Geplaatst op 2 Reacties

Review van de Biolite Campstove

In deze blog deel ik mijn review van de Biolite Campstove en de accessoires Kettlepot, Coffeepress en Grill. Lees snel verder!

Biolite Campstove
In deze review van de Biolite Campstove kijken we eerst naar de brander zelf. De Biolite campstove is een kleine houtbrander met een ingenieus ontwerp. Je hebt een brandkamer van RVS, 3 RVS pootjes en een plastic, oranje blok. Dit blok bevestig je aan de brandkamer en zet je vast met het uitklappen van de pootjes. Het oranje blok kan je opbergen in de brandkamer en zo is het allemaal compact op te bergen. Heb je de Kettlepot, dan kan dat pakketje weer ín de pan. Daar is over nagedacht. Een kleine tip: een boterhamzakje om het oranje blokje houdt ‘m schoon – je steekt hem tenslotte wel in de brandkamer vol roet en as.

Hoe werkt de brander nu precies? Uit het oranje blokje komt een pin in de brandkamer. De hitte wordt met een thermo-elektrische generator omgezet in elektriciteit. De Biolite doet twee dingen met deze elektriciteit: ten eerste wordt er een ventilator aangedreven die de verbranding van het hout sterk verbetert. Hij brandt als een tierelier en geeft een schone verbranding waardoor je weinig last hebt van rook – zeker als hij eenmaal goed op temperatuur is. Ten tweede kun je de overtollige energie gebruiken om je apparatuur via de USB aansluiting op te laden. In de praktijk kun je zo tussen de 20 en 50% van een gemiddelde telefoon bijladen als je een avondje aan het stoken bent bij de tent.

_DSC0069
_DSC9757
_DSC20040
_DSC70195
Lightroomexport-0173
previous arrow
next arrow
_DSC0069
_DSC9757
_DSC20040
_DSC70195
Lightroomexport-0173
previous arrow
next arrow

Ik heb zelf enkel ervaring met de Biolite Campstove, maar ondertussen is er ook een Campstove 2 met 50% meer elektriciteitsopbrengst, een geïntegreerde accu zodat je de overtollige energie ook kan opslaan en de Campstove als powerbank kan inzetten en een LED dashboard waarmee je de ventilator preciezer kan regelen. Mocht je een Biolite overwegen, kijk dan naar de laatste versie – de 2!

Hout en geen gas
Het grote voordeel van de brander is dat hij op hout brandt. Daarbij kan je denken aan kleine takjes, blaadjes, dennenappels etc. Zodra je je tent hebt opgezet ga je even sprokkelen en kun je lekker branden. Doordat je geen gas verstookt, kun je zolang branden als je wilt en hoef je geen rekening te houden met brandstofvoorraden: zolang je maar genoeg hout blijft sprokkelen. Je kan daarom met gemak blijven branden voor je plezier (en warmte) zodra je water aan de kook is! Het verbranden van hout kan daarmee je behoefte aan gas en het meeslepen van gascartridges flink verminderen.

Er is één probleem: het hout wat je sprokkelt moet wel enigszins droog zijn, zeker bij het aankrijgen van de brander. Als de brander eenmaal heet is kan je ook vochtige takjes branden, maar de brander is lastig aan te krijgen bij vochtige weersomstandigheden. Het verdient ook de aanbeveling om een paar aanmaakblokjes (bruine, natuurlijke – geen parafine!) mee te nemen.

Een ander puntje is dat de brander flink verbruikt. Je blijft dus aan het sprokkelen en aan het bijvullen om de brander aan de gang te houden. Niet erg als vermaak bij het kamp, maar minder handig als je snel wilt eten of niet zoveel hout kan vinden. Heb je een mooie kampeerplekje, dan is het juist een leuke bezigheid om te sprokkelen en lekker te fikken.

Accu en opladen
De interne accu van de Campstove 1 heeft genoeg energie om het vuur aan te krijgen. Je kan daarbij kiezen tussen twee ventilatorsnelheden: zacht en hard. Zeker bij hard kun je flink kolkend vuur krijgen. Zodra het vuur warm genoeg is, gaat de Biolite stroom leveren en de interne accu bijladen. Wordt het lampje groen, dan is er overtollige stroom en kun je apparaten opladen. Gebruik je de Campstove elke dag, dan kun je je telefoon daarmee prima van elektriciteit voorzien tijdens je hike. Ook kun je een powerbank bijladen om de elektriciteit op te slaan. De hoeveelheid elektriciteit hangt af van de temperatuur van het vuur – dus het is verstandig om flink te stoken als je wilt laden. Het laden gaat niet erg snel, maar als je de hele avond het vuur aanhoudt, dan kun je toch flink bijladen.

De Biolite Campstove 2 kan deze overtollige elektriciteit zelf ook opslaan en geeft je de mogelijkheid om het vuur beter te regelen. Handige features, maar voor mij niet voldoende om te upgraden.

Kettlepot
De Kettlepot is een pan die perfect op de Campstove past, waarbij de hitte van de vlammen goed wordt overgebracht en er genoeg ruimte is voor de verbrandingsgassen om de brandkamer te verlaten. De handigste feature is echter dat de Biolite ín de pan past. Zo heb je in een heel compact pakket zowel de brander als pan bij je. De Kettlepot heeft een inhoud van 1,5 liter en is daarmee ruim genoeg voor 2 tot 4 personen. De Kettle-deksel klikt er handig op met een siliconen afdichting zodat je makkelijk kan schenken en efficiënter water kan koken.

De Coffeepress is daarbij een handig accessoire als je lekkere koffie wilt zetten. Zelf gebruik ik Douwe Egberts grove maling, waarmee ik heerlijke koffie zet. Koffie kan wel een wat vettige laag achterlaten in de pan, dus houdt daar rekening mee door een drupjes wilderniszeep mee te nemen. De onderkant van de pan wordt wel vies en is na een weekje branden zwartgeblakerd. Onderweg geen probleem, je stopt hem namelijk zo weer in de hoes. Dat is thuis even schrobben, maar het RVS is gelukkig prima te reinigen. Wel goed droogmaken!

Portable Grill
De Portable Grill is een grill voor op de Campstove. De grill werkt prima en je kan lekker koken op hout! Leuk om in het park of op het strand mee te barbecueën. De grill wordt goed vies, maar er zit een handige cover op waarmee je hem zonder alles vies te maken in de tas kan doen om thuis schoon te maken. De cover doet ook dienst als snijplank, wat erg handig is. Voor een hike is het echter compleet overbodig en veel te zwaar en onhandig. Ik gebruik hem daarom alleen maar in Nederland. Een tip: als je dennenhout brand – krijg je dennenhout smaak! Niet zo lekker!

Wel of niet mee?
De grote vraag in de review van de Biolite Campstove is wat mij betreft: neem je de Biolite Campstove met Kettlepot wel of niet mee. Dat hangt af van de hike die je gaat lopen. Verwacht je nattig weer of heeft het de periode voor je hike flink geregend óf kom je weinig hout tegen, dan kun je hem beter thuis laten. De brander is namelijk flink zwaar en weegt zeker wel een kilo incl. Kettlepot. Ook voor een zwaardere hike, waarbij gewicht telt, kun je hem daarom beter thuislaten.

Verwacht je droog weer en genoeg hout onderweg: dan kun je hem zeker meenemen! Zowel op de East Highland Way en Kungsleden hebben we vrijwel elke avond genoten van een vuurtje – soms zelfs bij de lunch! Het scheelt toch de nodige brandstof en stelt je in staat om de hele avond lekker thee te blijven drinken. Je blijft ook lekker bezig (en warm) bij de tent door te sprokkelen en te blijven bijstoken.

Oordeel

Tijd om een oordeel te vellen in deze review van de Biolite campstove. De brander is een handig ontworpen ding: het oranje blokje met de ventilator past in de brandkamer, de brander in de pan en het koffiefilter ook. Qua pakformaat is er goed over nagedacht. Ook het gebruikgemak is in orde: alles werk makkelijk en is handig te bedienen. De mogelijkheden zijn groot – ook door de uitbreidingsmogelijkheid van de grill én de mogelijkheid om elektronica bij te laden. Daarom scoort die ook hoog op duurzaamheid: geen blikken gas, maar dood hout en een volledige verbranding.

De grote nadelen zijn het gewicht: het ding is gewoon loeizwaar. Daarnaast zijn de branders, maar ook de accessoires erg prijzig.

Conclusie

Dat was mijn review van de Biolite Campstove. De brander is erg leuk om mee te fikken en biedt een bezigheid rond het kamp. Ik zou hem echter alleen meenemen als het enigszins droog is en je veel tijd hebt om te branden. Ga je voor een snelle hike met veel kilometers, kom je weinig bos tegen of gaat het regenen? Dan kun je de brander beter thuislaten en gewicht besparen. Lijkt het jou wat, zo’n houtbrander?

Biolite Campstove

Brander vanaf €149.95
7.1

Ontwerp

8.0/10

Gebruiksgemak

7.5/10

Gewicht

4.0/10

Features

8.5/10

Duurzaamheid

8.5/10

Prijs/kwaliteit

6.0/10

Pluspunten

 • Leuk bij het kamp!
 • Verbruikt geen gas
 • Kan je apparaten opladen
 • Compact ontwerp - alles schuift in elkaar

Minpunten

 • Verbruikt veel hout
 • Niet bij regen - al het hout nat!
 • Hout is smeriger dan gas - roet op de pannen!
 • Zwaar!

2 gedachten over “Review van de Biolite Campstove

 1. Je kunt hem ook gebruiken bij een motortocht.
  Tip: neem een zakje droge houtsnippers mee, dan kun je gelijk starten.

  1. Hi Piet,

   Dank voor je toevoeging. Misschien júíst bij een motortocht, dan telt het gewicht niet zo zwaar als wanneer je gaat hiken met alles op je rug.
   De tip voor de snippers is een goede. Ik druk vaak een paar organische aanmaakblokjes langs de zijkant van de brander bij in ‘t zakje. Van die geperste, niet de witte met chemische componenten. Als de brander eenmaal aan is kun je namelijk prima vochtig houd branden.

   Groet,
   Mathias

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *