Geplaatst op Geef een reactie

Kosten Affric Kintail Way

Kosten Affric Kintail Way

In mijn vorige blogs over de Affric Kintail Way ging ik nog niet in op de kosten van de Affric Kintail Way. Hiken hoeft namelijk niet duur te zijn. Benieuwd wat deze tocht mij heeft gekost? Lees verder!

Reiskosten

Onder reiskosten vallen de vliegtickets naar Schotland en lokale verplaatsingen (bus). De reis naar Schiphol zelf heb ik niet meegerekend, deze is namelijk voor iedereen anders. Een vliegticket voor ongeveer € 150,- moet mogelijk zijn als je tijdig boekt. Ik kon ook een ticket in die prijsklasse bemachtigen op hele korte termijn, door een ‘reward’ vlucht te boeken via een loyaliteitsprogramma*. Bijkomend voordeel was dat ik business class vloog en op de vier vluchten (via Londen) champagne kon drinken – uiteraard heb ik wel netjes mijn CO2 gecompenseerd (4 GBP). De terugvlucht ging te vroeg om een bus te nemen, waardoor ik een taxi nam**.

Wat? Hoeveel?
Vliegticket Schiphol – Inverness* 146,73
Bus vliegveld – centrum Inverness 5,16
Bus Inverness – Drumnadrochit 8,25
Bus Morvich – Inverness 24,78
Taxi Inverness – vliegveld** 30,24

Verblijf

Onder verblijfkosten valt het verblijf voor én na het lopen van de Affric Kintail Way in een hostel in Inverness. Onderweg heb ik op de eerste dag geslapen op de camping in Cannich. In mijn reisverslag lees je overigens waarom ik de eerste nacht niet ging wildkamperen. Na het finishen in Morvich sliep ik op de camping daar.

Wat? Hoeveel?
Hostel Inverness aankomst 36.36
Hostel Inverness vertrek 34.42
Camping Cannich 10,32
Camping Morvich 15.24

Eten

Onderweg was ik zelfvoorzienend. Voor het berekenen van de kosten voor eten, houd ik de reguliere verkoopprijzen aan in mijn eigen webshop. Zie voor de specifieke maaltijden mijn paklijst. De maaltijden die ik in Inverness heb gegeten in de horeca heb ik niet meegerekend net als de theezakjes, koffie, chocoladereep etc op mijn paklijst, die ik niet in mijn webshop verkoop. Het enige extraatje tijdens de hike, was het ontbijt op de camping in Cannich in het ‘Bog Cotton Café’. Daar trakteerde ik mijzelf op een Full Scottish voordat ik veder liep. Heeerlijk, het blijft immers vakantie!

Op de camping in Morvich at ik uit mijn eigen proviand; omdat ik eerder over was had ik nog wat over. Ik had eigenlijk gerekend de route in 4 in plaats van 3 dagen te lopen, maar liep onder andere vanwege het mooie weer door. Dit lees je ook in mijn reisverslag. Onderstaand kosten overzicht is dus voor 4 dagen eten.

Wat? Hoeveel?
3x REAL Field Ontbijt 7,49 x 3 = 22,47
4x REAL Turmat Lunch 11,49 x 3 + 12,95 = 47, 42
2x Firepot XL + Summit to Eat Fajita Avondeten 10,49 x 2 + 7,95 = 28,93
2x Clif bar 1,95 x 2 = 3,90
Ontbijt camping Cannich 7,74

Overig

In Inverness kocht ik een blik gas, een kaart (Harveys maps) en smidge tegen de muggen. Ik kocht dit bij de lokale outdoorwinkel net buiten het centrum.

Wat? Hoeveel?
Kaart 9,74
Gas (230 gram) 4,97
Smidge 9,93

Prijzen

De prijzen zijn allemaal in euro’s zoals deze op mijn afschriften zijn verschenen. De conversie van ponden naar euro’s is daar dus al in opgenomen tegen de reguliere kosten van ING. Ik heb alle met pinpas betaald ter plaatse. Het prijspeil is van juni 2019. Hierboven heb ik duidelijk aangegeven wat bij de kosten is inbegrepen en wat niet.

Totale kosten

Reiskosten 215,16
Verblijf 96,34
Eten 110,46
Overige 24,64
Totaal 446,60

Budget get-a-way

Met mijn totale uitgave van € 446,60 voor het hiken van de Affric Kintail Way is het een prachtige wandeling die je in een lang weekend kan doen op een relatief klein budget. Je moet hier alleen het eten in Inverness en tijdens de heen- en terugreis bij rekenen en de reis naar Schiphol.

Daarbij was dit voor mij een vrij luxe én last-minute trip. Had ik deze trip eerder geboekt, dan had ik beter passende vluchten gekozen waardoor ik twee hostelovernachtingen en verblijfskosten in Inverness had bespaard. Ook heb ik relatief veel REAL Turmat maaltijden meegenomen – alternatieven van andere merken zijn goedkoper. Maar deze maaltijden vind ik wel erg lekker, vooral de pulled pork! Een bewuste keuze voor een beetje luxe. Het kan dus nóg goedkoper. Let je een beetje op deze kosten, dan scheelt dat zo 1/3e van het door mij uitgegeven budget.

Je kunt het natuurlijk ook zo duur maken als je zelf wilt. Zo kun je sowieso taxi’s pakken, slapen in een hotel en er nog wat dagen aan vast plakken. Iedereen heeft z’n eigen prioriteiten en uitgavenpatroon! Maar hopelijk geeft dit overzicht een idee van wat je uit kan geven en waar je rekening mee moet houden. Wat vrij duidelijk is, is dat je vooral rond het hiken veel uitgaven maakt. Het wandelen zelf is vrij budgetproof 🙂

kosten affric kintail way

Huren

Een deel van de lage kosten van de affric kintail way zit natuurlijk in het gebruik van eigen uitrusting. Deze uitrusting aanschaffen is echter zeker niet goedkoop. Heb je geen eigen uitrusting, dan kun je de uitrusting voordelig en gemakkelijk huren bij Start Hiking. Voor een dergelijke tocht waarbij je 4 dagen wandelt en 2 á 3 dagen reist komen de kosten op € 250,- (voor het gemak uitgaande van 7 dagen huren). Ga je met z’n twee, dan moet je denken aan € 200,- per persoon. Kijk ook eens naar de Doe het zelf hike Affric Kintail Way voor een compleet pakket uitrusting, voeding en kaart.

Lees ook:

Hopelijk geeft dit overzicht van de kosten Affric Kintail Way enig houvast bij het plannen van je trip. Let er wel op dat de kosten natuurlijk per persoon verschillen. Toch kan het een handige indicatie zijn van de te verwachten kosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *