Tijd voor een review. De juiste maaltijd kiezen is altijd lastig en hangt natuurlijk voor een groot deel af van persoonlijke voorkeur. Toch zijn reviews handig om een idee te krijgen van de maaltijden: verpakking, bereiding, voedingswaarde, textuur en smaak. Dit keer: Firepot Runderstoof met parelgerst!

Verpakking en bereiding

Verpakking
De maaltijden van Firepot zitten in een flitsende gele verpakking. In de verpakking zit een zuurstofvanger (klein zakje) en die moet je er eerst even uitvissen. De inhoud van de maaltijd kan je als deze nog dicht zit goed verdelen over de verpakking, waardoor deze maaltijd makkelijk in te pakken is. Ikzelf gebruik meestal een elastiekje om verschillende stapeltjes voeding bij elkaar te houden en makkelijk in te kunnen pakken onderweg.

Ook met composteerbare verpakking verkrijgbaar
Overigens kun je de maaltijden van Firepot ook krijgen in een bruine, composteerbare zak. De houdbaarheid is dan wat korter, maar de zak volledig composteerbaar – hij lost helemaal op in de grond. Dat betekent wel dat je de maaltijd in je pannetje moet bereiden en niet uit het zakje kan eten. Houd de blog in de gaten voor een review van deze composteerbare verpakkingen!

Bereiding
Terug naar de flitsende gele runderstoof. De bereiding is simpel. Eerst scheur je via de inkeping de verpakking open en open je de ziplock. De zuurstofvanger vis je er uit, soms is het even zoeken – je lepel gebruiken is dan een handige tip. Op de achterzijde staat hoeveel water erin moet met een nummer en een corresponderende genummerde rand. Firepot geeft als tip om de zak om te vouwen te hoogte van dit nummer als indicatie, en dat werkt uitstekend omdat je de vouwlijn ook aan de binnenkant ziet. De hoeveelheid water komt aardig nauw en bij Firepot ben je, naar mijn ervaring, geneigd teveel water toe te voegen. Mijn tip is dan ook om de onderkant van de maaltijdzak niet helemaal uit te vouwen óf om water in te schenken tot net onder het streepje. Uiteraard is dat persoonlijke voorkeur: ik houd van een smeuïge maaltijd, de andere heeft liever een maaltijd met een vloeibare saus. Goed roeren is belangrijk! Merk je dat de maaltijd nu al vrij droog is, dan kun je een scheutje water toevoegen. Vervolgens gaat de ziplock dicht en moet je 15 minuten wachten. Dat is een flinke wachttijd – een van de hoogste van alle outdoormaaltijden. Niet zo handig als je een snelle lunch wilt, maar het is het wel waard! Is het erg koud, dan kan het verstandig zijn om je maaltijd dicht bij je te houden of in een tas te doen zodat deze niet afkoelt. Na deze 15 minuten is het nog even doorroeren en kun je aanvallen. Firepot heeft niet zo’n handige 2e inkeping zoals REAL Turmat die kent zodat je makkelijk bij de maaltijd kan komen. Je kan de zak ook prima korter maken met een mes. Of niet korter maken zodat je na gebruik het zakje dicht in de vuilnis kan doen – zoals ik al in mijn eerdere review schreef.

Bereiding van Firepot

Voedingswaarde en ingrediënten

De maaltijden van Firepot bevatten natuurlijke ingrediënten, die je thuis ook zou gebruiken, waarbij ze geen kunstmatige additieven, smaakversterkers of conserveringsmiddelen gebruiken. Daarbij dehydrateren ze de maaltijden in plaats van ze te vriesdrogen. Zo bestaat deze maaltijd uit rundvlees, aardappel, (knol)selderij, wortel, ui, parelgerst, olijfolie, bouillon, azijn, maïzena en kruiden en specerijen.

De maaltijd bevat per reguliere portie 520 kcal en per XL portie 780 kcal, waarbij 22% van de energie uit vetten komt, 50% uit koolhydraten en 28% uit proteïne. Ik at zelf de XL maaltijd om mijn grote honger te stillen. Zeker op een langere hike zijn de XL maaltijden een uitkomst om aan je energiebehoefte te beantwoorden. De volledige ingrediëntenlijst en voedingswaarden tabel vind je hieronder:

Ingrediënten (EN)
Beef mince (30%), potato, celeriac, carrot, onion, celery, pearl barley, olive oil, beef stock, salt, pepper, treacle, cider vinegar, cornflour, tamarind, thyme.

Allergens: Celeriac, celery, pearl barley

Voedingswaarden

Per 100gRegular (110g)Extra large (165g)
Energy (kcal)473520780
Fat21.8g24g36g
 of which saturates0.5g0.6g0.9g
Carbohydrate41.2g45.3g68g
 of which sugars8g8.8g13.2g
Fibre7g7.7g11.6g
Protein28g30.8g46.2g
Salt2g2.2g3.3g

Smaak en textuur

De maaltijd heeft een heerlijke textuur. Het rundvlees is een soort geruld gehakt en geeft de maaltijd een lekkere bite. De aardappels zijn in een soort wafels gesneden en deze geven een heerlijke structuur aan de maaltijd. Door de wafelstructuur hydrateren ze goed en worden ze niet hard of zompig.

Qua smaak is deze maaltijd fantastisch. De hartigheid van het gehakt en de knapperige stukjes aardappel komen samen in een heerlijke kruidige maaltijd. Je proeft vooral de tijm en andere kruiden erg goed en dat geeft de maaltijden een heerlijke smaak, haast provencaals. De maaltijd is heerlijk in balans: niet te zout, niet teveel vlees of kruiden. Echt een feestje om op te eten.

Maaltijd met een goede bite!

Oordeel

De Firepot Rundvleesstoof met parelgerst is een heerlijke maaltijd met een goede bite en een warme, hartige, kruidige smaak. Een van de lekkerste maaltijden die ik tot nu toe heb gehad. De verpakking is prima, zeker ook omdat er XL varianten te koop zijn voor de grote honger. Wel is het toevoegen van de juiste hoeveelheid water een precies werkje. De bereidingstijd is wel erg lang, maar de maaltijd is het waard!

Mijn oordeel voor deze Firepot maaltijd is dan ook 5 uit 5 sterren. Een heerlijke maaltijd voor ieder avontuur!

Dit was mijn review van de Firepot Runderstoof met parelgerst. Hopelijk helpt het bij het samenstelling van het juiste pakket aan outdoor voeding voor jouw volgende avontuur.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *