Geplaatst op Geef een reactie

Review Firepot pittige noodles met varkensvlees

Composteerbare Firepot verpakking als voorbeeld van Groene Black Friday

Tijd voor een review Firepot pittige noodles. De juiste maaltijd kiezen is altijd lastig en hangt natuurlijk voor een groot deel af van persoonlijke voorkeur. Toch zijn reviews handig om een idee te krijgen van de maaltijden: verpakking, bereiding, voedingswaarde, textuur en smaak. Daarom dit keer: review Firepot pittige noodles met varkensvlees én de composteerbare verpakkingen van Firepot!

Verpakking en bereiding

Reguliere waterdichte verpakking

De reguliere maaltijden van Firepot zitten in een flitsende gele verpakking. In de verpakking zit een zuurstofvanger (klein zakje). Die moet je er eerst even uitvissen. De inhoud van de maaltijd kan je als deze nog dicht zit goed verdelen over de verpakking. Hierdoor is deze maaltijd makkelijk in te pakken. Je leest meer over de reguliere verpakking en bereidingswijze in deze review.

review firepot pittige noodles bereiding reguliere verpakking

Composteerbare verpakking

Dit keer test ik de maaltijden van Firepot in de bruine, composteerbare zak. De composteerbare eco-verpakking van Firepot is een alternatief voor de reguliere, waterdichte verpakking van outdoor maaltijden. Want de waterdichte zak is de status quo. Zoals de rode zakjes van REAL Turmat, de groene van REAL Field Meal en de felgele van Firepot zelf. De composteerbare zakken bevatten dezelfde maaltijden als de gele verpakkingen van Firepot. Maar dan in een milieuverantwoorde verpakking. De houdbaarheidsdatum is wel korter dan in de gele verpakkingen, waarover je verderop meer leest. Een nadeel van de composteerbare verpakking is dat deze niet nat mag worden. Dat kan lastig worden in natte omstandigheden zoals je die vaak tegenkomt in Schotland of Scandinavië. Daarom vraagt deze verpakking om extra voorzichtigheid bij het inpakken en bewaren.

Milieuvriendelijke innovatie

review firepot pittige noodles verpakking

De composteerbare verpakking is gemaakt van biologische materialen waaronder suikerriet. Daardoor zouden ze binnen een jaar volledig moeten zijn opgelost in compost. Composteerbaar en biologisch afbreekbaar is niet hetzelfde, al worden ze vaak wel inwisselbaar genoemd door producenten. Alles breekt namelijk af, zelfs plastic. Maar dat kan tientallen jaren duren en de kleine plasticdeeltjes kunnen worden opgenomen in de voedselketen. Bij composteerbare verpakkingen lost de verpakking volledig op en komen er geen microdeeltjes in de voedselketen terecht – een échte duurzame oplossing.

Dat de verpakking composteerbaar is, betekent niet dat je ze in de natuur kan achterlaten. Je kan de verpakking in de composthoop gooien of bij het huisvuil: op beide manieren breekt de verpakking af tot niets. Let er wel op dat je de verpakking niet bij de plasticbak gooit: de verpakking is composteerbaar, niet recylcebaar!

Lees meer over de composteerbare verpakking op de website van Firepot

Bereiding maaltijd in composteerbare verpakking

De bereiding van de Firepot maaltijd in de composteerbare verpakking is anders dan bij de reguliere verpakking, zoals je in deze review kon lezen. Als gevolg van de bioverpakking die niet nat mag worden, moeten de maaltijden in de pan worden bereid. Daardoor kunnen ze niet uit de zak zelf worden gegeten. Maar, in de toekomst hoopt Firepot een verpakking aan te bieden die zowel composteerbaar is als waterdicht zodat je uit het zakje kan eten. Voor nu is dit een concessie die je moet maken voor een verantwoorde verpakking.

Eerst open je de maaltijd via de inkeping en open je de ziplock. In de maaltijd zit een zuurstofvanger die je eruit moet halen. Vervolgens heb je twee bereidingsmogelijkheden: bij de eerste giet je de inhoud van de maaltijd in de pan en voeg je daar een bepaalde hoeveelheid water aan toe. Vervolgens breng je het water aan de kook. Zodra de maaltijd aan de kook is haal je hem van het vuur en laat je de maaltijd bedekt nog 10 minuten staan. Even roeren en klaar om te eten. Bij de tweede methode stop je de maaltijd in een geïsoleerde houder, voeg je kokend water toe en wacht je 15 minuten voordat je kan aanvallen.

review firepot pittige noodles bereiding composteerbare maaltijd
Bereiding Firepot in composteerbare verpakking

Ten opzichte van de reguliere maaltijden win je tijd door de maaltijd mee te koken. Want de wachttijd na het koken daalt van 15 naar 10 minuten. Dat is een aardige winst als je honger hebt en brengt de wachttijd op het niveau van andere maaltijden. De reguliere wachttijd van 15 minuten is namelijk een van de hoogste van alle outdoormaaltijden. Echter een nadeel van deze verpakking is dat je een vieze pan krijgt, in plaats van een vies zakje waarvan je de ziplock dicht kan doen. Dat wordt even poetsen.

Voedingswaarde en ingrediënten

De maaltijden van Firepot bevatten natuurlijke ingrediënten, die je thuis ook zou gebruiken. Daarbij maken ze geen gebruik van kunstmatige additieven, smaakversterkers of conserveringsmiddelen. Daarnaast dehydrateren ze de volledige maaltijden in plaats van afzonderlijke ingrediënten te vriesdrogen: en dat proef je. Deze maaltijd bevat per reguliere portie 510 kcal en per XL portie 765 kcal. Ik at zelf dit keer de reguliere maaltijd, maar op een langere hike zijn de XL maaltijden een uitkomst om aan een grote energiebehoefte te beantwoorden. De volledige ingrediëntenlijst en voedingswaarden tabel vind je hieronder:

Ingrediënten (EN):
Pork mince (25%), broccoli, rice noodles, onion, cabbage, garlic, red chilli, ginger, coriander, soy sauce (soya beans, wheat flour), spring onion, honey, rape seed oil, lime juice, sesame oil, fish sauce (anchovy extract, salt, sugar), cornflour

Allergens: Soya beans, wheat flour, anchovy extract

Voedingswaarden

Per 100g Regular (105g) Extra large (160g)
Energy (kcal) 486 510 765
Fat 21.8g 22.9g 34.4g
 of which saturates 4.8g 5g 7.5g
Carbohydrate 48.7g 51.1g 76.7g
 of which sugars 9.3g 9.8g 14.7g
Fibre 6.1g 6.4g 9.6g
Protein 23g 24.3g 36.3g
Salt 0.4g 0.2g 0.6g

Smaak en textuur

De maaltijd heeft een goede textuur. Zo hebben de noodles een goede bite en zijn ze niet doorgekookt. Ook is de saus rijkelijk gevuld met veel varkensgehakt en kleine knapperige stukjes groente. Dat zorgt voor een lekkere bite.  

De maaktijd is qua smaak erg lekker. Door de smaken waant je je gelijk in Aziatische sferen. Daarbij maken de noodles het een goede maaltijd om mee af te wisselen. Want er zijn immers weinig noodle maaltijden verkrijgbaar tussen alle pasta’s en stoofpotten. Het varkensgehakt overheerst wel een beetje en hij is wat mij betreft een beetje vlak: een beetje meer peper of kruiden maakt de maaltijd lekkerder. Hoewel de maaltijd ‘spicy’ zou moeten zijn, is hij niet echt pittig. Al met al een lekkere maaltijd!

review firepot pittige noodles

Oordeel

Dan het oordeel van deze review Firepot pittige noodles. De noodles met varkensvlees is een lekkere, Aziatische maaltijd. Een lekkere maaltijd met noodles met een goed gevulde saus. Een lekkere smaak, maar misschien ietsjes vlak en niet erg pittig voor een pittige maaltijd.

De composteerbare verpakking is uniek in de markt van de outdoormaaltijden. Daarmee is het een duurzame keuze en een gaaf initiatief. Echter zijn er ook nadelen zoals het bereiden in de pan of dat de verpakking niet nat mag worden. Daarmee zijn de gebruiksmogelijkheden wat beperkt. Maar deze nadelen zijn echter niet onoverkoombaar en daarmee ben ik erg positief over deze duurzame verpakking. Dus: neem jij de nadelen van een iets kwetsbare verpakking en koken in het pannetje voor lief? Dan is het een uitstekend milieuvriendelijk alternatief voor plastic verpakkingen.

Verkrijgbaarheid composteerbare verpakking

In onze webshop vind je een groot aantal van de reguliere waterdichte van Firepot. Van de composteerbare maaltijden vind je de risotto en de orzo bolognese in de shop. De reden dat we niet alle smaken aanbieden, is onder andere de beperkte houdbaarheid van de composteerbare verpakking en dat de nadelen niet voor iedereen opwegen tegen de voordelen. Wil je composteerbare maaltijden bij ons bestellen? Kijk dan in onze webshop! Wil je de andere smaken bestellen, neem dan contact met ons op via info@starthiking.nl en we helpen je graag. Want andere smaken kunnen we gewoon voor je bestellen. De prijzen voor de andere smaken zijn gelijk aan de reguliere Firepot maaltijden, maar hou wel rekening met een langere levertijd.

In deze review Firepot pittige noodles is De beoordeling van de verpakking en bereiding is op basis van de composteerbare verpakking van Firepot. De overige beoordelingen zijn ook van toepassing op de reguliere maaltijden in onze webshop.

Firepot pittige noodles met varkensvlees

Vanaf €7,95
7.8

Verpakking*

8.5/10

Bereiding*

7.5/10

Textuur

8.0/10

Smaak

7.0/10

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Pluspunten

  • Composteerbare verpakking is geweldig nieuws voor het milieu
  • Bereiding in de pan sneller dan in reguliere verpakking
  • Goede bite
  • Rijkelijk gevuld met vlees en groente

Minpunten

  • Composteerbare verpakking is gevoelig
  • Bereiding in zakje niet mogelijk
  • Smaak is een beetje vlak
  • Varken overheersend - wel lekker
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *