Geplaatst op Geef een reactie

Warm blijven tijdens wildkamperen

ochtendroutine tijdens het kamperen

Warm blijven tijdens wildkamperen! Buiten leven en slapen is geweldig, maar soms kan het flink afkoelen. Vooral bij een heldere nacht en in de vroege lente of late herfst kan je koude avonden en nachten tegenkomen. Wat moet je doen om warm te blijven? Lees snel verder!

1. kleding maakt niet warm, kleding isoleert

Kleding geeft geen warmte, maar houdt warmte vast. Als je dat door hebt, is warm blijven een stuk makkelijker. Concreet betekent het dat je een extra laag moet aantrekken vóór je het koud krijgt, om de warmte vast te houden. Dat kan door tijdens een pauze gelijk een extra laag aan te trekken en deze uit te doen als je verder gaat lopen. Maar ook bij het kamp kun je anticiperen. Is het helder? Is er een koude nacht op komst? Van de tent opzetten krijg je het warm – trek daarna gelijk een extra laagje aan of een thermobroek onder je broek. Zo houd je de warmte vast en krijg je het niet koel.

2. bedek je hoofd, handen en voeten

De meeste warmte verlies je door je hoofd en je ledematen/handen. Zorg dus dat je een muts op doet en/of een buff om doet – en als het erg koud is, ook je capuchon op! Ook je handen koelen snel af: steek ze in je zak of trek een paar handschoenen aan. Voor je voeten kun je jouw schoenen aanhouden – maar wil je je schoenen of voeten laten luchten? Zorg dan dat je warme kampsloffen of sokken hebt.

Warm blijven tijdens wildkamperen
Maar voor het lezen van de maaltijden kunnen de handschoentjes even uit

3. goed eten en drinken!

De warmte komt van binnen. Is je energiepeil laag of heb je te weinig gedronken? Dan krijg je het snel koud. Goed eten en drinken helpt daarom om warm te blijven. Eet je bij het kamp een warme avondmaaltijd of een warm ontbijt met een lekker warm kopje thee of koffie? Dubbele winst – nog meer warmte!

Als de lokale wet- en regelgeving het toelaat – en je respecteert de Leave No Trace beginselen, dan kun je ook een kampvuurtje maken bij het eten – nog meer warmte!

Warm blijven tijdens wildkamperen

4. slaapsysteem maakt niet warm, maar isoleert

Wat voor kleding geldt, geldt ook voor je slaapsysteem. Zorg daarom dat je een goed matje hebt die je isoleert van de kou uit de grond. Heb je het erg koud? Ren voordat je de slaapzak inkruipt nog even een rondje of doe een paar squats. Deze warmte neem je lekker mee je slaapzak in. Ga je koud je slaapzak in, dan krijg je het moeilijk warm.

Ook je slaapzak kan helpen warmte vast te houden. Een goede drieseizoenenslaapzak heeft een tochtkraag. Deze kun je aantrekken zodat de slaapzak om je nek aangetrokken is zodat je de warmte in de slaapzak kan houden. Ook hier geldt: veel warmte gaat door je hoofd. Houd je muts op en/of trek de capuchon van de slaapzak op je hoofd. Je kan ook in je slaapzak een extra laagje aanhouden zoals een thermoshirt of -broek.

5. toch warm maken?

Heb je het echt koud? Neem warmte mee in je slaapzak. Heb je een fles bij je, dan kun je water koken en de fles vullen met warm water: een kruik! Vooral de Nalgene flessen zijn hier perfect voor – let erop dat je fles tegen kokend water kan. Heb je een thermos bij je, dan kun je thee meenemen voor naast je bed voor een warm slok drinken. Heb je geen van beiden maar wel genoeg gas of vuur? Dan kun je stenen koken – deze nemen warmte op en kun je lekker meenemen in je slaapzak. Zoek wel mooie ronde gladde stenen op zodat je geen schade aan jezelf of de slaapzak veroorzaakt.

Er zijn dus verschillende manier om warm te blijven tijdens het wildkamperen, waarbij de gouden regel is: tijdig isoleren! Heb jij nog meer tips of gebruik je deze tips ook om warm te blijven? Laat het dan weten in de comments!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *