Geplaatst op Geef een reactie

Review Firepot dal met rijst en spinazie

Tijd voor een review Firepot dal met rijst en spinazie. De juiste maaltijd kiezen is altijd lastig en hangt natuurlijk voor een groot deel af van persoonlijke voorkeur. Toch zijn reviews handig om een idee te krijgen van de maaltijden: verpakking, bereiding, voedingswaarde, textuur en smaak. Dit keer: review van de Firepot dal met rijst en spinazie!

Verpakking

De maaltijden van Firepot zitten in een flitsende gele verpakking. In de verpakking zit een zuurstofvanger (klein zakje) en die moet je er eerst even uitvissen. De inhoud van de maaltijd kan je als deze nog dicht zit goed verdelen over de verpakking, waardoor deze maaltijd makkelijk in te pakken is. Ikzelf gebruik meestal een elastiekje om verschillende stapeltjes voeding bij elkaar te houden en makkelijk in te kunnen pakken onderweg.

Ook in composteerbare verpakking

Overigens kun je de maaltijden van Firepot ook krijgen in een bruine, composteerbare zak. De houdbaarheid is dan wat korter, maar de zak volledig composteerbaar – hij lost helemaal op in de grond. Dat betekent wel dat je de maaltijd in je pannetje moet bereiden en niet uit het zakje kan eten. Lees in deze blog meer over de composteerbare verpakking en vind ze in onze webshop!

Bereiding

Terug naar de flitsende gele maaltijd. De bereiding is simpel. Eerst scheur je via de inkeping de verpakking open en open je de ziplock. De zuurstofvanger vis je er uit, soms is het even zoeken – je lepel gebruiken is dan een handige tip. Op de achterzijde staat hoeveel water erin moet met een nummer en een corresponderende genummerde rand. Firepot geeft als tip om de zak om te vouwen te hoogte van dit nummer als indicatie, en dat werkt uitstekend omdat je de vouwlijn ook aan de binnenkant ziet.

De hoeveelheid water komt aardig nauw en bij Firepot ben je, naar mijn ervaring, geneigd teveel water toe te voegen. Mijn tip is dan ook om de onderkant van de maaltijdzak niet helemaal uit te vouwen óf om water in te schenken tot net onder het streepje. Uiteraard is dat persoonlijke voorkeur: ik houd van een smeuïge maaltijd, de andere heeft liever een maaltijd met een vloeibare saus. Deze Dal en rijst met spinazie maaltijd vond ik lastig te doseren, je kan beter iets minder water toevoegen in mijn ervaring.

Goed roeren is belangrijk! Merk je dat de maaltijd nu al vrij droog is, dan kun je een scheutje water toevoegen. Vervolgens gaat de ziplock dicht en moet je 15 minuten wachten. Dat is een flinke wachttijd – een van de hoogste van alle outdoormaaltijden. Niet zo handig als je een snelle lunch wilt, maar het is het wel waard! Is het erg koud, dan kan het verstandig zijn om je maaltijd dicht bij je te houden of in een tas te doen zodat deze niet afkoelt.

Na deze 15 minuten is het nog even doorroeren en kun je aanvallen. Firepot heeft niet zo’n handige 2e inkeping zoals REAL Turmat die kent zodat je makkelijk bij de maaltijd kan komen. Je kan de zak ook prima korter maken met een mes. Of niet korter maken zodat je na gebruik het zakje dicht in de vuilnis kan doen – zoals ik al in mijn eerdere review schreef.

bereiding firepot
Bereiding van Firepot

Voedingswaarde en ingrediënten

De maaltijden van Firepot bevatten natuurlijke ingrediënten, die je thuis ook zou gebruiken, waarbij ze geen kunstmatige additieven, smaakversterkers of conserveringsmiddelen gebruiken. Daarbij dehydrateren ze de maaltijden in plaats van ze te vriesdrogen. De Dal met rijst en spinazie is daarnaast een vegan maaltijd, die gluten en lactose vrij is! Het geheim zit in de vijf verschillende soorten linzen: genoeg structuur voor een bite, lekker zacht voor een mondvullend gevoel. Een combinatie van textuur en smaak, die de warme kruiden goed overbrengen. Dat met aromatische basmati rijst en spinazie, maakt dit een heerlijk vullende maaltijd.

De maaltijd bevat per reguliere portie 500 kcal en per XL portie 750 kcal. Zeker op een langere hike zijn de XL maaltijden een uitkomst om aan je energiebehoefte te beantwoorden. De volledige ingrediëntenlijst en voedingswaarden tabel vind je hieronder:

Ingrediënten (EN)
Basmati rice, onion, tomatoes, spinach, urid dal, chana dal, mung dal, toor dal, red lentils, lemon juice, coriander, garlic, rapeseed oil, salt, garam masala, cumin seeds, turmeric, dry red chillies, chilli powder

Voedingswaarden

Per 100gRegular (135g)Extra large (200g)
Energy (kcal)380500750
Fat4.1g5.5g8.2g
 of which saturates0.4g0.5g0.8g
Carbohydrate71.3g96.2g142.6g
 of which sugars5.3g7.1g10.6g
Fibre10.5g14.2g21g
Protein14.5g19.6g29g
Salt0.9g1.2g1.8g

Smaak en textuur

De maaltijd heeft een prima textuur, maar alle ingrediënten zijn wel vrij klein waardoor het een beetje korrelig is. De rijst zorgt echter voor een lekkere bite en de maaltijd is goed gevuld met groenten. De groenten zoals de maïs zorgen ervoor dat het lekker knapperig is, de saus maakt het lekker smeuïg.

Qua smaak is deze maaltijd lekker. De maaltijd heeft een lekkere en bijzondere smaak, met een typische garam masala smaak. De keuken van India op jouw hike! Het is een lekkere smaakvolle maaltijd en de garam masala maakt ‘m licht pittig, wat de smaak lekker uitgesproken maakt.

Oordeel

De Firepot dal met rijst en spinazie is een lekkere maaltijd met een prima bite en een warme, smaakvolle en licht pittige smaak. De verpakking is prima, zeker ook omdat er XL varianten te koop zijn voor de grote honger. De kleine maaltijd was wel vullend, maar voor mij te klein. Het toevoegen van de juiste hoeveelheid water een precies werkje, in mijn ervaring kun je beter iets minder toevoegen. De bereidingstijd is wel erg lang, maar dan kun je ondertussen nog even genieten van het prachtige uitzicht.

Firepot dal met rijst en spinazie

v.a. € 7,95
7.6

Verpakking

7.5/10

Bereiding

7.0/10

Textuur

7.5/10

Smaak

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Pluspunten

  • Lekkere smaak
  • Verkrijgbaar in grote portie
  • Vegan en gezond!

Minpunten

  • Lange bereidingstijd
  • Water toevoegen komt nauw
  • Alle ingrediënten zijn vrij klein
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *