Geplaatst op Geef een reactie

Review: Firepot pittige noodles met varkensvlees in composteerbare verpakking

Review: Firepot Pittige noodles met varkensvlees en composteerbare verpakking

Tijd voor een review. De juiste maaltijd kiezen is altijd lastig en hangt natuurlijk voor een groot deel af van persoonlijke voorkeur. Toch zijn reviews handig om een idee te krijgen van de maaltijden: verpakking, bereiding, voedingswaarde, textuur en smaak. Dit keer: Firepot pittige noodles met varkensvlees én de composteerbare verpakkingen van Firepot!

Verpakking en bereiding

Reguliere verpakking
De reguliere maaltijden van Firepot zitten in een flitsende gele verpakking. In de verpakking zit een zuurstofvanger (klein zakje) en die moet je er eerst even uitvissen. De inhoud van de maaltijd kan je als deze nog dicht zit goed verdelen over de verpakking, waardoor deze maaltijd makkelijk in te pakken is. Je leest meer over de reguliere verpakking en bereidingswijze in deze review.

Composteerbare verpakking

Dit keer test ik de maaltijden van Firepot in de bruine, composteerbare zak. De composteerbare eco-verpakking van Firepot is een alternatief voor de reguliere, waterdichte verpakking van outdoor maaltijden zoals je die ook in onze webshop vindt: de rode van REAL Turmat, de groene van REAL Field Meal en de felgele van Firepot zelf. Ze bevatten dezelfde maaltijden als de gele verpakkingen van Firepot, maar dan in een verantwoorde verpakking. De houdbaarheidsdatum is wel korter dan in de gele verpakkingen, waarover je verderop meer leest. Een nadeel van de composteerbare verpakking is dat deze niet nat mag worden omdat de zak zich dan begint af te breken. Dat kan lastig worden in natte omstandigheden zoals je die vaak tegenkomt in Schotland of Scandinavië en vraagt om extra voorzichtigheid bij het inpakken en bewaren van je maaltijden.

De composteerbare verpakking is gemaakt van biologische materialen waaronder suikerriet, wat ervoor zorgt dat ze volledig composteren en binnen een jaar volledig zouden moeten zijn opgelost in compost. Composteerbaar en biologisch afbreekbaar is niet hetzelfde, al worden ze vaak wel inwisselbaar genoemd door producenten. Alles breekt namelijk af, zelfs plastic, al kan dat tientallen jaren duren en de kleine plasticdeeltjes kunnen worden opgenomen in de voedselketen. Bij composteerbare verpakkingen lost de verpakking volledig op en komen microdeeltjes niet in de voedselketen terecht – een duurzame oplossing.

Dat de verpakking composteerbaar is, betekent niet dat je ze in de natuur kan achterlaten. Neem je vuilnis altijd mee! Je kan de verpakking in de composthoop gooien of bij het huisvuil: op beide manieren breekt de verpakking af tot niets. Let er wel op dat je de verpakking niet bij de plasticbak gooit: de verpakking is composteerbaar, niet recylcebaar.

Lees meer over de composteerbare verpakking op de website van Firepot

Bereiding maaltijd in composteerbare verpakking

De bereiding van de Firepot maaltijd in de composteerbare verpakking is anders dan bij de reguliere flitsende gele verpakking zoals je in deze review kon lezen. Als gevolg van de bioverpakking die niet nat mag worden, moeten de maaltijden in de pan worden bereid en kunnen ze niet uit de zak zelf worden gegeten. In de toekomst hoopt Firepot een verpakking aan te bieden die zowel composteerbaar is als waterdicht zodat je uit het zakje kan eten, maar voor nu is dit een concessie die je moet maken voor een verantwoorde verpakking, naast de iets kortere houdbaarheid.

Eerst open je de maaltijd via de inkeping en open je de ziplock. In de maaltijd zit een zuurstofvanger die je eruit moet halen. Je hebt twee bereidingsmogelijkheden: bij de eerste giet je de inhoud van de maaltijd in de pan en voeg je daar een bepaalde hoeveelheid water aan toe. Vervolgens breng je het water aan de kook. Zodra de maaltijd aan de kook is haal je hem van het vuur en laat je de maaltijd bedekt nog 10 minuten staan. Even roeren en klaar om te eten. Bij de tweede methode stop je de maaltijd in een geïsoleerde houder, voeg je kokend water toe en wacht je 15 minuten voordat je kan aanvallen.

Bereiding Firepot in composteerbare verpakking

Ten opzichte van de reguliere maaltijden win je tijd door de maaltijd mee te koken: de wachttijd na het koken daalt van 15 naar 10 minuten. Dat is een aardige winst als je honger hebt en brengt de wachttijd op het niveau van andere maaltijden. De reguliere wachttijd voor de reguliere verpakkingen van Firepot van 15 minuten is namelijk een van de hoogste van alle outdoormaaltijden. Een ander voordeel is dat de maaltijd goed en gelijkmatig wordt verwarmd – geen hoekjes die je hebt gemist met roeren. Een nadeel is dat je een vieze pan hebt, in plaats van een vies zakje waarvan je de ziplock dicht kan doen. Dat wordt even poetsen.

Voedingswaarde en ingrediënten

De maaltijden van Firepot bevatten natuurlijke ingrediënten, die je thuis ook zou gebruiken, waarbij ze geen kunstmatige additieven, smaakversterkers of conserveringsmiddelen gebruiken. Daarbij dehydrateren ze de volledige maaltijden in plaats van afzonderlijke ingrediënten te vriesdrogen: en dat proef je. Deze maaltijd bevat per reguliere portie 510 kcal en per XL portie 765 kcal. Ik at zelf dit keer de reguliere maaltijd, maar op een langere hike zijn de XL maaltijden een uitkomst om aan een grote energiebehoefte te beantwoorden. De volledige ingrediëntenlijst en voedingswaarden tabel vind je hieronder:

Ingrediënten (EN):
Pork mince (25%), broccoli, rice noodles, onion, cabbage, garlic, red chilli, ginger, coriander, soy sauce (soya beans, wheat flour), spring onion, honey, rape seed oil, lime juice, sesame oil, fish sauce (anchovy extract, salt, sugar), cornflour

Allergens: Soya beans, wheat flour, anchovy extract

Voedingswaarden

Per 100g Regular (105g) Extra large (160g)
Energy (kcal) 486 510 765
Fat 21.8g 22.9g 34.4g
 of which saturates 4.8g 5g 7.5g
Carbohydrate 48.7g 51.1g 76.7g
 of which sugars 9.3g 9.8g 14.7g
Fibre 6.1g 6.4g 9.6g
Protein 23g 24.3g 36.3g
Salt 0.4g 0.2g 0.6g

Smaak en textuur

De maaltijd heeft een goede textuur. De noodles hebben een goede bite en zijn niet doorgekookt. De saus is rijkelijk gevuld met veel varkensgehakt en kleine knapperige stukjes groente, wat voor een lekkere bite zorgt.  

Qua smaak is deze maaltijd lekker. Je waant je gelijk in Aziatische sferen. De noodles maken het een goede maaltijd om mee af te wisselen, er zijn immers weinig noodle maaltijden verkrijgbaar tussen alle pasta’s en stoofpotten. Het varkensgehakt overheerst wel een beetje en hij is wat mij betreft een beetje vlak: een beetje peper of kruiden maakt de maaltijd lekkerder. Hoewel de maaltijd ‘spicy’ zou moeten zijn, is hij niet echt pittig. Al met al een lekkere maaltijd!

Oordeel

De Firepot pittige noodles met varkensvlees is een lekkere, Aziatische maaltijd. Een lekkere maaltijd met noodles met een goed gevulde saus. Qua smaak lekker, maar misschien ietsjes vlak en niet erg pittig voor een pittige maaltijd.

De composteerbare verpakking is uniek in de markt van de outdoormaaltijden. Een duurzame keuze en een gaaf initiatief. De nadelen van de verpakking zoals het bereiden in de pan of dat de verpakking niet nat mag worden, maken wel dat de gebruiksmogelijkheden beperkt zijn. De nadelen zijn echter niet onoverkoombaar en daarmee ben ik erg positief over deze duurzame verpakking. Zeker ook omdat ook deze verpakking in de XL varianten te koop is voor de grote honger.

Een heerlijke maaltijd voor ieder avontuur maar voor mijn smaak een beetje vlak.

Verkrijgbaarheid composteerbare verpakking

In onze webshop vind je de reguliere waterdichte, felgele pouches van Firepot. De reden hiervoor is de beperkte houdbaarheid van de composteerbare verpakking én dat niet iedereen deze verpakking interessant vindt doordat je niet uit het zakje kan eten en de zakjes niet nat mogen worden. Wil je deze composteerbare maaltijden bij ons bestellen? Neem dan contact met ons op via info@starthiking.nl en we helpen je graag. De prijzen zijn gelijk aan de reguliere Firepot maaltijden, maar hou wel rekening met een langere levertijd.

De beoordeling van de verpakking en bereiding is op basis van de composteerbare verpakking van Firepot. De overige beoordelingen zijn ook van toepassing op de reguliere maaltijden in onze webshop.

Firepot pittige noodles met varkensvlees

Vanaf €8.49
7.8

Verpakking*

8.5/10

Bereiding*

7.5/10

Textuur

8.0/10

Smaak

7.0/10

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Pluspunten

  • Composteerbare verpakking is geweldig nieuws voor het milieu
  • Bereiding in de pan sneller dan in reguliere verpakking
  • Goede bite
  • Rijkelijk gevuld met vlees en groente

Minpunten

  • Composteerbare verpakking is gevoelig
  • Bereiding in zakje niet mogelijk
  • Smaak is een beetje vlak
  • Varken overheersend - wel lekker
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *