooral stiknaden rond het buigpunt bij het afwikkelen van de pas zijn gevoelig – deze vind je niet op de Tatra waardoor de schoen minder kwetsbaar is. De neus en hielkap van rubber maken deze schoen ook een stuk slijtvaster, zeker bij het lopen in rotsige gebieden.  

Daarbij komt dat naast het kwalitatief goede bovenwerk, de zool verzoolbaar is. Als je het bovenwerk goed blijft onderhouden, heb je er dus jaren plezier van. Een lange levensduur is misschien wel de duurzaamste keuze die fabrikanten kunnen maken. Mijn ‘oude’ Tatra’s hielden het vijf jaar uit voordat ik ze moest vervangen. Helaas was het bovenwerk van één schoen op, maar dit kwam niet door de kwaliteit van de schoen maar door een te warme verwarming in een schotse trein. De andere schoen was nog in prima staat en verzoolbaar – dat spreekt voor de kwaliteit van dit model. 

Een minpuntje is de slijtvastheid van de nieuwe ‘performance’ zool. Deze dempt een stuk beter dan de vorige zool, is wat dikker, ondersteund meer (steviger!) en voert vocht beter af. Daar staat tegenover dat de zool wel iets kwetsbaarder lijkt. Na zo’n 500 kilometer op de Tatra II zie ik evenveel slijtage als na 5 jaar op de eerdere zool. Ze zijn nog prima – maar lijken dus wel iets sneller te slijten. 

Oordeel 

Ik ben erg tevreden over de vernieuwde Hanwag Tatra II GTX. Na de eerste versie Hanwag Tatra al ruim 5 jaar te hebben gebruikt was ik al enthousiast, maar met de Hanwag Tatra II GTX heeft Hanwag nog wat laatste verbeteringen toegevoegd. Vooral de nieuwe veterogen in het bovenste deel en het veterhaakje op de tong zijn echt waardevolle vernieuwingen.  

De stevigheid en stijfheid van de schoen maken dit de perfecte schoen voor de uitdagendere en langere tochten met bepakking. Maar voor mij zijn deze schoenen vooral erg comfortabel: ik loop er zonder problemen dagen achter elkaar de nodige kilometers op. De stijfheid en de beschermende stootranden komen vooral tot hun recht op rotsige paden, waardoor je rotsen en stenen vrijwel niet voelt onder je schoen. Het profiel biedt veel grip, vooral bij stijgen en dalen. 

Een comfortabele én stevige schoen die er ook nog mooi uitziet? Ja, ik vind de Tatra echt een prachtige schoen om te zien. Vooral de maakwijze uit vrijwel één stuk leer maakt het een prachtige schoen – waarbij deze maakwijze ook uiterst functioneel is. Persoonlijk vind ik de Asphalt kleur wel een stuk mooier dan de aard bruine kleur – maar over smaak valt te twisten. 

Kortom, een stevige, comfortabele en mooie schoen die vooral geschikt is voor de (stevige) wandelingen over onverharde paden met bepakking. Misschien niet de meest geschikte schoen voor het wandelen over asfalt in de buurt, maar daar is de schoen ook niet voor bedoeld. Voor mij zijn de Hanwag Tatra’s in ieder geval al jaren een vertrouwd onderdeel van mijn uitrusting, en met de Hanwag Tatra’s II is die positie alleen maar verstevigd.   

Deze schoen is aan mij verstrekt door Hanwag via The X-factor PR om te testen. Het schrijven van deze review is niet verplicht, betaald of beïnvloed door deze partijen en mijn volledige eigen opvatting. Ik heb ook een paar versleten die ik zelf heb gekocht.

Hanwag Tatra II GTX

260,00
8.7

Ontwerp

9.5/10

Comfort

9.0/10

Stabiliteit

8.5/10

Grip

9.0/10

Gewicht

7.5/10

Weerbestendigheid

8.3/10

Duurzaamheid

9.0/10

Prijs/kwaliteit

8.7/10

Pluspunten

  • Grotendeels één stuk leer
  • Comfortabel
  • Duurzame maakwijze en gietijzeren elementen
  • Stevig

Minpunten

  • Er zijn lichtere opties (Tatra Light)
  • De performance zool lijkt sneller te slijten dan de oude zool

1 gedachte over “Review Hanwag Tatra II GTX

  1. Is deze prachtige schoen ook geschikt voor personen met hoge wreef en breeede voorvoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *