Geplaatst op Geef een reactie

De Umfassungsweg over Landgoed Twickel

De Umfassungsweg is een mooie wandeling van een kleine 12 kilometer of het Landgoed Twickel, bij Delden in Twente. Een mooie wandeling over het landgoed langs het kasteel Twickel, bossen, natuurweides en mooie lanen. Benieuwd? Lees verder!

Landgoed Twickel

De Umfassungsweg is een route over het Landgoed Twickel. De route is vernoemd naar de Duitse landschapsarchitect Petzold (je loopt langs een steen – opgedragen aan hem) die veel heeft betekend voor de inrichting van het landgoed. Hij was dé ontwerper van het gehele landgoed.

De wandeling begint bij landgoedwinkel Twickel, waar je ook kan parkeren (€ 2,-). De route is een rondje, dus je kan ook op andere plekken beginnen. Ik begon mijn wandeling bijvoorbeeld bij restaurant ‘t Hoogspel en liep eerst door Delden – en kwam van de andere kant op het landgoed.

De route is bewegwijzerd met UW palen. Ze zijn vrij schaars. Maar een goede vuistregel is bij gebrek aan palen, rechtdoor blijven lopen. De palen zijn mooie eikenhouten exemplaren, geïnspireerd op de jachtpalen op het landgoed.

Ik liep dus eerst door Delden, maar op het landgoed kom je gelijk langs het prachtige kasteel. Als je vroeg begint is het éxtra mooi met het zachte licht.

De Umfassungsweg over Landgoed Twickel

Bos en natuurweide

Zodra je voorbij het kasteel bent, ga je verder het landgoed op. De route maakt eigenlijk een rondje over het landgoed. Het mooie aan deze wandeling is dat de natuur zo verscheidend is. Je komt door mooie lanen in het bos, langs natuurweides en een heus vlonderpad door het natuurgebied Koematenveld.

Vlonderpad

Delden

Over de es loop je weer richting Delden. Delden is een leuk plaatsje en de route loopt dwars door het dorp. De route komt ook langs het station – dus ook met het OV kan je direct de route op. Een tip is de bakker in het dorp (Meen). Delden zit op het eind van de route, waardoor het de ideale plek is om de wandeling met een drankje af te sluiten. Ik begon mijn wandeling door Delden en eindigde weer bij het Hoogspel – ook een erg leuke locatie met een grote speeltuin voor kinderen.

Rond Delden ga je 2 keer een gave brug over!

Praktisch

De route vind je op de website van landschap Overijssel. Het is een rondje van zo’n 11,5 kilometer en onderweg kom je door Delden. Je vindt halverwege ook een kar bij Erve Bokdam waar je drinken en jam/natuurproducten kan kopen (gesloten ten tijde van corona). Iets voorbij de kar vind je midden op het landgoed een paalkampeerplek – waarover binnenkort meer op mijn blog! Je vindt een overzicht van alle informatie op de inspiratiepagina Umfassungsweg.

Dat was mijn wandeling over de Umfassungsweg. Hopelijk ben je enthousiast geworden om er zelf op uit te gaan. Het is echt een prachtige wandeling! Vooral als je vroeg op pad gaat – een tip. Heb je deze route gelopen, laat het mij zeker weten wat je ervan vond hieronder in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *