Geplaatst op 1 reactie

Waarom huren? 3 – huren is duurzaam

huren is duurzaam

Huren is duurzaam. In deze serie in Trail Talk ga ik in op het huren van uitrusting. Waarom zou je uitrusting eigenlijk huren? Wat zijn daar de voor- en nadelen van? En hoe helpt het jou uitrusting ontdekken? In het eerste deel ging ik in op de voordelen van huren voor het laagdrempelig kennismaking met hiken. Het tweede deel ging over dat je door te huren fijn kennis kan maken verschillende soorten uitrusting en met jouw wensen wat betreft uitrusting. In dit derde deel bespreek ik duurzaamheid!

Productie is vervuilend

De productie van artikelen zorgt voor de meeste vervuiling. Bij de productie van kleding en uitrusting worden duizenden liters water gebruikt, energie en soms chemicaliën. Tot wel 65%* van de ecologische voetafdruk van producten is terug te herleiden tot de productie! Naast de productie – zijn voor elk nieuw product grondstoffen nodig. Gelukkig is er tegenwoordig veel (voor een deel) gerecycled. Maar elk product dat niet hoeft te worden geproduceerd, scheelt erg veel voor het milieu. Verhuur is daarom duurzaam – omdat de verhuurde spullen goed worden gebruikt gedurende hun technische levensduur door verschillende mensen – die zelf die spullen niet hoeven aan te schaffen. Minder spullen, beter voor het milieu!

*In het onderzoek van Arc’Teryx naar de voetprint van een hardshell – lees meer erover in de blog van The Green Adventurer.

Eigendom is achterhaald – zolderspullen

In het verlengde daarvan is het zonde om allerlei spullen aan te schaffen die een flinke ecologische voetafdruk hebben, als je ze weinig gebruikt. Als die mooie materialen het hele jaar op zolder liggen en naar beneden gehaald worden voor die éne wekelijkse trip, dan is het wellicht duurzamer om te huren.

huren is duurzaam

Producten gebruik je vaak niet tot ze op zijn

We gebruiken producten vrijwel nooit tot aan het einde van hun technische levensduur. Een tent gaat misschien wel 100-en nachten mee, maar voordat we zoveel nachten op stap zijn geweest, hebben we al het nieuwste exemplaar op het oog. Artikelen in de verhuur worden goed gebruikt tijdens hun technische levensduur – wel zo duurzaam!

Goed onderhoud verlengt levensduur

Dat verhuurde artikelen goed worden gebruikt tijdens hun technische levensduur, maakt overigens ook dat ze goed worden onderhouden. Door goed onderhoud gaan de materialen jaren mee en blijven ze in goede conditie. De levensduur van producten verlengen door ze goed te onderhouden is ook duurzaam! Onderhoud kost echter veel tijd en geld – huur je goed onderhouden materialen, dan heb je daar geen omkijken naar!

Huren is hartstikke duurzaam. Zo hoef je niet zelf allerlei materialen aan te schaffen die je maar enkele keren (per jaar) gebruikt, maar worden materialen ook goed gebruikt gedurende hun technische levensduur. Eigendom is dus helemaal niet nodig, want huren is hartstikke duurzaam. Huren wat voor jou? Kijk dan op uitrusting huren!

1 gedachte over “Waarom huren? 3 – huren is duurzaam

  1. Wat een fijn overzicht van alle voordelen van huren, ik ga mensen dat zeker aanraden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *