
Geef jij je plannen door als je gaat hiken? In deze blog geef ik je de tip om dat wél te doen. Het is een van de manieren om veilig(er) op stap te gaan. Lees snel verder!
Ongeluk zit in een klein hoekje
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je gaat door je enkel, je glijdt weg of je wordt ziek of je komt in een flinke storm terecht. Met goede kennis en materialen ben je daar deels op voorbereid – maar als je niet verder kunt lopen of geen telefonisch bereik hebt, is het fijn als andere mensen op de hoogte zijn van jouw plannen.
Geef je plannen door!
Geef je plannen door. Dat is een hele belangrijke tip voor beginnende hikers. Zorg dat mensen op de hoogte zijn van jouw plannen. Dat kunnen sowieso jouw familie of vrienden zijn, maar denk vooral aan lokale bewoners/diensten. Zo laat ik mijn gegevens, voorgenomen route en verwachte terugkomdatum achter bij een hotel of hostel als ik dat als begin en eindpunt heb zoals bij de Affric Kintail Way. Slaap je onderweg op een camping of in accommodatie, dan kun je ook altijd daar heen bellen wanneer je verwacht aan te komen. Loop je in een park met parkrangers of boswachters, dan kun je hen informeren. In sommige landen of langs sommige paden is het mogelijk om bij een berghut door te geven welke hut jouw volgende bestemming is – zij kunnen dit doorbellen en indien je niet aankomt kunnen ze alarm slaan.
Basisinformatie
Welke informatie moet je in ieder geval delen?
- Jouw gegevens met in ieder geval jouw naam, telefoonnummer en nationaliteit
- Gegevens van jouw noodcontact (in ieder geval naam en telefoonnummer)
- Jouw voorgenomen route – bijvoorbeeld de Affric Kintail Way van Drumnadrochnit naar Morvich
- Jouw voorgenomen tijdschema, eventueel inclusief mogelijke ‘extra’ dagen voor rust of bij slecht weer
- Verwachte terugkomdatum. Mocht je na deze datum (inclusief marge) niet terug zijn gekomen, dan kan de persoon de hulpdiensten inlichten.
Mensen in mijn omgeving zijn altijd op de hoogte van deze plannen. Slaap ik vooraf of nadien in accommodatie, dan geef ik deze informatie op een papiertje aan het personeel. Sommige wandelaar in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk, vooral in Schotland, laten hun gegevens liggen achter het raam van hun auto als dit hun startpunt is. Dat zou ik zelf niet doen – je geeft hiermee in feite aan dat de auto hier de komende tijd onbeheerd zal staan. Een oplossing is dan om te vragen of je mag parkeren bij een hotel of andere locatie en daar je gegevens mag achterlaten.
Hopelijk deel jij jouw plannen met iemand voordat je op pad gaat en heb je wat aan deze tips. Want veiligheid staat voorop! Hiken is met een goede voorbereiding niet gevaarlijk, maar voorkomen is beter dan genezen.