Geplaatst op Geef een reactie

Eten uit een zakje

Als je nog nooit hebt gehiked, kan het wat raar lijken om uit een zakje te eten. Maar ook onder hikers zijn er genoeg die niet bekend zijn met de verschillende mogelijkheden qua gedroogde outdoorvoeding. Waarom moet jij outdoor voeding kiezen? Wat zijn de voordelen en waarom kan je niet gewoon een pak pasta en wat ham in je tas stoppen? En is het lekker? Lees snel verder!

Licht gewicht

Het grootste voordeel van outdoor maaltijden is het lichte gewicht. De maaltijden zijn gedehydrateerd of gevriesdroogd, waardoor de ingrediënten geen water meer bevatten. Een volledige outdoor avondmaaltijd weegt inclusief verpakking ergens tussen de 100 en 200 gram, terwijl dat mét vocht 500 gram of meer is! Dat verschil lijkt niet zo groot, maar die gewichtsbesparing telt aardig op als je een week gaat hiken.

Stel je voor dat je Kungsleden gaat lopen in 6 dagen. Je neemt daarom 6x ontbijt, 12x maaltijden voor lunch en avondeten mee. Bij een gemiddeld gewicht van 150 gram, draag je dan 2,7kg aan eten bij je voor een week. Als je uitgaat van het gewicht van een normale maaltijd van 500 gram, dan was dit 9kg (!) geweest! Een extreem gewicht om een hele week op je rug te dragen. Daarbij gaan we uit van de 500 gram van een gemiddelde bereide REAL Turmat maaltijd na hydrateren, maar als je supermarktspullen meeneemt is 500gram vrij conservatief – en 9kg dus ook.

Eten uit een zakje kan heerlijk zijn, zoals met deze smaakvolle kebab.

Voedzaam

Outdoor maaltijden zijn daarnaast erg voedzaam en samengesteld met het oog op een gebalanceerde voeding voor de buitensporter. Dat betekent dat de maaltijden een goede balans bevatten van vetten, koolhydraten, proteïne en andere belangrijke voedingsstoffen om jou van energie te voorzien tijdens het sporten, maar ook om ‘s avonds goed te herstellen zodat je de volgende dag weer kan knallen!

Start Hiking heeft daarnaast alleen maar gezonde en duurzame maaltijden. In tegenstelling tot de budgetmerken die vol met additieven en palmolie zitten, kiezen wij voor voedzame, gezonde maaltijden, gemaakt met natuurlijke ingrediënten en zónder palmolie: goed voor jou, goed voor het milieu.

Houdbaar

Doordat outdoor maaltijden geen vocht bevatten en soms vacuum zijn verpakt, zijn ze lang houdbaar. Je hoeft ze niet gekoeld te bewaren en kan ze gewoon een week in je tas meenemen zonder je zorgen te maken over het bederven van je eten. Dat gaat met vers voedsel niet lukken! Heb je een maaltijd over, dan kan je die prima bewaren voor je volgende hike – vaak zijn outdoor maaltijden een paar jaar houdbaar en vaak geldt zelfs (maar wees voorzichtig) better before, not bad after. Een geopende maaltijd moet je echter als vers product beschouwen en lekker snel opeten.

Bereidingsgemak

Een vierde voordeel van eten uit een zakje is het bereidingsgemak. Een complexe maaltijd koken in een klein pannetje, midden in de wildernis, is een behoorlijke uitdaging. De meeste pannetjes zijn dun om gewicht te besparen en branden daarom snel aan, de meeste branders zijn lastig te reguleren. Daarmee is het materiaal eigen voornamelijk geschikt om water te koken. Daarnaast neemt het gewicht van je tas behoorlijk toe als je allerlei ingrediënten moet meeslepen, kruiden, zout en peper. Ik heb wel eens zelf gekookt tijdens het hiken, maar bij mij blijft het dan beperkt tot het koken van een pak gedroogde pasta en een blikje tomatensaus: niet erg smaakrijk en niet erg gebalanceerd qua voedingsstoffen. Daarnaast heb je een vies pannetje en is het lastig om zo’n vette saus zonder afwasmiddel in de natuur schoon te krijgen.

Outdoor maaltijden zijn super eenvoudig te bereiden. Je kookt water, je voegt het water toe aan het zakje, roert het goed door en wacht eventjes. Klaar om te eten! Binnen een handomdraai heb je een volledige stoofschotel of heerlijke pasta. Zeker na een lange dag hiken is het fijn dat je zo aan een warme maaltijd zit. En de afwas? Je sluit het lege zakje, rolt ‘m op en stopt hem bij jouw vuilnis. Klaar is kees!

Eten uit een zakje: met prachtig uitzicht

Heel erg lekker

Outdoormaaltijden zijn fantastisch lekker. Vooral de betere, gezondere en natuurlijke maaltijden van bijvoorbeeld REAL Turmat en Firepot. Je kunt de maaltijden het beste vergelijken met een buitenrestaurant: heerlijke ingrediënten, goed gekruid, op smaak en goed gevuld. Eigen moet je het gewoon zelf proberen! Mijn persoonlijke favorieten zijn de REAL Turmat Pulled Pork, REAL Turmat Kippensoep, Firepot runderstoof met parelgerst en Firepot Porcini risotto en nog vele meer.. Neem snel een kijkje in onze webshop!

Eten uit een zakje
Firepot runderstoof met parelgerst: met heerlijke stukjes aardappel, paprika en gehakt

Eten uit een zakje kan een beetje raar lijken als je dat nog nooit hebt gedaan. Waarom doen hikers dat toch? Hopelijk heb je nu een beeld van de voordelen: gewicht, voedingswaarden, houdbaarheid, bereidingsgemak én ze zijn gewoon heel erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *