Geplaatst op Geef een reactie

Waarom huren? 2 – uitrusting ontdekken!

ochtendroutine tijdens het kamperen

In deze serie in Trail Talk ga ik in op het huren van uitrusting. Waarom zou je uitrusting eigenlijk huren? Wat zijn daar de voor- en nadelen van? En hoe helpt het jou uitrusting ontdekken? In het eerste deel ging ik in op de voordelen van huren voor het laagdrempelig kennismaking met hiken. In dit tweede deel: het ontdekken van uitrusting!

Uitrusting in vele soorten en maten

In de outdoor markt is er veel te kiezen én zijn er vele verschillende filosofieën. De zogenaamde ultralight hikers gaan voor een extreem laag gewicht en maken compromissen op het gebied van functionaliteit en levensdoor van uitrusting. Sommige hikers gaan voor de allerbeste functionaliteit, terwijl voor sommige het duurzaamheidsaspect – geen PFC’s, slijtvast en duurzaam geproduceerd – van doorslaggevend belang is.

Belangrijk om te weten is dat er geen goed of fout is maar sprake van verschillende prioriteiten of compromissen. Zo kun je kiezen voor een tent gemaakt van PU die goedkoper is, maar zwaarder. Een tent van silnylon is lichter, maar ook wat duurder. Een tent van DCF is ultralicht, maar ultraduur. De PU en silnylon tenten kunnen iets meegeven en gaan hangen, de DCF tenten geven niets mee en zijn minder makkelijk op te zetten. En zo zijn er nog vele variabelen meer: ventilatiemogelijkheden, één of tweedaks tent, tunneltent of met trekkingstokken…

Huren als ontdekkingstocht

Huren is een goed begin om je wegwijs te maken in de ruime keuze van de outdoorwereld. De materialen die Start Hiking verhuurt zijn geliefd en beproefd in de outdoorwereld, materialen waar wij zelf ook achterstaan – een goed begin om te oriënteren. Als snel kom je erachter wat voor jouw belangrijk is. Zo kan je met huren uitrusting ontdekken!

Als voorbeeld: de Exped synmat die wij verhuren is duurzaam én erg comfortabel. Als je wat wilt inleveren op duurzaamheid en comfort, kun je echter een lichtere mat overwegen, bijvoorbeeld de UL versie van de synmat. Andersom kun je verkocht zijn na een week heerlijk slapen in de buitenlucht en ben je voor eeuwig klant of koop je zelf zo’n fijne mat!

Andere voorbeeld: wat is voor jouw belangrijk in een tent? Een ruime binnentent? Zijn de vestibules (ruimte naast de binnentent, onder de buitentent) groot genoeg voor jouw tas en schoenen? Genoeg hoofd- en zitruimte? Voldoende ventilatie? Als je gaat huren, krijg je in een goed idee van jouw prioriteiten. Tevreden met de door ons verhuurde Tarptent, maar op zoek naar een iets ruimere binnentent of handige opbergzakjes? Dan kun je gericht zoeken! En we geven je graag tips als je wilt.

Uitrusting ontdekken: zoals deze goede tent van Tarptent
Een tent waarin je droog blijft is wel zo fijn!

Buy nice or buy twice

Een goed gezegde in de outdoorwereld is ‘buy nice or buy twice’. Als je een te groot compromis maakt op jouw prioriteiten omdat je jouw prioriteiten nog niet goed kent, ga je daar spijt van krijgen. Ook een compromis vanwege prijs is zelden een goede: goedkope jassen en tassen zijn vaak goedkoop, duurkoop. Het huren van uitrusting is dan een goed begin om jouw eigen wensen en prioriteiten te leren kennen en in aanraking te komen met kwalitatief goede uitrusting. Het kopen en vervolgens vervangen bij veranderde inzichten is een dure hobby én slecht voor het milieu – je dankt immers nog prima materialen af.

Eigen ervaringen

Eigen ervaringen in de ‘buy nice or buy twice’ retoriek heb ik helaas voldoende. Zo kocht ik een hardshell jas in de uitverkoop zónder ventilatieritsen. Al snel kwam ik erachter dat ik het zo snel warm krijg, dat een jas zonder ventilatie voor mij niet werkt. Ook op de keuze voor 2,5 laags (lichter maar minder duurzaam) in plaats van 3laags (duurzamer, vooral met tassen) ben ik teruggekomen. Ook andere uitrusting wordt ondertussen langzaam vervangen, nu het voor mij duidelijk is geworden dat ik een veel groter belang hecht (dan ik aanvankelijk dacht) aan lichtgewicht materialen. Maar gelukkig ben ik ook bevestigd in mijn keuzes: zo koos ik voor Tarptent – een relatief onbekend tentenmerk uit de VS – een keuze waar ik nog altijd erg blij mee ben. Deze toptenten worden dan ook verhuurt door Start Hiking!

De geweldige tweepersoons Tarptent

Huren is een perfecte gelegenheid om kennis te maken met materialen die hun sporen in de outdoorwereld hebben verdiend, maar ook om kennis te maken met jouw eigen wensen en prioriteiten. Zomaar investeren in uitrusting kan een dure gok blijken. Huren wat voor jou? Kijk dan op uitrusting huren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *