Geplaatst op Geef een reactie

Onderhouden van een hardshell

onderhouden van een hardshell

Het onderhouden van je hardshell is erg belangrijk. Een slecht onderhouden hardshell geeft geen plezier in de regen. De buitenstof zuigt zich vol en je jas ademt niet meer. Met goed onderhoud kun je lang van je hardshell genieten en blijf je droog, dus lees snel verder!

Hardshell: hoe zat het ook alweer?

Een hardshell beschermt tegen zowel wind als water. In tegenstelling tot een klassieke regenjas, ademt een hardshell met behulp van een ademend membraan. In dit blog artikel lees je meer over de verschillende soorten membranen op hardshells.

Het onderhouden van je hardshell is erg belangrijk. Allereerst, raakt raakt het membraan door vervuiling zoals lichaamsvetten verstopt en gaat de jas minder goed ademen. Ten tweede heeft de buitenstof een zogenaamde DWR behandeling (durable water repellent – waterafstotende coating). Als de DWR behandeling z’n beste tijd heeft gehad, neemt de buitenstof water op. Je kunt dit duidelijk zien: waar voorheen de druppels van je jas gleden, wordt de buitenstof nu donker en nat. Als de buitenstof nat is, ademt je jas niet meer. Als gevolg daarvan kan jij nat worden door je eigen transpiratie en heeft een regenjas weinig zin.

Wassen

De eerste stap in het onderhoud van je hardshell is wassen. Door het wassen van je hardshell houd je het membraan schoon. Vooral huidoliën zijn hier de boosdoener. Maar wassen is ook belangrijk voor de levensduur van je jas. Zand of ander vuil is erg schurend en zorgt voor slijtage. Een schone jas blijft langer goed!

Voor het wassen moet je de wasinstructies van jouw jas volgen. Was de jas niet warmer dan aangegeven en kies een mild programma. Sommige wasmachines kennen een outdoorprogramma, maar het kreukherstellende of fijne programma voldoet ook – afhankelijk van de wasinstructies. Sluit alle ritsen van je jas, sluit alle klittenband en ontspan trekkoortjes. Gebruik geen verkort programma, deze maken de kortere wastijd vaak goed door een steviger wasritme!

Belangrijk is dat je een technisch wasmiddel gebruikt. Ikzelf ben groot fan van NikWax Techwash. Deze wasmiddelen bevatten geen parfums, chemicaliën of zouten die schadelijk zijn voor jouw hardshell. Zorg dat je de zeeplade van de wasmachine goed uitspoelt voordat je gaat wassen (verwijder zeepresten van normaal wasmiddel) en gebruikt beslist geen wasverzachter!

Impregneren

Wanneer de buitenstof water opneemt en het water er niet meer mooi afloopt, moet je jouw jas opnieuw impregneren. Door de impregnatie blijft de buitenstof droog en kan de jas ademen.

Je kan kiezen voor een spray of impregneerwasmiddel. Ook hier ben ik fan van de TXDirect producten van NikWax. De spray heeft mijn voorkeur, omdat je daarmee alleen de buitenkant behandelt. Zorg er wel voor dat je de spray goed verdeelt. Gebruik eventueel een vochtige spons om overtollig impregneermiddel te verwijderen of uit te smeren. het wasmiddel is erg makkelijk is gebruik – maar behandelt ook onnodig de binnenzijde van de jas. Volg de instructies op het impregneermiddel en de wasinstructies van je jas.

Frequentie

Het wassen van jouw hardshell moet je doen als de jas vies is of minder goed ademt. Een technisch wasmiddel tast de impregnatie niet aan en tijdig wassen voorkomt slijtage. Je hoeft je jas dus niet na elke wandeling in de was te gooien – liever niet zelfs, want teveel wassen zorgt ook weer voor slijtage en is slecht voor het milieu. Gooi je jas gewoon af en toe in de was, bijvoorbeeld na een hele lange trekking of een seizoen aan wandelingen in de buurt.

Impregneren hoeft in principe niet zo vaak als het wassen. Wassen met een technisch wasmiddel tast de DWR behandeling niet aan. Als je je jas na het wassen kort in de droger stopt, heractiveer je daarmee de DWR behandeling. Volg echter altijd de wasinstructies als je jouw jas in de droger wilt stoppen.

Impregneren moet je doen als de buitenstof van jouw hardshell water opneemt en water er niet meer afloopt. Een vuistregel is dat je om de 4 a 6x wassen moet impregneren, maar eerder als je ziet dat de buitenstof water opneemt en het water er niet meer vanaf loopt. Dit kan ook per materiaal verschillen. Zo is mijn Fjällraven Keb eco-shell eerder aan impregneren toe dan mijn gore-tex hardshell.

Lees ook:
Het kiezen van een jas
Essentiële kleding voor de beginnende hiker
Onderhouden van je wandelschoenen

Hopelijk heb je nu een beter beeld bij het onderhouden van je hardshell – hoe dat moet, maar ook waarom het zo belangrijk is! Heb je nog vragen of opmerkingen, laat het mij zeker weten in de comments. De producten van Nikwax vind je in de meeste outdoorwinkels, maar je kunt ze ook kopen bij De Groene Avonturier – hiermee ondersteun je een jonge, startende en bovenal duurzame ondernemer! 🙂


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *