Geplaatst op 5 reacties

Boekbespreking: Alleen – Tim Voors

Tijd voor een boekbespreking van Alleen door Tim Voors. Een boek over zijn avontuur over de Pacific Crest Trail (PCT) en een verhaal wat tot de verbeelding spreekt. Uiteraard onthoud ik mij van grote spoilers, lees vooral zelf het boek. Hopelijk krijg je zin om het te lezen door deze boekbespreking !

Reis langs de PCT

Het boek leest erg prettig weg. Grote kans dat je ‘m in een ruk uitleest. Het verhaal neemt je enigszins chronologisch mee langs de PCT. Het wordt echter nergens een ‘en toen.. en toen.. en toen’ verhaal; je wordt namelijk aan de hand van verhalen, ontmoetingen en gebeurtenissen langs het pad meegenomen op de PCT. En er komen ook een heleboel herkenbare dingen langs. Doordat je betrokken bent bij alles wat Tim meemaakt, kan je niet wachten om verder te lezen wat ‘je’ nog meer gaan meemaken. Doordat het korte verhalen zijn langs de rode draad van de hele tocht wordt het ook nergens een ingewikkeld verhaal. De verhalen staan op zichzelf, maar dragen wel bij aan het grotere geheel. Dat leest heel fijn en is knap geschreven.

Er komen ook allerlei feitjes langs over een dergelijke lange afstandswandeling om je een een beter beeld van de hele onderneming. Zonder er een technisch verhaal van te maken, beantwoordt Tim vragen over hoe je zo’n thru-hike aanpakt, water filtert, naar dorpen afdaalt om voeding te kopen en meer. Leuke achtergrond informatie voor zowel de hiker als de niet-hiker. Geen lange epistels over membranen, maar leuke weetjes die het PCT avontuur doen leven.

boekbespreking Alleen Tim Voors
Een mooi inkijkje in de logistiek van een thru-hike

Menselijke reis

Wat ik erg goed vond aan het boek was dat Tim niet enkel zijn wandeling deelt of zijn fysieke uitdagingen, maar ook vertelt over de mentale uitdaging van het wandelen van de PCT en de spirituele gedachten die hij ervoer. Vele onderwerpen passeren de revue: over niet op willen geven, over de dood, over zelf-reflectie, over toekomstdromen en verandering van je levensstijl ná de PCT dóór de PCT. Wat ontzettend knap is, is dat deze onderwerpen op geen enkel moment een zweverig verhaal worden. Het is leuk en vlot geschreven, aan de hand van de avonturen langs de PCT.

Prachtige vormgeving

Het verhaal is geweldig. Maar de hele vormgeving maakt het boek echt compleet. Het boek is rijk geïllustreerd. Het staat vol met prachtige foto’s van de PCT. Van weidse uitzichten, flinke bergen, de mensen waarover je leest en meer. Alsof dat niet genoeg was, heeft Tim onderweg prachtige aquarellen gemaakt die je ook in het boek tegenkomt.

Prachtige foto’s, geweldige verhalen

Oordeel

Wat is een boekbespreking van Alleen – Tim Voors zonder oordeel? Het boek leest heerlijk weg. Ik had ‘m zo uit. Het boek neemt je echt mee over de PCT, in de menselijke reis van Tim en dat alles voorzien van prachtige plaatjes en aquarellen. Oordeel: aanrader!

Je kan het boek aanschaffen bij bol.com via onderstaande link. Dat is een affiliate link. Als je via deze link koopt, ontvang ik mogelijk zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Daarmee houd ik deze blog in de lucht – bedankt! Mijn oordeel over het boek is echter mijn eigen en onafhankelijke mening! Het boek heb ik zelf aangeschaft.

5 gedachten over “Boekbespreking: Alleen – Tim Voors

 1. Tja, als je er geld mee verdient, weet ik niet of je oordeel wel onafhankelijk is…

  1. Hi Menno,
   Terechte opmerking! Ik snap je twijfel.
   Ik heb het boek zelf gekocht en met veel plezier gelezen. Mijn oordeel is echt onafhankelijk, maar daar moet je wel op vertrouwen.
   Daarbij schrijf ik er transparant bij dat het een affliate link is.

   Mij vertrouwen is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik snap dat zo’n affiliate link de indruk wekt dat ik niet onafhankelijk ben.
   Het geval is dat ik het service vind om een link te plaatsen naar het besproken product, zodat mensen die geïnteresseerd zijn gelijk weten waar ze dat kunnen kopen. Uiteraard is de lokale boekenwinkel ook top, maar lezers die online een blog lezen zijn geneigd een online winkel te zoeken. Als ik sowieso link, dan kan ik net zo goed een bescheiden commissie ontvangen voor het linken. Let wel, dit gaat om een paar centen, daarvoor koop je mijn mening niet. Uiteindelijk draagt het bij aan de hostingkosten van mijn website. Andersom; enige inkomsten wijzen niet gelijk op afhankelijkheid. Een krant draait bijvoorbeeld op advertenties en in onze markteconomie zit overal logischerwijze een verdienmodel achter.
   Hopelijk kan ik rekenen op jouw begrip, maar ik heb er ook begrip voor als je twijfelt aan mijn onafhankelijkheid. Ik hoop dat je toch gelooft dat deze boekbespreking mijn eigen mening betreft!

   Groet,
   Mathias

 2. Schitterend boek! Was nog eigenlijk helemaal niet bezig met hiking etc, maar dit boek heeft een zaadje gepland voor een nieuwe hobby. Ben zelf een hardloper, waarbij ik vooral geniet van routes door landschappen. Dus er komt wel het e.e.a. samen. Uiteraard is hardlopen iets anders dan hiken. Maar het mentale gedeelte uit het boek vond ik zeer interessant en heeft ook mij geraakt. De keuze om zo’n trail, in dit geval de PCT, te lopen is volgens mij de moeilijkste keuze van het hele traject.

  1. Hi Leon,
   Dank voor je reactie en wat leuk dat het bij jou het zaadje heeft gepland. Echt vet en veel plezier!
   Ik zie de parallellen met hardlopen inderdaad ook wel, zeker als je vooral van routes door landschappen houdt. Ondanks dat de snelheid wat lager ligt, kun je met hiken ook zeker fysieke uitdaging tegenkomen.
   Maar inderdaad, het mentale aspect werd in het boek echt krachtig beschreven. Het greep mij ook, vooral omdat het niet zo’n zweverig verhaal was maar juist een beetje herkenbaar.
   De keuze voor zo’n trail is zeker lastig. Zeker zo’n avontuur van een half jaar! Gelukkig heb je ook prachtige wandelingen van ongeveer een week in Europa, dat zijn wel mooie startpunten. Onder inspiratie op mijn website vind je e.e.a. wat iets toegankelijker is qua logistiek. En soms moet je gewoon de keuze maken, ook al zie je beren op de weg. Uiteindelijk komt alles goed 😉
   – Mathias

 3. Ohhh zo’n fijn boek dit! Als ik nog niet zo verlangde naar een LAW als ik al deed, had dit boek dat zeker aangewakkerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *