Geplaatst op Geef een reactie

Review Fjallraven Keb ecoshell

fjallraven keb ecoshell

Design

In deze review van de Fjallraven Keb EcoShell bekijk ik een mooie tijdloze hardshell. Dat is ook precies waar Fjällraven voor staat: tijdloze, functionele kleding met oog voor duurzaamheid. Het duurzaamheidsaspect komt in de review Fjallraven keb Ecoshell in het bijzonder terug, waarover later meer.

Wat mij opvalt is de goede combinatie van functionaliteit en mooie details. De zakken op de borst zijn ruim en handig geplaatst. De pasvorm is ruim – vooral rond de schouders – waarmee de hardshell goed presteert in actieve situaties zoals hiken en klimmen zonder overdreven lomp te worden. De ruime snit zorgt er namelijk voor dat je boven je hoofd kan werken zonder een blote rug of dat je meerdere laagjes, zoals een fleece of zelfs een donsjas, onder de hardshell kan dragen. Het bereiken van een iets ruimere pasvorm zonder te lomp of te groot te lijken is een knap stukje design. De maat valt overigens vrij groot (zoals gewend bij Fjällräven) – ik draag van deze jas een M, maar regulier een L.

Tel daar de mooie details als een leren ritstrekker en een leren logo op de mouw, en je snapt waarom ik dit zo’n mooie jas vind. Zeker in de mooie donkere navy kleur. Maar er is ook duidelijk gekozen voor functionele kwaliteitsmaterialen in de afwerking van de jas. Een stevige tweeweg rits maakt klimmen of toiletbezoek makkelijk. Er is gekozen voor goed afstelbare manchetten met klittenband en waterafstotende ‘Aquaguard’ ritsen in de zakken en ventilatieritsen. Ook vind je aan alle ritsen handige trekkoortjes die groot genoeg zijn om met handschoenen te openen en ruime zakken met handige mesh binnenzakken. Kortom; een mooi, functioneel en kwalitatief ontwerp.

De zakken van de Fjallraven Keb ecoshell vind ik in het bijzonder geslaagd. Ze zijn ontzettend ruim en goed geplaatst: perfect voor gebruik met een tas of klimgordel. De mesh vakjes binnen in zorgen er ook voor dat je de zakken goed kan organiseren. Een minpunt is dat de onderste naad van de borstzakken niet is getaped: bij stevige regen komt er een laagje water in de zakken, ook omdat de stiksels water opzuigen. Hoewel de aanhechting van de zak naar de binnenkant van de jas wel weer getaped is en je zelf dus droog blijft, wordt de zak wel nat. Dat is niet fijn als je in deze zak papieren of een telefoon stopt.

Comfort

Het comfort van de jas is goed, wat mede te danken is aan die iets ruimere pasvorm. Maar er is nog meer goed nieuws. Zo is de capuchon van de Keb Eco-shell erg goed. Zowel qua vorm als afstelbaarheid. De capuchon heeft een fijne verstevigde klep en is goed aansluitend strak te trekken, met trektouwtjes aan zowel de voor- als achterkant, waardoor je ook bij vies weer droog blijft. Daarbij is de capuchon ook nog eens ruim genoeg voor een (klim)helm.

Een van de onderscheidende factoren van deze jas, is het gebruikte eco-shell. Dit heeft niet alleen een duurzaamheidsaspect, maar ook een functioneel aspect. De stof is namelijk ontzettend soepel en heeft zelfs aardig wat stretch. Ten opzichte van de concurrerende hardshells met een Gore-Tex membraan valt de stof daarom erg soepel. Maar de stof is daardoor ook geruisloos – bijna vergelijkbaar met een softshell – waar hardshell’s normaal best wel gehorig zijn: zogenaamde kraakjassen. Dit draagt wat mij betreft erg bij aan het fijne draagcomfort van de Keb eco-shell.

Qua draagcomfort doet deze jas daarmee vrijwel niet onder voor een softshell. Daarmee is het wat mij betreft de perfecte jas voor een meerdaagse hike – want ook als het droog is maar winderig of fris draagt deze jas erg comfortabel. En ook tijdens het skiën is dit de jas van mijn keuze (met handig skipas vakje)!

Weerbestendigheid

Het door Fjällraven gebruikte ecoshell is een bijzonder materiaal: soepel, duurzaam en weerbestendig. Het is een drielaags membraan en alle naden zijn netjes afgetaped (behalve die van de zakken dus). Alle mogelijke insijpel locaties zijn voorzien van een overslag of ander handig design. Je ziet aan de kwaliteit van het tapewerk dat dit een kwalitatief erg goede jas is.

Toch levert de focus op duurzaamheid een compromis op wat betreft de weerbestendigheid. De DWR-coating (Durable Water Repellent) is volledige fluorkoolstofvrij en vergt het nodige onderhoud.

Over het algemeen hield de Keb ecoshell mij uitstekend droog, zelfs met een verzadigde buitenstof. Een keer had ik wat natte plekken op mijn buik, maar dit was in extreem harde regen die uren aanhield in combinatie met een harde wind. Ik had mijn ventilatieritsen volledig open, dus er is zeker een kans dat het water via die weg binnen is gekomen. Misschien was het ook wel zweet – na uren in de regen had ik niet per se een kurkdroge romp verwacht. Wel viel mij op dat andere hikers met een traditioneler membraan en ditto DWR-coating aan het einde van de dag nog géén verzadigde buitenstof hadden. Het afparelend vermogen van de eco-shell is een duidelijk minpunt van de jas.

In mijn ervaring slijt de DWR coating wel erg snel. Tijdens mijn wandeling over Kungsleden was de buitenstof van de jas in de derde week bij het eerste de beste buitje al doorweekt. En de jas heb ik in de eerste weken nauwelijks gedragen met maar één regendag. Dat was voor mij wel een beetje teleurstellend. De jas is immers nog altijd waterdicht bij een verzadigde buitenstof, maar het ademend vermogen is dan vrijwel weg en de stof voelt een stuk kouder/klammer aan. Hoewel regelmatig onderhoud een prima compromis is voor een duurzamere productie, moet een hardshell het wat mij betreft wel op een langere wandeling kunnen volhouden. Nu heb ik de jas geïmpregneerd met Nikwaxs – dit lijkt een stuk beter te werken. Hopelijk kan ik hier positief op terugkijken in de lange termijn update.

Ademend vermogen en ventilatie

Het ademend vermogen van de jas is prima in orde. Zeker als de buitenstof nog goed afparelt door de DWR-coating of als het droog is, is het klimaat van de jas erg fijn. De ventilatieritsen zijn goed geplaatst en van twee kanten te openen. Dat is vooral handig bij regen of als je gaat klimmen. Als warme loper komt de tweewegrits aan de voorzijde met drukknoop onder overigens ook van pas: door zowel van boven als onder open te ritsen heb je geen zwabberende jas, maar volledige ventilatie (mits het droog is).

Duurzaamheid

Fjällräven legt een duidelijke focus op duurzaamheid met hun ecoshell materiaal. Zo is de jas volledig van polyester (ook het membraan!) en daarmee recyclebaar. De jas wordt zelfs deels geproduceerd van gerecycled polyester! Theoretisch gezien kan jouw keb jas gemaakt zijn van een keb jas. Verder is de productie en het transport klimaatgecompenseerd.

De DWR-coating is fluorkoolstofvrij (PFC vrij). Dat is een belangrijke stap, want PFC’s breken niet af in de natuur. Dit heeft genoemde nadelen van extra onderhoud, maar is wel een duurzame keuze. Overigens niet uniek in outdoorland en ook de middelen van Nikwaxs zijn PFC vrij.

Een ander aspect van duurzaamheid is de slijtvastheid. Daarvan ben ik nog niet overtuigd. Mijn ‘eerste’ Keb had ik namelijk nog maar 2 weekjes skiën gebruikt toen er na een regenachtige dagwandeling over het Streekpad Nijmegen (met een kleine dagrugzak) ineens flinke slijtageplekken op de voorzijde van mijn jas verschenen. Hoe deze zijn ontstaan is mij nog altijd een raadsel, maar het leek erop dat de stof tussen de heupband en de (Fjällräven canvas) riem iets was gaan klemmen. Van een jas die geschikt moet zijn voor stevige trekking verwacht je niet dergelijke slijtage met een lichte dagrugzak.

Gelukkig dacht Fjällräven daar net zo over en werd de jas vervangen onder garantie. Na drie weken Kungsleden met de vervangende Keb en mijn Osprey Exos 58 zie ik nog geen tekenen van slijtage. Tussentijdse conclusie in deze review van de Fjallraven keb ecoshell: misschien heb ik dus gewoon pech gehad, maar in theorie is de polyester buitenstof minder duurzaam dan de nylon buitenstof die andere fabrikanten gebruiken. Op basis van mijn huidige praktijkervaringen ben ik in ieder geval niet overtuigd van de slijtvastheid van ecoshell.

Prijs/kwaliteit

De kwaliteit van de jas en de afwerking is erg hoog. De stiksels zijn perfect en de gebruikte materialen van hoge kwaliteit. Zoals gezegd heeft het gebruik van eco-shell wel gevolgen voor de weerbestendigheid en mogelijk slijtvastheid. Dat zijn wel compromissen die samen met de hoge adviesverkoopprijs van €499,- maken dat de prijs/kwaliteitverhouding niet de beste is.

Oordeel

Tijd voor de conclusie van de review Fjällräven Keb Ecoshell: het is een prachtige jas met een doordacht ontwerp. Niet alleen mooi om te zien, maar met een goede capuchon, handige zakken en afwerking van hoog niveau. De pasvorm is uitzonderlijk goed. Bijzonder is het gebruikte ecoshell, dat zorgt voor een ontzettend comfortabele jas. De stof heeft de nodige stretch, is erg soepel en is erg stil – wat voor mij een grote pré is ten opzichte van de ‘reguliere’ membraanjassen. Deze duurzame stof heeft ook de nodige nadelen: zo slijt de DWR-coating erg snel en ben ik niet overtuigd van de slijtvastheid. Dat zijn wel minpunten voor een jas met deze prijs.

Ik ben erg tevreden met de Fjällräven Keb Ecoshell en ik zou de jas vanwege z’n comfort en stille stof zeker weer kopen. De ervaring tot nu toe op een lange wandeling is goed. Maar een hardshell moet je vooral beschermen tegen vies weer en ik weet niet of de Keb de meest betrouwbare jas is om mee te nemen op een lange trekking of dat een traditionelere gore-tex pro jas toch geschikter is. Wie weet lezen we dat later in een lange termijn update.

Fjällräven Keb Ecoshell

499,95
8.3

Ontwerp

9.5/10

Functies

8.5/10

Comfort en mobiliteit

9.0/10

Weerbestendigheid

7.5/10

Ademen / ventilatie

8.0/10

Duurzaamheid

7.5/10

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Pluspunten

  • Prachtig design
  • Stille en soepele stof
  • Functionaliteit zakken, capuchon
  • Duurzame keuze

Minpunten

  • Prijzig
  • Impregnatie vergt veel onderhoud
  • Stof lijkt minder slijtvast
  • Borstzakken niet getaped aan de onderkant
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *