Geplaatst op 2 Reacties

Koffie zetten tijdens hiken

Koffie zetten tijdens hiken! Sommige mensen hebben een kop koffie nodig in de ochtend. Ik vind het ook lekker hoor! Maar ook na een dag hiken en een heerlijke outdoor maaltijd kan een kopje koffie heerlijk zijn. Hoe doe je dat in de wildernis? Lees snel verder!

1. French press

Zelf ben ik een groot voorstander van de french press. Ik gebruik dat in combinatie met de vertrouwde Douwe Egberts, maar dan de grove maling. Je brengt water aan de kook, gooit de koffie erbij en laat het even een paar minuten pruttelen. Vervolgens druk je met de ‘french press’ de koffie naar de bodem en kun je uitschenken.

De koffie verpak ik in porties voor in kleine boterhamzakjes. Het extra gewicht is dus alleen de koffie én het filter. Wel kan het pannetje een beetje vettig worden van de koffie, dus dat is wel extra schoonmaak werk onderweg. Voor vrijwel alle gangbare pannetjes, merken en all-in-one systemen is er wel een passende french press te krijgen. Zelf heb ik er een voor mijn primus pannetje en een voor mij Biolite Kettlepot.

2. Oploskoffie

Oploskoffie is de meest simpele oplossing. Je kunt een klein potje Nespresso Gold kopen en overgieten in een zakje of plastic potje (glas is zwaar!). Een paar lepels in een kopje en heet water erbij en de koffie is klaar. Je kunt oploskoffie ook krijgen in portieverpakkingen (sticks) waarbij je ook varianten kan krijgen zoals cappuccino, mokka, met cacao en nog veel meer. Dat is helemaal makkelijk.

3. Koffie uit een zakje

Een elegante optie die het dichts in de buurt komt van filterkoffie, is het brewer zakje van Grower’s. De zakjes lijken een beetje op de zakjes van outdoor maaltijden qua formaat. In het zakje zit een netje met koffie, waar je water overheen giet en de koffie vervolgens even laat staan. Dopje eraf draaien en je kan makkelijk uitschenken. Vaak zit hier wat meer bijzondere ‘single estate’ koffie of andere bijzondere koffiesoort in. Erg lekker en erg makkelijk, maar deze optie is wel wat zwaar en geeft veel afval dat je mee moet slepen.

Koffie zetten tijdens hiken
Rechts een Grower’s coffee brewer zakje

4. origami koffie

In Nederland slecht verkrijgbaar, maar in Azië verkoopt o.a. Starbucks Origami zakjes. Een grappig concept waarin je een soort mini filter over je kopje kan vouwen voor een bakje filterkoffie!

Er zijn ook in Nederland vergelijkbare systemen te vinden, al heten ze dan geen ‘Origami’ maar single use filters. Een soort filterkoffie voor één kopje. Een makkelijke oplossing voor een snelle kop koffie.

Koffie zetten tijdens hiken
Origami zakjes in Japan

5. filterkoffie

Er zijn verschillende outdoor ‘filters’ verkrijgbaar: van siliconen opvouwbare filters tot ‘netjes’ in een hangertje. Met deze filters zet je buiten gewoon filterkoffie met je vertrouwde snelfiltermaling! Je zet het filter op je mokje/pannetje en zet koffie op de oude vertrouwde manier door er heet water overheen te gieten.

6. percolator

Koffie zetten met een ‘moka-potje’ is natuurlijk heerlijk. Zo’n percolator is echter flink volumineus en zwaar, dus voor een lange hike is het naar mijn mening geen optie. Ga je koffie drinken op een dagwandeling of in het park? Dan is het een goed alternatief!

7. cowboy koffie

Een echte cowboy gooit een hoopje koffie in een mok en giet daar heet water bij. Je kan de koffie laten bezinken of terwijl het water borrelt met een lepel de koffie er weer uit lepelen. Een beetje omslachtig en de kans is groot dat je aardig wat koffiedik binnenkrijgt. Maar dan ben je een echte cowboy.

Er zijn dus vele manier om koffie te zetten tijdens hiken. Wat is jouw favoriete optie? Of heb je een andere manier? Zelf mag ik ook graag thee drinken tijdens hiken. Een theezakje is ook makkelijk in gebruik. Zelf heb ik alleen de filterkoffie manier nog nooit geprobeerd. Heb je tips of een favoriete koffie? Laat het weten in de comments!

2 gedachten over “Koffie zetten tijdens hiken

  1. Een Aeropress is ook een optie. Vooral de nieuwe Aeropress GO is super handig, en klein.

    1. Hi Roald,
      Thanks voor de tip, dat moet ik zeker eens proberen! Wie weet komt ‘ie dan wel langs in een nieuwe blog!
      Groet, Mathias

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *