Geplaatst op Geef een reactie

Review Houdini Power Houdi

In deze review van de Houdini Power Houdi ga ik in op dit fijne fleecevest. Een uitstekende middenlaag binnen het drielagen systeem. Benieuwd wat dit vest bijzonder maakt en of het dit vest z’n pittige prijs waard is? Lees snel verder!

Design

De Power Houdi van Houdini is een qua design een rechttoe, rechtaan fleece. Een tijdloze fleece waarbij functionaliteit duidelijk voorop staat. Dat is ook precies het doel van Houdini: kwalitatieve en tijdloze designs die functioneel zijn.

De fleece heeft een capuchon, vandaar ‘houdi’. Een handige toevoeging zijn de duimlussen, voor warme handen/polsen. Verder vind je aantrektouwtjes in de zoom en een tweewegrits inclusief ‘garage’. Een tweewegrits vind ik zelf erg handig als je bijvoorbeeld moet plassen, een klimgordel draagt, of wilt ventileren zonder dat je fleece gaat wapperen. Daarnaast vind je 2 zakken met rits en een mesh ‘propvak’ aan de binnenzijde. That’s it.

Comfort en mobiliteit

De Power Houdi is gemaakt van Polartec Power Stretch Pro. Dit is wat mij betreft dé onderscheidende factor van deze fleece van een ‘reguliere’ fleece. Deze fleece stof is geweldig comfortabel – onder andere door het reguleren van je temperatuur, waarover verder op meer.

De stof is heerlijk comfortabel. Je kan de fleece ook prima direct op je huid dragen, mocht dat nodig zijn. De binnenkant is licht geborsteld, wat de stof zacht maakt. Maar wat er ook voor zorgt dat de fleece je goed warm kan houden. Polartec Pro is daarbij ook erg slijtvast. Ik heb deze fleece voor de review Houdini Power Houdi ongeveer een jaar gedragen, waaronder tijdens enkele hikes met volle bepakking. Ik zie weinig slijtage. Enkel op de schouders zie ik misschien een paar pluisjes, maar dat kijk ik wel erg precies. Andere fleeces die ik heb gebruikt gingen al pluizen van regulier gebruik, laat staan van hiken met een zwaardere tas.

De stof is ook stretchy en geeft veel beweegruimte. De snit is over het algemeen nauwsluitend. Wat mij betreft in de normale maatvoering té nauwsluitend waardoor je beter een maatje groter kan nemen, waarover hieronder meer. Maar in de maat XL is het model nog altijd nauwsluitend, maar met genoeg bewegingsruimte – ook om te klimmen.

Ademen en ventilatie

Een ander voordeel van Polartec Power Stretch Pro is dat de fleecestof goed ademt en vocht en temperatuur reguleert. De fleece kan je goed warm houden rond het kamp als tussenlaag, maar is daarmee ook prima als buitenlaag tijdens het wandelen (mits het droog is!). Dit is vooral te danken aan de ‘geborstelde’ microfleece binnenkant en de eigenschappen van het materiaal.

Daar waar ik het in een dunnere fleecetrui al snel te warm krijg tijdens het wandelen, blijf ik in de (dikkere) Power Houdi goed op temperatuur. Daarmee is deze fleece echt multi inzetbaar. De relatief dunne stof houd je heerlijk warm, maar ademt zo goed dat je ‘m ook actief kan gebruiken. Perfect voor de schouderseizoenen, waar het overdag soms ook fris kan zijn. Voor deze review Houdini Power Houdi heb ik deze fleece op meerdere hikes meegenomen. Ik ken weinig kledingstukken die je zo goed op temperatuur houden, zowel tijdens rust als activiteit.

Gewicht

De fleece weegt 539 gram. Daarmee is het geen licht kledingstuk. Een donsjas die je rond het kamp ook warm houdt weegt namelijk zo een derde minder, of soms zelfs de helft. Het volume is niet gering, maar ook niet extreem. Je kan de fleece prima oprollen, maar het neemt toch de nodige ruimte in. Zeker in vergelijking met een donsjas.

Het relatief hoge gewicht en volume is natuurlijk geen voordeel als je gaat hiken. Deze fleece is echter zó breed inzetbaar in verschillende situaties, dat het voor mij toch een must is om mee te nemen. Ik dragen hem immers zowel tijdens het wandelen als het fris is, tijdens pauzes als rond het kamp. Daarmee is ‘ie z’n gewicht meer dan waard. Gebruik je de capuchon van je donsjas – dan kun je overigens kiezen voor de Power Jacket zonder capuchon, die wellicht een 50 a 100 gram lichter is. Ikzelf gebruik een donsjas zónder capuchon, vandaar de keuze voor de Power Houdi mét capuchon. Dit past perfect met de capuchon van mijn hardshell.

Duurzaamheid

Houdini heeft veel aandacht voor duurzaamheid met het uiteindelijke doel om in 2022 volledig circulair te produceren. Zo is deze fleece Bluesign gecertificeerd. Maar Houdini is ook altijd bezig met recyclen, duurzame stoffen en het beperken van microplastics. Daarbij kun je ook kijken naar de Power Air Hoodi, die een nieuw soort Polartec gebruikt gemaakt van gerecyclede materialen waarbij 80% minder micoplastics ontstaan.

De gebruikte Polartec Pro is erg duurzaam. Het is allereerst slijtvast – zodat je lang met je fleece doet. Het stikwerk is over vrijwel de gehele fleece dubbel of driedubbel uitgevoerd en lijkt van goede kwaliteit. Helaas liet de zoom onderaan bij mijn rug wel los door een geknapte stiksel, maar dit was gelukkig eenvoudig te repareren. Ik heb er overigens ook vertouwen in dat Houdini dit netjes had opgelost, als ik deze reparatie niet zelf snel had kunnen uitvoeren.

Kortom; een kwalitatief goede jas met voldoende aandacht voor duurzaamheid. Een jas waar je jaren plezier van kan hebben.

Minpuntjes

Hoewel Polartec Pro erg comfortabel, stretchy, slijtvast, ademend en regulerend is, heeft het ook nadeel. Het zuigt water op als een spons. Als deze fleece nat is, krijg je hem moeilijk droog. Als ‘ie nat is lijkt de fleece haast vocht uit de lucht erbij te zuigen. Daarbij helpen de handigheidjes als de duimlussen ook niet, want daardoor zijn de mouwen daar extra dik uitgevoerd.

De touwtjes in de capuchon zijn niet zo fijn. Hier zit een soort raar druksysteem onder de stof. Dat laat zich alles behalve makkelijk bedienen. Als ik de touwtjes aantrek, krijg ik ze in ieder geval heel lastig weer los. Een minpunt. De capuchon is lekker nauwsluitend, zodat ik de touwtjes gelukkig niet teveel hoef te gebruiken. Er is overigens ook een versie verkrijgbaar zonder capuchon, de Power Jacket. Hierbij geldt dit minpuntje natuurlijk niet.

De maatvoering is ook vrij lastig. Ik heb de Power houdi in een XL, terwijl ik normaal een L heb.. de reguliere maat vond ik te nauwsluitend. Passen is daarom zeker (altijd) een goed idee. De houdi is ook in vele verschillende kleuren te krijgen. Ikzelf heb de bordeaux rode – een mooie kleur, al zeg ik het zelf!

Prijs /kwaliteit

De kwaliteit van de fleece is uitstekend. De kwaliteit van het maakwerk, de pasvorm en snit én de gebruikte stof zijn top. De prijs is echter even schrikken. De Power Houdi kost namelijk maar liefst €200,- !

Daar staat tegenover dat je van deze fleece jaren (wellicht wel 10) plezier gaat hebben. Het design is tijdloos – dat helpt ook. Sinds de lancering in 2003 is het design namelijk vrijwel niet gewijzigd.

Conclusie

De conclusie van deze review Houdini Power Houdi kan ik het beste uitdrukken met: deze fleece is een van mijn beste aankopen ooit. De gebruikte stof, Polartec Pro, heeft ongekend veel voordelen. Comfortabel, warm, ademend, regulerend, stretchy. De enige noemenswaardige nadelen voor mij zijn het gewicht en volume, al valt dat natuurlijk mee, en de sponswerking van de stof als die eenmaal nat is. De touwtjes in de capuchon zijn niet ideaal – maar die gebruik ik eigenlijk niet en de maatvoering is een eenmalig probleem bij de aanschaf.

De Power Houdi mag ik dan ook graag dragen. Tijdens het hiken, zowel als tussenlaag of als buitenlaag als het droog is. Maar ook tijdens het skiën is dit de tussenlaag van mij keuze. Of thuis in quarantaine als het ‘s avonds fris is. Uiteraard is het een hele fijne fleece voor in en rond het huis – maar voor enkel rond het huis is ‘ie misschien te duur.

Kortom; een geweldige fleece waar je jaren plezier van gaat hebben. De prijs is even schrikken, maar af en toe komen ze flink afgeprijsd langs. Het is een van mijn beste aankopen ooit – en zelfs de volle mep is ‘ie wat mij betreft waard.

Disclaimer: de Houdini Power Houdi heb ik zelf aangeschaft en deze review geeft mijn eigen mening weer. Deze review is niet in opdracht van Houdini of tegen betaling geschreven.

Houdini Power Houdi

€ 200,-
8.8

Design

9.0/10

Comfort en mobiliteit

9.5/10

Ademen en ventilatie

9.5/10

Gewicht

7.5/10

Duurzaamheid

9.5/10

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Pluspunten

  • Comfort
  • Ademend en regulerend
  • Slijtvast
  • Breed inzetbaar

Minpunten

  • Erg prijzig!
  • Eenmaal nat, net een spons
  • Capuchon touwtjes onhandig
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *