Geplaatst op 2 Reacties

Paalkampeerplaatsen langs het Twentepad geopend

Paalkamperen in Vasse

De paalkampeerplaatsen langs het Twentepad zijn geopend. Vandaag werd bekend dat Staatsbosbeheer haar paalkampeerplaatsen definitief gaat sluiten en ontmantelen. In dit artikel lees je alles over paalkampeerplaatsen langs het Twentepad, de regels rond corona én het paalkamperen. Benieuwd? Lees snel verder.

Paalkamperen langs het Twentepad

Het streekpad in Twente, het Twentepad, is het enige streekpad dat volledig via paalkampeerplaatsen is te lopen. Een prachtige ronde door Noord-Oost Twente met mooie paalkampeerplaatsen onderweg. De paalkampeerplaatsen vind je op mooie plekjes in de natuur, soms een klein stukje van de route af. Voor een volledig overzicht van de paalkampeerplaatsen met foto, beschrijving en locatie óf meer informatie over het Twentepad, klik op onderstaande buttons.

Paalkampeerplaatsen blijven geopend

Vandaag verscheen het persbericht van Staatsbosbeheer dat de paalkampeerplaatsen in het beheer van Staatsbosbeheer worden gesloten. Dit geldt gelukkig niet voor de paalkampeerplaatsen langs het Twentepad! Deze blijven vooralsnog behouden en geopend. Er zijn ook nog andere paalkampeerplaatsen in Nederland, kijk voor een overzicht op Stichting wildkamperen.

De paalkampeerplaatsen langs het Twentepad zijn niet van Staatsbosbeheer en werden jaren lang aangelegd en onderhouden door Lion’s club in Tubbergen. Dat de paalkampeerplaatsen vooralsnog blijven behouden heb ik geverifieerd bij zowel Lion’s club als de coordinator van het Twentepad bij Wandelnet, de routebeheerder (27/05/2020).

Paalkamperen in Tubbergen

Kamperen in tijden van corona

Paalkamperen ten tijde van corona is sinds eind april weer toegestaan in Twente. Sinds de noodverordening van de Veiligheidsregio Twente van eind april, is het verbod op kamperen verdwenen. De paalkampeerplaatsen zijn ook niet afgesloten. Paalkamperen langs het Twentepad is dan ook toegestaan, mét inachtneming van de RIVM richtlijnen (1,5 meter) en de regels van de paalkampeerplaats.

De laatste versie van de noodverordening vind je hier. Ook uit de vraag en aanbod sectie blijkt dat zelfvoorzienend kamperen is toegestaan – zie kopje ‘ik wil kamperen, mag dat?’

Update (25/06/2020): ik werd er op gewezen door een lezer van mijn blog (dankje, Anouk), dat het NTKC clubbureau niet helemaal op de hoogte is dat paalkamperen op het terrein in het Springendal wordt gedoogd. Daarnaast is er ivm corona momenteel een ledenstop bij het NTKC.

Regels paalkamperen

De regels voor paalkamperen staan hartstikke duidelijk op de paal. Houd je hier aan. De reden dat Staatsbosbeheer de paalkampeerplaatsen in haar beheer heeft gesloten, is voornamelijk overlast. Houd je aan de regels en voorkom dat de paalkampeerplaatsen in Twente eenzelfde lot is beschoren!

Regels:

 • De palen zijn bedoeld voor de wandelaars van het Twentepad
 • Kamperen binnen een straal van 10 meter van de paal
 • Verblijf van max. 24 uur en max. 3 trekkerstentjes (Let op het verschil met SBB, waar het 72 uur was!)
 • Niet graven en geen open vuur (gasbrander toegestaan)
 • Geen afval achterlaten
 • Honden altijd aangelijnd

Houd je aan deze regels. Neem je rommel mee, ook toiletpapier (fijn in een ziplockzakje). Als je een boodschap moet doen, houd je dan aan de beginselen van ‘leave no trace‘: begraaf je ontlasting 15 centimeter diep, minimaal 50m van open water af en laat geen toiletpapier achter!

Soms zie je sporen van vuur, maar houd je aan het verbod op open vuur! Zeker in de droogte van de afgelopen periode is het letterlijk spelen met vuur. Bescherm de kwetsbare natuur en houd het bij een gasbrander om je lekkere maaltijdje te koken.

Paalkampeerplaatsen langs het Twentepad zijn geopend

De paalkampeerplaatsen langs het Twentepad zijn geopend. Ondanks de sluiting van de paalkampeerplaatsen van Staatsbosbeheer kun je dus nog steeds paalkamperen in het prachtige Twente. Een mooie reden om het Twentepad te verkennen, of een van de andere prachtige routes die door Twente lopen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Essenroute. Daarvan ligt het beginpunt dicht bij paalkampeerplaats Pottersweg, is met een klein ommetje de paalkampeerplaats Weleveld bij Zenderen te bereiken en ook paalkampeerplaats Hulsbeek ligt bij het eindpunt. Of kijk eens naar de Umfassungsweg, met een paalkampeerplaats midden op landgoed Twickel. Ga er dus lekker op uit maar houd je aan de regels en behoud onze mooie paalkampeerplaatsen!

2 gedachten over “Paalkampeerplaatsen langs het Twentepad geopend

 1. Toen ik gisteren op de radio hoorde dat de kampeerpaalplaatsen op waren geheven, schrok ik mij een hoedje! Fijn om te lezen dat dit niet voor het Twentepad geldt! Wilde dit pad bewandelen juist op het moment dat de NS minder treinen liet rijden door Covid-19. Dus ging dit feest niet door. Ik schuif dit plan door naar het najaar, en mooi dat ik daarbij vrij kan gaan kamperen! Nou maar hopen dat de mensen het netjes houden, er zal nu zeker strenger gecontroleerd worden door de te verwachte toenemende drukte en terecht.

  1. Hi Eduard,
   Gelukkig kunnen we inderdaad nog paalkamperen langs het Twentepad! Het was altijd al het enigste Streekpad dat je met de tent kon lopen. Nu een groot deel van de paalkampeerplaatsen is gesloten, zijn dit gelijk een van de weinige palen die nog over zijn. Ik denk dat het najaar een prachtige periode is om het Twentepad te lopen. Het coulissenlandschap met alle mooie houtwalletjes is misschien wel op z’n mooist als de bladeren gaan kleuren. Op mijn blog vind je en overzicht van de plaatsen om je tocht te plannen en nog veel meer info over het Twentepad. Mocht je nog vragen hebben, stuur gerust een berichtje – ik help graag als ik dat kan.
   Groetjes, Mathias

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *